spot_img
Civiltech
Civiltech
spot_img

Τεχνικά έργα & μελέτες: Σε ΦΕΚ το σύστημα προδιαγραφών, τιμολόγησης & προσδιορισμού κόστους • Το πλήρες κείμενο

Nanodomi
Bosch

Οι Υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Υποδομών & Μεταφορών και Επικρατείας, υπέγραψαν Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη “Σύσταση οργάνωση και διοίκηση του Ν.Π.Ι.Δ. «Εταιρία Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων & Μελετών» – Ανάπτυξη, λειτουργία και διαχείριση του Ενιαίου Συστήματος Τεχνικών Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών (ΕΣΤΕΠ-ΤΙΜ-ΤΕΜ) και του Ηλεκτρονικού Συστήματος Προσδιορισμού Κόστους Συντελεστών Παραγωγής Τεχνικών Έργων (ΗΣΠΚΣΠΤΕ)”.

- Advertisement -

Σύμφωνα με την απόφαση, κύριος σκοπός της Εταιρίας Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων & Μελετών (ΕΠΤΤΕΜ) είναι η έρευνα και μελέτη των θεμάτων που έχουν σχέση με τον σχεδιασμό, το κόστος, την παραγωγικότητα και ποιότητα των τεχνικών έργων και μελετών, μέσω της ανάπτυξης, λειτουργίας, διαρκούς ενημέρωσης και υποστήριξης του Ενιαίου Συστήματος Τεχνικών Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών (ΕΣΤΕΠ ΤΙΜ-ΤΕΜ), το οποίο αποτελεί σύνολο εναρμονισμένων αρχών, κανόνων, μεθόδων και εργαλείων που υποστηρίζουν, μέσω του διαδικτύου, τον προγραμματισμό, σχεδιασμό, κατασκευή και λειτουργία των τεχνικών έργων.

Για την εκπλήρωση των σκοπών της έχει τις εξής αρμοδιότητες:

- Advertisement -
Olympic Engineering
  • Την έρευνα και μελέτη για την παραγωγή υλικών και προϊόντων κατασκευής, την κοστολόγησή τους, τις μεθόδους κατασκευής, την ποιοτική και ποσοτική επάρκεια του διαθέσιμου δυναμικού των μέσων στις κατασκευές.
  • Τη σύνταξη Ενιαίων Τεχνικών Προδιαγραφών
  • Τη σύνταξη μεθοδολογιών για την επικαιροποίηση των προϋπολογισμών δημοπράτησης των έργων.
  • Τη σύνταξη μεθοδολογιών υπολογισμού δαπανών που περιλαμβάνονται στις αναλύσεις τιμών των τεχνικών έργων.
  • Τη σύνταξη μεθοδολογίας για την αναθεώρηση των συμβατικών τιμών μονάδας εκτέλεσης εργασιών.
  • Τη σύνταξη μεθοδολογιών και ορισμών για την τυποποιημένη δομή και ψηφιακή απεικόνιση στο διαδίκτυο των αναλύσεων τιμών και προϋπολογισμών μελέτης και οικονομικής προσφοράς, συμβατής με τεχνολογία ΒΙΜ (Building Information Modelling).
  • Την έκδοση επικαιροποιημένου κανονισμού προεκτιμώμενων αμοιβών μελετών και υπηρεσιών.

Αντίστοιχα, το Ενιαίο Σύστημα Τεχνικών Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών (ΕΣΤΕΠ-ΤΙΜ-ΤΕΜ) αποτελεί σύνολο εναρμονισμένων αρχών, κανόνων, μεθόδων και εργαλείων που υποστηρίζουν μέσω του διαδικτύου τον προγραμματισμό, σχεδιασμό, κατασκευή και λειτουργία των τεχνικών έργων.

Βασικό αντικείμενο του Ενιαίου Συστήματος Τεχνικών Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών είναι:

  • Η συστηματική ταξινόμηση και η ενιαία κωδικοποίηση των προϊόντων δομικών κατασκευών και των προμηθευτών τους.
  • Η εγκαθίδρυση ενός αξιόπιστου μηχανισμού τιμοληψίας και παρακολούθησης των τιμών για τα δομικά υλικά, τα μισθώματα μηχανημάτων και τα ωρομίσθια του εργατοτεχνικού προσωπικού.
  • Ο συγχρονισμός με ανάλογες πρακτικές και συστήματα, που εφαρμόζονται στον ευρωπαϊκό χώρο, όπως για παράδειγμα χρήση τυποποιημένων περιγραφικών άρθρων τιμολογίου και αντίστοιχων αναλύσεων τιμών/ τεχνικών προδιαγραφών, καθώς και μεθοδολογία αντικειμενικού προσδιορισμού μισθωμάτων μηχανημάτων έργων.
  • Η πλήρης εναρμόνιση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τον ελεύθερο ανταγωνισμό, τις δημόσιες συμβάσεις, την τυποποίηση και την τεχνική εναρμόνιση.

Τέλος, το Ηλεκτρονικό Σύστημα Προσδιορισμού Κόστους Συντελεστών Παραγωγής Τεχνικών Έργων (ΗΣΠΚΣΠΤΕ) αποτελεί την ηλεκτρονική διαδικτυακή πλατφόρμα υποστήριξης του ΕΣΤΕΠ-ΤΙΜ-ΤΕΜ, που είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr).

Το ΗΣΠΚΣΠΤΕ περιλαμβάνει ενδεικτικά τις ακόλουθες, συμβατές με τεχνολογία ΒΙΜ, διαδικτυακές εφαρμογές που είναι προσβάσιμες μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr):

  • Παρατηρητήριο Τιμών,
  • Σύστημα Αναλύσεων Τιμών και Προσδιορισμού Κόστους και
  • Σύστημα Ενιαίων Τεχνικών Προδιαγραφών.

Διαβάστε παρακάτω το πλήρες κείμενο του ΦΕΚ:

ΜΕΡΟΣ Α΄
Σύσταση του ειδικού φορέα με την επωνυμία «Εταιρία Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων & Μελετών».

  1. Η εταιρία είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και έχει την επωνυμία «Εταιρία Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων & Μελετών» και τον διακριτικό τίτλο «ΕΠΤΤΕΜ» (εφεξής ΕΠΤΤΕΜ). Στις σχέσεις της με την αλλοδαπή η ΕΠΤΤΕΜ χρησιμοποιεί την επωνυμία «Pricing and Specifications of Construction Works and Design Services Company» (PRI.SPE.CO.)».
  1. Η εταιρία συστήνεται για την ανάπτυξη, λειτουργία, διαρκή ενημέρωση και υποστήριξη του Ενιαίου Συστήματος Τεχνικών Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών (ΕΣΤΕΠ-ΤΙΜ-ΤΕΜ), το οποίο αποτελεί σύνολο εναρμονισμένων αρχών, κανόνων, μεθόδων και εργαλείων που υποστηρίζουν μέσω του διαδικτύου τον προγραμματισμό, σχεδιασμό, κατασκευή και λειτουργία των τεχνικών έργων, και το οποίο θα υποστηρίζεται από την ηλεκτρονική διαδικτυακή πλατφόρμα με τίτλο «Ηλεκτρονικό Σύστημα Προσδιορισμού Κόστους Συντελεστών Παραγωγής Τεχνικών Έργων» (ΗΣΠΚΣΠΤΕ).
  2. Η ΕΠΤΤΕΜ λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και σε ανταποδοτική βάση. Διέπεται από τις διατάξεις του Καταστατικού της και του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας της και συμπληρωματικά από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα.
  3. Η ΕΠΤΤΕΜ εποπτεύεται από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.
  4. Αρμόδια υπηρεσιακή μονάδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την εποπτεία και διαχείριση λειτουργικών ή τεχνικών θεμάτων για τα οποία έχει αρμοδιότητα το Υπουργείο σε σχέση με το συνιστώμενο με το παρόν νομικό πρόσωπο, ορίζεται η Διεύθυνση Ποιότητας και Τυποποίησης (Δ22).
  5. Η εταιρία εγγράφεται στο Γ.Ε.ΜΗ. και από την εγγραφή της αποκτά νομική προσωπικότητα.

ΜΕΡΟΣ Β΄

Ι. Λειτουργία του Ενιαίου Συστήματος Τεχνικών Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών (ΕΣΤΕΠ-ΤΙΜ-ΤΕΜ).

