back to top
spot_img
Civiltech

RunMyProject.gr by B2Green

Προσφορές Προϊόντων & Υπηρεσιών • Επαγγελματικός Κατάλογος

spot_img

«Βγαίνουν» δύο μεγάλα έργα άρδευσης/υδροδότησης ύψους 230 εκατ. ευρώ – Το ΣΔΙΤ του Ταυρωπού και το project στη Λέσβο

Nanodomi
Bosch
Ariston

Δύο μεγάλοι διαγωνισμοί για την κατασκευή φραγμάτων και συστήματος υδροδότησης, συνολικού ύψους περίπου 230 εκατ. ευρώ, τόσο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΣΔΙΤ έργο) όσο και από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βρίσκονται είτε στην τελική ευθεία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος είτε για τη δημοπράτησή τους.

- Advertisement -
Olympic Engineering

Το πρώτο project σχετίζεται με το έργο «Αποκατάσταση και εκσυγχρονισμός των δικτυών άρδευσης του ΤΟΕΒ Ταυρωπού», εκτιμώμενου ύψους που μπορεί να προσεγγίσει τα 128 εκατ. ευρώ που φιλοδοξεί να εξυπηρετήσει την άρδευση 115 χιλ. στρεμμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (με ΣΔΙΤ). Το δεύτερο, είναι διαγωνισμός που προωθεί το υπ. Υποδομών (άνω των 100 εκατ. ευρώ) και φορά στην κατασκευή ενός αυτοτελούς και λειτουργικά ανεξάρτητου συστήματος υδροδότησης στη Λέσβο, το γνωστό και ως Φράγμα Τσικνιά.

«Αποκατάσταση και εκσυγχρονισμός των δικτυών άρδευσης του ΤΟΕΒ Ταυρωπού»

Ειδικότερα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκηρύσσει δημόσιο διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, για την επιλογή Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης για την εκτέλεση του έργου «Αποκατάσταση και εκσυγχρονισμός των δικτυών άρδευσης του ΤΟΕΒ Ταυρωπού» με Σ.Δ.Ι.Τ. στην Π.Ε Καρδίτσας. Ο Φάκελος Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 18-11-2022.

- Advertisement -
Civiltech

Το έργο πρόκειται να εξυπηρετήσει την άρδευση των αγροκτημάτων Αρτεσιανού, Γεωργικού, Καναλίων, Καρδίτσας, Καρδιτσομαγούλας, Κρύας Βρύσης, Λοξάδας, Μακρυχωρίου, Μητρόπολης, Μυρίνης, Παλαιοκκλησίου, Προδρόμου, Ρούσσου, Σταυρού, Φαναρίου, Φράγκου, καθώς και μέρος των αγροκτημάτων Αγ. Αναργύρων, Αγ. Θεοδώρων και Ξινονερίου της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Η συνολική εξυπηρετούμενη έκταση του έργου ανέρχεται σε 115.000 στρέμματα και βρίσκεται υπό την αρμοδιότητα του ΤΟΕΒ Ταυρωπού. Για την υλοποίηση του έργου δεν υφίσταται ανάγκη για απαλλοτριώσεις γης. Η διάρκεια της σύμπραξης ΣΔΙΤ θα ανέρχεται σε είκοσι πέντε (25) έτη εν’ώ προβλέπεται 4ετής περίοδος κατασκευής.

Προϋπολογισμός, διάρκεια και Ιδιώτης

Η Αναθέτουσα Αρχή, μετά την έναρξη λειτουργίας του Έργου, θα καταβάλει στον ιδιώτη πληρωμές διαθεσιμότητας, που έχουν ενδεικτικά εκτιμηθεί, σε καθαρά παρούσα αξία, στο ποσό των 105,4 εκατ. ευρώ, πλέον Φ.Π.Α., δεδομένης της χρηματοδότησης κατά 30% του κόστους κατασκευής από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Ο ακριβής προϋπολογισμός των πληρωμών διαθεσιμότητας που θα καταβληθούν στον Ι.Φ.Σ. θα καθοριστεί βάσει των αποτελεσμάτων του διαλόγου κατά το Στάδιο Β.Ι της Β’ Φάσης του Διαγωνισμού και θα συμπεριληφθεί στην Πρόσκληση Υποβολής Προσφορών.

