back to top
spot_img
Civiltech
Civiltech
spot_img

Στη Βουλή η Επιτάχυνση Μεταβιβάσεων Ακινήτων & η Ολοκλήρωση του Κτηματολογίου • Οι νέες διατάξεις

Nanodomi
Bosch

Σε συνέχεια της δημόσιας διαβούλευσης που προηγήθηκε, κατατέθηκε στη Βουλή το Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με θέμα “Επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου: Διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων στις μεταγραφές ακινήτων και ενίσχυση της επιχειρησιακής λειτουργίας του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο» – Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων – Ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης“.

- Advertisement -

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει τα εξής ζητήματα:

  1. την επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου, τη διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων στις μεταγραφές ακινήτων και την ενίσχυση της επιχειρησιακής λειτουργίας του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο»,
  2. την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων,
  3. τη μείωση της γραφειοκρατίας και της επιβάρυνσης των συναλλασσόμενων, για τη βέλτιστη αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας και
  4. την αντιμετώπιση θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που σχετίζονται, ιδίως, με το Κυβερνητικό Νέφος Δημόσιου Τομέα (G-Cloud), το Κυβερνητικό Νέφος Τομέα Έρευνας και Εκπαίδευσης (RE-Cloud) και το Κυβερνητικό Νέφος Τομέα Υγείας (H-Cloud), το έργο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι», την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε.» (ΚΤΠ) και την ανώνυμη εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Ανώνυμη Εταιρεία» (ΗΔΙΚΑ).

Όπως επισημαίνει το Υπουργείο, υπάρχουν μια σειρά από προβλήματα τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, όπως:

- Advertisement -
Olympic Engineering
  1. η ανάγκη επιτάχυνσης της εκκαθάρισης από το ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» των εκατοντάδων χιλιάδων εκκρεμοτήτων στις μεταγραφές ακινήτων για την άρση της ανασφάλειας δικαίου που προκαλείται από τις καθυστερήσεις στην καταχώριση πράξεων,
  2. η ανάγκη ψηφιοποίησης, απλοποίησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων, μείωσης των διοικητικών βαρών για τη διοίκηση και τους διοικούμενους, διευκόλυνσης των συναλλαγών και αξιοποίησης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας,
  3. η ανάγκη διασφάλισης της ομαλής και απρόσκοπτης ολοκλήρωσης της εγκατάστασης του συνόλου των κεντρικών ηλεκτρονικών εφαρμογών και πληροφοριακών συστημάτων των φορέων του δημόσιου τομέα στις αντίστοιχες υπολογιστικές υποδομές νέφους, προσωρινής επίλυσης του ζητήματος της στέγασης των υπηρεσιών του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), διευθέτησης της καταβολής ανταλλάγματος για την αδιάλειπτη παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών προς το ελληνικό δημόσιο από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για το διάστημα από 5.4.2023 έως 5.4.2024, καθώς και ρύθμισης θεμάτων για την υλοποίηση έργων της ΚΤΠ και για το προσωπικό της ΗΔΙΚΑ.

Οι στόχοι των προτεινόμενων διατάξεων σύμφωνα με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι:

  1. Βραχυπρόθεσμοι:
    • Παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας στο ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» για την άμεση διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων στις μεταγραφές ακινήτων, απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων, μείωση γραφειοκρατικού κόστους και διευκόλυνση των συναλλαγών.
    • Παροχή του αναγκαίου χρονικού διαστήματος για την ομαλή ολοκλήρωση της εγκατάστασης των κεντρικών ηλεκτρονικών εφαρμογών και πληροφοριακών συστημάτων των φορέων του δημόσιου τομέα στις αντίστοιχες υπολογιστικές υποδομές νέφους, προσωρινή κάλυψη της ανάγκης στέγασης του data center του ΕΚΤ, διευθέτηση της καταβολής ανταλλάγματος για την αδιάλειπτη παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών προς το ελληνικό δημόσιο από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για το διάστημα από 5.4.2023 έως 5.4.2024.
  2. Μακροπρόθεσμοι:
    • Διασφάλιση και αξιοποίηση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, εμπέδωση ασφάλειας δικαίου στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων, τόνωση της αγοράς ακινήτων και ενίσχυση της οικονομίας.
    • Ολοκλήρωση της προετοιμασίας για την ενιαία εφαρμογή πολιτικής υπολογιστικού νέφους από το σύνολο των φορέων του δημόσιου τομέα, βελτίωση των τηλεπικοινωνιών των δημοσίων υπηρεσιών.

