back to top
spot_img
Civiltech
Civiltech
spot_img

Νέο Σ/Ν: Επιτάχυνση Μεταβιβάσεων Ακινήτων & Ολοκλήρωσης Κτηματολογίου • Ανάλυση κατά άρθρο

Nanodomi
Bosch

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου με τίτλο: «Επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου: Διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων στις μεταγραφές ακινήτων και ενίσχυση της επιχειρησιακής λειτουργίας του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο» – Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων – Ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

- Advertisement -

Με το εν λόγω σχέδιο νόμου επιχειρούνται:

  1. η επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου, η διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων στις μεταγραφές πράξεων επί ακινήτων και η ενίσχυση της επιχειρησιακής λειτουργίας του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο»,
  2. η απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων,
  3. η μείωση της γραφειοκρατίας και της επιβάρυνσης των συναλλασσόμενων, για τη βέλτιστη αξιοποίηση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας και
  4. η αντιμετώπιση ζητημάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχετικά με ζητήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης σχετικά με τη διευθέτηση σημαντικών θεμάτων για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών και των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου.

Διαβάστε παρακάτω την ανάλυση των κυριότερων άρθρων του νέου Σχεδίου Νόμου:

- Advertisement -
Olympic Engineering

ΜΕΡΟΣ Α’
ΣΚΟΠΟΣ – ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Άρθρο 1
Σκοπός

Άρθρο 2
Αντικείμενο

ΜΕΡΟΣ Β΄
ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’
ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Άρθρο 3
Υπαγωγή κτηματογραφημένων περιοχών στην αρμοδιότητα Υποθηκοφυλακείου, Κτηματολογικού Γραφείου ή Υποκαταστήματος – Τροποποίηση παρ. 3α άρθρου 23 ν. 2664/1998

Ρυθμίζεται η συναρμοδιότητα μεταξύ Υποθηκοφυλακείων για την ίδια κτηματογραφημένη περιοχή και προβλέπεται η υπαγωγή της περιοχής στην αποκλειστική αρμοδιότητα ενός εξ αυτών για τη μεταβατική του λειτουργία ως Κτηματολογικού Γραφείου, ώστε να παρέχεται η μέγιστη δυνατή ευελιξία προς εξυπηρέτηση των πολιτών.

Άρθρο 4
Συμπλήρωση της διαδικασίας διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων των κτηματολογικών εγγραφών – Τροποποίηση άρθρου 18 ν. 2664/1998

Εξορθολογίζεται η διαδικασία διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων,  με  έμφαση  στην  αποφόρτιση  πολιτών  και δικαιοσύνης, καθώς η μετάθεση των διορθώσεων σε επίπεδο Κτηματολογικού Γραφείου ή Υποκαταστήματος αναμένεται ότι θα μειώσει τον αριθμό των αγωγών σε κτηματολογικές υποθέσεις.

Συγκεκριμένα:

  • Καθίσταται υποχρεωτική η διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων, όταν η διόρθωση αφορά στα στοιχεία μεταγραφής, άλλως εγγραφής, του τίτλου κτήσης που αφορά στο καταχωρισθέν στις αρχικές εγγραφές εγγραπτέο δικαίωμα, επειδή αυτά ελλείπουν, ή αναγράφονται λανθασμένα και η συμπλήρωση ή η ορθή αναγραφή τους, κατά περίπτωση, θα διενεργείται υποχρεωτικά και αυτεπάγγελτα από τον Προϊστάμενο του Κτηματολογικού Γραφείου
  • Οριοθετείται η έννοια του εκτοπισμού και τέτοιος δεν υφίσταται, ούτε απαιτείται συναίνεση, εάν ο τρίτος συμπεριλήφθηκε ως δικαιούχος, αναγραφόμενος στις κτηματολογικές εγγραφές, λόγω σφάλματος που εμφιλοχώρησε κατά την επεξεργασία της δήλωσης και των δημοσίων εγγράφων που συνυπέβαλε κατά τη διαδικασία κτηματογράφησης του ν. 2308/1995 (Α’ 114) και τούτο προκύπτει από το αρχείο κτηματογράφησης και τα δημόσια βιβλία του Υποθηκοφυλακείου.
  • Καθίσταται υποχρεωτική η διόρθωση για τις απαριθμούμενες στον νόμο περιπτώσεις, επιτρεπομένης μόνο της αιτιολογημένης άρνησης για λόγους μη συνδρομής των προϋποθέσεων που ειδικότερα αναφέρονται στις οικείες διατάξεις.
  • Επιμηκύνεται ο χρόνος έκδοσης απόφασης του Προϊσταμένου του Κτηματολογικού Γραφείου επί αιτήσεων διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων από δεκαπέντε (15) σε τριάντα (30) ημέρες, ώστε να δίδεται επαρκής χρόνος για διόρθωση προ της προσφυγής στον Κτηματολογικό Δικαστή.