Η χρηματοδότηση του Έργου θα γίνει κατ’ αρχήν με ίδια ή / και δανειακά κεφάλαια της ΑΕΕΣ που θα συστήσει ο Ανάδοχος . Εξετάζεται εντούτοις η πιθανή συμμετοχή του Δημοσίου Φορέα στη χρηματοδότηση της κατασκευαστικής αξίας του Έργου, με την καταβολή ποσού, το όποιο εκτιμάται ότι δεν θα υπερβαίνει το 30% της κατασκευαστικής αξίας του Έργου, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), και το οποίο θα προέρχεται από ευρωπαϊκή ή/και εθνική χρηματοδότηση. Ο Δημόσιος Φορέας, μετά την έναρξη λειτουργίας του Έργου, θα καταβάλλει περιοδικές πληρωμές διαθεσιμότητας, οι οποίες, έχουν ενδεικτικά εκτιμηθεί σε καθαρά παρούσα αξία λαμβάνοντας υπόψη ενδεικτική συμμετοχή του Δημόσιου Φορέα στη χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής του Έργου σε ποσοστό κατά μέγιστο 30% (ήτοι 34,2 εκ. ευρώ, ως μέγιστη ενδεικτική χρηματοδοτική συμβολή Αναθέτουσας Αρχής, προ Φ.Π.Α.), έως το ποσό των 105,4 εκ. ευρώ, προ Φ.Π.Α. Σε περίπτωση μη συμμετοχής του Δημοσίου Φορέα στη χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής του Έργου, το συνολικό ποσό των πληρωμών διαθεσιμότητας κατά την περίοδο λειτουργίας του Έργου προς την ΑΕΕΣ σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, εκτιμάται ενδεικτικά στα 128,75 εκ. ευρώ προ Φ.Π.Α., κατά μέγιστο.

Το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης

Στο πλαίσιο της προτεινόμενης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ), μέσω της ΑΕΕΣ που θα συστήσει, θα υλοποιήσει όλες τις απαιτούμενες μελέτες, την κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία καθώς και την συντήρηση του Αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Ταυρωπού για τον καθορισμένο από τη σύμβαση χρόνο. Το Αρδευτικό δίκτυο Ταυρωπού, που εξυπηρετεί συνολικά έκταση 115.000 στρεμμάτων, αποτελείται από τα έργα μεταφοράς και διανομής του νερού (κεντρικός προσαγωγός, πρωτεύον και δευτερεύον δίκτυο) και τα δίκτυα εφαρμογής (τριτεύον δίκτυο).

Συνοπτικά ο ΙΦΣ:

α) Θα εκπονήσει όλες τις μελέτες που είναι απαραίτητες για τον πλήρη κατασκευαστικό σχεδιασμό του έργου (υποστηρικτικές μελέτες, μελέτες εφαρμογής κλπ), λαμβάνοντας υπόψη την ισχύουσα σχετική νομοθεσία, τις τεχνικές προδιαγραφές και τους περιβαλλοντικούς όρους και θα μεριμνήσει για την ταχύτερη δυνατή λήψη όλων των απαραίτητων αδειών για την υλοποίηση του έργου,

β) θα κατασκευάσει το σύνολο του αντικειμένου όπως αυτό θα προσδιορισθεί στην Σύμβαση Σύμπραξης,

γ) θα αναλάβει την λειτουργία και συντήρηση του έργου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Σύμβασης Σύμπραξης, τις προδιαγραφές απόδοσης και το εγκεκριμένο από την Αναθέτουσα Αρχή σχέδιο λειτουργίας και συντήρησης, το οποίο θα καταρτιστεί από τον ΙΦΣ,

δ) θα επιστρέψει το έργο στο Ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην σύμβαση στο τέλος της Συμβατικής Περιόδου των 25 ετών, με αντάλλαγμα την καταβολή πληρωμών διαθεσιμότητας κατά την περίοδο λειτουργίας.

