spot_img
Civiltech
Civiltech
spot_img

Όλες οι νέες διατάξεις χωροταξικών & πολεοδομικών θεμάτων στο νέο Σ/Ν του ΥΠΕΝ • Ανάλυση κατ’ άρθρο

Nanodomi
Bosch

Κατατέθηκε στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΝ με τίτλο “Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις”.

- Advertisement -

Ανάμεσα στα άρθρα, έχουν συμπεριληφθεί και διατάξεις που αφορούω Χωροταξικά και Πολεοδομικά θέματα.

Διαβάστε παρακάτω όλα τα σχετικά άρθρα, με την αντίστοιχη ανάλυση κατά άρθρο:

- Advertisement -
Olympic Engineering

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ’
ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Άρθρο 42
Ειδικές διατάξεις για υδατορέματα – Τροποποίηση άρθρου 5 ν. 4258/2014

Στο άρθρο 5 του ν. 4258/2014 (Α΄ 94), περί ειδικών διατάξεων για τα υδατορέματα, προστίθεται παρ. 2α, στην παρ. 3α του άρθρου 5 του ν. 4258/2014 προστίθεται η περίπτωση υδατορεμάτων σε εκτός σχεδίου γήπεδα, η παρ. 3β αντικαθίσταται, και οι παρ. 2α έως 3β διαμορφώνονται ως εξής:

«2α. Στα μικρά υδατορέματα, όπως ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 1, των οποίων οι οριογραμμές δεν έχουν καθοριστεί, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, δύναται να εφαρμόζεται για τις περιπτώσεις του τρίτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 4, κατ` εξαίρεση, ύστερα από αίτημα του ενδιαφερόμενου για έκδοση οικοδομικής άδειας δόμησης πλησίον αυτών ή για έργα διευθέτησης μικρών υδατορεμάτων, η διαδικασία της προσωρινής οριοθέτησης της παρ. 2, μη εφαρμοζομένης της επιφύλαξης της υποπερ. 4 της Α και της υποπερ. 4 της παρ. Β της παρ. 4 του άρθρου 3.».

3α. Στις περιπτώσεις υδατορεμάτων που είτε απεικονίζονται σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια είτε σε εκτός σχεδίου γήπεδα/εκτάσεις παλαιότερα του ν. 880/1979 (Α’ 58) και τα οποία έχουν διευθετηθεί με τεχνικά έργα κλειστής διατομής, η δόμηση επιτρέπεται στο οικοδομήσιμο τμήμα των όμορων οικοδομικών τετραγώνων είτε με τους όρους δόμησης της περιοχής, είτε με όρους δόμησης για τα εκτός σχεδίου γήπεδα/εκτάσεις, εφόσον τα τεχνικά έργα βρίσκονται κάτω από εγκεκριμένους και διαμορφωμένους κοινόχρηστους χώρους του ρυμοτομικού σχεδίου και έχουν κατασκευαστεί βάσει μελέτης αρμόδιας υπηρεσίας ή φορέα, όπως πιστοποιείται από την υπηρεσία ή το φορέα αυτόν ή από τη διάδοχη υπηρεσία ή από τον διάδοχο φορέα που διατηρεί το σχετικό αρχείο.

3β. Κατά την οριοθέτηση των υδατορεμάτων με οποιοδήποτε από τους προβλεπόμενους τρόπους, τίθεται εκτός συναλλαγής η ζώνη που προσδιορίζεται από τη φυσική κοίτη όπως αυτή έχει αποτυπωθεί με τις όχθες και τη βαθιά γραμμή του ρέματος στο εγκεκριμένο τοπογραφικό διάγραμμα της μελέτης οριοθέτησης, η οποία αποτελεί περιοχή εκτός πολεοδομικού σχεδιασμού. Εκκρεμείς πράξεις αναλογισμού που έχουν συνταχθεί για εκτάσεις ή τμήματα εκτάσεων της ζώνης αυτής ανακαλούνται αυτοδίκαια και χωρίς άλλη διατύπωση, κατά το μέρος που δεν έχουν συντελεστεί.

Στην περίπτωση οριοθέτησης υδατορέματος με ή χωρίς έργα διευθέτησης, όπου προκύπτει τεκμηριωμένη αναγκαιότητα από τον πολεοδομικό σχεδιασμό για τη δημιουργία και διασφάλιση κοινόχρηστων χώρων, δύναται στην επιφάνεια της ζώνης μεταξύ φυσικής κοίτης και γραμμών οριοθέτησης να δημιουργείται κοινόχρηστος χώρος, ο οποίος δεν προσμετράται στο απαιτούμενο ποσοστό κοινόχρηστων χώρων της πόλης ή του οικισμού. Για τον κοινόχρηστο χώρο του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται ο ν. 1337/1983 (Α’ 33).».