Άρθρο 5
Παράταση της προθεσμίας άσκησης αγωγών διόρθωσης πρώτων εγγραφών – Δυνατότητα διόρθωσης πρώτων εγγραφών σε περιοχές που είχε λήξει η δυνατότητα αμφισβήτησης ανακριβούς εγγραφής με την ένδειξη «αγνώστου ιδιοκτήτη» – Τροποποίηση άρθρου 102 ν. 4623/2019

Παρατείνεται η προθεσμία αγωγών διόρθωσης πρώτων εγγραφών έως τις 30.11.2024, προκειμένου να δοθεί επαρκές περιθώριο για την άσκηση των σχετικών αγωγών της παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 2664/1998. Η ανωτέρω καταληκτική ημερομηνία θα ισχύει και για τις περιοχές στις οποίες οι πρώτες εγγραφές καταχωρίσθηκαν από την 1η.1.2013 έως και την 31η.12.2015.

Περαιτέρω, στις περιοχές όπου οι αρχικές εγγραφές έχουν ήδη καταστεί οριστικές με συνέπεια την ενεργοποίηση του αμάχητου τεκμηρίου του ν. 2664/1998, παρέχεται η δυνατότητα αμφισβήτησης ανακριβούς εγγραφής με την ένδειξη «αγνώστου ιδιοκτήτη» μέχρι την 30ή.11.2024 (ημερομηνία παράτασης της προθεσμίας διόρθωσης πρώτων εγγραφών) υπό την προϋπόθεση ότι κατόπιν της λήξης της αποκλειστικής προθεσμίας δεν έχουν εγγραφεί μεταγενέστερες πράξεις επί του κτηματολογικού φύλλου του ακινήτου. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα στους καλόπιστους ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν τις συγκεκριμένες εγγραφές και να αποφύγουν τις εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες του αμάχητου τεκμηρίου που έχει ενεργοποιηθεί σε τριάντα πέντε (35) περιοχές της χώρας.

Άρθρο 6
Προδικασία των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων – Τροποποίηση άρθρου 17 ν. 2882/2001

Στην προβλεπόμενη στο άρθρο 17 του ν. 2882/2001 (Α’ 17) προδικασία ενώπιον των Υποθηκοφυλακείων για τη σημείωση της  απόφασης  κήρυξης  της  απαλλοτρίωσης  επέρχονται βελτιώσεις, προς τον σκοπό της εναρμόνισής της με το σύστημα του Κτηματολογίου και τη λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων που αντικαθιστούν τα Υποθηκοφυλακεία μετά από την κατάργησή τους, καθώς και της ταχείας εκκαθάρισης της διαδικασίας εγγραφής στις μερίδες των ιδιοκτητών και των κτηματολογικών φύλλων των ακινήτων, όταν πρόκειται για κτηματογραφημένες περιοχές, λαμβάνοντας υπόψη τις νόμιμες προθεσμίες που ισχύουν για την εκτέλεση έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας κατά τις διατάξεις του ίδιου νόμου.

