spot_img
Civiltech
Civiltech
spot_img

Αυθαίρετα: Ενδεχόμενο προσφυγής στο ΣτΕ για τις ρυθμίσεις του Σ/Ν του ΥΠΕΝ που συζητείται στη Βουλή

Nanodomi
Bosch

Ανοιχτό αφήνουν οι μηχανικοί του δημοσίου το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΣτΕ για τις ρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται στο νέο σχέδιο νόμου που συζητείτε αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, εστιάζοντας στις διατάξεις που αφορούν στα αυθαίρετα και τις υπηρεσίες δόμησης.

- Advertisement -

Συγκεκριμένα, με ψήφισμα που εξέδωσε η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ σχετικά με το ν/σ «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας» και ειδικά για το Δ) καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης, σημειώνει πως οι προτεινόμενες διατάξεις είναι η επιτομή της άνισης διαχείρισης του Ανθρωπίνου Δυναμικού των δημοσίων – δημοτικών υπαλλήλων με τους μετακλητούς και τους ιδιώτες που τους παραχωρήθηκε η αντισυνταγματική αρμοδιότητα ελέγχου του δομημένου περιβάλλοντος.

Επιπλέον, πέρα από το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΣτΕ, η Ομοσπονδία αποφάσισε να προχωρήσει στο συμβολικό κλείσιμο των ΥΔΟΜ σε όλη τη χώρα μία φορά την εβδομάδα με ευθύνη των α’βάθμιων ΕΜΔΥΔΑΣ για 2 ώρες, με ταυτόχρονη ενημέρωση για τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης των ΥΔΟΜ σε πολίτες και ΜΜΕ.

- Advertisement -
Olympic Engineering

Διαβάστε παρακάτω το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ:

Ψήφισμα 20ου Συνεδρίου για το Ν/Σ του ΥΠΕΝ

Σχετικά με το ν/σ «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας» και ειδικά για το Δ) καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης

Οι διατάξεις του παρόντος ν/σ είναι η επιτομή της άνισης διαχείρισης του Ανθρωπίνου Δυναμικού των δημοσίων – δημοτικών υπαλλήλων με τους μετακλητούς και τους ιδιώτες που τους παραχωρήθηκε η αντισυνταγματική αρμοδιότητα ελέγχου του δομημένου περιβάλλοντος.

Το ν/σ καταργεί κατ’ ουσίαν και κατ’ άρθρο 77, τα Τμήματα Ελέγχου Κατασκευών των ΥΔΟΜ – Παρατηρητήρια Δόμησης (Τοπικά και Περιφερειακά) που ουδέποτε υλοποιήθηκαν, αφού οι αρμοδιότητες που ασκούσαν για την καταγραφή κι επιβολή προστίμων αυθαιρέτων κατασκευών περνάει εξ’ ολοκλήρου στη Γενική Διεύθυνση του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του ΥΠΕΝ. Συστήνεται Γραφείο Ειδικού Επιθεωρητή Ελέγχου και Καταστολής της Αυθαίρετης Δόμησης και με φωτογραφική διάταξη η θέση αυτή καταλαμβάνεται από μετακλητό – συνταξιούχο από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος κι ο οποίος θα έχει και το γενικό «πρόσταγμα» συγκρότησης επιτροπών και κλιμακίων ελέγχων αυθαίρετης δόμησης. Αναρωτιόμαστε, ποια να είναι αυτά τα άτομα «εγνωσμένου κύρους» όταν όλο το αντικείμενο ελέγχου ήταν χρεωμένο στον Δημόσιο Τομέα; «Ξεχνά» τεχνηέντως, ο συντάκτης πως υπάρχουν συνάδελφοι με τεράστια γνώση και εμπειρία στα ΤΕΚ των ΥΔΟΜ και δεν προβλέπει ούτε καν ενδεχόμενη μετακίνησή τους στο νέο φορέα;

Πλέον, η καταγγελία για έλεγχο ενδεχόμενης αυθαίρετης κατασκευής θα κοστίζει 150€ και θα δημιουργηθεί νέο μητρώο καταγγελιών, που αλλού; στο ΤΕΕ.

