spot_img
Civiltech
Civiltech
spot_img

Διευκρινίσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών για την ιεραρχική εξέλιξη Μηχανικών Π.Ε. και Τ.Ε.

Nanodomi
Bosch

Διευκρινίσεις αναφορικά με την ιεραρχική εξέλιξη Μηχανικών Π.Ε. και Τ.Ε., έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, απαντώντας σε κατάθεση αναφοράς στη Βουλή.

- Advertisement -

Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής της ΝΔ κ. Στράτος Σιμόπουλος κατέθεσε επιστολή του Συλλόγου Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών Κεντρικής Μακεδονίας (ΣΥ.ΜΗ.Δ.Υ.Π.Α.Σ.) σχετικά με το «προβάδισμα» που έχουν οι υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ έναντι της κατηγορίας ΤΕ στην ιεραρχική εξέλιξη σε θέσεις ευθύνης στον δημόσιο τομέα.

Αναλυτικά, στην επιστολή του ο σύλλογος ανέφερε:

Κυρία, Κύριε Βουλευτή

- Advertisement -
Olympic Engineering

Ο Σύλλογός μας ΣΥ.ΜΗ.Δ.Υ.Π.Α.Σ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Δημοσίων Υπαλλήλων, (ΠΟΜΗΤΕΔΥ), η οποία αποτελεί το συνδικαλιστικό φορέα των Πτυχιούχων Μηχανικών, αποφοίτων Τ.Ε.Ι. και ισοτίμων Σχολών Μηχανικών, που εργάζονται στο Δημόσιο, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού, στα Ν.Π.Δ.Δ. και διορίζονται στον κλάδο Μηχανικών ΤΕ.

Με την επιστολή μας θέλουμε να σας θέσουμε το εξαιρετικά σημαντικό θέμα του «προβαδίσματος» των υπαλλήλων της κατηγορίας ΠΕ έναντι της κατηγορίας ΤΕ στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τα άρθρα 84, 85 & 86 του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα (Ν.3528/2007), έτσι όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν σήμερα με το Ν. 4674/2020, προβλέπεται η εξέλιξη των ΤΕ υπαλλήλων σε όλη την ιεραρχία, έως και την θέση του Γενικού Διευθυντή.

Όμως η ερμηνεία που δόθηκε στο άρθρο 97 του δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα (Ν. 3528/2007) από Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (αποφάσεις 2812/2017,2817/2017) επί της ουσίας ακυρώνει τη διαχρονική βούληση της Πολιτείας για ανάδειξη σε θέσεις προϊσταμένων, μέσω των εκάστοτε διαδικασιών αξιολόγησης, των πλέον ικανών υπαλλήλων των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ. Σύμφωνα με αυτές τις αποφάσεις του ΣΤΕ, κατά τη σύνταξη ή τροποποίηση των Οργανισμών θα πρέπει να εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 97 του Ν. 3528/2007 οι οποίες δίνουν προβάδισμα στους υπαλλήλους της ΠΕ κατηγορίας, με συνέπεια στην πλειοψηφία τους πλέον οι Οργανισμοί να συντάσσονται προβλέποντας για τις θέσεις προϊσταμένων, υπαλλήλους κατηγορίας «ΠΕ και εν ελλείψει ΤΕ», αποκλείοντας κατά αυτόν τον τρόπο την συμμετοχή των ΤΕ υπαλλήλων στη διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής προϊσταμένων.

Κυρία , Κύριε Βουλευτή

Θεωρούμε ότι ο αποκλεισμός 55.000 περίπου υπαλλήλων στελεχών της δημόσιας διοίκησης από τη διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής προϊσταμένων επειδή στους Οργανισμούς των Υπηρεσιών προβλέπεται ως επί το πλείστο ο όρος «ΠΕ και εν ελλείψει ΤΕ» είναι απόλυτα επιζήμιος για τις Υπηρεσίες. Επίσης είναι άδικος και καταδικάζει σε στασιμότητα υπαλλήλους που συνέχισαν τις σπουδές τους και διεύρυναν το γνωστικό τους αντικείμενο αποκτώντας μεταπτυχιακούς ή και διδακτορικούς τίτλους σπουδών και ανταποκρίνονται με ζήλο στα καθήκοντά τους, στοχεύοντας στην επίτευξη των στόχων και την εξαιρετική αξιολόγησή τους. Τέλος δε είναι απαξιωτικός για υπαλλήλους οι οποίοι κατέχουν ήδη θέσεις ευθύνης από τις οποίες θα εκπέσουν, λόγω δυσμενούς τροποποίησης του Οργανισμού της Υπηρεσίας τους.

