spot_img
Civiltech
Civiltech
spot_img

«Ξεπαγώνουν» οι δασικοί χάρτες χωρίς την επίλυση των προβλημάτων που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους πολίτες

Nanodomi

Αναγκαία οριζόντια παράταση 45 ημερών στις αντιρρήσεις και προτάσεις για τη λύση των προβλημάτων σε Μαγνησία και Ελλάδα

Bosch

Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ, τοπογράφου – πολεοδόμου μηχανικού
baklatsi@yahoo.gr
.
Χωρίς επαρκή αιτιολόγηση και με έλλειψη ισονομίας  η Κυβέρνηση αποφάσισε επιλεκτικά να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες ΜΟΝΟ για την Κρήτη, ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ μάλιστα τα αιτήματα δεκάδων Διευθύνσεων Δασών και των τοπικών βουλευτών που ενημέρωσαν επίσημα το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ότι αδυνατούν να προλάβουν να διορθώσουν τους Δασικούς Χάρτες στις περιοχές τους, με ότι αυτό συνεπάγεται!!!!!

- Advertisement -

Η σχετική  διάταξη συμπεριλήφθηκε στο άρθρο 58 του Νόμου  4903/5-3-2022, που αναφέρει ότι: «Η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 3889/2010 (Α ́ 182), για τους δασικούς χάρτες των Διευθύνσεων Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, παρατείνεται, από τη λήξη της, για σαράντα πέντε (45) ημέρες. Η ως άνω παράταση επεκτείνεται για είκοσι (20) επιπλέον ημέρες για όσους κατοικούν μόνιμα ή διαμένουν στην αλλοδαπή».

Κι ενώ το Υπουργείο Περιβάλλοντος διεμήνυε προ ημερών ότι, κατανοεί τον μεγάλο όγκο δουλειάς και θα εξετάσει την παράταση των αντιρρήσεων, σε πρόσφατη συνέντευξη του ο  Γενικός Γραμματέας Δασών του ΥΠΕΝ απέκλεισε την οριζόντια παράταση κατά τα πρότυπα της Κρήτης και δήλωσε ότι υπό τη καθοδήγηση της Γενικής Γραμματείας Δασών και με τη συμμετοχή ιδιωτών συμβούλων που ανέλαβαν την αναμόρφωση των Δασικών Χαρτών, θα  διεκπεραιωθεί έγκαιρα και σωστά και θα ολοκληρωθεί η κύρωση των Δασικών Χαρτών!!!

- Advertisement -
Olympic Engineering

Είναι σαφές ότι κάτω από τον φόβο νέου ξεσηκωμού στην Κρήτη, δόθηκε η παράταση επιλεκτικά σε αυτήν την περιοχή, αγνοώντας τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας που  έχουν ακριβώς τα ίδια και περισσότερα προβλήματα.  Όμως,  χωρίς την επίλυση των  βασικών προβλημάτων  που είναι , οι Δασωμένοι Αγροί και οι Εκχερσωμένες Εκτάσεις , λύση δεν μπορεί να υπάρξει  στη σύνταξη των Δασικών Χαρτών  και του Κτηματολογίου . Κι αυτό σύντομα θα το καταλάβουν και οι Κρητικοί που θα δούνε τα χωράφια τους να παραμένουν και στον αναθεωρημένο χάρτη δασικά και το Ελληνικό Δημόσιο να διεκδικεί τις εκτάσεις τους.

  • ΤΙ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ 2021 ;

Ήταν  17 Μαρτίου του 2021 όταν οι μαζικές  κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων της Κρήτης κατά των Δασικών Χαρτών καθώς και η αναφορά  τους  ότι,  θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη προκειμένου “να διερευνηθούν τα ποινικά αδικήματα που τελέστηκαν σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και χιλιάδων πολιτών κατά την κατάρτιση των Δασικών Χαρτών ” , ανάγκασαν την κυβέρνηση  να αποσύρει τους Δασικούς Χάρτες σε όλη τη χώρα . Έτσι , με ευθύνη του ίδιου του Πρωθυπουργού , δόθηκε  οριζόντια παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών,  με την υπόσχεση ότι :