Το παράβολο των 150€ είναι ιδιαίτερα υψηλό, οδηγώντας την πλειοψηφία των πολιτών που αναφέρουν παράνομες εργασίες στο είτε να μην έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν καταγγελία (οδηγώντας σε πλήρη έλλειψη κοινωνικού ελέγχου) ή να αναγκάζονται να υποβάλλουν καταγγελίες σε υπηρεσίες που θα είναι υποχρεωμένες να τις δέχονται, λ.χ. στα αστυνομικά τμήματα, στη διεύθυνση υγιεινής και στα δικαστήρια, οδηγώντας σε αύξηση του όγκου εργασίας των υπηρεσιών αυτών, για τις οποίες (ειδικά τα δικαστήρια) υποτίθεται καταβάλλεται προσπάθεια να μειωθεί ο όγκος που διαχειρίζονται.

Γνωρίζει λοιπόν ο συντάκτης του νομοσχεδίου ότι δεν χρειάζεται κανένα παράβολο από τον πολίτη και καμία καταγγελία στο Ενιαίο Ηλεκτρονικό Σύστημα Καταγγελιών που θεσπίζει, καθώς αυτός έχει το δικαίωμα να απευθυνθεί στην Εισαγγελία ατελώς και ο Εισαγγελέας να διατάξει την διενέργεια αυτοψίας για εντοπισμό αυθαιρέτου; Ή θα διαβιβάζεται από τους δήμους;

Ο Επιθεωρητής λοιπόν, θα «προτεραιοποιεί» τις καταγγελίες με κριτήρια που ουδόλως μπορούν να χαρακτηριστούν ως αντικειμενικά και με εντολή του θα συστήνεται κλιμάκιο ελέγχου από ιδιώτες, υπαλλήλους του Υπουργείου χωρίς την απαιτούμενη διευκρίνηση ότι θα είναι μηχανικοί και από το Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης. Αφού θα προβαίνει σε έλεγχο το κλιμάκιο και με βοήθεια drone! μάλιστα, θα καταγράφει τις αυθαίρετες κατασκευές σε έκθεση αυτοψίας ανώνυμα! Δηλαδή, για ακόμα μία φορά (συμβαίνει ήδη κατά κόρον στην έκδοση οικοδομικών αδειών), θα εκδίδεται Διοικητική Πράξη που η Διοίκηση ουδέποτε κατ’ ουσίαν έλεγξε και εξέδωσε, κατά παράβαση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και ΑΝΥΠΟΓΡΑΦΗ; εφόσον οι μετακλητοί κι οι ιδιώτες διατηρούν την ανωνυμία τους ή θα υπογράφεται από τους ελάχιστους δημοσίους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας του ΥΠΕΝ; οι οποίοι θα φέρουν την ευθύνη της έκθεσης αυτοψίας;

Επισημαίνουμε όμως, πως οι έννομες συνέπειες του αυθαίρετου χαρακτήρα ενός κτίσματος, δεν επέρχονται, αν δεν προηγηθεί Έκθεση Αυτοψίας, η οποία συνιστά διαπιστωτική ατομική διοικητική πράξη, καθώς και η διοικητική πράξη προέρχεται από διοικητικό όργανο ή από διοικητική αρχή και ένας ιδιώτης δεν μπορεί να εκδώσει διοικητική πράξη. Στις νομικά ανυπόστατες πράξεις εντάσσονται οι πράξεις που εκδίδονται καθ’ υπέρβαση καθηκόντων καθώς και όσες εκδίδονται από αναρμόδιο όργανο, παρόλο που κάτι τέτοιο συμβαίνει ήδη στις υπαγωγές αυθαιρέτων και στην έκδοση οικοδομικών αδειών.

Για ενδεχόμενη προσφυγή κατά της έκθεσης αυτοψίας, η ύπαρξη παράβολου το οποίο θα κυμαίνεται από 500€ και άνω, αναλόγως την καταγεγραμμένη αυθαίρετη επιφάνεια, επίσης δημιουργεί οικονομικές ανισότητες και δεν προσδιορίζεται η διαδικασία σε περιπτώσεις πολεοδομικών παραβάσεων ή κατασκευών που δεν συνιστούν χώρο. Η προσφυγή δε, γίνεται στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ κι ο συντάκτης του ν/σ δεν αποσαφηνίζει το μέλλον των εκκρεμών υποθέσεων στα ΣΥΠΟΘΑ Α και Β.

Πλέον αυτών, ο Επιθεωρητής και τα «ανώνυμα» κλιμάκια ελέγχου θα απολαμβάνουν και το ΑΚΑΤΑΔΙΩΚΤΟ, καθώς και θα καλύπτονται για ενδεχόμενη δίωξη εναντίον τους από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ή και με δικηγόρο της επιλογής τους που θα αποζημιώνεται με το 3πλάσιο του γραμμάτιου των δικηγόρων. Επίσης, θα απολαμβάνουν αστυνομικής προστασίας κατά τη διάρκεια της αυτοψίας τους!