Άρθρο 7
Διόρθωση εσφαλμένων κτηματολογικών εγγραφών απαλλοτριωμένων εκτάσεων

Τον Ιούνιο του 2023 κατέστη δυνατή η διάθεση στοιχείων κτηματολογικών εγγραφών σε μεγάλο μέρος της επικράτειας που επέτρεψε σε αρκετούς φορείς ανάπτυξης έργων υποδομής τη σύγκριση με τα δικά τους ιδιοκτησιακά στοιχεία. Κατά τον έλεγχο αυτό, φαίνεται να προκύπτει σημαντικός αριθμός περιπτώσεων κατά τις οποίες φορείς του Δημοσίου υπέρ των οποίων είχαν απαλλοτριωθεί εκτάσεις γης δεν είχαν καταχωρίσει και υποβάλει δηλώσεις κτηματογράφησης λόγω και του μεγάλου όγκου των επιμέρους απαλλοτριωθεισών εκτάσεων, με αποτέλεσμα οι εκτάσεις αυτές σήμερα να εμφαίνονται στο κτηματολόγιο ως αγνώστου ιδιοκτήτη ή εν γένει ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου. Έτι δε περαιτέρω στις απαλλοτριωθείσες αυτές εκτάσεις, σε αρκετές περιπτώσεις, έχουν ήδη σήμερα κατασκευαστεί σημαντικά έργα υποδομής, ενώ σε άλλες η αποκατάσταση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του φορέα είναι απαραίτητη για την επέκταση έργων υποδομής και την αξιοποίησή τους. Η επίλυση του ζητήματος καθίσταται κρίσιμη καθώς αφορά σε εκτάσεις σε ολόκληρη την επικράτεια που σε πολλές περιπτώσεις υπάγονται στην αρμοδιότητα κτηματολογικών γραφείων στα οποία επίκειται η ολοκλήρωση της προθεσμίας οριστικοποίησης των αρχικών εγγραφών, με άμεσο κίνδυνο την απώλεια δικαιωμάτων των δημόσιων φορέων.

Η διάταξη αφορά την ακίνητη περιουσία που βρίσκεται εντός ζωνών απαλλοτρίωσης υπέρ φορέων του Δημοσίου για την ανάπτυξη και κατασκευή έργων υποδομής και μεταφορών, η οποία ωστόσο δεν είχε δηλωθεί ως ιδιοκτησία του φορέα αυτού και δεν είχε καταχωρισθεί στα αρμόδια κτηματολογικά γραφεία ως τέτοια, με αποτέλεσμα σήμερα να εμφανίζεται είτε ως αγνώστου ιδιοκτησίας, είτε ως κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου. Με τη νομοθετική ρύθμιση σκοπείται αφενός η δίκαιη και εύλογη αποκατάσταση της περιουσίας του φορέα υπέρ ου απαλλοτριώθηκαν οι εν λόγω εκτάσεις και αφετέρου η αποσυμφόρηση των Δικαστηρίων από μαζικές αιτήσεις κτηματολογικών διορθώσεων σε υποθέσεις κατά τις οποίες είναι αδιαμφισβήτητο το ιδιοκτησιακό καθεστώς του φορέα ανάπτυξης έργων υποδομής και μεταφορών. Με δεδομένα αυτά θα εξασφαλιστεί και η αποφυγή απώλειας της ακίνητης περιουσίας του φορέα υπέρ του οποίου απαλλοτριώθηκαν οι ιδιοκτησίες. Έτι περαιτέρω σκοπείται η αποτελεσματικότερη και ταχύτερη διόρθωση των εσφαλμένων αρχικών εγγραφών επί ακινήτων εντός των ορίων απαλλοτρίωσης με νέα σημαντικά απλουστευμένη διαδικασία, ενώ μετά τη διόρθωση θα καταστεί δυνατή η αξιοποίηση και διαχείριση των εν λόγω εκτάσεων για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της χώρας, πράγμα που τίθεται σε επισφάλεια σήμερα λόγω των αρχικά εσφαλμένων καταχωρίσεων. Σημειώνεται δε πως με την προτεινόμενη  ρύθμιση  δεν  θίγονται  δικαιώματα  τρίτων ιδιωτών, ούτε δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου.

Άρθρο 8
Υποχρεωτικότητα χρήσης της Πλατφόρμας Νομικού Ελέγχου Εγγραπτέων Πράξεων

Καθίσταται υποχρεωτική η διενέργεια νομικού ελέγχου, σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 2664/1998, αιτήσεων που κατατίθενται στις υπηρεσίες του φορέα μέσω της σχετικής εφαρμογής προς επιτάχυνση της καταχώρισης εγγραπτέων πράξεων.

