spot_img
Civiltech
Civiltech
spot_img

Εξοικονομώ 2021: Ποιες βελτιωτικές προτάσεις του ΤΕΕ απέρριψε το ΥΠΕΝ

Nanodomi
Bosch

Κατά τη φάση οριστικοποίησης του οδηγού του προγράμματος “Εξοικονομώ 2021“, το ΤΕΕ κατέθεσε προς αξιολόγηση από το ΥΠΕΝ μια σειρά από βελτιωτικές προτάσεις.
Στο οριστικό κείμενο του οδηγού που δημοσιεύθηκε στις 02 Δεκεμβρίου, φαίνεται πως έχουν γίνει αποδεκτές και ενσωματώθηκαν κάποιες από τις προτάσεις του ΤΕΕ, αλλά όχι όλες.

- Advertisement -

Διαβάστε παρακάτω τις προτάσεις που υπέβαλε το ΤΕΕ στο ΥΠΕΝ σχετικά με τη σύνταξη του οδηγού του “Εξοικονομώ 2021“, όπως παρουσιάστηκαν από τον κ. Χρυσόστομο Δούκα στην Δ.Ε. του ΤΕΕ. Όπως μπορείτε να δείτε, κάτω από κάθε πρόταση έχουν προστεθει με κόκκινο χρώμα οι επισημάνσεις του κ. Δούκα αναφορικά με την τελική απόφαση του ΥΠΕΝ για κάθε μία από τις προτεινόμενες βελτιώσεις:

Προτάσεις για την διαβούλευση του προδημοσιευμένου οδηγού του νέου προγράμματος Εξοικονομώ

  1. Χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων :

Ο χρόνος υποβολής των αιτήσεων που αναφέρεται στον οδηγό είναι ένας μήνας. Κρίνεται πολύ μικρό χρονικό διάστημα για την ορθή προετοιμασία του φακέλου του δυνητικού δικαιούχου. Θα πρέπει ο χρόνος υποβολής να επιμηκυνθεί στους 3 μήνες τουλάχιστον.

- Advertisement -
Olympic Engineering

Ο χρόνος υποβολής ανά περίοδο πήγε στις 50 μέρες με δυνατότητα παράτασης ανάλογα με την συμμετοχή. Προβλέπονται επιπλέον δύο μήνες για την δημιουργία της ηλεκτρονικής ταυτότητας.

  1. Όρια ανώτατου επιλέξιμου προϋπολογισμού :

Σύμφωνα με τον οδηγό:

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση Ωφελούμενου (για μονοκατοικία/μεμονωμένο διαμέρισμα/διαμέρισμα ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία), δεν μπορεί να υπερβαίνει:

α) το γινόμενο του 0,9€ επί το σύνολο της εκτιμώμενης ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (kWh) όπως προκύπτει από το Α΄ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ο εν λόγω περιορισμός θα ελεγχθεί εκ νέου κατά την υποβολή του Β΄ Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης, με βάση την επιτευχθείσα ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας kWh),

β) Το γινόμενο του 180€ επί την επιφάνεια κυρίων χώρων (όπως αυτή προκύπτει από το έντυπο Ε9).

γ) τα 28.000€ για μονοκατοικία/μεμονωμένο διαμέρισμα/διαμέρισμα ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία.

Δεδομένων της ανατίμησης των υλικών και της υποχρέωσης για αναβάθμιση κατά τρεις κατηγορίες, προτείνονται οι παρακάτω αλλαγές:

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση Ωφελούμενου (για μονοκατοικία/μεμονωμένο διαμέρισμα/διαμέρισμα ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία), δεν μπορεί να υπερβαίνει:

α) το γινόμενο του 1,2€ επί το σύνολο της εκτιμώμενης ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (kWh) όπως προκύπτει από το Α΄ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ο εν λόγω περιορισμός θα ελεγχθεί εκ νέου κατά την υποβολή του Β΄ Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης, με βάση την επιτευχθείσα ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας kWh),

Έγινε 1 €/kw/τ.μ. ⇒ παραμένει όμως σημείο προβληματισμού γιατί οδηγεί σε στρεβλώσεις στα πιο νέα ακίνητα (μικρότερες εξοικονομήσεις και ίσως ίδιες απαραίτητες παρεμβάσεις)

β) Το γινόμενο του 250€ επί την επιφάνεια κυρίων χώρων (όπως αυτή προκύπτει από το έντυπο Ε9).