  1. Θα διόρθωναν τα λάθη χαρακτηρισμού οίκοθεν  οι  ίδιες οι  Δασικές Υπηρεσίες
  2. Θα συμπεριλαμβάνονταν   στους διορθωμένους χάρτες όλες  οι αποφάσεις της διοίκησης
  3. Θα συνέχιζαν να γίνονται εκπρόθεσμες  αιτήσεις προδήλου σφάλματος από τους ιδιώτες στις περιοχές που έχουν κυρωθεί δασικοί χάρτες , οι οποίες αφορούν το 50%  περίπου της χώρας .
  4. Θα λύνονταν  το ιδιοκτησιακό καθεστώς , ώστε το Δημόσιο να μην  προκρίνει το δικαίωμα κυριότητας  του στην Κρήτη και λοιπές περιοχές.
  5. Θα γίνονταν  νομοθετικές ρυθμίσεις για τους  Δασωμένους Αγρούς και  τις Εκχερσωμένες Εκτάσεις μετά από σωστή προετοιμασία ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής  , με σεβασμό στις επιταγές του Συντάγματος και τη Νομολογία.
  6. Θα λειτουργούσε τον Ιούνιο του 2021 η ηλεκτρονική πλατφόρμα στο Κτηματολόγιο για την «τακτοποίηση» των δασικών αυθαιρέτων κτισμάτων.
  7. Και τέλος η κυβέρνηση , δια στόματος του Υπουργού κ. Σκρέκα υποσχέθηκε ότι  : ” εφόσον  γίνουν όλες οι  διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα εξορθολογήσουν τους δασικούς χάρτες , στη συνέχεια και  όταν πλέον θα έχουμε έρθει στο ορθόν, τότε θα δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες με ενστάσεις να αποκαταστήσουν τις μεμονωμένες περιπτώσεις
  • ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ;

Κάτω από την πίεση των «Θεσμών» και της Ε.Ε. και χωρίς να έχουν υλοποιθεί στον απαιτούμενο  βαθμό  οι περισσότερες υποσχέσεις της κυβέρνησης  , ξεκίνησε το τελευταίο διάστημα  την ανάρτηση των  Τροποποιημένων  Αναρτημένων/Κυρωμένων δασικών χαρτών στις Περιφερειακές  Ενότητες της χώρας  .

Από τη μέχρι τώρα πορεία προκύπτει ότι :

α) σε μεγάλο βαθμό τα λάθη  παραμένουν γιατί δεν μπόρεσαν οι Δ/νσεις Δασών   σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα , εν μέσω κορονοιού και όντως υποστελεχωμένες να καταγράψουν  και να «περάσουν»  στο χάρτη όλες τις  διοικητικές πράξεις .

β) Επίσης οι Δ/νσεις Δασών δεν μπόρεσαν να «χτενίσουν» τους χάρτες για να εξετάσουν τον χαρακτήρα της κάθε έκτασης , ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα λάθη , ενώ  κάτω από την πίεση εξέτασης των προδήλων σφαλμάτων υπάρχει φόβος ότι θα δημιουργηθούν πολλά λάθη και αδικίες.

γ) Δεν  «ανέβηκε» ώστε να αξιολογηθεί από το  Δασικό Χάρτη  το ελαιοκομικό, αμπελουργικό κλπ κτηματολογίο και γενικά τα στοιχεία που έχει για τις εκτάσεις των αγροτών ο ΟΠΕΚΕΠΕ, κάτι που έπρεπε να γίνει σε συνεργασία ΥΠΕΝ – Κτηματολογίου και Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης .  Έτσι οι  περισσότερες αγροτικές εκτάσεις παραμείνουν Δασικές.

δ) Παρόλες τις συνεχείς εξαγγελίες  της ηγεσίας του Υπουργείου περιβάλλοντος , ΚΑΜΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ  ΔΕΝ  ΕΓΙΝΕ  για το μείζον θέμα των Δασωμένων Αγρών και των Εκχερσωμένων Εκτάσεων , χωρίς πράξη της Διοίκησης  και έτσι παραμένουν δασικά.