Άρθρο 9
Διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων έμμισθων και άμισθων Υποθηκοφυλακείων κατά την παράδοση και παραλαβή αρχείων – Τροποποίηση παρ. 1α άρθρου 38 ν. 4512/2018

Σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη, επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η ανάληψη εκκρεμοτήτων εμμίσθων υποθηκοφυλακείων, εφόσον διαπιστώνεται από το ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» τεχνική αδυναμία έγκαιρης διεκπεραίωσης των εκκρεμοτήτων νομικού ελέγχου μέχρι την τελευταία μέρα λειτουργίας. Οι εκκρεμότητες καταγράφονται σε σχετικό πρωτόκολλο και διεκπεραιώνονται από το κατά τόπον αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο ή Υποκατάστημα. Με την προτεινόμενη διάταξη ο κανόνας επεκτείνεται στο σύνολο των υποθηκοφυλακείων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η μετάβασή τους στο ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολογιο» κατά την κατάργησή τους, σύμφωνα με τις παρ. 5 και 7 του άρθρου 1 του ν. 4512/2018.

Άρθρο 10
Επιτάχυνση της διαδικασίας ανάθεσης νομικού ελέγχου και καταχώρισης πράξεων στο προσωπικό της Διεύθυνσης Νομικού Έργου Λειτουργούντος Κτηματολογίου – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 14Α ν. 4512/2018

Καθίσταται ταχύτερη και πιο ευέλικτη η ανάθεση του νομικού ελέγχου καταχώρισης πράξεων στο προσωπικό της Διεύθυνσης Νομικού Έργου Λειτουργούντος Κτηματολογίου του άρθρου 14Α του ν. 4512/2018.

Άρθρο 11
Δυνατότητα ανάθεσης καθηκόντων νομικού ελέγχου και καταχώρισης εγγραπτέων πράξεων σε Προϊστάμενο άλλου Κτηματολογικού Γραφείου ή Υποκαταστήματος, στους Αναπληρωτές Προϊσταμένους Κτηματολογικών Γραφείων ή Υποκαταστημάτων, στον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Νομικού Έργου Λειτουργούντος Κτηματολογίου και σε υπαλλήλους του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο» – Προσθήκη παρ. 8 και 9 στο άρθρο 18 ν. 4512/2018

Επεκτείνεται η δυνατότητα ανάθεσης νομικού ελέγχου και καταχώρισης εγγραπτέων πράξεων στους Αναπληρωτές Προϊσταμένους Κτηματολογικών Γραφείων ή Υποκαταστημάτων, στον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Νομικού Έργου  Λειτουργούντος  Κτηματολογίου,  καθώς  και  σε υπαλλήλους κλάδου ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού ειδικότητας ΠΕ Διοικητικού (Νομικών) του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», ανεξαρτήτως περιφέρειας κτηματολογικού γραφείου. Επίσης, με απόφαση του Γενικού Διευθυντή του Φορέα, δύναται να ανατίθεται σε Προϊστάμενο Κτηματολογικού Γραφείου ο νομικός έλεγχος των εγγραπτέων πράξεων και η έκδοση απόφασης σύμφωνα με τον ν. 2664/1998 για την αποδοχή ή την απόρριψή καταχώρισής τους, για οιοδήποτε άλλο Κτηματολογικό Γραφείο ή Υποκατάστημα, και να προσδιορίζεται ο σχετικός επιμερισμός εργασιών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, πολλαπλασιάζεται η δυνατότητα των Κτηματολογικών Γραφείων να προβαίνουν στον νομικό έλεγχο και στην ταχεία καταχώριση εγγραπτέων πράξεων, αντιμετωπίζοντας με τον τρόπο αυτό χρόνιες καθυστερήσεις που είναι επείγον πλέον να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Άρθρο 12
Προσόντα διαπιστευμένων μηχανικών για το Κτηματολόγιο – Τροποποίηση άρθρου 24 ν. 4821/2021

Στην περ. α) του άρθρου 24 του ν. 4821/2021, περί των προσόντων των διαπιστευμένων μηχανικών για το Κτηματολόγιο, προστίθενται με την προτεινόμενη ρύθμιση οι μηχανικοί κατηγορίας Τ.Ε.