Αναλυτικά:

Με το υπόψη σχέδιο νόμου, προβλέπονται τα ακόλουθα:

ΜΕΡΗ Α΄ – Γ΄

  1. α. Εισάγονται ρυθμίσεις για την ολοκλήρωση διαδικασιών του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» (Φορέας) στις μεταγραφές ακινήτων, οι οποίες αναφέρονται μεταξύ άλλων στη (ν):
    • διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων των κτηματολογικών εγγραφών, χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη λήψη και υποβολή σχετικών πιστοποιητικών, αντιγράφων κ.λπ.,
    • παράταση της προθεσμίας διόρθωσης αρχικών εγγραφών καθώς και διόρθωση αυτών σε περιοχές που είχε λήξει η δυνατότητα αμφισβήτησης ανακριβούς εγγραφής με την ένδειξη «αγνώστου ιδιοκτήτη»,
    • παράταση προθεσμίας υποβολής εκπρόθεσμης δήλωσης εγγραπτέου δικαιώματος,
    • διόρθωση εσφαλμένων κτηματολογικών εγγραφών απαλλοτριωμένων εκτάσεων, χωρίς επιβάρυνση της σχετικής αίτησης με τα οικεία τέλη,
    • υποχρεωτική χρήση της Πλατφόρμας Νομικού Ελέγχου Εγγραπτέων Πράξεων, από την οριζόμενη ημερομηνία,
    • διενέργεια του νομικού ελέγχου και της καταχώρισης πράξεων από το οριζόμενο προσωπικό του Φορέα,
    • αναθεώρηση των προσόντων και των εργασιών των διαπιστευμένων μηχανικών για το κτηματολόγιο.

β. Ρυθμίζονται θέματα λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων Ρόδου και Κω – Λέρου, μέχρι την πλήρη λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου Δωδεκανήσου, στο οποίο επιτρέπεται να αποσπάται προσωπικό από φορείς του δημόσιου τομέα, με απόφαση των αρμοδίων οργάνων.
(άρθρα 1 – 14)

  1. Συμπληρώνεται το άρθρο 63 του ν.4903/2022, αναφορικά με την αποζημίωση από τον Φορέα υπηρεσιών λειτουργίας γραφείων κτηματογράφησης και τήρησης ενήμερης της κτηματολογικής βάσης, οι οποίες προβλέπονται στις οικείες συμβάσεις ως υποχρεωτικά παρασχετέες. Συγκεκριμένα, αποζημιώνονται οι ανωτέρω υπηρεσίες που έχουν παρασχεθεί κατά το μνημονευόμενο χρονικό διάστημα, χωρίς να αποτελέσουν αντικείμενο συμπληρωματικής σύμβασης.

    Με βάση το προαναφερόμενο άρθρο, καθορίζονται η διαδικασία καταβολής της αποζημίωσης και ο τρόπος υπολογισμού του ύψους της εφαρμοζόμενης τιμής, τίθεται δε όριο ως προς τη συνολική αμοιβή του αναδόχου.
    (άρθρο 15)

  1. Επέρχονται τροποποιήσεις στον ν.4512/2018, κατά το μέρος που αναφέρεται στην οργάνωση και στη λειτουργία του Ελληνικού Κτηματολογίου και μεταξύ άλλων:

α. Καθορίζεται με απόφαση του Φορέα, η εσωτερική διάρθρωση υφιστάμενων ή συνιστώμενων παραρτημάτων των Κτηματολογικών Γραφείων αυτού.

β. Καταργείται ο περιορισμός, σύμφωνα με τον οποίο η πλήρωση των μνημονευόμενων θέσεων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δίκαιου αορίστου χρόνου (ι.δ.α.χ.) των Περιφερειακών Υπηρεσιών του Φορέα, επιτρέπεται μόνο εφόσον, μετά την κατάργηση των προβλεπόμενων θέσεων των προσωρινών κλάδων, το προσωπικό που υπηρετεί στην Κεντρική και στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του Φορέα υπολείπεται των θέσεων που έχουν συσταθεί με τον ν.4512/2018 και κατά τον αντίστοιχο αριθμό.

γ. Συμπληρώνονται οι μεταβατικές διατάξεις του ανωτέρω νόμου, ως προς τους όρους και τις προϋποθέσεις αυτοδίκαιης ένταξης προσωπικού των καταργούμενων υποθηκοφυλακείων στους μνημονευόμενους κλάδους προσωπικού που έχουν συσταθεί με τον προαναφερόμενο νόμο.

Περαιτέρω, ορίζεται ότι το μισθολογικό κόστος για την κάλυψη των προσωποπαγών θέσεων με σχέση εργασίας ι.δ.α.χ. του προσωρινού κλάδου υπαλλήλων Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων Κτηματολογικών Γραφείων (συνολικά 738 θέσεις), βαρύνει εν γένει τους πόρους του Φορέα, δηλαδή δεν καλύπτεται μόνο από τα εισπραττόμενα τέλη. (Σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν.4512/2018, στους πόρους συμπεριλαμβάνονται έκτακτη κρατική χρηματοδότηση και χρηματοδότηση από το Π.Δ.Ε., ή άλλους ενωσιακούς ή διεθνείς πόρους).