  1. Το Ενιαίο Σύστημα Τεχνικών Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών (ΕΣΤΕΠ- ΤΙΜ-ΤΕΜ) αποτελεί σύνολο εναρμονισμένων αρχών, κανόνων, μεθόδων και εργαλείων που υποστηρίζουν μέσω του διαδικτύου τον προγραμματισμό, σχεδιασμό, κατασκευή και λειτουργία των τεχνικών έργων.
  2. Στόχος του Ενιαίου Συστήματος Τεχνικών Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών (ΕΣΤΕΠ-ΤΙΜ-ΤΕΜ) είναι η ανάπτυξη, καθιέρωση, λειτουργία και διαρκής προσαρμογή και ενημέρωση ενός ομογενοποιημένου, ολοκληρωμένου, δυναμικού και αξιόπιστου συστήματος, το οποίο θέτει τη βάση για έναν αντικειμενικό μηχανισμό τιμοληψίας και ένα σύστημα αποτίμησης των συντελεστών παραγωγής δομικών έργων με τη λειτουργία μιας διαδικτυακής πύλης.
  1. Βασικό αντικείμενο του Ενιαίου Συστήματος Τεχνικών Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών (ΕΣΤΕΠ-ΤΙΜ-ΤΕΜ) είναι:
  • Η συστηματική ταξινόμηση και η ενιαία κωδικοποίηση των προϊόντων δομικών κατασκευών και των προμηθευτών τους.
  • Η εγκαθίδρυση ενός αξιόπιστου μηχανισμού τιμοληψίας και παρακολούθησης των τιμών για τα δομικά υλικά, τα μισθώματα μηχανημάτων και τα ωρομίσθια του εργατοτεχνικού προσωπικού.
  • Ο συγχρονισμός με ανάλογες πρακτικές και συστήματα, που εφαρμόζονται στον ευρωπαϊκό χώρο, όπως για παράδειγμα χρήση τυποποιημένων περιγραφικών άρθρων τιμολογίου και αντίστοιχων αναλύσεων τιμών/ τεχνικών προδιαγραφών, καθώς και μεθοδολογία αντικειμενικού προσδιορισμού μισθωμάτων μηχανημάτων έργων.
  • Η πλήρης εναρμόνιση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τον ελεύθερο ανταγωνισμό, τις δημόσιες συμβάσεις, την τυποποίηση και την τεχνική εναρμόνιση.
  1. Το Ενιαίο Σύστημα Τεχνικών Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών (ΕΣΤΕΠ-ΤΙΜ-ΤΕΜ) περιλαμβάνει τα παρακάτω:
  • Την έκδοση των Ενιαίων Τεχνικών Προδιαγραφών
  • Την έκδοση επικαιροποιημένων Περιγραφικών Τιμολογίων Εργασιών Τεχνικών Έργων ανά κατηγορία Έργου
  • Την έκδοση επικαιροποιημένων Αναλυτικών Τιμολογίων Εργασιών Τεχνικών Έργων ανά κατηγορία Έργου
  • Την έκδοση επικαιροποιημένου κανονισμού προεκτιμώμενων αμοιβών μελετών και υπηρεσιών
  • Την έκδοση συντελεστών αναθεώρησης των συμβατικών τιμών μονάδας εκτέλεσης εργασιών.

Η αρμοδιότητα έκδοσης των ανωτέρω ανήκει στην ΕΠΤΤΕΜ.

  1. Το ΕΣΤΕΠ-ΤΙΜ-ΤΕΜ έχει υποχρεωτική εφαρμογή στις συμβάσεις μελετών και παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών και στις συμβάσεις έργων, που υπάγονται στο ν. 4412/2016 (Α΄ 147) και στο ν. 4413/2016 (Α΄148), σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 170 του ν. 4412/2016 (Α’ 147) και προαιρετική στις συμβάσεις που ανατίθενται από φορείς του ιδιωτικού τομέα με την επιφύλαξη του όρου της παρ. 3.1 της Ενότητας ΙΙ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υποδομών και Μεταφορών, μπορούν να ενταχθούν και ιδιωτικά έργα στο ΕΣΤΕΠ-ΤΙΜ-ΤΕΜ.
  2. Η ΕΠΤΤΕΜ εισηγείται προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών θέματα που άπτονται του σκοπού της. Τα θέματα που αφορούν στη μετάβαση από το υφιστάμενο σύστημα στο Ενιαίο Σύστημα Τεχνικών Προδιαγραφών και τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών και η κατάργηση των αναλυτικών τιμολογίων της υπό στοιχεία ΔΝΣγ/οικ.35577/ΦΝ466/19.05.2017 απόφασης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και της υπό στοιχεία ΔΝΣγ/32129/ΦΝ 466/16.5.2017 απόφασης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και η κατάργηση κάθε άλλης συναφούς απόφασης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, θα ρυθμισθούν με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 170 του ν. 4412/2016.

ΙΙ. Λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Προσδιορισμού Κόστους Συντελεστών Παραγωγής Τεχνικών Έργων (ΗΣΠΚΣΠΤΕ) (εφεξής Σύστημα).

  1. Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Προσδιορισμού Κόστους Συντελεστών Παραγωγής Τεχνικών Έργων (ΗΣΠΚΣΠΤΕ) αποτελεί την ηλεκτρονική διαδικτυακή πλατφόρμα υποστήριξης του ΕΣΤΕΠ-ΤΙΜ-ΤΕΜ, που είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr).
  2. Το ΗΣΠΚΣΠΤΕ περιλαμβάνει ενδεικτικά τις ακόλουθες, συμβατές με τεχνολογία ΒΙΜ, διαδικτυακές εφαρμογές που είναι προσβάσιμες μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr): Παρατηρητήριο Τιμών, Σύστημα Αναλύσεων Τιμών και Προσδιορισμού Κόστους και Σύστημα Ενιαίων Τεχνικών Προδιαγραφών, και έχει ως αντικείμενο για κάθε μια εφαρμογή τα εξής:

    2.1 Το Παρατηρητήριο Τιμών αποσκοπεί στην αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική αποτύπωση, συλλογή, τήρηση και διάθεση με ενιαίο τρόπο:

    α) Των τιμών, των τεχνικών χαρακτηριστικών, προδιαγραφών και των πιστοποιημένων δομικών υλικών και του Ηλεκτρομηχανολογικού (Η/Μ) Εξοπλισμού,

    β) των μηχανημάτων έργων,

    γ) του εργατικού κόστους τεχνικών εργασιών και

    δ) του κόστους παροχής υπηρεσιών επιστημονικού και λοιπού στελεχιακού δυναμικού που συντελεί στην παραγωγή τεχνικών έργων και μελετών.

    2.1.2. Στο ανωτέρω ηλεκτρονικό σύστημα κωδικοποιούνται και καταγράφονται με μοναδιαίο κωδικό καταχώρησης τα παρακάτω:

    α) Τα δομικά υλικά και ο Ηλεκτρομηχανολογικός Εξοπλισμός, τα οποία καταχωρούνται με βάση το Κοινό Λεξιλόγιο για τις Δημόσιες Συμβάσεις (CPV) και ενδεικτικά καταχωρίζονται ως περιγραφή υλικού-προϊόντος, ισχύοντα πρότυπα, τεχνικά χαρακτηριστικά, πιστοποιητικά ποιότητας, κατασκευαστής, τελική τιμή και τα στοιχεία του προμηθευτή τους,

    β) τα Μηχανήματα Έργων τα οποία καταχωρούνται με βάση το ενιαίο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξινόμησης και Ονοματολογίας και ενδεικτικά καταχωρίζονται ως περιγραφή μηχανήματος, τεχνικά χαρακτηριστικά -ισχύς, πιστοποιητικά, κατασκευαστής, αξία κτήσης, ημερήσιο μίσθωμα, στοιχεία προμηθευτή, στοιχεία συντήρησης κ.ά.,

    γ) το εργατικό κόστος το οποίο ενδεικτικά καταχωρείται ως περιγραφή ειδικότητας, μέσο ημερομίσθιο, συνθέσεις πρότυπων συνεργείων, αποδόσεις συνεργείων με βάση τη διεθνή πρακτική προσαρμοζόμενη στην ελληνική πραγματικότητα και σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία,

    δ) το κόστος παροχής υπηρεσιών επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού που συντελεί στην παραγωγή τεχνικών έργων και μελετών και το οποίο ενδεικτικά καταχωρείται ως περιγραφή ειδικότητας, μέσο ωρομίσθιο, μέσο ημερομίσθιο, μέσος μηνιαίος μισθός.