Άρθρο 13
Εργασίες διαπιστευμένων μηχανικών για το Κτηματολόγιο – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 25 ν. 4821/2021

Στo τέταρτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 25 του ν. 4821/2021, περί των εργασιών των διαπιστευμένων μηχανικών για το Κτηματολόγιο, προβλέπεται με την προτεινόμενη ρύθμιση ότι η ανάθεση εντολής για σύνταξη πορίσματος προς τους διαπιστευμένους μηχανικούς του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» λαμβάνει χώρα αμέσως μετά τη διαπίστευσή τους και όχι μετά την πάροδο διετίας, για την επίσπευση της έναρξης άσκησης των καθηκόντων τους.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ»

Άρθρο 14
Διακριτικός τίτλος του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο» – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 1 ν. 4512/2018

Κατοχυρώνεται η χρήση του διακριτικού τίτλου «Κτηματολόγιο» από το ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», για την προστασία του φορέα και του βασικού κατά λειτουργία αντικειμένου του.

Άρθρο 15
Εσωτερική διάρθρωση παραρτημάτων – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 12 ν. 4512/2018

Προβλέπεται ότι με απόφαση του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» μπορεί να καθορίζεται η εσωτερική διάρθρωση υφιστάμενων ή συνιστώμενων παραρτημάτων.

Άρθρο 16
Πλήρωση των θέσεων προσωπικού των Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων – Τροποποίηση παρ. 4 άρθρου 17 ν. 4512/2018

Παρέχεται μεγαλύτερη ευελιξία στο ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» για την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων τους.

Άρθρο 17
Άσκηση καθηκόντων Προϊσταμένου Κτηματολογικού Γραφείου ή Υποκαταστήματος – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 18 ν. 4512/2018

Ρυθμίζεται το ζήτημα της άσκησης καθηκόντων Προϊσταμένου Κτηματολογικού Γραφείου ή Υποκαταστήματος και προβλέπεται η άσκηση καθηκόντων και από υπάλληλο του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» κατηγορίας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ), ο οποίος ορίζεται και παύεται με απόφαση του Δ.Σ. του φορέα κατόπιν εισήγησης του Γενικού Διευθυντή  έως την τοποθέτηση προϊσταμένου σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν δύναται να υπερβαίνει την 31η.12.2024, για την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας καταχώρισης εγγραπτέων πράξεων.

Άρθρο 18
Μισθολογικό καθεστώς Προϊσταμένων Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων – Προσθήκη άρθρου 18Α στον ν. 4512/2018

Ρυθμίζεται το μισθολογικό καθεστώς των Προϊσταμένων Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων και προβλέπεται ότι εφόσον πληρούν τα προσόντα της παρ. 2 του άρθρου 18 του ν. 4512/2018 τοποθετούνται στο 15ο Μ.Κ. της Π.Ε κατηγορίας, εκτός εάν βάσει προϋπηρεσίας κατατάσσονται σε ανώτερο Μ.Κ., εφαρμοζόμενου κατά τα λοιπά του ν. 4354/2015 ως προς τον χρόνο και τον τρόπο της μισθολογικής εξέλιξης. Περαιτέρω προβλέπεται ρητά ότι οι Προϊστάμενοι Κτηματολογικών Γραφείων λαμβάνουν το μηνιαίο επίδομα ευθύνης Προϊσταμένου Διεύθυνσης και οι Προϊστάμενοι Υποκαταστημάτων το επίδομα Προϊσταμένων Τμημάτων της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 4354/2015.

Άρθρο 19
Κίνητρο επίτευξης στόχων

Θεσπίζεται κίνητρο επίτευξης στόχων για το προσωπικό του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», το οποίο χορηγείται για την επίτευξη ποσοτικών στόχων. Σε περίπτωση επίτευξης των στόχων, οι υπάλληλοι και δικηγόροι με σύμβαση έμμισθης εντολής του φορέα λαμβάνουν, ως κίνητρο, πρόσθετη αμοιβή (bonus), η οποία υπολογίζεται με βάση τον βαθμό διεκπεραίωσης των εκκρεμουσών υποθέσεων, δεν συμψηφίζεται με την προσωπική διαφορά της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν. 4354/2015 (Α’ 176) και την αντίστοιχη του άρθρου 155 του ν. 4472/2017 (Α’ 74), δεν μπορεί να υπερβαίνει, ανά έτος, το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του αθροίσματος του ετήσιου βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης κάθε υπαλλήλου και υπόκειται στις ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις των πρόσθετων αποδοχών. Σε κάθε περίπτωση, οι αναγκαίες πιστώσεις για την εφαρμογή του παρόντος βαρύνουν αποκλειστικά τα έσοδα του φορέα.