Έγινε 200€/τ.μ.

γ) τα 28.000€ για οποιαδήποτε αίτηση Παρέμεινε ως έχει 28000 ανά αίτηση

δ) Αναπροσαρμογή των τιμών: Αύξηση κατά 30% των ανώτατων τιμών μονάδας του επιλέξιμου κόστους επεμβάσεων

Αυξήθηκαν κατά 11-15% τα επιλέξιμα κόστη επεμβάσεων ανάλογα τον τύπο της παρέμβασης. Μεγαλύτερες αυξήσεις σε αλουμίνια και Η/Μ

  1. Πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση και έκδοση Α΄ΠΕΑ :

Υπάρχει νομοθετικό κενό σχετικά με την δυνατότητα ακύρωσης τυχόν υπάρχοντος ΠΕΑ για έκδοση νέου για το πρόγραμμα. Να υφίσταται δυνατότητα ακύρωσης παλιού εκδοθέντος ΠΕΑ με αιτία το νέο Εξοικονομώ.

Οδηγείται η αγορά στην αναπροσαρμογή των ΠΕΑ με προσάρτημα. Ετοιμάζεται μίνι οδηγός σε συνεργασία ΤΕΕ-ΕΥΠΕΝ σχετικά με το θέμα.

  1. Δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση και έκδοση Β΄ΠΕΑ :

Στο πλαίσιο των ελεγκτών δόμησης προτείνεται ο ενεργειακός επιθεωρητής του Β΄ΠΕΑ να είναι μηχανικός τουλάχιστον 10ετίας, και κατάλληλης τάξης.

Δεν έγινε τέτοια αλλαγή παρέμεινε γενικά η κλήρωση από ΤΕΕ (δημόσια!) με ότι ασυμβίβαστο ορίζει ο ΚΕΝΑΚ. Το μητρώο θα υλοποιηθεί από το ΤΕΕ με ότι περιορισμούς κρίνει απαραίτητο.

Δημιουργία στο ΤΕΕ, 5μελούς ειδικής επιτροπής εκδίκασης ενστάσεων για τις περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες διαφωνούν με το πόρισμα του 2ου ενεργειακού επιθεωρητή. ,

Δεν γνωρίζω αν προβλέπεται απ’ το ΤΕΕ τέτοια επιτροπή. Όμως ίσως έχουμε θέματα από την κλήρωση. Ως φορέας υλοποίησης το ΤΕΕ είναι ελεύθερο να το διαχειριστεί. Θα δημιουργηθεί επιτροπή εκδίκασης ενστάσεων και είναι πιθανόν σε περίπτωση διαφωνίας Α και Β ΠΕΑ να προβλέπεται και δεύτερη κλήρωση επιθεωρητή για ανεξάρτητη γνωμοδότηση πριν η επιτροπή αποφασίσει.

  1. Επιλέξιμα ακίνητα :

Ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία είτε με το καθεστώς της δωρεάν παραχώρησης είτε με αυτό της ενοικίασης, να έχουν το ίδιο ποσοστό επιδότησης με αυτό της ιδιοκατοίκησης.

Έχουν μειωμένη επιδότηση από 10% έως 0%.

Σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών της ηπειρωτικής Ελλάδας, τα ακίνητα που διατίθενται προς ενοικίαση είναι παλαιά και μη ανακαινισμένα, λόγω των χαμηλών μισθωμάτων που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες. Η υπαγωγή στο πρόγραμμα επιβάλλεται για την ανακούφιση των ενοικιαστών, οι οποίοι συνήθως είναι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

  1. Μοριοδότηση :

Σχετικά με το κριτήριο Κ1 θα πρέπει εκεί να υπολογίζονται οι τιμές του προγράμματος (συμβατικός προϋπολογισμός) και όχι με βάσει προσφορές. Σύμβουλοι έργου μη μηχανικοί, οι οποίοι δεν έχουν επίγνωση του κατασκευαστικού κόστους, προκειμένου να επιτύχουν καλύτερη κατάταξη ενδέχεται να εισάγουν ασυνήθιστα χαμηλές προσφορές κατά τη σύνταξη του φακέλου και να θέσουν σε αμφιβολία την υλοποίηση του προγράμματος.