ε)  Γίνονται κολίγοι οι αγρότες στα ίδια τους τα χωράφια , αφού το Υπουργείο Περιβάλλοντος  διαμυνίει ότι , όσοι αγρότες έχουν συμβόλαια μεταγενέστερα  του 1975, θα χάσουν την κυριότητα και θα έχουν μόνο τη νομή και χρήση  των εκτάσεων.

στ) Η ηλεκτρονική πλατφόρμα στο Κτηματολόγιο για την «τακτοποίηση» των δασικών αυθαιρέτων κτισμάτων , ετοιμάστηκε αλλά δεν λειτουργεί μέχρι σήμερα και  δεν υπάρχει  επίσημη  καταγραφή για το πόσα είναι τα δασικά αυθαίρετα και από αυτά πόσα έχουν τις προϋποθέσεις για να «τακτοποιηθούν».

ζ) Σχετικά με τη  Νομοθετική ρύθμιση για το τεκμήριο ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, με την εγκύκλιο ΔΠΔ/7886/411/23.02.2022  το  ΥΠΕΝ , διευκρίνισε ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, που βρίσκονται στις περιοχές  των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης, των Νομών Λέσβου, Σάμου, Χίου και Κυκλάδων, των νήσων Κυθήρων, Αντικυθήρων,της Δωδεκανήσου  καθώς και της περιοχής της Μάνης .

Στις  υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας , ακόμα και σε περιοχές όπου υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων όπως οι Βόρειες Σποράδες  κλπ, που ξεκαθαρίζουν   ότι τα Δάση δεν ανήκουν στο Δημόσιο , προκρίνεται ως ιδιοκτήτης το Ελληνικό Δημόσιο  χωρίς να οφείλει να το αποδείξει  και οι εκτάσεις αυτές δεν μεταβιβάζονται και δεν κληρονομούνται.

στ)  Με την  μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση των Αντιρρήσεων  και την  εμπλοκή με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Δασωμένων Αγρών , ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ στην πράξη  η δυνατότητα  της έκδοσης οικοδομικής άδειας στα κατά παρέκκλιση  γήπεδα  , μέχρι το Δεκέμβριο του 2022

ζ) Εκτός  των παραπάνω με εγκύκλιο προς τους συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες απέκλεισαν τους πολίτες,  από το νόμιμο  δικαίωμα της κληρονομικής διαδοχής έκτασης που χαρακτηρίζεται ως δασική ή χορτολιβαδική. Έτσι αναγκάζεται ο κόσμος να εγκαταλείπει τα χωράφια που δασώθηκαν , ενώ θα μπορούσε να δοθεί υπό αίρεση το δικαίωμα της αποδοχής κληρονομιάς  της έκτασης ,  με  ρητή αναφορά ότι θα πρέπει  να επιλυθεί με το Δασαρχείο   ο χαρακτήρας της έκτασης και το ιδιοκτησιακό καθεστώς .

  • ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Πέρα από τα γενικά προβλήματα που αφορούν το σύνολο της χώρας , ειδικότερα για τη Μαγνησία πολλά είναι τα ζητήματα που παραμένουν άλυτα στους Δασικούς Χάρτες , με αποτέλεσμα πολλοί  ιδιοκτήτες να δούνε  τα ακίνητα τους να παραμένουν Δασικά στον νέο  αναθεωρημένο Δασικό  Χάρτη που θα αναρτηθεί  μέσα στον Μάρτιο του 2022.

Ποια ειναι τα μεγαλύτερα προβλήματα  για τη Μαγνησια ;