    2.1.3. Οι οικονομικοί φορείς κατασκευής ή εμπορίας δομικών υλικών, Ηλεκτρομηχανολογικού Εξοπλισμού και μηχανημάτων έργων καθώς και οικονομικοί φορείς διάθεσης παντός είδους προϊόντων που εμπλέκονται στην κατασκευή έργων, δύνανται να καταχωρούν ηλεκτρονικά στο Σύστημα τα στοιχεία τους, με μηχανισμούς ασφαλούς μετάδοσης και αποθήκευσης πληροφοριών/ δεδομένων.

    2.1.4. Η καταχώριση των στοιχείων από τους οικονομικούς φορείς θα είναι συνεχής είτε, σε περίπτωση εισαγωγής νέων προϊόντων στην αγορά ή επικαιροποίησης των τιμοκαταλόγων, αναφορικά με υφιστάμενα προϊόντα ή και λόγω αλλαγής της τεχνικής νομοθεσίας των προτύπων και των προδιαγραφών των υλικών.

    2.1.5. Το εργατικό κόστος τεχνικών εργασιών και παροχής επιστημονικών υπηρεσιών επικαιροποιείται τουλάχιστον δύο φορές ετησίως, ή και επιπλέον, ανάλογα με τυχόν προκύπτοντα νέα δεδομένα.

    2.1.6. Το Παρατηρητήριο Τιμών παρουσιάζει τα δημοσιοποιήσιμα στοιχεία τιμών προϊόντων, μηχανημάτων και κόστους εργασιών, που δεν καλύπτονται από το επιχειρηματικό ή επαγγελματικό απόρρητο.

    2.1.7. Το Παρατηρητήριο Τιμών είναι ένα δυναμικό πληροφοριακό σύστημα, το οποίο βασίζεται στη χρήση Διαδραστικών Δικτυακών Οδηγών Τιμών και στοιχείων τιμολογίων, εφαρμόζει έναν καθορισμένο μηχανισμό τιμοληψίας και δίνει τη δυνατότητα στατιστικής παρακολούθησης της διακύμανσης των τιμών. Το σύστημα προσφέρει σε κάθε ενδιαφερόμενο τη δυνατότητα να εξετάσει με κριτήρια ποιότητας, τιμής και γεωγραφικού προσδιορισμού, όλες τις εναλλακτικές επιλογές προϊόντων, μηχανημάτων και εργασιών.

    2.2. Το Σύστημα Αναλύσεων Τιμών και Προσδιορισμού Κόστους αποτελεί μηχανισμό σύνταξης αναλυτικών τιμολογίων εργασιών και υπηρεσιών και μηχανισμό σύνταξης τυποποιημένων περιγραφικών άρθρων που αφορούν σε τιμολόγια εργασιών και υπηρεσιών.

    Το Σύστημα Αναλύσεων Τιμών και Προσδιορισμού Κόστους:

    α) Συνδέεται με την εφαρμογή του Παρατηρητηρίου Τιμών, ενώ δύναται να συνδέεται και με ηλεκτρονικές εφαρμογές φορέων και υπηρεσιών του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα,

    β) εφαρμόζεται υποχρεωτικά στον υπολογισμό του προϋπολογισμού του κόστους κατασκευής Δημοσίων Έργων και προαιρετικά στην σύνταξη προϋπολογισμού ιδιωτικών έργων,

    γ) αναπτύσσει βάση δεδομένων συλλογής στοιχείων κόστους για τις κυριότερες κατηγοριοποιήσεις τεχνικών έργων όπως αυτές θα προσδιορισθούν από την ΕΠΤΤΕΜ όπως ενδεικτικά, έργα Οδοποιίας, Αεροδρόμια, Σιδηροδρομικά, Υδραυλικά, Λιμενικά, Οικοδομικά, Ενεργειακά,

    δ) αναπτύσσει Ηλεκτρονικό Σύστημα Υπολογισμού της Αναθεώρησης Τιμών Εργασιών Δημοσίων Έργων και Μελετών, με σκοπό την τεκμηριωμένη αναπροσαρμογή του τιμήματος όλων των συντελεστών παραγωγής που συμμετέχουν στην παροχή υπηρεσιών και στην εκτέλεση των έργων και μελετών ανάλογα με τη μεταβολή του κόστους κατά το χρόνο εκτέλεσης σε σχέση με τον χρόνο εκπόνησης του προϋπολογισμού κόστους τους.

    2.2.1 Στο ΗΣΠΚΣΠΤΕ θα υπολογίζονται αυτόματα μέσω αλγορίθμων, οι τιμές των στοιχείων που ενσωματώνονται στα έργα. Αντίστοιχα θα χρησιμοποιούνται και για την ανάλυση του κόστους των εργασιών συντήρησης και λειτουργίας των υλοποιημένων έργων.

    2.3. Το Σύστημα Ενιαίων Τεχνικών Προδιαγραφών, αποσκοπεί στην διαδικτυακή υποστήριξη του προγραμματισμού, σχεδιασμού, κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης των τεχνικών έργων και στην επικαιροποίηση του συστήματος αναλύσεως τιμών και προσδιορισμού κόστους. Στο Σύστημα Ενιαίων Τεχνικών Προδιαγραφών αναπτύσσεται Κανονισμός Σύνταξης Τεχνικών Προδιαγραφών, ώστε οι τεχνικές προδιαγραφές να αποτελούν ένα σύνολο τυποποιημένων και εναρμονισμένων αρχών, κανόνων και μεθόδων, βασισμένων σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια καθώς και σε Εθνικά Πρότυπα εναρμονισμένα με αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Πρότυπα, Ευρωπαϊκές Τεχνικές Εγκρίσεις, κοινές Τεχνικές Προδιαγραφές, και διεθνή Πρότυπα εφ’ όσον δεν υπάρχουν αντίστοιχα Ευρωπαϊκά ή εθνικά παραδεκτά κείμενα.

    2.3.1. Το Σύστημα Ενιαίων Τεχνικών Προδιαγραφών αποσκοπεί στην ενοποίηση Τεχνικών Προδιαγραφών, επί τη βάση της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης και της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/1535, όπως ενσωματώθηκε με το π.δ. 81/2018 (Α΄151), για την καθιέρωση μιας διαδικασίας πληροφόρησης στον τομέα των τεχνικών προδιαγραφών και των κανόνων σχετικά με τις υπηρεσίες της κοινωνίας των πληροφοριών και των ειδικότερων κατά περίπτωση Κανονισμών που βασίζονται σε εθνικά πρότυπα που αποτελούν μεταφορά ευρωπαϊκών πρότυπων, σε ευρωπαϊκές τεχνικές εγκρίσεις, σε κοινές τεχνικές προδιαγραφές, σε διεθνή πρότυπα, σε άλλα τεχνικά συστήματα αναφοράς που έχουν θεσπιστεί από ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης ή -όταν αυτά δεν υπάρχουν- σε εθνικά πρότυπα, σε εθνικές τεχνικές εγκρίσεις ή σε εθνικές τεχνικές προδιαγραφές, και εφαρμόζονται υποχρεωτικά στις συμβάσεις μελέτης και κατασκευής τεχνικών έργων, οι οποίες ανατίθενται τόσον από ιδιώτες όσον και από τις αναθέτουσες αρχές.

    2.3.2. Στο Σύστημα Ενιαίων Τεχνικών Προδιαγραφών αναπτύσσεται:

    α) Ηλεκτρονικό Σύστημα Τεχνικής Νομοθεσίας που αφορά στην μελέτη, κατασκευή δημοσίων και ιδιωτικών έργων, στο οποίο καταχωρούνται η ισχύουσα νομοθεσία και Εθνικές Τεχνικές Προδιαγραφές, καθώς και οι Κανονισμοί και οι Οδηγίες που ισχύουν για τα Δημόσια και Ιδιωτικά έργα. Επιπλέον στο σύστημα καταχωρούνται όλες οι ισχύουσες κανονιστικές πράξεις που εκδόθηκαν κατ΄ εξουσιοδότηση της ως άνω νομοθεσίας και οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι.

    β) Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης των Ενιαίων Τεχνικών Προδιαγραφών, το οποίο τροφοδοτείται με παρατηρήσεις που αφορούν στις Ενιαίες Τεχνικές Προδιαγραφές, από όλους τους εμπλεκόμενους με τα τεχνικά έργα, φορείς και ιδιώτες.