Άρθρο 20
Απόδοση αποθεματικού στον Κρατικό Προϋπολογισμό – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 32 ν. 4512/2018

Μετατίθεται ο χρόνος έναρξης (από το 2021 στο 2022) της απόδοσης του τυχόν αδιάθετου ποσού του αποθεματικού, το οποίο έχει παραμείνει στο ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» στον κρατικό προϋπολογισμό, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και δίδεται η δυνατότητα στον φορέα να αντιμετωπίσει τις πρόσθετες δαπάνες που έχουν προκύψει στην κτηματογράφηση από τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τους δασωθέντες αγρούς, καθώς και την αποζημίωση της λειτουργίας Γραφείων Κτηματογράφησης εξαιτίας των καθυστερήσεων που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού COVID -19.

Άρθρο 21
Αναθεώρηση του εγκεκριμένου ετήσιου προϋπολογισμού – Τροποποίηση παρ. 14 άρθρου 37 ν. 4512/2018

Δίδεται η δυνατότητα μεταφοράς ποσών μεταξύ των κωδικών εντός του εγκεκριμένου προϋπολογισμού με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» προκειμένου να υπάρχει ευελιξία στον φορέα και αποτελεσματικότητα στους στόχους του, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 1 του ν. 4512/2018. Η τελική ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης όλων των Υποθηκοφυλακείων, καθώς και του Κτηματολογίου Κω και Ρόδου θα λάβει χώρα εντός του έτους 2025 λόγω των ιδιαιτεροτήτων του Κτηματολογίου Κω και Ρόδου. Η ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης των ανωτέρω θα δώσει τη δυνατότητα στον φορέα να υπολογίσει τα συνολικά έσοδα από τις εισερχόμενες πράξεις αλλά και τα έξοδα, δεδομένου ότι πλέον ο φορέας θα γνωρίζει τις ανάγκες του για προσωπικό, εγκαταστάσεις, υποδομές, αφού έχει αξιοποιήσει και τις τεχνολογικές εξελίξεις για όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Επιπλέον, το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση της χώρας και κατά συνέπεια ο φορέας δεν θα οφείλει πλέον σε αναδόχους κτηματογράφησης.

ΜΕΡΟΣ Γ’
ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Άρθρο 22
Διαδικασία είσπραξης οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας – Προσθήκη παρ. 18Α στο άρθρο 24 ν. 2130/1993

Με την προτεινόμενη διάταξη, και σε συνδυασμό με τις καταργούμενες διατάξεις του νομοσχεδίου, παύει η υποχρέωση προσάρτησης βεβαίωσης περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας σε συμβολαιογραφικές πράξεις, επιτυγχάνεται η απλοποίηση και επιτάχυνση των μεταβιβάσεων ακινήτων με την απαλοιφή μιας βεβαίωσης, που συχνά εμφανίζει πολύμηνες καθυστερήσεις στην έκδοσή της και αποτελεί τον σημαντικότερο, ίσως, παράγοντα επιβράδυνσης στις αγοραπωλησίες, όπως έχει επισημανθεί από σχετικούς φορείς (π.χ. Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων). Πρόκειται για ένα σημαντικό μέτρο επίλυσης της υπερεπιβάρυνσης της αγοραπωλησίας με πιστοποιητικά. Προς επικουρία των Δήμων προβλέπεται ότι το Ελληνικό Κτηματολόγιο, σε κάθε ολοκλήρωση καταχώρισης εγγραπτέας πράξης με την οποία μεταβάλλεται η κυριότητα ακίνητου, ενημερώνει κάθε Δήμο: α) για το εμβαδόν του ακίνητου της περιφέρειάς του, του οποίου η κυριότητα μεταβάλλεται, και β) για τα στοιχεία δικαιοπάροχου και αποκτώντα την κυριότητα του ακινήτου, όπως αυτά καταχωρίζονται στη βάση δεδομένων του  Ελληνικού  Κτηματολογίου  με  την  καταχώριση  κάθε εγγραπτέας πράξης.