  1. ‘Εληξε στις 25 Φεβρουαρίου η  διόρθωση  των  αναμορφωμένων δασικών χαρτών Μαγνησίας και Βορ. Σποράδων. Η Δ/νση Δασών  Μαγνησίας ,  γραπτώς  είχε  ζητήσει  20ημερη παράταση από το ΥΠΕΝ , προκειμένου να συμπεριλάβει όσο το δυνατόν περισσότερες  διορθώσεις λόγω αιτημάτων πολιτών  για πρόδηλα σφάλματα, αίτημα το οποίο δεν έγινε δεκτό ακόμη.
  2. Δεν έχουν περαστεί ορθά στο χάρτη πολλές Πράξεις Χαρακτηρισμού και αποφάσεις δικαστηρίων   .
  3. Πολλές περιοχές εμφανίζονται ως αναδασωτέες ενώ αφορούν καλλιεργήσιμες ιδιωτικές εκτάσεις.
  4. Τα ήμερα καστανωτά καθώς και  άλλα δένδρα ,  κυρίως στο Ανατολικό αλλά και  Κεντρικό Πήλιο   ,ενώ  αποτελούν  καλλιέργειες  που δηλώνονται από τους ιδιώτες και επιδοτούνται από το ΟΣΔΕ , το δασαρχείο δεν αναγνωρίζει ότι είναι ιδιόκτητα και τα θεωρεί δάση.
  5. Πολλά ελαιοπερίβολα σε μεγάλο μέρος του Παλιουρίου  παραμένουν στον διορθωμένο χάρτης ως δασικές εκτάσεις.
  6. Στο Πουρί όπου η συντριπτική πλειοψηφία αφορά σε εκτάσεις που καλλιεργούνται με προϊόντα ΠΟΠ χαρακτηρίζονται ως   ΔΑ, διότι δεν ελήφθει υπόψη  το αρχείο του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως συνοδεύεται από τους τίτλους ιδιοκτησίας, προκειμένου να χαρακτηριστούν οι εν λόγω εκτάσεις ως αγροτικές. Σχετικό αίτημα απηύθυνε προς το Υπουργείο και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου καταγράφοντας αναλυτικά τα προβλήματα στην περιοχή του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου αναφέροντας εκτός των άλλων ότι στο Πουρί, σύμφωνα με τον ΟΣΔΕ 2019, 574,6 στρέμματα που αφορούν κυρίως μηλιές και ελιές (περίπου 31% των εκτάσεων μηλιάς και ελιάς) δεν πληρώθηκαν και χαρακτηρίστηκαν ως μη επιλέξιμες εκτάσεις από κυρωμένους δασικούς χάρτες.   
  7. Σε εκκρεμότητα παραμένουν χιλιάδες  αιτήματα αντιρρήσεων, πρόδηλα σφάλματα και αιτήματα αναμόρφωσης. Περίπου το 10%  από τις 12000 Αντιρήσεις έχουν προωθηθεί στις αρμόδιες Επιτροπές Αντιρρήσεων προς γνωμοδότηση.
  8. Προβλήματα επίσης υπάρχουν στο Δασικό Χάρτη Μαγνησία και στα όρια των Οικισμών στο Πήλιο , τα οποία έχουν ακυρωθεί  απο το 2019 με απόφαση του ΣτΕ. Έτσι  δεν έχουν περαστεί τα νέα όρια των προυφιστάμενων του 1923 Οικισμών του Πηλίου σε συνεννόηση με τις Δασικές Υπηρεσίες και οι ιδιοκτήτες οφείλουν να καταθέτουν πλέον  αίτηση για Πράξη Χαρακτηρισμού ακόμα και μέσα στα χωριά.
  9. Δεν λύθηκε το θέμα με την έλλειψη τίτλων  ιδιοκτησίας  προ του 1945 για τους δασωμένους αγρούς. Οι κάτοικοι του Πηλίου  λόγω της φτώχιας , του εμφυλίου πολέμου και του εθιμικού δικαίου περνούσαν την περιουσία  απο τον πατέρα στο γιο δια λόγου, ενώ υπάρχουν στα κτίματα σαφείς ενδείξεις ανθρώπινης δραστηριότητας ( γκρεμισμένα καλύβια , πεζούλες , στέρνες κλπ.)
  10. Επίσης στην περιοχή του Ανατολικού Πηλίου το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο διότι , κάηκε στις 4-10-1943 από τους Γερμανούς το Υποθηκοφυλάκειο Μηλεών με αποτέλεσμα να καταστραφεί όλο το αρχείο.
  11. Μεγάλο θέμα αντιμετωπίζουν και εκατοντάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός οικισμών του Ανατολικού Πηλίου όπως :Τσαγκαράδα, Μούρεσι , Κισσός , Αγ. Δημήτριος, Ανήλιο , Αγ. Ιωάννης κλπ που πληροφορήθηκαν κατά την ανάρτηση του κτηματολογίου,  ότι το δασαρχείο  κάνοντας χρήση τις αεροφωτογραφίες του έτους  1945  ή και του 1960  , χαρακτήρισε  ως δασικες τις εκτάσεις  και διεκδικούνται πλέον από το Ελληνικό Δημόσιο. Συνολικά περίπου 9000 ιδιοκτήτες εντός και εκτός οικισμών στο Πήλιο ενημερώθηκαν απο το κτηματολόγιο ότι η ιδιοκτησία τους διεκδικείται απο το ελληνικό δημόσιο.
  • ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΝ ;