  3. Το ΗΣΠΚΣΠΤΕ διασυνδέεται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕΔ) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ιδίως με πληροφοριακά συστήματα του δημοσίου τομέα, όπως του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς και με άλλα πληροφοριακά συστήματα. Το Σύστημα ακολουθεί κανόνες και πρότυπα για τη διαλειτουργικότητα με τρίτα πληροφοριακά συστήματα φορέων, ειδικά δε για τα πληροφοριακά συστήματα φορέων του Δημοσίου τομέα, μέσω του Εθνικού Δικτύου Δημόσιας Διοίκησης ΣΥΖΕΥΞΙΣ, σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙ της υπό στοιχεία ΥΑΠ/Φ.40.4/1/989/2012 (Β’ 1301) «Κύρωση Πλαισίου Παροχής Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» και τις σχετικές διατάξεις περί διαλειτουργικότητας του άρθρου 84 του ν. 4727/2020 και του άρθρου 47 του ν. 4623/2019.
  4. Στο ΗΣΠΚΣΠΤΕ εφαρμόζεται συγκεκριμένη πολιτική ασφαλείας και κατάλληλες τεχνικές ασφάλειας διαχείρισης των δεδομένων και υποστηρίζεται διαβαθμισμένη πρόσβαση με την απόδοση διαφορετικών δικαιωμάτων χρήσης ανάλογα με το εύρος και το είδος των υπηρεσιών, βασικών και συμπληρωματικών, που θα επιλέξουν οι χρήστες κατά την εγγραφή τους στο σύστημα.
  1. Οι κατηγορίες των χρηστών που εγγράφονται στο σύστημα είναι οι κατωτέρω:

    α) Προμηθευτές προϊόντων δομικών κατασκευών και μηχανημάτων:

    Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει ιδιώτες, επιχειρήσεις, οικονομικούς και άλλους φορείς που επιθυμούν είτε την προβολή των στοιχείων επικοινωνίας των προμηθευτών, είτε την προβολή των προϊόντων δομικών κατασκευών και των μηχανημάτων κάθε προμηθευτή.

    Για την πρώτη ομάδα χρηστών θα απαιτείται η συμπλήρωση και υποβολή διαδικτυακής φόρμας με τα στοιχεία τους, όπως επωνυμία, ΑΦΜ, διεύθυνση, τηλέφωνο, email, website, επαλήθευση των στοιχείων που υποβλήθηκαν και έγκριση για προβολή στη διαδικτυακή πύλη.

    Για την δεύτερη ομάδα χρηστών, στην οποία οι χρήστες επιθυμούν την προβολή των καταλόγων των προϊόντων τους, η εγγραφή θα πραγματοποιείται με την προσκόμιση των απαραίτητων εγγράφων, όπως κατάλογος με τα προϊόντα και έγγραφα συμμόρφωσης με τα αντίστοιχα πρότυπα. Η έγκριση για προβολή στη διαδικτυακή πύλη θα επιτυγχάνεται μετά την τεχνική αξιολόγηση του φακέλου του προμηθευτή για τον έλεγχο πληρότητας των εγγράφων, την τήρηση του κανονισμού στο οποίο υπόκειται το προϊόν ή το μηχάνημα και τον έλεγχο επάρκειας τεκμηρίωσης της συμμόρφωση με τα απαιτούμενα πρότυπα.

    β) Κατασκευαστές / μελετητές / δημόσιο (Αναθέτουσες αρχές και αναθέτοντες φορείς /Εθνική Κεντρική Αρχή Αγορών/ Κεντρικές Αρχές Αγορών/Ελεγκτικές, Εποπτικές και Ανεξάρτητες Αρχές) / ιδιώτες:

    Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν διαβαθμισμένη πρόσβαση σε στοιχεία  και λειτουργίες του συστήματος, ανάλογα με το είδος των υπηρεσιών που θα επιλέξουν κατά την εγγραφή τους, όπως σε:

  • Καταλόγους προμηθευτών με τα στοιχεία επικοινωνίας τους,
  • αναλυτικούς καταλόγους των προϊόντων και των μηχανημάτων που διαθέτει κάθε προμηθευτής,
  • μέσες τιμές και στατιστικά στοιχεία για το σύνολο των συντελεστών παραγωγής των τεχνικών έργων ανά γεωγραφική ζώνη,
  • περιγραφικό τιμολόγιο εργασιών έργων,
  • αναλυτικό τιμολόγιο εργασιών έργων,
  • συντελεστές αναθεώρησης των συμβατικών τιμών μονάδας εκτέλεσης έργων και μελετών.

    Η εγγραφή των χρηστών της (β) κατηγορίας επιτυγχάνεται με τη συμπλήρωση των κατάλληλων πεδίων και την υποβολή της διαδικτυακής φόρμας για κάθε περίπτωση χρήστη.

    γ) Πιστοποιημένοι Διαχειριστές του συστήματος ΗΣΠΚΣΠΤΕ:

    Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται στελέχη του Διαχειριστή του συστήματος ΗΣΠΚΣΠΤΕ που έχουν αυξημένα και ανάλογα δικαιώματα πρόσβασης και διαχείρισης στους σχετικούς πόρους και υποδομές καθώς και στις λειτουργικότητες του συστήματος, όπως αυτές ορίζονται στον σχετικό Κανονισμό Ασφαλείας.

ΜΕΡΟΣ Γ΄

Οργάνωση, διοίκηση και εν γένει λειτουργία του ειδικού φορέα με την επωνυμία «Εταιρία Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων & Μελετών» μέσω της έγκρισης του καταστατικού αυτής, ως εξής:

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ του Ν.Π.Ι.Δ.
«Εταιρία Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων & Μελετών»

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ
ΣΥΣΤΑΣΗ – ΕΠΩΝΥΜΙΑ – ΕΔΡΑ – ΣΚΟΠΟΣ – ΔΙΑΡΚΕΙΑ – ΠΟΡΟΙ ΕΤΑΙΡΙΑΣ

Άρθρο 1
Σύσταση – Επωνυμία

Συνίσταται εταιρία με την επωνυμία «Εταιρία Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων & Μελετών» και τον διακριτικό τίτλο «ΕΠΤΤΕΜ» (εφεξής ΕΠΤΤΕΜ). Στις σχέσεις της με την αλλοδαπή η ΕΠΤΤΕΜ χρησιμοποιεί την επωνυμία «Pricing and Specifications of Construction Works and Design Services Company» (PRI.SPE.CO.)».

Η εταιρία διέπεται από τις διατάξεις του Καταστατικού της, του Εσωτερικού Κανονισμού λειτουργίας της και την κείμενη νομοθεσία.

Για τις συναλλαγές της εταιρίας με το εξωτερικό η επωνυμία της εταιρίας μπορεί να αναγράφεται μεταφρασμένη στην οικεία ξένη γλώσσα.

Άρθρο 2
Έδρα

Η ΕΠΤΤΕΜ εδρεύει στον Δήμο Αθηναίων της Περιφέρειας Αττικής. Η έδρα της εταιρίας δύναται, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, να μεταφέρεται εντός των ορίων της Περιφέρειας Αττικής, χωρίς να απαιτείται τροποποίηση του παρόντος καταστατικού. Η εταιρία δύναται, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, να ιδρύει υποκαταστήματα και γραφεία και εκτός της έδρας της, για την εξυπηρέτηση των σκοπών της, που θα προσδιορίζει ταυτόχρονα τον τρόπο σύστασης, οργάνωσης και λειτουργίας τους.

Άρθρο 3
Σκοπός- Αρμοδιότητες

Κύριος σκοπός της εταιρίας είναι η έρευνα και μελέτη των θεμάτων που έχουν σχέση με τον σχεδιασμό, το κόστος, την παραγωγικότητα και ποιότητα των τεχνικών έργων και μελετών, μέσω της ανάπτυξης, λειτουργίας, διαρκούς ενημέρωσης και υποστήριξης του Ενιαίου Συστήματος Τεχνικών Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών (ΕΣΤΕΠ ΤΙΜ-ΤΕΜ), το οποίο αποτελεί σύνολο εναρμονισμένων αρχών, κανόνων, μεθόδων και εργαλείων που υποστηρίζουν, μέσω του διαδικτύου, τον προγραμματισμό, σχεδιασμό, κατασκευή και λειτουργία των τεχνικών έργων.