Τονίζουμε πως στο ν/σ δεν υπάρχει μνεία για τις χιλιάδες υποθέσεις αυθαιρέτων που εκκρεμούν στις κατά τόπους ΥΔΟΜ και βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ελέγχου όπως πχ, έχει γίνει αίτηση και εκκρεμεί αυτοψία για σύνταξη Έκθεσης Αυτοψίας / έχει συνταχθεί Έκθεση Αυτοψίας από την ΥΔΟΜ και ο πολίτης έχει καταθέσει ένσταση και εκκρεμεί στο αρμόδιο ΣΥΠΟΘΑ / Έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης από την αρμόδια ΥΔΟΜ και εκκρεμεί προσφυγή του πολίτη σε διοικητικό δικαστήριο κατά της Έκθεσης Αυτοψίας ή κατά της βεβαίωσης προστίμων κλπ.

Επιπροσθέτως, δεν γίνεται μνεία για τις χιλιάδες υποθέσεις αυθαιρέτων κατασκευών παρελθόντων ετών τα οποία δεν έχουν ενταχθεί σε κάποιον από τους νόμους 4178/13, 4495/17 κλπ, στις οποίες η αρμόδια ΥΔΟΜ επιβάλλει ετήσια πρόστιμα διατήρησης. Θα συνεχίσει να επιβάλλει πρόστιμα διατήρησης η ΥΔΟΜ ενώ σύμφωνα με το παρόν σχέδιο νόμου
«…μεταφέρεται, στο σύνολό της, η αρμοδιότητα του ελέγχου και η παρακολούθηση εφαρμογής του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας από την αυθαίρετη δόμηση» ;

Ενώ η έννοια της πλήρους κατεδάφισης των «νέων αυθαιρέτων» είναι ορθή, η άνευ ορίων αποδοχή της προτεραιοποίησης αυτών των κατασκευών, ανεξαρτήτως περιπτώσεων είναι προς αμφισβήτηση. Επίσης αμφισβητείται η διαδικασία «κατεδάφισης». Δηλαδή, εσωτερικές διαρρυθμίσεις, πως θα «κατεδαφιστούν» και μάλιστα κατά προτεραιότητα έναντι ενός αυθαιρέτου κτίσματος σε δημόσιο κτήμα το οποίο έτυχε να καταγραφεί το 2020;

Θεωρούμε επίσης πως γίνεται άδικη διαχείριση στην κατανομή των προστίμων. Ενώ μέχρι σήμερα αυτά ήταν έσοδα των δήμων με το παρόν ν/σ θα πηγαίνουν εξολοκλήρου στο Πράσινο Ταμείο και στο ΥΠΥΜΕ για τις κατεδαφίσεις. Θα μπορούσε ένα μέρος αυτών να παραμείνει στους δήμους.

Αξίζει να σημειωθεί πως εάν ο νομοθέτης είχε και την ελάχιστη έννοια για το μέλλον της αυθαίρετης δόμησης, θα προχωρούσε ΑΜΕΣΑ σε δειγματοληπτικούς ελέγχους των υπαγωγών αυθαιρέτων και των οικοδομικών αδειών από τις ΥΔΟΜ, αφού πρώτα θα τις στελέχωνε επαρκώς επί της ουσίας κι όχι με τα τερτίπια της εγκ. 402, με μόνιμους υπαλλήλους που θα εξέταζαν μεταξύ άλλων εάν υφίσταται έλεγχος στατικής επάρκειας. Τρομάζουμε ως δημόσιοι – δημοτικοί υπάλληλοι και πολίτες αυτής της χώρας, τι μπορεί να συμβεί σε ενδεχόμενη σεισμική δόνηση για τα χιλιάδες αυθαίρετα που «νομιμοποιήθηκαν» με υπαγωγές και τις χιλιάδες οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν ΧΩΡΙΣ κανέναν έλεγχο από τις ΥΔΟΜ! Δυστυχώς πρόσφατα είχαμε το παράδειγμα κατάρρευσης τοιχοποιίας και μέρους κτιρίου στον Πειραιά, με θύμα αστυνομικό – εργάτη στο οποίο εκτελούσαν εργασίες με βεβαίωση του αρ. 30, (δηλαδή με υποβολή μιας τεχνικής έκθεσης που απλά την έβγαλε ΜΟΝΟΣ του ο ιδιώτης χωρίς έλεγχο από ΥΔΟΜ).