Έχουμε απευθυνθεί επανειλημμένα στο Υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς μέχρι σήμερα να βρεθεί λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα που ταλαιπωρεί υπαλλήλους και Υπηρεσίες. Πρόσφατα, ο Υπουργός Εσωτερικών με Απόφασή του, ΦΕΚ τ.Β΄1954/19-4-2022, αναγνωρίζει στους υπαλλήλους της ΤΕ κατηγορίαςτην δυνατότητα να ενταχθούν στον

«Κλάδο Π.Ε. Επιτελικών Στελεχών» με κοινούς όρους και προϋποθέσεις επιλογής για υπαλλήλους των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ. Δυστυχώς όμως δεν συμβαίνει το ίδιο για την δυνατότητα συμμετοχής των ΤΕ υπαλλήλων στη διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής προϊσταμένων, όπως σας αναφέρουμε παραπάνω.

Παρακαλούμε λοιπόν για την δική σας παρέμβαση, ώστε με νομοθετική ρύθμιση όλοι οι απόφοιτοι σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να ενταχθούν σε μία ενιαία κατηγορία, ή κατ’ ελάχιστον, το προβάδισμα των ΠΕ έναντι των ΤΕ υπαλλήλων να μηνεφαρμόζεται στους Οργανισμούς των Υπηρεσιών και στη διαδικασία επιλογήςπροϊσταμένων. Η διαδικασία σύνταξης ή τροποποίησης των Οργανισμών τωνΥπηρεσιών θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά σύμφωνα με τις διατάξεις πουπροβλέπουν την εξέλιξη των υπαλλήλων της ΤΕ κατηγορίας σε όλες τις θέσειςπροϊσταμένων, έως και την θέση του Γενικού Διευθυντή, ώστε να δίδεται απρόσκοπτα η δυνατότητα συμμετοχής των ΤΕ υπαλλήλων στη διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής, σύμφωνα με τα αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια που προβλέπει ο νόμος .

Επίσης πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί και το ζήτημα των προσλήψεων ΤΕυπαλλήλων στο Δημόσιο, διότι μετά την κατάργηση του Τεχνολογικού Τομέα, οι διακηρύξεις προσλήψεων περιλαμβάνουν ελάχιστους έως καθόλου αποφοίτους ΤΕΙ. Ενδεικτικά, με την προκήρυξη 13Κ/2021 προβλέπεται να προσληφθούν 613 Μηχανικοί ΠΕ έναντι 120 ΤΕ Μηχανικών, δηλαδή αναλογία 5,1 ΠΕ Μηχανικοί προς 1 ΤΕ Μηχανικό, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το 2018 η αναλογία ήταν 2,15 ΠΕ προς 1 ΤΕ Μηχανικό. Απολύτως καταδικαστική δε,είναι η πρόσφατη διακήρυξη της ΑΑΔΕ στην οποία προβλέπονται 15 ΠΕ Μηχανικοί αλλά κανένας ΤΕ Μηχανικός.

Δεδομένου ότι ουσιαστικές προσλήψεις έχουν να γίνουν από το 2006, χιλιάδες μηχανικοί απόφοιτοι Ανώτατων Σχολών, των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που διεκδικούν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες την επαγγελματική τους αποκατάσταση αισθάνονται ότι απαξιώνονται και διώκονται από την Πολιτεία.

Ο κλάδος των Μηχανικών ΤΕ διαχρονικά αντιμετωπίζει σοβαρά και δυσεπίλυτα προβλήματα, γι αυτό ζητούμε να καθορίσετε άμεσα συνάντηση μαζί μας, για να σας εκφράσουμε τις απόψεις μας και στην συνεχεία με την δική σας παρέμβασή να βοηθήσετε για την αποτελεσματική και δίκαιη επίλυση τους .

Η απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών

Σε απάντηση της υπ’ αριθμ. 2865/8-7-2022 Αναφοράς, που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ  κ. Στράτος Σιμόπουλος με θέμα: «Ιεραρχική εξέλιξη των Δημοσίων Υπαλλήλων Μηχανικών Π.Ε. και Τ.Ε.», σας γνωρίζουμε ότι:

Σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 3 και 4 του άρθρου 77 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν.3528/2007), ορίζονται τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται για την κάλυψη των θέσεων κατηγορίας ΤΕ και ΠΕ και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 80 του Υ.Κ. ορίζεται η βαθμολογική διάρθρωση των θέσεων ως εξής «2. Οι θέσεις των κατηγοριών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (TE), Δεύτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) κατατάσσονται σε πέντε (5) συνολικά βαθμούς ως ακολούθως:…»