Ειδικότερα, το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης αφορά στην κατασκευή των εξής υποδομών: (α) του κεντρικού προσαγωγού μήκους 18 km, (β) του πρωτεύοντος αρδευτικού δικτύου μήκους 17 km (γ) του δευτερεύοντος αρδευτικού δικτύου μήκους 69 km (δ) του τριτέυοντος δικτύου μήκους 685 km (ε) των απαραίτητων Η/Μ εγκαταστάσεων και εξοπλισμού για την σωστή λειτουργία του δικτύου και τέλος, (στ) των επεμβάσεων που θα κριθούν απαραίτητες για την ανακαίνιση των έργων υδροληψίας.

«Κατασκευή φράγματος Τσικνιά Ν. Λέσβου, εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και δικτύων»

Από την άλλη πλευρά, έναν νέο διαγωνισμό, ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) για την κατασκευή ενός αυτοτελούς και λειτουργικά ανεξάρτητου συστήματος υδροδότησης στη Λέσβο, προωθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Πρόκειται για το γνωστό φράγμα Τσικνιά, με το υπουργείο να εκκινεί τη διαγωνιστική διαδικασία για τη σύναψη σύμβασης με τίτλο: «Κατασκευή φράγματος Τσικνιά Ν. Λέσβου, εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και δικτύων».

Το κύριο φυσικό αντικείμενο του αναδόχου της προς ανάθεση σύμβασης αφορά στην ολοκλήρωση ενός αυτοτελούς και λειτουργικά ανεξάρτητου συστήματος υδροδότησης με 24.000m3 /ημ. πόσιμο νερό (στο 1ο στάδιο ανάπτυξης των έργων) της πόλης Μυτιλήνης και των οικισμών Καλλονής και Αγ. Παρασκευής της νήσου Λέσβου, από το φράγμα Τσικνιά.

Το υπόψη έργο αφορά στην κατασκευή:

  • του φράγματος Τσικνιά, των συναφών έργων (έργα υπερχείλισης, εκτροπής, εκκένωσης, υδροληψίας, οδοποιία, κλπ.) και του Η/Μ εξοπλισμού
  • της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ) του ταμιευτήρα του φράγματος Τσικνιά, έργα Π.Μ. και Η/Μ
  • του κτιρίου του κεντρικού αντλιοστασίου με τον Η/Μ εξοπλισμό άντλησης έως τις δεξαμενές Αγ. Παρασκευής (νέα υφιστάμενη), Καλλονής (νέα) και δεξαμενή φόρτισης ΔΦ1 προς τη δεξαμενή Μυτιλήνης Γυαλί (νέα)
  • των δεξαμενών Καλλονής (500m3) και νέας δεξαμενής 3.000 m3 στη θέση Γυαλί, της δεξαμενής φόρτισης ΔΦ1 (300 m3) και ΦΔΕ1 (100 m3) ανάντη σήραγγας υδραγωγείου.
  • των αγωγών υδραγωγείου : κεντρικού αντλιοστασίου – νέας υφιστάμενης δεξαμενής Αγ. Παρασκευής, κεντρικού αντλιοστασίου – νέας δεξαμενής Καλλονής, κεντρικού αντλιοστασίου – δεξαμενής Φόρτισης ΔΦ1, δεξαμενής Φόρτισης ΔΦ1 – νέας δεξαμενής στη θέση Γυαλί, Νέας δεξαμενής Γυαλί – Πόλη της Μυτιλήνης περιλαμβανομένης της σήραγγας μήκους 3.875 m και του Φρεατίου Διακοπής και Ελέγχου (ΦΔΕ1).
  • του Κέντρου Παρακολούθησης και Ελέγχου της λειτουργίας της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού και τηλεχειρισμού του Η/Μ εξοπλισμού του συνόλου των όγκων καθώς και τη δοκιμαστική λειτουργία της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού.