Γίνεται λοιπόν προφανές, πως οι δημόσιοι – δημοτικοί υπάλληλοι μηχανικοί, που όλα αυτά τα χρόνια ανήκουν στην καθημερινότητά τους οι διώξεις, οι προπηλακισμοί εντός κι εκτός υπηρεσίας, χωρίς προστασία ή φρουρά και καμία νομική κάλυψη και σε υποστελεχωμένες υπηρεσίες μάλιστα, πως είναι για τους κυβερνώντες σαν ένα κακό σπυρί που έπρεπε να το σπάσουν για να απαλλαχτούν από αυτούς, γιατί απλά κάνουν κι έκαναν τη δουλειά τους, δηλαδή ασκούσαν ΕΛΕΓΧΟ στο Δομημένο περιβάλλον, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει.

Αντιλαμβάνονται το Κράτος Δικαίου μόνον ως προς το σκέλος που εξυπηρετούνται οι μεγαλοεργολάβοι και τα ισχυρά ιδιωτικά συμφέρονται κι αφήνουν σε επίπεδο ατομικής ευθύνης τους μικροιδιοκτήτες και τους ιδιώτες μηχανικούς.

Αφού είδαν με το ν.4014/11 κι έκτοτε με τους υπόλοιπους νόμους, τα αυθαίρετα ως φοροεισπρακτικό μηχανισμό, συνεχίζουν τώρα με το παρόν ν/σ, να «επιλέγει» ένας μετακλητός ΕΑΝ θα ελέγξει ή όχι καταγγελία που θα την πληρώνει και με 150€ ο πολίτης και χωρίς να μνημονεύεται πουθενά καμία προστασία της μικροιδιοκτησίας.

Καταγγέλλουμε το παρόν ν/σ ως απαράδεκτο απέναντι στην κοινωνία και το δημόσιο συμφέρον. Πάρτε το πίσω. Ενισχύστε με μόνιμο προσωπικό και μέσα τις υπάρχουσες ΥΔΟΜ, αφού έχετε εκατομμύρια να δώσετε για drone!

Δράσεις για τις ΥΔΟΜ:

  • Μία φορά την εβδομάδα με ευθύνη των α’βάθμιων ΕΜΔΥΔΑΣ, συμβολικό κλείσιμο των ΥΔΟΜ σε όλη τη χώρα για 2 ώρες με ταυτόχρονη ενημέρωση για τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης των ΥΔΟΜ σε πολίτες, ΜΜΕ.
  • Εξουσιοδοτείτε το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ να εξετάσει το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΣτΕ για τις εν λόγω ρυθμίσεις
  • Συντονισμό με ΠΟΕ ΟΤΑ και ΠΟΜΗΤΕΔΥ για τις παραπάνω δράσεις.

Το Προεδρείο του 20ου Συνεδρίου

Katoikia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

3ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Verde.Tec 2024
13ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Newsletter

3ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Verde.Tec 2024
13ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Building Materials Forum 2024
Close Popup

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας, αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Ρυθμίσεις απορρήτου

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.

Τα λειτουργικά cookies παρακολουθούν την σωστή λειτουργία του ιστότοπου μας και επιτρέπουν στον ιστότοπο να θυμάται τις επιλογές που κάνετε (π.χ. προτιμήσεις γλώσσας ή περιοχής). Παρέχουν χαρακτηριστικά, τα οποία σας βοηθούν έτσι ώστε να μη χρειάζεται να καθορίζετε τις επιλογές σας κάθε φορά που επισκέπτεστε τον ιστότοπο. Οι πληροφορίες που συλλέγουν αυτά τα cookies είναι ανώνυμες και δεν είναι δυνατόν να παρακολουθήσουν την δραστηριότητα της περιήγησής σε άλλους ιστότοπους.

Preferences
Τα λειτουργικά cookies παρακολουθούν την σωστή λειτουργία του ιστότοπου μας και επιτρέπουν στον ιστότοπο να θυμάται τις επιλογές που κάνετε (π.χ. προτιμήσεις γλώσσας ή περιοχής).
  • _at_cm_hide

Απορρίψη όλων των υπηρεσιών
Save
Δέχομαι όλες τις υπηρεσίες