  1. Για την εκπλήρωση των σκοπών της έχει τις εξής αρμοδιότητες:
    • Την έρευνα και μελέτη για την παραγωγή υλικών και προϊόντων κατασκευής, την κοστολόγησή τους, τις μεθόδους κατασκευής, την ποιοτική και ποσοτική επάρκεια του διαθέσιμου δυναμικού των μέσων στις κατασκευές.
    • Τη σύνταξη Ενιαίων Τεχνικών Προδιαγραφών
    • Τη σύνταξη μεθοδολογιών για την επικαιροποίηση των προϋπολογισμών δημοπράτησης των έργων.
    • Τη σύνταξη μεθοδολογιών υπολογισμού δαπανών που περιλαμβάνονται στις αναλύσεις τιμών των τεχνικών έργων.
    • Τη σύνταξη μεθοδολογίας για την αναθεώρηση των συμβατικών τιμών μονάδας εκτέλεσης εργασιών.
    • Τη σύνταξη μεθοδολογιών και ορισμών για την τυποποιημένη δομή και ψηφιακή απεικόνιση στο διαδίκτυο των αναλύσεων τιμών και προϋπολογισμών μελέτης και οικονομικής προσφοράς, συμβατής με τεχνολογία ΒΙΜ (Building Information Modelling).
    • Την έκδοση επικαιροποιημένου κανονισμού προεκτιμώμενων αμοιβών μελετών και υπηρεσιών.
  2. Πλέον των ανωτέρω, δύναται:
    • Να επιχορηγείται από τον τακτικό προϋπολογισμό ή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και εν γένει να δέχεται εθνικούς πόρους ή πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή από άλλους διεθνείς οργανισμούς, να δανείζεται και να εξευρίσκει κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένης και της έκδοσης ομολογιών, υποσχετικών και άλλων τίτλων ή εγγράφων που ενσωματώνουν οφειλή χρέους (χρεόγραφα), καθώς επίσης και να συνάπτει συμβάσεις σε σχέση με τα προαναφερόμενα, υπό την επιφύλαξη των οριζομένων της παρ. 1 του άρθρου 5.
    • Να προβαίνει σε ανάθεση συμβάσεων έργου, παροχής υπηρεσιών, προμηθειών, εκπόνησης μελετών και παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών και γενικά στην ανάθεση κάθε είδους σύμβασης για θέματα που άπτονται της λειτουργίας της και είναι σχετικά με το αντικείμενο και τους σκοπούς της ΕΠΤΤΕΜ. Η σύναψη και υλοποίηση των συμβάσεων αυτών διέπονται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις της οικείας νομοθεσίας και από τον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας.
    • Να ορίζεται ως τελικός δικαιούχος, συνδικαιούχος ή και ενδιάμεσος φορέας των ως άνω έργων, προγραμμάτων και δράσεων, να συμπράττει με δημόσιους φορείς για την από κοινού υλοποίηση έργων, προγραμμάτων και δράσεων, να επιχορηγείται για την εκπλήρωση των σκοπών της από τους φορείς του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και όλων των Υπουργείων, από άλλους φορείς του Δημοσίου, ευρύτερου Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, καθώς και από προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται ή χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από άλλα διεθνή προγράμματα, από τον τακτικό προϋπολογισμό όλων των Υπουργείων, από χορηγίες και από κάθε άλλη νόμιμη πηγή.
    • Να συνεργάζεται στενά με σχετικούς φορείς και συμμετέχει σε ομάδες εργασίας εθνικών και διεθνών οργανισμών για κάθε θέμα της αρμοδιότητάς της. Επίσης, μπορεί να συμβάλλεται με φορείς που λειτουργούν αντίστοιχα συστήματα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλους αντίστοιχους φορείς διεθνώς, για τη μεταφορά τεχνογνωσίας, βάσεων δεδομένων, τεχνικών προδιαγραφών, μεθόδων και διαδικασιών.
    • Να προβαίνει σε πρόσκτηση, αγορά, ανταλλαγή και με οποιονδήποτε τρόπο απόκτηση, διάθεση ή πώληση κάθε είδους ακινήτων, αστικών ή μη, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις νόμου.
    • Να προβαίνει στη χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων και κινητών πραγμάτων.
    • Να διενεργεί κάθε άλλη δραστηριότητα που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τους παραπάνω σκοπούς της εταιρίας.

Άρθρο 4
Διάρκεια

Η διάρκεια της εταιρίας ορίζεται σε πενήντα έτη (50), που αρχίζει από τη καταχώρηση του παρόντος στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.)

Άρθρο 5
Πόροι

  1. Η ΕΠΤΤΕΜ θα λειτουργεί σε ανταποδοτική βάση με έσοδα που θα αποκομίζει από την παροχή των υπηρεσιών της.
  2. Πόροι και έσοδα της ΕΠΤΤΕΜ συνιστούν ιδίως οι εισφορές από τα τέλη χρήσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ΗΣΠΚΣΠΤΕ και επικουρικώς:
    • Η επαρκής χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η οποία δεν θα ξεπερνά αθροιστικά το 45% του ετήσιου προϋπολογισμού της.
    • Κάθε είδους χρηματοδοτήσεις ή επιχορηγήσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό (Τακτικό και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) και το εκάστοτε ισχύον ΕΣΠΑ υπό τους όρους της ανωτέρω περ. 1.
    • Τα τέλη χρήσης και τις συνδρομές χρηστών της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ΗΣΠΚΣΠΤΕ. Το ύψος του τέλους χρήσης και της συνδρομής θα εγκρίνεται από την Γενική Συνέλευση της ΕΠΤΤΕΜ ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου της. Οι φορείς του Δημοσίου απαλλάσσονται από τις ως άνω επιβαρύνσεις.
    • Ιδία έσοδα από την παροχή των εξειδικευμένων, που εμπίπτουν στο σκοπό της, υπηρεσιών της προς τρίτους, εκτέλεση υπηρεσιών για λογαριασμό τρίτων, οικονομικών φορέων ή δημοσίων φορέων, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κείμενης νομοθεσίας καθώς και κάθε άλλο έσοδο από κάθε είδους συμβάσεις, και συμφωνίες που συνάπτει με Υπουργεία, λοιπούς φορείς της Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης με φυσικά και νομικά ημεδαπά και αλλοδαπά πρόσωπα.
    • Χρηματοδοτήσεις, επιδοτήσεις, εισφορές και κάθε είδους ενισχύσεις ή επιχορηγήσεις από όργανα και οργανισμούς του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από άλλους ευρωπαϊκούς ή διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ άλλων για τα έργα που αναλαμβάνει να υλοποιήσει. Οι επιχορηγήσεις από φορείς του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θεωρούνται δημόσιες δαπάνες, κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν.δ. 2957/1954, (Α΄ 186) και της παρ. 1 του άρθρου 18 του ν. 2515/1997 (Α΄ 154) και βαρύνουν τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων.
    • Δωρεές, ενισχύσεις, κληρονομιές, κληροδοσίες, επιχορηγήσεις, χορηγίες και κάθε είδους εισφορές φυσικών ή νομικών προσώπων, του Δημόσιου ή του Ιδιωτικού Τομέα, της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
    • Έσοδα από την αξιοποίηση στοιχείων της κινητής ή ακίνητης περιουσίας της και από δάνεια κάθε μορφής, καθώς και από οποιεσδήποτε άλλες νόμιμες πηγές.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ

Άρθρο 6
Όργανα της εταιρίας

Όργανα της εταιρίας είναι η Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.), το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.), η Εκτελεστική Επιτρο- πή (Εκ.Ε.), και ο Διευθύνων Σύμβουλος. Στη διοίκηση της Εταιρίας (Διοικητικό Συμβούλιο) εκπροσωπούνται ισότιμα όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που εμπλέκονται στην παραγωγή των τεχνικών έργων ή στην προαγωγή της τεχνολογίας των έργων αυτών.

Άρθρο 7
Γενική Συνέλευση

Ανώτατο όργανο της ΕΠΤΤΕΜ είναι η Γενική Συνέλευ- ση η οποία αποφασίζει για κάθε θέμα που εμπίπτει στις αρμοδιότητες της εταιρίας και περιγράφεται κατωτέρω, κατά πλειοψηφία. Στην εταιρία μετέχουν το Δημόσιο όπως αυτό εκπροσωπείται από τον Υπουργό Υποδο- μών και Μεταφορών, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) και το Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας Υποδομών και Κατασκευών (Ε.Σ.Β.Υ.Κ.). Η Γενική Συνέλευση συνε- δριάζει νόμιμα για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, όταν παρίσταται τουλάχιστον ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και άλλο ένα μέλος. Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών έχει το δικαίωμα αρνησικυρίας στη λήψη οιασδήποτε απόφασης. Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δύναται να παρίσταται στη συνέλευση με εκπρόσωπό του που θα ορίζει με σχετική εξουσιοδότηση.