  1. Να φέρει σε διαβούλευση  το ΥΠΕΝ τις νομοθετικές ρυθμίσεις για  Δασωμένους Αγρούς και Εκχερσωμένες Εκτάσεις.
  2. Να λειτουργήσει άμεσα το ηλεκτρονικό σύστημα για τη δήλωση των δασικών αυθαιρέτων , για να υπάρξει η καταγραφή τους.
  3. Να ψηφίσει το ΥΠΕΝ διάταξη για οριζόντια παράταση 45 ημερών στην  προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες, όπως δόθηκε στην   Κρήτη , ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στις Δ/νσεις Δασών να  διορθώσουν τα λάθη και να ενσωματώσουν πρόδηλα σφάλματα.
  4. Να ληφθεί υπόψη   στους Δασικούς Χάρτες και να αξιολογηθεί ,  το αμπελουργικό και ελαιοκομικό μητρώο (κτηματολόγιο) καθώς και το σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου υποβάλουν τις δηλώσεις τους κάθε χρόνο οι αγρότες .
  5. Να ψηφίσει νομοθετική ρύθμιση το ΥΠΕΝ που θα επιτρέπει την διόρθωση των Δασικών Χαρτών  στο διηνεκές κατά τα πρότυπα της Πολεοδομικής Νομοθεσίας  π.χ.  Τροποποίησης  του Σχεδίου Πόλης . Δεν μπορεί όλα να διορθώνονται και ο Δασικος Χάρτης να έχει το «αλάθητο του Πάπα».
  6. Να δίνεται το δικαίωμα της Αποδοχής Κληρονομιάς των Δασωμένων  Αγρών  με τη δέσμευση των κληρονόμων ότι θα αναλάβουν τα βάρη του ακινήτου και  τη λύση  του χαρακτήρα και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος με τους δασικούς χάρτες.
  7. Να δοθεί παράταση ενός χρόνου τουλάχιστον στη δυνατότητα δόμησης των κατά παρέκκλιση γηπέδων κάτω των 4 στρεμμάτων ,  λόγω «εμπλοκής»  με τους Δασικούς Χάρτες.
Katoikia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

3ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Verde.Tec 2024
13ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Newsletter

3ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Verde.Tec 2024
13ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Building Materials Forum 2024
Close Popup

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας, αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Ρυθμίσεις απορρήτου

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.

Τα λειτουργικά cookies παρακολουθούν την σωστή λειτουργία του ιστότοπου μας και επιτρέπουν στον ιστότοπο να θυμάται τις επιλογές που κάνετε (π.χ. προτιμήσεις γλώσσας ή περιοχής). Παρέχουν χαρακτηριστικά, τα οποία σας βοηθούν έτσι ώστε να μη χρειάζεται να καθορίζετε τις επιλογές σας κάθε φορά που επισκέπτεστε τον ιστότοπο. Οι πληροφορίες που συλλέγουν αυτά τα cookies είναι ανώνυμες και δεν είναι δυνατόν να παρακολουθήσουν την δραστηριότητα της περιήγησής σε άλλους ιστότοπους.

Preferences
Τα λειτουργικά cookies παρακολουθούν την σωστή λειτουργία του ιστότοπου μας και επιτρέπουν στον ιστότοπο να θυμάται τις επιλογές που κάνετε (π.χ. προτιμήσεις γλώσσας ή περιοχής).
  • _at_cm_hide

Απορρίψη όλων των υπηρεσιών
Save
Δέχομαι όλες τις υπηρεσίες