δ. Ρυθμίζονται θέματα πλήρωσης θέσεων του Κλάδου Προϊσταμένων Κτηματολογικού Γραφείου από επιλαχόντες καθώς και άσκησης καθηκόντων των Προϊσταμένων Κτηματολογικού Γραφείου ή Υποκαταστήματος από το οριζόμενο προσωπικό.

ε. Επανακαθορίζεται το μισθολογικό καθεστώς των Προϊσταμένων Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων, οι οποίοι, εκτός από τα επιδόματα που ήδη δικαιούνται σύμφωνα με τον ν.4354/2015, για το χρονικό διάστημα που κατέχουν τη θέση ευθύνης, κατατάσσονται στο 15ο Μ.Κ. (προωθημένο μισθολογικό κλιμάκιο), εκτός αν, βάσει της προϋπηρεσίας τους, κατατάσσονται σε ανώτερο Μ.Κ..

στ. Προβλέπεται η καταβολή μηνιαίας αποζημίωσης ίσης με το επίδομα θέσης ευθύνης προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου τμήματος (290 ευρώ)στους Αναπληρωτές Προϊσταμένους Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων (προσωποπαγείς θέσεις), για το χρονικό διάστημα που αναλαμβάνουν καθήκοντα νομικού ελέγχου των εγγραπτέων πράξεων και έκδοσης απόφασης για την αποδοχή ή απόρριψη της καταχώρισής τους.

ζ. Μετατίθεται εκ νέου η ημερομηνία, από την οποία ο Φορέας υποχρεούταινα αποδίδει στον κρατικό προϋπολογισμό τυχόν αδιάθετο ποσό του αποθεματικού του, κατά το μεθεπόμενο έτος κάθε διαχειριστικής χρήσης.

η. Παρατείνεται το χρονικό διάστημα κατά το οποίο επιτρέπεται η αναθεώρηση του εγκεκριμένου ετήσιου προϋπολογισμού του Φορέα, χωρίς έγκριση από τον εποπτεύοντα Υπουργό.
(άρθρα 16 – 20 και 22 – 23)

  1. Εισάγεται ειδική ρύθμιση για τη θέσπιση κινήτρου επίτευξης στόχων, το οποίο χορηγείται στους υπαλλήλους και στους δικηγόρους του Ελληνικού Κτηματολογίου, για την επίτευξη συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων.

    Η κατά τα ανωτέρω πρόσθετη αμοιβή υπολογίζεται με βάση τον βαθμό διεκπεραίωσης των υποθέσεων που εκκρεμούν, δεν συμψηφίζεται με την προσωπική διαφορά, δεν μπορεί να υπερβαίνει ανά έτος, το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του αθροίσματος του ετήσιου βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης των δικαιούχων, υπόκειται δε στις ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις των πρόσθετων αποδοχών.

    Με κ.υ.α., καθορίζονται όλα τα σχετικά με την εφαρμογή της ανωτέρω ρύθμισης, ζητήματα.
    (άρθρα 21 και 33)

  1. α. Επανακαθορίζονται οι διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτων και συγκεκριμένα:
    • Καθιερώνεται διαδικασία ενημέρωσης των Δήμων από το Ελληνικό Κτηματολόγιο, αναφορικά με στοιχεία των ακινήτων και των συμβαλλόμενων σε συμβάσεις μεταβίβασης κυριότητας ακινήτων, με σκοπό τη διευκόλυνση της διαδικασίας είσπραξης των οφειλών από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).
    • Με κ.υ.α. ρυθμίζονται ειδικότερα ζητήματα αναφορικά με την κατά τα ανωτέρω παρεχόμενη ενημέρωση, τη διαλειτουργικότητα των απαιτούμενων πληροφοριακών συστημάτων και μητρώων του δημόσιου τομέα κ.λπ..
    • Παράλληλα καταργείται η υποχρεωτική προσκόμιση βεβαίωσης περί μη οφειλής ΤΑΠ, ενώ δεν εφαρμόζεται εν προκειμένω η ρύθμιση περί υποχρεωτικής προσκόμισης αντιγράφου της δήλωσης φόρου μεταβίβασης.