Ο προϋπολογισμός και το χρονοδιάγραμμα

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 83.832.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), με πηγή χρηματοδότησης το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έργων και προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά παλιότερες πληροφορίες υπολογίζονταν και ποσό περί τα 9 εκατ. ευρώ για απαλλοτριώσεις.

Σύμφωνα με παλιότερο προγραμματισμό, η σύμβαση του έργου θα μπορέσει να έχει υπογραφεί στα τέλη του 2023 και τα έργα να ολοκληρωθούν εντός του τελευταίου «κομματιού» του 2025.

Με τα έργα πρώτης φάσης το Φράγμα Τσικνιά θα υδροδοτήσει την πόλη της Μυτιλήνης και τα χωριά που είναι κοντά στον ταμιευτήρα και συγκεκριμένα την Καλλονή και τα γύρω χωριά, καθώς και την Αγία Παρασκευή. Στη συνέχεια θα επεκταθεί η υδροδότηση στον Πολίχνιτο και τα γύρω χωριά, καθώς και στα χωριά της Γέρας και μετά θα υδροδοτηθούν τα χωριά προς το βόρειο μέρος του νησιού.

Όπως είχε αναδείξει το insider.gr στα τέλη Ιουλίουτο έργο εντάχθηκε επισήμως στο Ταμείο Ανάκαμψης. Να σημειωθεί ότι δεν εντάσσεται στα έργα που θα γίνουν μέσω ΣΔΙΤ, εκτός αν αλλάξει κάτι στον σχεδιασμό.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η συνεισφορά του Ταμείου Ανάκαμψης προσεγγίζει τα 95,3 εκατ. ευρώ. Βάσει της ενδεικτικής κατανομής προϋπολογισμού, προβλέπονται συνολικές πιστώσεις άνω των 38 εκατ. ευρώ τα έτη 2024-2025 και περίπου 30,5 εκατ. ευρώ το 2023. Φορείς υλοποίησης είναι η Δ/νση έργων Ύδρευσης και Αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων (Δ18) του υπ. Υποδομών αλλά και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

insider.gr

3DR Engineering
Thermovent
Kostal Solar

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

3ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Verde.Tec 2024
13ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Newsletter

Close Popup

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας, αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Ρυθμίσεις απορρήτου

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.

Τα λειτουργικά cookies παρακολουθούν την σωστή λειτουργία του ιστότοπου μας και επιτρέπουν στον ιστότοπο να θυμάται τις επιλογές που κάνετε (π.χ. προτιμήσεις γλώσσας ή περιοχής). Παρέχουν χαρακτηριστικά, τα οποία σας βοηθούν έτσι ώστε να μη χρειάζεται να καθορίζετε τις επιλογές σας κάθε φορά που επισκέπτεστε τον ιστότοπο. Οι πληροφορίες που συλλέγουν αυτά τα cookies είναι ανώνυμες και δεν είναι δυνατόν να παρακολουθήσουν την δραστηριότητα της περιήγησής σε άλλους ιστότοπους.

Preferences
Τα λειτουργικά cookies παρακολουθούν την σωστή λειτουργία του ιστότοπου μας και επιτρέπουν στον ιστότοπο να θυμάται τις επιλογές που κάνετε (π.χ. προτιμήσεις γλώσσας ή περιοχής).
  • _at_cm_hide

Απορρίψη όλων των υπηρεσιών
Save
Δέχομαι όλες τις υπηρεσίες