Έγινε πρόβλεψη για τα ακριβότερα υλικά και τα Αλουμίνια συμμετέχουν στη διαμόρφωση του προϋπολογισμού μειωμένα κατά 60% (Τα 1000 ⇒ 400€) [οι επιθεωρητές εκτιμούν τα κόστη όχι οι σύμβουλοι. Επιπλέον βασικός στόχος του Κ1 είναι να συμπιέσει τις τιμές κάτω από τις μέγιστες που δίνει το πρόγραμμα και υιοθέτησε η αγορά σε προηγούμενους κύκλους]

Να γίνεται έλεγχος μέσω της πλατφόρμας της επίτευξης βάσει του Β’ ΠΕΑ, της εκτιμώμενης εξοικονόμησης ενέργειας σε σχέση με την Ενεργειακή Επιθεώρηση του Α’ ΠΕΑ και να μην επιτρέπονται αποκλίσεις άνω του 5%.

Αυτό προβλέπεται με απόκλιση έως 10%. Από το 90% έως και το 70% σε σχέση με Α ΠΕΑ, το ποσοστό επιχορήγησης μειώνεται κατά 0,5% ανα ποσοστιαία μονάδα

  • Να γίνεται έλεγχος του ανηγμένου εκτιμώμενου κόστους εξοικονόμησης ενέργειας, και να μην επιτρέπεται αύξηση του κόστους σύμφωνα με το Β’ ΠΕΑ και το τελικό κόστος των παρεμβάσεων.

Για το ανοιγμένο κόστος δες πάνω, δεν αναφέρεται ότι θα αυξάνεται ο προϋπολογισμός βάσει το Β ΠΕΑ καθόλου. [ο μέγιστος προυπολογισμός είναι αυτός που έχει προκύψει από το Α ΠΕΑ. Δεν μπορεί να γίνει υπέρβαση του].

  1. Αμοιβές Μηχανικών :

1. Επιδότηση στο 100% των αμοιβών και όχι στο 80%.

Έγινε 100%

2. Να μην υπερβαίνουν συνολικά το ποσό των 500€.

Είναι στα 2000€ ανά δ/σμα με μέγιστο 5600€ για πολ/κία)

  1. Να αναλύεται σε επιμέρους δραστηριότητες:
  • Σύμβουλος έργου: 250€ + 75 / διαμέρισμα για πολ/κία με μέγιστο τα 700€
  • Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου: 150€ + 3/τ.μ. με μέγιστο τα 550€ (250€+1,5€/τ.μ. για πολ/κία)
  • Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας: 250€/αμοιβή με μέγιστο (για όλες τις μελέτες τα 400€)
  • Μελέτη Φυσικού Αερίου: 250€/αμοιβή με μέγιστο (για όλες τις μελέτες τα 400€)
  • ΠΕΑ: 2.5 €/τ.μ*Ετ.μ+75€) ανά ΠΕΑ με μέγιστο όριο τα 400 € και υποχρεωτικά υποβολή αποδεικτικού εξόφλησης της αμοιβής του επιθεωρητή κατά την υποβολή της αίτησης: Έγινε 75€ + 2,5€/τ.μ. έως τα 400€ (75€+1,5/τ.μ. έως τα 1250€ για Πολ/κια). Επιπλέον δεν καταχωρεί πλέον ο Σύμβουλος το έντυπο πρότασης παρεμβάσεων αλλά ο επιθεωρητής και συνεπώς προστατεύεται σε μεγαλύτερο βαθμό η αμοιβή του.
  1. Απόδοση επιχορήγησης :

  • Να παραμείνει η διαδικασία πληρωμής ως είχε στο προηγούμενο πρόγραμμα, με απευθείας πληρωμή των προμηθευτών.