  1. Η Γενική Συνέλευση συνέρχεται στην έδρα της εταιρίας, συγκαλούμενη από το Διοικητικό Συμβούλιο, τακτικά, μια φορά το χρόνο και σε έξι (6) μήνες, το αργότερο, από το τέλος κάθε εταιρικής χρήσης.
  2. Κατ’ εξαίρεση η Γενική Συνέλευση επιτρέπεται να συνέρχεται και σε άλλο τόπο, εκτός της έδρας της, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Η Γενική Συνέλευση δύναται να συνεδριάσει έγκυρα μέσω τηλεδιάσκεψης.
  3. Η Γενική Συνέλευση συνέρχεται και εκτάκτως οποτεδήποτε το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει αυτό αναγκαίο, ή όταν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ή οι ελεγκτές, καθώς και στις προβλεπόμενες από το νόμο ή το καταστατικό περιπτώσεις.
  4. Όταν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ή οι ελεγκτές ζητήσουν τη σύγκλιση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, το Διοικητικό Συμβούλιο υποχρεούται εντός δέκα (10) ημερών από την επίδοση της αίτησης στον Πρόεδρο αυτού, να συγκαλέσει αυτήν με θέμα ημερήσιας διάταξης το θέμα που περιέχεται στην αίτηση.
  5. Στη Γενική Συνέλευση, εφόσον η ίδια δεν αποφασίσει διαφορετικά, προεδρεύει ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και αν αυτός απουσιάζει, ο αναπληρωτής αυτού. Καθήκοντα γραμματέα ασκεί υπάλληλος της εταιρίας, οριζόμενος από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου.
  6. Στη Γενική Συνέλευση συζητούνται και αποφασίζονται τα θέματα που αναγράφονται στην ημερήσια διάταξη ή προτείνονται από τα μέλη. Οι συζητήσεις και οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης καταχωρούνται σε ειδικό βιβλίο πρακτικών και υπογράφονται από τον Πρόεδρο και το Γραμματέα της Γενικής Συνέλευσης. Τα αντίγραφα και τα αποσπάσματα των πρακτικών επικυρώνονται από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου η τον αναπληρωτή του. Τα ανωτέρω δύνανται να τηρούνται ηλεκτρονικά.
  7. Η Γενική Συνέλευση, εκτός των επαναληπτικών συνελεύσεων, καλείται είκοσι (20) τουλάχιστον ημέρες πριν από την οριζόμενη για τη συνεδρίαση αυτής ημέρα, υπολογιζομένων και των εξαιρετέων ημερών. Η ημέρα της δημοσίευσης της πρόσκλησης της Γενικής Συνέλευσης και η ημέρα της συνεδρίασης αυτής δεν υπολογίζονται.

    Η Γενική Συνέλευση συγκαλείται με πρόσκληση η οποία αποστέλλεται ή κοινοποιείται με ηλεκτρονικά μέσα στη νόμιμη διεύθυνση των μελών ή στην υποδεικνυόμενη από τα μέλη ηλεκτρονική τους διεύθυνση.

    Η πρόσκληση της Γενικής Συνέλευσης περιλαμβάνει τουλάχιστον τον τόπο, τη χρονολογία, την ώρα της συνεδρίασης και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης με σαφήνεια.

    Η πρόσκληση της Γενικής Συνέλευσης αναρτάται στην επίσημη ηλεκτρονική σελίδα της εταιρίας.

    Στις περιπτώσεις επαναληπτικών Γενικών Συνελεύσεων, οι παραπάνω προθεσμίες συντέμνονται στο μισό.

  8. Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας έχει την υποχρέωση δέκα (10) ημέρες πριν από την τακτική Γενική Συνέλευση να δίνει στα μέλη, δηλαδή στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) και στο Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας Υποδομών και Κατασκευών (Ε.Σ.Β.Υ.Κ.), τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της, αντίτυπο της έκθεσης πε- πραγμένων αυτού και της έκθεσης των ελεγκτών της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου.
  9. Η Γενική Συνέλευση εγκρίνει τον ετήσιο απολογισμό, τον οικονομικό ισολογισμό της εταιρίας και το πρόγραμμα δράσης της εταιρίας.
  10. Η Γενική Συνέλευση είναι αρμόδια να αποφασίζει για τα ακόλουθα θέματα:

α. Διάλυση της εταιρίας.

β. Τροποποίηση του Καταστατικού.

γ. Έγκριση των ετήσιων προϋπολογισμών, απολογισμών, ισολογισμών και έκθεσης πεπραγμένων της εταιρίας και απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου από κάθε ευθύνη.

δ. Συμμετοχή σε άλλα νομικά πρόσωπα και φορείς καθώς και σε διεθνείς φορείς και οργανισμούς.

ε. Εκλογή εκκαθαριστών

στ. Κατάθεση αγωγών κατά των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των ελεγκτών σε περίπτωση παράβασης των εκ του νόμου καθηκόντων τους.

ζ. Κάθε άλλο θέμα που προβλέπεται από το νόμο ή το καταστατικό.

η. Την εγκυρότητα των ληφθεισών αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου.

θ. Εκλογή εσωτερικού ελεγκτή της εταιρίας.

ι. Την έγκριση των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου που αφορούν τον καθορισμό του ύψους του τέλους χρήσης και της συνδρομής του άρθρου 5.

Άρθρο 8
Σύνθεση – Θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου

Το Διοικητικό Συμβούλιο διαμορφώνει τη στρατηγική και την πολιτική ανάπτυξης της εταιρίας και ασκεί τις αρμοδιότητες που προβλέπονται στο παρόν και στον νόμο. Η ΕΠΤΤΕΜ διοικείται από εννεαμελές (9) Διοικητικό Συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένων του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου, το οποίο απαρτίζεται από:

  1. Έναν εκπρόσωπο των εργοληπτικών οργανώσεων.
  2. Έναν εκπρόσωπο των μελετητικών οργανώσεων.
  3. Έναν εκπρόσωπο των πολυτεχνικών σχολών της χώρας.
  4. Έναν εκπρόσωπο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.).
  5. Έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
  6. Έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών.
  7. Έναν εκπρόσωπο του συνδέσμου επιχειρήσεων και βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.).
  8. Τον Πρόεδρο του Δ.Σ.
  9. Τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δύναται να αυξηθούν με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.

Τα μέλη κάθε φορέα που εκπροσωπούνται στο Διοικητικό Συμβούλιο, ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, μετά από σχετική πρόταση των φορέων τους.

Ειδικά για τον εκπρόσωπο των πολυτεχνικών σχολών της χώρας αυτός θα υποδεικνύεται από τη σύνοδο των Πρυτάνεων.

Σε περίπτωση που οι φορείς/οργανώσεις των περ. i-iii δεν υποβάλλουν εντός της ταχθείσας, με την πρόκληση, προθεσμίας, κοινή πρόταση ορισμού εκπροσώπων, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δύναται να ορίσει με απόφασή του οιονδήποτε προταθέντα από τους φορείς των ανωτέρω περιπτώσεων και σε περίπτωση απουσίας οιασδήποτε πρότασης, πρόσωπο εγνωσμένης αξίας και ειδικά για τους φορείς των περ. i και ii, που συμμετέχει σε φορέα πανελλήνιας εμβέλειας.

Με απόφασή του ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δύναται να διορίζει παρατηρητές στο Διοικητικό Συμβούλιο, οι οποίοι θα συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του οργάνου χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Όλα τα μέλη του Δ.Σ. θα έχουν τετραετή θητεία με δυνατότητα ανανέωσης και θα πρέπει αποδεδειγμένα να έχουν την κατάλληλη επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία, σχετική με το αντικείμενο και τους σκοπούς της ΕΠΤΤΕΜ.

Στην περίπτωση που λόγω κωλύματος κάποιο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου δεν μπορεί να παραστεί κατά τη συνεδρίαση, τούτο δύναται να αναπληρωθεί από έτερο μέλος του Δ.Σ. με χορήγηση σε αυτό σχετικής έγγραφης εξουσιοδότησης.