Άρθρο 23
Κατάργηση της πολλαπλής προσκόμισης αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος σε περίπτωση διηρημένων ιδιοκτησιών κείμενων εντός του ιδίου γεωτεμαχίου – Τροποποίηση παρ. 4 και 5 άρθρου 14 ν. 2664/1998

Υπό το ισχύον καθεστώς, αν ο αγοραστής επιθυμεί να αγοράσει ξεχωριστές οριζόντιες ιδιοκτησίες σε μια πολυκατοικία (π.χ. ένα διαμέρισμα, μία αποθήκη και μία θέση στάθμευσης) πρέπει να επισυνάψει στο συμβόλαιο τρία αποσπάσματα κτηματολογικού διαγράμματος τα οποία δείχνουν ακριβώς το ίδιο οικόπεδο, με το αντίστοιχο τριπλό κόστος έκδοσης. Για την επίλυση του ως άνω προβλήματος προβλέπεται η κατάργηση της πολλαπλής προσκόμισης αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος.

Άρθρο 24
Υποβολή ψηφιακών αντιγράφων συμβολαιογραφικών πράξεων και ψηφιακών περιλήψεων – Κατάργηση της προσάρτησης αντιγράφου κτηματολογικού διαγράμματος σε περίπτωση υποβολής ψηφιακής αίτησης – Προσθήκη παρ. 7 και 8 στο άρθρο 14 ν. 2664/1998

Προσδιορίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα υποβάλλονται οι εγγραπτέες συμβολαιογραφικές πράξεις μετά από την έναρξη της υποχρεωτικής ψηφιακής υποβολής, όπως αυτή προβλέπεται στην παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 2664/1998. Με την υποβολή ψηφιακών αντιγράφων και περιλήψεων επιτυγχάνεται η ψηφιοποίηση της διαδικασίας, ενώ παράλληλα η αναγνώσιμη μορφή την οποία θα έχουν τα ως άνω έγγραφα επιτρέπει τη διαλειτουργική λήψη των επιμέρους στοιχείων τους. Κατά συνέπεια, η διαδικασία απλοποιείται, αποφεύγεται η περιττή επιβάρυνση των κτηματολογικών γραφείων με έγχαρτα συμβόλαια, ενώ η διαλειτουργικη λήψη στοιχείων οδηγεί σε διασφάλιση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων και επιτάχυνση κάθε διαδικασίας αξιοποίησης των ακινήτων. Τέλος, ορίζεται ότι με την έναρξη της υποχρεωτικής ψηφιακής υποβολής το αντίγραφο κτηματολογικού διαγράμματος προσαρτάται από τον ίδιο τον φορέα απαλλάσσοντας τον πολίτη από μια ακόμη ενέργεια.

ΜΕΡΟΣ Δ΄
ΑΛΛΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Άρθρο 25
Παράταση της προθεσμίας για την εκπόνηση της μελέτης ταξινόμησης των δεδομένων (data classification) που αποθηκεύονται στο Κυβερνητικό Νέφος Δημόσιου Τομέα (G-Cloud) ή στο Κυβερνητικό Νέφος Τομέα Έρευνας και Εκπαίδευσης (RE-Cloud) ή στο Κυβερνητικό Νέφος Τομέα Υγείας (H-Cloud) και για την εγκατάσταση των κεντρικών ηλεκτρονικών εφαρμογών και των κεντρικών πληροφοριακών συστημάτων – Τροποποίηση παρ. 1, 2, 3 και 4 άρθρου 94 ν. 5007/2022

Μετατίθεται κατά ένα (1) έτος η προθεσμία:

(α) για την εκπόνηση μελέτης ταξινόμησης των δεδομένων (data classification) από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την ΕΔΥΤΕ ΑΕ και την ΗΔΙΚΑ ΑΕ,

(β) για την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του συνόλου των κεντρικών ηλεκτρονικών εφαρμογών και των κεντρικών πληροφοριακών συστημάτων Φορέων του δημόσιου τομέα στο G-Cloud της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης,

(γ) για την ολοκλήρωση της εγκατάστασης των ηλεκτρονικών εφαρμογών και των κεντρικών πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, των εποπτευόμενων φορέων του, καθώς και των εφαρμογών και υπηρεσιών που προσφέρονται από το Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στην εκπαιδευτική και ερευνητική κοινότητα στο Κυβερνητικό Νέφος Τομέα Έρευνας και Εκπαίδευσης (RECloud),

(δ) για την ολοκλήρωση της εγκατάστασης των ηλεκτρονικών εφαρμογών και των κεντρικών πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου Υγείας, των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, που αφορούν σε επεξεργασία ιατρικών δεδομένων, καθώς και σε συναλλαγές ιατρικής φύσεως πολιτών στο Κυβερνητικό Νέφος Τομέα Υγείας (H-Cloud).