Περαιτέρω σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 97 του Υ.Κ . αναφορικά με το προβάδισμα των κατηγοριών «Το προβάδισμα μεταξύ των υπαλλήλων καθορίζεται ως εξής: α) Μεταξύ υπαλλήλων που ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες προηγούνται οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΕΘ και ακολουθούν κατά σειρά οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΠΕ, της κατηγορίας ΤΕ, της κατηγορίας ΔΕ και τέλος οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΥΕ. β) Μεταξύ υπαλλήλων που ανήκουν στην ίδια κατηγορία προηγούνται οι υπάλληλοι ανώτερου βαθμού με βάση την ιεραρχική κλίμακα των βαθμών του άρθρου 80. γ) Μεταξύ υπαλλήλων του ίδιου κλάδου και βαθμού δεν υπάρχει Προβάδισμα. δ) Όπου από τις οικείες οργανικές διατάξεις επιτρέπεται η τοποθέτηση προϊσταμένου κατηγορίας που έπεται κατά το Προβάδισμα δεν ισχύει το Προβάδισμα των κατηγοριών.»

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 70 του Υ.Κ. με τίτλο Μετάταξη σε θέση κλάδου ανώτερης κατηγορίας, ορίζεται ότι «1. Μετάταξη υπαλλήλου σε κενή θέση κλάδου ανώτερης κατηγορίας του ίδιου Υπουργείου ή της ίδιας δημόσιας υπηρεσίας ή του ίδιου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου αντίστοιχα, επιτρέπεται μετά από αίτηση του υπαλλήλου και ύστερα από γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου του κλάδου στον οποίο μετατάσσεται. Ο μετατασσόμενος πρέπει να κατέχει τον τίτλο σπουδών που απαιτείται για τον κλάδο στον οποίο μετατάσσεται. ….»

Περαιτέρω, με τις διατάξεις των άρθρων 3 και 12 του Π.Δ. 50/2001 (Προσοντολόγιο) ορίζονται τα προσόντα διορισμού σε θέσεις φορέων του Δημοσίου για τους κλάδους κάθε κατηγορίας/ εκπαιδευτικής βαθμίδας.

Σχετικά με την διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης Προϊσταμένων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 84 του Υ.Κ., ορίζεται ότι «1. Ως Προϊστάμενοι Γενικής Διεύθυνσης επιλέγονται υπάλληλοι της κατηγορίας ΠΕ ή TE, κατά τα ειδικώς προβλεπόμενα στις οικείες οργανικές διατάξεις, εφόσον:… 2. Ως Προϊστάμενοι Διεύθυνσης ή αντίστοιχου ή ενδιάμεσου (μεταξύ Διεύθυνσης και Τμήματος) επιπέδου οργανικών μονάδων επιλέγονται υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ ή TE, κατά τα ειδικώς προβλεπόμενα στις οικείες οργανικές διατάξεις, εφόσον:… 3. Ως Προϊστάμενοι Τμήματος ή αντίστοιχου επιπέδου οργανικής μονάδας επιλέγονται υπάλληλοι ΠΕ ή TE ή ΔΕ, κατά τα ειδικώς προβλεπόμενα στις οικείες οργανικές διατάξεις, εφόσον…».

Συναφώς και όσον αφορά τις διατάξεις του άρθρου 87 του Υ.Κ. περί αναπλήρωσης, «1. Τον προϊστάμενο, που απουσιάζει ή κωλύεται, αναπληρώνει στα καθήκοντα του ο ανώτερος κατά βαθμό προϊστάμενος των υποκείμενων οργανικών μονάδων, εφόσον ανήκει σε κλάδο του οποίου οι υπάλληλοι προβλέπεται ότι μπορούν να προΐστανται σύμφωνα με τις οικείες οργανικές διατάξεις…2. Αν δεν υπάρχουν υποκείμενες οργανικές μονάδες, τον προϊστάμενο αναπληρώνει στα καθήκοντα του ο ανώτερος κατά βαθμό υπάλληλος που υπηρετεί στην ίδια οργανική μονάδα, εφόσον ανήκει σε κλάδο του οποίου οι υπάλληλοι προβλέπεται ότι μπορούν να προΐστανται σύμφωνα με τις οικείες οργανικές διατάξεις….»