Σε περίπτωση κατά την οποία κενωθεί μία θέση συμβούλου που είναι εκπρόσωπος φορέα και δεν αναπληρωθεί εντός ενός μηνός από τον φορέα, το μέλος αναπληρώνεται μέχρι τη λήξη της θητείας του από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών με σχετική απόφαση.

Σε περίπτωση κατά την οποία κενωθεί για οποιονδήποτε λόγο μια ή περισσότερες θέσεις συμβούλων και μέχρι την πλήρωση των θέσεων αυτών, το Διοικητικό Συμβούλιο νόμιμα συνέρχεται και αποφασίζει έγκυρα, εφόσον ο αριθμός του δεν έχει μειωθεί κάτω των επτά μελών. Για την έγκυρη δε συνεδρίαση του ΔΣ μεταξύ των παρισταμένων απαιτείται να είναι είτε ο Πρόεδρος, είτε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.

Σε περίπτωση που ο αριθμός των μελών μειωθεί κάτω των επτά (7), διορίζονται οι απαιτούμενοι προσωρινοί Σύμβουλοι με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών για την έγκυρη δε συνεδρίαση του ΔΣ μεταξύ των παρισταμένων απαιτείται να είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.

Άρθρο 9
Συγκρότηση Διοικητικού Συμβουλίου

  1. Το Διοικητικό Συμβούλιο συνέρχεται στην πρώτη του συνεδρία, κατόπιν εισηγήσεως του Προέδρου και,

    α) Εκλέγει Αντιπρόεδρο ένα από τα μέλη του.

    β) Εκλέγει τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής.

  2. Χρέη γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου ασκεί απασχολούμενος στην εταιρία που ορίζεται με την απόφαση συγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου μετά από πρόταση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.
  1. Αντίγραφα πρακτικών των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου εκδίδει ο Πρόεδρος αυτού και σε περίπτωση κωλύματος ή απουσίας του ο Αντιπρόεδρος.
  2. Τα μέλη του Δ.Σ. που εκλέγονται ως μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής έχουν εκτελεστικά καθήκοντα.

Άρθρο 10
Λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών μεταβατικά και μέχρι την πλήρωση της θέσης κατ’ εφαρμογή των άρθρων 20-23 του ν. 4735/2020 (Α΄ 197). Το Διοικητικό Συμβούλιο συγκαλείται ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του σε τακτικές συνεδριάσεις τουλάχιστον έξι (6) φορές το χρόνο. H πρόσκληση με την ημερήσια διάταξη κοινοποιείται στα μέλη τουλάχιστον σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν τη συνεδρίαση. Ο Πρόεδρος υποχρεούται να συγκαλεί το Διοικητικό Συμβούλιο όταν αυτό ζητήσουν για συγκεκριμένο θέμα ή θέματα τέσσερα (4) τουλάχιστον μέλη του ή ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου καθορίζει και εισηγείται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, στα οποία περιλαμβάνει επίσης τα θέματα που προτείνονται από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΠΤΤΕΜ και προεδρεύει στις συνεδριάσεις του. Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδριάζει νομίμως, εφόσον μετέχουν στη συνεδρίαση τουλάχιστον επτά (7) από τα εννέα (9) μέλη, αποφασίζει δε κατά πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου. Για την έγκυρη δε συνεδρίαση του ΔΣ μεταξύ των παρισταμένων απαιτείται να είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο δύναται να συνεδριάσει έγκυρα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η αμοιβή των μελών του Δ.Σ. καθορίζεται στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας της εταιρίας.

Άρθρο 11
Αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου

Το Διοικητικό Συμβούλιο διαμορφώνει τη στρατηγική και την πολιτική ανάπτυξης της εταιρίας και εποπτεύει και ελέγχει τη διαχείριση της περιουσίας της. Αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν στην εταιρία, μέσα στα πλαίσια του εταιρικού σκοπού με εξαίρεση εκείνα τα οποία σύμφωνα με το νόμο ή το παρόν, ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Γενικής Συνέλευσης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο να αποφασίζει για κάθε θέμα που ανάγεται στη διοίκηση και εκπροσώπηση της ΕΠΤΤΕΜ και γενικά τη δραστηριότητά της, λαμβάνει δε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα και αποφάσεις για την πραγματοποίηση του σκοπού της ΕΠΤΤΕΜ. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΤΤΕΜ έχει τις εξής αρμοδιότητες:

α) Χαράσσει την γενική πολιτική, στρατηγική και τους στόχους της ΕΠΤΤΕΜ.

β) Εγκρίνει το τεχνολογικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΕΠΤΤΕΜ και τον αντίστοιχο ετήσιο προϋπολογισμό.

γ) Εγκρίνει τον απολογισμό και ισολογισμό της ΕΠΤΤΕΜ.

δ) Εγκρίνει προγράμματα, έργα ή δραστηριότητες που ανάγονται στις αρμοδιότητες της ΕΠΤΤΕΜ και λαμβάνει αποφάσεις και μέτρα για την απρόσκοπτη, ταχεία και αποτελεσματική διεκπεραίωση αυτών.

ε) Η ΕΠΤΤΕΜ δύναται να προσλαμβάνει προσωπικό με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου, για απασχόληση ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με σύμβαση έμμισθης εντολής ή με σύμβαση έργου, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και κατ’ αναλογική εφαρμογή του άρθρου 13 του ν. 3429/2005.

στ) Ασκεί πειθαρχική εξουσία στον Διευθύνοντα Σύμβουλο και στο προσωπικό της ΕΠΤΤΕΜ.

ζ) Ελέγχει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΠΤΤΕΜ κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων του.

η) Αξιολογεί το προσωπικό και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΠΤΤΕΜ.

θ) Αναθέτει συμβάσεις έργου, παροχής υπηρεσιών, προμηθειών, εκπόνησης μελετών και παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών και γενικά κάθε είδους σύμβαση για θέματα που άπτονται της λειτουργίας της και είναι σχετικά με το αντικείμενο και τους σκοπούς της ΕΠΤΤΕΜ, σε εξωτερικούς συνεργάτες- εταιρίες-φορείς σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας της Εταιρείας και την οικεία νομοθεσία.

ι) Συγκαλεί τακτική ή έκτακτη Γενική Συνέλευση, οπότε αυτό προβλέπεται από το νόμο ή το καταστατικό ή όταν κρίνεται αναγκαίο.

ια) Εισηγείται τα θέματα για συζήτηση στη Γενική Συνέλευση.

ιβ) Εισηγείται στη Γενική Συνέλευση για τον καθορισμό του ύψους του τέλους χρήσης και της συνδρομής του άρθρου 5.

Άρθρο 12
Αρμοδιότητες Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου

  1. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου καθορίζει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και συγκαλεί σε συνεδρίαση τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
  2. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου δεν έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες, είναι επιφορτισμένος με την προαγωγή όλων των εταιρικών ζητημάτων, όπως προβλέπεται στην παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 3016/2002 και εκπροσωπεί την εταιρία για τα θέματα ευθύνης και αρμοδιότητάς του.
  3. Τον Πρόεδρο αναπληρώνει, σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος, ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου. Μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου μπορεί να τον αναπληρώνει άλλο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Άρθρο 13
Σύνθεση – Αρμοδιότητες Εκτελεστικής Επιτροπής

  1. Η Εκτελεστική Επιτροπή αποτελείται από τρία (3) μέλη εκ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ένα εκ των οποίων είναι o Διευθύνων Σύμβουλος. Τα δύο (2) άλλα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής εκλέγονται από το Διοικητικό Συμβούλιο.
  1. Αρμοδιότητα της Εκτελεστικής Επιτροπής είναι η επεξεργασία όλων των θεμάτων πριν την υποβολή τους προς λήψη απόφασης από το Διοικητικό Συμβούλιο. Αναλυτικά οι αρμοδιότητες και τα λοιπά θέματα λειτουργίας της Εκτελεστικής Επιτροπής καθορίζονται με τον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας της εταιρίας.
  2. Χρέη γραμματέα της Εκτελεστικής Επιτροπής ασκεί απασχολούμενος στην εταιρία που ορίζεται με την από- φαση συγκρότησης της Εκτελεστικής Επιτροπής μετά από πρόταση του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Άρθρο 14
Διορισμός – Αρμοδιότητες Διευθύνοντος Συμβούλου