Άρθρο 26
Παράταση της δυνατότητας χρήσης από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου των χώρων του κτιρίου του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 94 ν. 5007/2022

Διασφαλίζεται ο αναγκαίος χώρος για τη λειτουργία των υπηρεσιών και ιδίως του Κέντρου Δεδομένων του ΕΚΤ.

Άρθρο 27
Παράταση χρονικού διαστήματος καταβολής του ανταλλάγματος στους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στο πλαίσιο του έργου «ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι» – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 36 ν. 4531/2018

Παρατείνεται, από τις 5.4.2023 έως τις 5.4.2024, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει τις δαπάνες για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών και πληροφορικής, που παρασχέθηκαν από τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στο πλαίσιο του έργου ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι.

Άρθρο 28
Διαδικασία πληρωμής των αναδόχων για έργα που υλοποιεί η Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε.

Προβλέπεται διαδικασία πληρωμής των αναδόχων για έργα που υλοποιεί η Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε.. Συγκεκριμένα, η υποχρέωση έκδοσης τιμολόγιου παροχής υπηρεσιών και τιμολογίου πώλησης αγαθών από τους αναδόχους των έργων που υλοποιεί η Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε γεννάται κατ’ εξαίρεση κατά τον χρόνο πιστοποίησης της δαπάνης του έργου από τα αρμόδια όργανα της Κοινωνίας της Πληροφορίας Μ.Α.Ε και ειδικότερα με την ημερομηνία έκδοσης Απόφασης Παραλαβής του έργου με πρόβλεψη για καταβολή χρηματικού τιμήματος και όχι με την ημερομηνία παροχής των υπηρεσιών ή παράδοσης ή αποστολής των αγαθών. Το τιμολόγιο δύναται να εκδίδεται μέχρι το τέλος της ετήσιας περιόδου εντός της οποίας έγινε η πιστοποίηση της δαπάνης.

Άρθρο 29
Ρύθμιση θεμάτων προσωπικού της ανώνυμης εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Ανώνυμη Εταιρεία» – Τροποποίηση παρ. 6 άρθρου όγδοου ν. 3607/2007

Αποσαφηνίζεται η εφαρμογή ή μη του ανώτατου ορίου της παρ. 2 του άρθρου 2 του α.ν. 173/1967 (Α’ 189) στο ποσό της αποζημίωσης που καταβάλλεται στο προσωπικό της ΗΔΙΚΑ σε περίπτωση συνταξιοδότησης.

ΜΕΡΟΣ Ε’
ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ, ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 30
Εξουσιοδοτική διάταξη

Άρθρο 31
Μεταβατικές διατάξεις

Άρθρο 32
Καταργούμενες διατάξεις

ΜΕΡΟΣ ΣΤ’
ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ

Άρθρο 33
Έναρξη ισχύος

Μπορείτε να συμμετάσχετε στη δημόσια διαβούλευση, εδώ

Katoikia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

3ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Verde.Tec 2024
13ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Newsletter

3ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Verde.Tec 2024
13ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Building Materials Forum 2024
Close Popup

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας, αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Ρυθμίσεις απορρήτου

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.

Τα λειτουργικά cookies παρακολουθούν την σωστή λειτουργία του ιστότοπου μας και επιτρέπουν στον ιστότοπο να θυμάται τις επιλογές που κάνετε (π.χ. προτιμήσεις γλώσσας ή περιοχής). Παρέχουν χαρακτηριστικά, τα οποία σας βοηθούν έτσι ώστε να μη χρειάζεται να καθορίζετε τις επιλογές σας κάθε φορά που επισκέπτεστε τον ιστότοπο. Οι πληροφορίες που συλλέγουν αυτά τα cookies είναι ανώνυμες και δεν είναι δυνατόν να παρακολουθήσουν την δραστηριότητα της περιήγησής σε άλλους ιστότοπους.

Preferences
Τα λειτουργικά cookies παρακολουθούν την σωστή λειτουργία του ιστότοπου μας και επιτρέπουν στον ιστότοπο να θυμάται τις επιλογές που κάνετε (π.χ. προτιμήσεις γλώσσας ή περιοχής).
  • _at_cm_hide

Απορρίψη όλων των υπηρεσιών
Save
Δέχομαι όλες τις υπηρεσίες