Δεν πέρασε

  • Ως προκαταβολή να εκταμιεύεται στους προμηθευτές το 50% του επιλέξιμου προϋπολογισμού

Εκταμιεύονται τα ίδια κεφάλαια (ή 70% του δανείου) κα έπειτα η προκαταβολή επί της επιχορήγησης που μπορεί να είναι έως και 70%!!
Η Τμηματική ολοκλήρωση (σε έξι μήνες) με δείκτη τον προϋπολογισμό όμως είναι πρόβλημα δυνητικά, γιατί δεν είναι σαφές πως μετράται? Μέσω της πλατφόρμας? Με ενδιάμεσα τιμολόγια? Θέλει διευκρίνιση. [Μάλλον θα πάει σε λογική κίνησης λογαριασμού δηλαδή αρκεί να έχει κινήσει το 25% των χρημάτων]

  1. Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου :

Η ΗΤΚ θα πρέπει να είναι απαραίτητη σε ενδιάμεσο στάδιο της όλης διαδικασίας. Συγκεκριμένα, η ΗΤΚ θα πρέπει να είναι υποχρεωτική αμέσως μετά την απόφαση υπαγωγής και προϋπόθεση για την εκταμίευση της προκαταβολής προς τους προμηθευτές.

Απαιτείται να κατατεθεί μετά την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων και για όσους είναι καταρχάς επιλέξιμοι και πριν την έκδοση της απόφασης υπαγωγής για την εξασφάλιση της νομιμότητας του ακινήτου αλλά και της ορθής βαθμολόγησης του αφού η παλαιότητα διασταυρώνεται από την Η.Τ.Κ. και η αίτηση επαναβαθμολογείται.

  1. Αναφορικά με τις εισοδηματικές κατηγορίες,

Προτείνεται η δημιουργία μιας ενδιάμεσης κατηγορίας ως ακολούθως:

Κατηγορία Ατομικό εισόδημα (€) Οικογενειακό εισόδημα (€) Ποσοστό επιχορήγησης για ιδιοκατοίκηση / δωρεάν παραχώρηση / ενοικίαση
1 =<5.000 =<10.000 75%
2 >5.000-10.000 >10.000-20.000 70%
3 >10.000-15.000 >20.000-25.000 65%
4 >15.000-20.000 >25.000-30.000 55%
5 >20.000-30.000 >30.000-40.000 45%
6 >30.000-50.000 >40.000-50.000 40%

Δεν έγινε

  1. Εγγυοδοσία

Η εγγυοδοσία προς την εισοδηματική κατηγορία 1 ωφελούμενων, προτείνουμε όπως επεκταθεί και για την εισοδηματική κατηγορία 2, τουλάχιστον για το ατομικό εισόδημα που είναι μεταξύ 5.000 € και 10.000 € καθώς σε προηγούμενα προγράμματα παρατηρήθηκε το φαινόμενο να μην εγκρίνεται δανειακή σύμβαση από τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για αυτήν την εισοδηματική κλίμακα.

Παρέμεινε μόνο για την 1.

Εξοικονομώ 2021 • Διαβάστε επιπλέον αναλυτικά:

Fibran
Katoikia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

3ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Verde.Tec 2024
13ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Newsletter

Close Popup

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας, αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Ρυθμίσεις απορρήτου

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.

Τα λειτουργικά cookies παρακολουθούν την σωστή λειτουργία του ιστότοπου μας και επιτρέπουν στον ιστότοπο να θυμάται τις επιλογές που κάνετε (π.χ. προτιμήσεις γλώσσας ή περιοχής). Παρέχουν χαρακτηριστικά, τα οποία σας βοηθούν έτσι ώστε να μη χρειάζεται να καθορίζετε τις επιλογές σας κάθε φορά που επισκέπτεστε τον ιστότοπο. Οι πληροφορίες που συλλέγουν αυτά τα cookies είναι ανώνυμες και δεν είναι δυνατόν να παρακολουθήσουν την δραστηριότητα της περιήγησής σε άλλους ιστότοπους.

Preferences
Τα λειτουργικά cookies παρακολουθούν την σωστή λειτουργία του ιστότοπου μας και επιτρέπουν στον ιστότοπο να θυμάται τις επιλογές που κάνετε (π.χ. προτιμήσεις γλώσσας ή περιοχής).
  • _at_cm_hide

Απορρίψη όλων των υπηρεσιών
Save
Δέχομαι όλες τις υπηρεσίες