Περαιτέρω, όσον αφορά την τήρηση του προβαδίσματος των κατηγοριών και σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 2811- 2813/2017, 2816- 2818/2017), οι οποίες ακύρωσαν οργανικές διατάξεις φορέων, καθώς «…ο προσβαλλόμενος οργανισμός παρανόμως προβλέπει την επιλογή διαζευκτικώς υπαλλήλων διαφορετικής κατηγορίας (ΠΕ ή ΤΕ) ως Προϊσταμένων σε όλες τις αναφερθείσες οργανικές μονάδες (Διευθύνσεις και Τμήματα), καταργώντας αδιακρίτως το θεσπιζόμενο προβάδισμα με το άρθρο 97…»,το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε την με αριθ. πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.35.50/2412/οικ.21795/18-6-2018 (ΑΔΑ: ΨΤΜΓ465ΧΘΨ-ΣΟΔ) εγκύκλιο, με την

οποία δόθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες και διευκρινίσεις προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες για τη σύνταξη ή την τροποποίηση Οργανισμών του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, προκύπτει ότι σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, η ένταξη των υπαλλήλων σε θέσεις κλάδου των οριζόμενων εκ του Υπαλληλικού Κώδικα κατηγοριών και η διατήρηση της διάκρισης και του προβαδίσματος των κατηγοριών αυτών, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του συστήματος της υπηρεσιακής εξέλιξης των υπαλλήλων, η οποία συμφωνεί προς τις διατάξεις που καθορίζουν τις βαθμίδες και κατηγορίες εκπαίδευσης και ειδικότερα όσον αφορά την τοποθέτηση προϊσταμένων κατόπιν επιλογής ή και σύμφωνα με τις διατάξεις περί αναπλήρωσης. Προκύπτει σε κάθε περίπτωση η βούληση του νομοθέτη για διάκριση των κατηγοριών ΤΕ και ΠΕ, με προβάδισμα στην κατηγορία ΠΕ. Προς επίρρωση των ανωτέρω, στην περίπτωση της μετάταξης από θέση κλάδου της κατηγορίας ΤΕ σε θέση κλάδου της κατηγορίας ΠΕ, τηρουμένου του προβαδίσματος των κατηγοριών, η μετάταξη αυτή ορίζεται ως μετάταξη σε ανώτερη κατηγορία.

Σε ότι αφορά τις προβλέψεις των οικείων οργανικών διατάξεων αναφορικά με τους προϊσταμένους, αυτές αποτελούν αρμοδιότητα του κάθε φορέα, όπως άλλωστε και οι προσλήψεις.

Τέλος, η ίδια η Τεχνολογική Εκπαίδευση όπως αυτή ρυθμίζεται από τις διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων διαφοροποιείται τόσο εντός της ίδιας αυτής βαθμίδας εκπαίδευσης (π.χ. Τ.Ε.Ι, Α.Τ.Ε.Ι., ισοτιμίες τίτλων σπουδών ΚΑΤΕΕ με ΤΕΙ κ.α.), οπότε και αβίαστα προκύπτει ότι αφενός όλοι οι απόφοιτοι Τεχνολογικής Εκπαίδευσης δεν απολαύουν άνευ ετέρου τα ίδια δικαιώματα και περαιτέρω οι απόφοιτοι Τεχνολογικής Εκπαίδευσης δεν είναι δυνατόν να εξομοιωθούν για κάθε συνέπεια με τους απόφοιτους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης κατ’ αρχάς γιατί το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα μέχρι την κατάργηση των Τ.Ε.Ι. δεν παρείχε αυτήν τη δυνατότητα και επιπλέον θα θίγονταν δικαιώματα των αποφοίτων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Fibran
Katoikia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

3ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Verde.Tec 2024
13ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Newsletter

Close Popup

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας, αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Ρυθμίσεις απορρήτου

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.

Τα λειτουργικά cookies παρακολουθούν την σωστή λειτουργία του ιστότοπου μας και επιτρέπουν στον ιστότοπο να θυμάται τις επιλογές που κάνετε (π.χ. προτιμήσεις γλώσσας ή περιοχής). Παρέχουν χαρακτηριστικά, τα οποία σας βοηθούν έτσι ώστε να μη χρειάζεται να καθορίζετε τις επιλογές σας κάθε φορά που επισκέπτεστε τον ιστότοπο. Οι πληροφορίες που συλλέγουν αυτά τα cookies είναι ανώνυμες και δεν είναι δυνατόν να παρακολουθήσουν την δραστηριότητα της περιήγησής σε άλλους ιστότοπους.

Preferences
Τα λειτουργικά cookies παρακολουθούν την σωστή λειτουργία του ιστότοπου μας και επιτρέπουν στον ιστότοπο να θυμάται τις επιλογές που κάνετε (π.χ. προτιμήσεις γλώσσας ή περιοχής).
  • _at_cm_hide

Απορρίψη όλων των υπηρεσιών
Save
Δέχομαι όλες τις υπηρεσίες