  1. Ο Διευθύνων Σύμβουλος ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία εκδίδεται σε ειδική συνεδρίαση που συμμετέχουν τα λοιπά ορισθέντα μέλη, μεταβατικά και μέχρι την πλήρωση της θέσης κατ’ εφαρμογή των άρθρων 20-23 του ν. 4735/2020 (Α΄ 197). Η εξειδίκευση των διαδικασιών επιλογής του, της ανανέωσης της θητείας του και τα προσόντα του, περιλαμβάνονται στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας της ΕΠΤΤΕΜ.
  2. Ο Διευθύνων Σύμβουλος είναι το ανώτατο εκτελεστικό όργανο της εταιρίας, προΐσταται όλων των υπηρεσιών της, διευθύνει το έργο τους και παίρνει τις αναγκαίες αποφάσεις μέσα στα πλαίσια των διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία της. Ο Διευθύνων Σύμβουλος, ασκεί όλες τις διευθυντικές αρμοδιότητες και όσες άλλες του εκχωρήσει το Διοικητικό Συμβούλιο. Αν η σχέση του Διευθύνοντος Συμβούλου με την εταιρία διακοπεί για οποιονδήποτε λόγο, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας αποφασίζει για την αναπλήρωσή του με ένα από τα εκτελεστικά του μέλη, μέχρι την επιλογή του αντικαταστάτη του.
  3. Το Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτείται και λειτουργεί νόμιμα σε κάθε περίπτωση μέχρι την τοποθέτηση νέου Διευθύνοντος Συμβούλου και αν ο αριθμός των μελών του μειωθεί, λόγω αποχώρησης του Διευθύνοντος Συμβούλου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ – ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ – ΕΛΕΓΚΤΕΣ – ΕΤΗΣΙΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ – ΛΟΓΟΙ ΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ – ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ

Άρθρο 15
Διαχειριστικός Έλεγχος

Ο τακτικός έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης της ΕΠΤΤΕΜ είναι ετήσιος και ασκείται από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών. Ελέγχεται η νομιμότητα της οικονομικής διαχείρισης βάσει των στοιχείων που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση. Η διαχειριστική χρήση της ΕΠΤΤΕΜ αρχίζει την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους και τελειώνει την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Η ΕΠΤΤΕΜ συντάσσει ετήσια έκθεση, η οποία περιλαμβάνει τον απολογισμό των πεπραγμένων της, τον ισολογισμό, την κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης και τις χρηματοροές της, και η οποία δημοσιεύεται στον επίσημο διαδικτυακό της τόπο. Το μήνα Ιούνιο κάθε έτους υποβάλλεται στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών η ετήσια έκθεση, που αφορά στο προηγούμενο έτος. Η ΕΠΤΤΕΜ τηρεί όλα τα απαραίτητα παραστατικά και δικαιολογητικά τα οποία και θέτει στη διάθεση των αρμόδιων οργάνων, όποτε ζητηθούν. Οι επαληθεύσεις, επιθεωρήσεις και οι έλεγχοι των χρηματοδοτηθέντων προγραμμάτων και έργων, πραγματοποιούνται με σκοπό την παρακολούθηση των δράσεων της εταιρίας και τη σύμφωνη με τους σκοπούς της και τις αποφάσεις των οργάνων της επένδυση των πόρων της. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών μπορεί να διατάσσεται οποτεδήποτε έκτακτος έλεγχος.

Άρθρο 16
Εταιρική χρήση

Η εταιρική χρήση έχει διάρκεια δώδεκα (12) μηνών, αρχίζει την 1η Ιανουαρίου και λήγει την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Κατ’ εξαίρεση, η πρώτη εταιρική χρήση αρχίζει από την εγγραφή της εταιρίας στο Γ.Ε.ΜΗ. και λήγει την 31η Δεκεμβρίου του έτους της εγγραφής της εταιρείας στο Γ.Ε.ΜΗ.

Άρθρο 17
Λόγοι λύσης της Εταιρίας

Η εταιρία λύεται:

α) Μόλις παρέλθει ο οριζόμενος στο παρόν καταστατικό χρόνος διάρκειας αυτής, εφόσον προηγουμένως η Γενική Συνέλευση των μετόχων δεν έχει αποφασίσει την παράταση του χρόνου διάρκειας, και

β) Μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου στη Γενική Συνέλευση. Ρητά διευκρινίζεται ότι δεν απο-τελεί λόγο λύσης της εταιρίας η θέση της σε ειδική εκκαθάριση κατά το άρθρο 14Α του ν. 3429/2005.

Άρθρο 18
Εκκαθάριση

  1. Τη λύση της εταιρίας ακολουθεί η εκκαθάριση. Αν η εταιρία λυθεί λόγω παρόδου του χρόνου της διάρκειας της, ο Διευθύνων Σύμβουλος εκτελεί χρέη εκκαθαριστή μέχρι το διορισμό εκκαθαριστών από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.
  2. Οι εκκαθαριστές, μπορεί να είναι δύο (2) έως τέσσερις (4). Οι εκκαθαριστές ασκούν όλες τις συναφείς με τη διαδικασία και το σκοπό της εκκαθάρισης αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως έχουν προσδιοριστεί από τη Γενική Συνέλευση, με τις αποφάσεις της οποίας οφείλουν να συμμορφώνονται.
  3. Ο διορισμός των εκκαθαριστών συνεπάγεται αυτοδικαίως την παύση των εξουσιών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών.
  4. Οι εκκαθαριστές που ορίζονται από τη Γενική Συνέλευση οφείλουν, μόλις αναλάβουν τα καθήκοντά τους, να διενεργήσουν απογραφή της εταιρικής περιουσίας και να δημοσιεύσουν στον τύπο ισολογισμό, αντίγραφο του οποίου υποβάλλουν στο αρμόδιο για θέματα εποπτείας των εταιριών Υπουργείο. Την ίδια υποχρέωση έχουν οι εκκαθαριστές όταν λήξει η εκκαθάριση.
  5. Η Γενική Συνέλευση διατηρεί όλες τις αρμοδιότητες και εξουσίες της κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης. Οι ισολογισμοί της εκκαθάρισης εγκρίνονται από τη Γενική Συνέλευση, που αποφασίζει και για την απαλλαγή των εκκαθαριστών από κάθε ευθύνη. Στη Γενική Συνέλευση υποβάλλονται κάθε έτος τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης και έκθεση και για τις τυχόν αιτίες που παρεμπόδισαν την αποπεράτωση αυτής.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 19
Κανονισμός Εσωτερικής Λειτουργίας της εταιρίας

  1. Το Διοικητικό Συμβούλιο εντός τριών (3) μηνών από της καταχωρήσεως του παρόντος στο Γ.Ε.ΜΗ. θα συντάξει τον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας.
  2. Η εταιρία διέπεται από τις διατάξεις του παρόντος καταστατικού και του Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας της.

ΜΕΡΟΣ Δ΄

Άρθρο 20
Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Μπορείτε να κατεβάσετε το νέο ΦΕΚ από εδώ

Fibran
Katoikia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

3ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Verde.Tec 2024
13ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Newsletter

Close Popup

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας, αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Ρυθμίσεις απορρήτου

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.

Τα λειτουργικά cookies παρακολουθούν την σωστή λειτουργία του ιστότοπου μας και επιτρέπουν στον ιστότοπο να θυμάται τις επιλογές που κάνετε (π.χ. προτιμήσεις γλώσσας ή περιοχής). Παρέχουν χαρακτηριστικά, τα οποία σας βοηθούν έτσι ώστε να μη χρειάζεται να καθορίζετε τις επιλογές σας κάθε φορά που επισκέπτεστε τον ιστότοπο. Οι πληροφορίες που συλλέγουν αυτά τα cookies είναι ανώνυμες και δεν είναι δυνατόν να παρακολουθήσουν την δραστηριότητα της περιήγησής σε άλλους ιστότοπους.

Preferences
Τα λειτουργικά cookies παρακολουθούν την σωστή λειτουργία του ιστότοπου μας και επιτρέπουν στον ιστότοπο να θυμάται τις επιλογές που κάνετε (π.χ. προτιμήσεις γλώσσας ή περιοχής).
  • _at_cm_hide

Απορρίψη όλων των υπηρεσιών
Save
Δέχομαι όλες τις υπηρεσίες