   β.  Περαιτέρω, προβλέπονται:

    • η κατάργηση της πολλαπλής προσκόμισης αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος για διηρημένες ιδιοκτησίες εντός του ιδίου γεωτεμαχίου,
    • η υποβολή ψηφιακά των εγγραπτέων συμβολαιογραφικών πράξεων καθώς και των σχετικών εγγράφων προς καταχώριση μέσω του Ηλεκτρονικού Φακέλου Ακινήτου, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.
      (άρθρα 24 – 26 και 35)

ΜΕΡΟΣ Δ΄

Εισάγονται λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ειδικότερα:

  1. Παρατείνονται, έως την οριζόμενη ημερομηνία, οι προθεσμίες για:

α. την εκπόνηση της μελέτης ταξινόμησης των δεδομένων (data classification) από την αρμόδια Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την ανώνυμη εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου με την επωνυμία «ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ Α.Ε.» (Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. Α.Ε.) και την ανώνυμη εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Ανώνυμη Εταιρεία» (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.),

β. την εγκατάσταση των κεντρικών ηλεκτρονικών εφαρμογών και των κεντρικών πληροφοριακών συστημάτων των μνημονευόμενων κατά περίπτωση φορέων, στα Κυβερνητικά Νέφη του Δημόσιου Τομέα (G-Cloud), του Τομέα Έρευνας και Εκπαίδευσης (RECloud) και του Τομέα Υγείας (H-Cloud),

γ. την αναγνώριση από το Ελληνικό Δημόσιο των δαπανών για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικών  επικοινωνιών  και  πληροφορικής  στο  πλαίσιο  του  έργου «ΣΥΖΕΥΞΙΣ I», οι οποίες παρέχονται σύμφωνα με τους όρους των από 30.5.2014 συμβάσεων, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις.
(άρθρα 27 – 29)

  1. Εισάγονται ρυθμίσεις αναφορικά με τη διαδικασία πληρωμής των αναδόχων για έργα που υλοποιεί η Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε. και καθορίζεται, κατ’ εξαίρεση, το χρονικό σημείο έκδοσης των τιμολογίων παροχής υπηρεσιών και πώλησης αγαθών από τους αναδόχους.
    (άρθρο 30)
  2. Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την καταβολή της αποζημίωσης του ν.2112/1920 στους απολυόμενους ή αποχωρούντες υπαλλήλους της εταιρείας «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Ανώνυμη Εταιρεία» (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.), λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης. Ειδικότερα:

α. Καταβάλλεται η διαφορά συμπληρωματικά και άτοκα στους υπαλλήλους του Κέντρου Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Κοινωνικών Υπηρεσιών (Κ.Η.Υ.Κ.Υ.), που μεταφέρθηκαν στην ανωτέρω εταιρεία και απολύθηκαν ή αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης και στους οποίους καταβλήθηκε μειωμένη η εν λόγω αποζημίωση. Εν προκειμένω:

    • δεν εφαρμόζεται το ανώτατο όριο καταβαλλόμενου ποσού (15 χιλ. ευρώ), κατά τον α.ν.173/1967,
    • καταργούνται οι σχετικές δίκες, χωρίς επιβάρυνση της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. για δικαστικά ή άλλα έξοδα.

β. Ορίζεται ρητά ότι, για τους απολυόμενους ή αποχωρούντες υπαλλήλους της ανωτέρω εταιρείας, ανεξαρτήτως κλάδου, κατηγορίας και ειδικότητας, που προσλήφθηκαν από την έναρξη ισχύος του ν.3607/2007, εφαρμόζεται ο α.ν.173/1967.
(άρθρο 31)

Μπορείτε να δείτε το σχέδιο νόμου, όπως κατατέθηκε στη Βουλή, εδώ

Katoikia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

3ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Verde.Tec 2024
13ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Newsletter

3ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Verde.Tec 2024
13ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Building Materials Forum 2024
Close Popup

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας, αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Ρυθμίσεις απορρήτου

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.

Τα λειτουργικά cookies παρακολουθούν την σωστή λειτουργία του ιστότοπου μας και επιτρέπουν στον ιστότοπο να θυμάται τις επιλογές που κάνετε (π.χ. προτιμήσεις γλώσσας ή περιοχής). Παρέχουν χαρακτηριστικά, τα οποία σας βοηθούν έτσι ώστε να μη χρειάζεται να καθορίζετε τις επιλογές σας κάθε φορά που επισκέπτεστε τον ιστότοπο. Οι πληροφορίες που συλλέγουν αυτά τα cookies είναι ανώνυμες και δεν είναι δυνατόν να παρακολουθήσουν την δραστηριότητα της περιήγησής σε άλλους ιστότοπους.

Preferences
Τα λειτουργικά cookies παρακολουθούν την σωστή λειτουργία του ιστότοπου μας και επιτρέπουν στον ιστότοπο να θυμάται τις επιλογές που κάνετε (π.χ. προτιμήσεις γλώσσας ή περιοχής).
  • _at_cm_hide

Απορρίψη όλων των υπηρεσιών
Save
Δέχομαι όλες τις υπηρεσίες