Ανάλυση άρθρου

Με το προτεινόμενο άρθρο διευκρινίζεται ότι υφίσταται η δυνατότητα σε τμήμα όμορων οικοδομικών τετραγώνων που είναι οικοδομήσιμο στην περίπτωση μικρών υδατορεμάτων σε συγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια σε εκτός σχεδίου γήπεδα και εκτάσεις παλαιότερα του ν.880/1979 που έχουν διευθετηθεί με τεχνικά έργα κλειστής διατομής καθώς επίσης και η δυνατότητα σε μικρά υδατορέματα, όταν απαιτείται οριοθέτηση αυτών, να οριοθετούνται προσωρινά με τη διαδικασία της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 4258/2014 (Α’ 94) στις περιπτώσεις που εκδίδεται οικοδομική άδεια ή πραγματοποιούνται έργα διευθέτησης. Στις περιπτώσεις αυτές διευκρινίζεται ότι δεν απαιτείται να τηρείται η διαδικασία της της υποπερ. 4 της Α και της υποπερ. 4 της παρ. Β της παρ. 4 του άρθρου 3. Επιπροσθέτως, επιλύονται προβλήματα ερμηνείας του άρθρου 5 του ν. 4258/2014 (Α’ 94).

Άρθρο 43
Πράσινοι πόροι για τις «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις» – Τροποποίηση παρ. 4 άρθρου 3 ν. 3889/2010

Στην παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 3889/2010 (Α’ 182), περί πόρων του πράσινου ταμείου, προστίθεται περ. ζ) ως εξής:

«ζ) τα ποσά που αφορούν σε χρηματοδότηση των ελληνικών δράσεων της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εκατό (100) κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030 (αποστολή «πόλεις»), κατόπιν έγκρισης με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών.».

Ανάλυση άρθρου

Με το προτεινόμενο άρθρο σκοπείται η διευκόλυνση των διαδικασιών για τη διασφάλιση χρηματοδοτικών πόρων προς τον στόχο της καταπολέμησης της κλιματικής κρίσης. Η αποστολή των κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων θα προωθήσει και θα αναδείξει 100 ευρωπαϊκές πόλεις στη μετάβασή τους προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2030 και θα καταστήσει τις πόλεις αυτές κόμβους πειραματισμού και καινοτομίας.

Ο στόχος της ενεργειακής ουδετερότητας και η χρηματοδότηση αναγκαίων προς τον σκοπό αυτό δράσεων είναι η στήριξη της περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας. Για τους λόγους αυτούς, τα ποσά που αφορούν σε χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για τις δράσεις της αποστολής «100 ενεργειακά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις» κρίνεται σκόπιμο να εξαιρεθούν από το όριο των δύο και ήμισυ τοις εκατό (2,5%) επί του συνόλου των διαθεσίμων του κατά το τέλος του προηγούμενου έτους, περιορισμός που, εξάλλου, ίσχυε κατά τη διάρκεια εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Η κατ’εξαίρεση του περιορισμού 2,5% χρηματοδότηση εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών.

Άρθρο 44
Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης – Τροποποίηση παρ. 6 άρθρου 209 ν. 3463/2006

Το πρώτο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 209 του ν. 3463/2006 (Α΄ 114) τροποποιείται με την προσθήκη στο πεδίο εφαρμογής της των Κέντρων Υπερυψηλής Τάσης και των Υποσταθμών με τα συνοδά τους έργα, και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:

«6. Κατά παρέκκλιση των πολεοδομικών διατάξεων, τα τεχνικά έργα και εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν την ύδρευση και αποχέτευση, την τηλεθέρμανση δήμων, την άρδευση περιοχών τους, καθώς και η κατασκευή και λειτουργία χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.), Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και Κέντρων Υπερυψηλής Τάσης και Υποσταθμών με τα συνοδά τους έργα δεν υπόκεινται στους όρους και περιορισμούς των διατάξεων αυτών και για την κατασκευή τους δεν απαιτείται η έκδοση άδειας δόμησης από τις αρμόδιες αρχές, εφόσον προβλέπονται από τεχνικές μελέτες. Στη διάταξη του προηγούμενου εδαφίου υπάγονται και οι Πράσινες Γωνιές Ανακύκλωσης, τα Ολοκληρωμένα Κέντρα Ανακύκλωσης και τα Πολυκέντρα Ανακύκλωσης, συνολικού εμβαδού έως τριάντα (30) τετραγωνικών μέτρων, και οι συνοδοί αυτών χώροι αποθήκευσης ανακυκλώσιμου υλικού, συνολικού εμβαδού έως τριάντα (30) τετραγωνικών μέτρων και υπό την προϋπόθεση ότι, κατά την εγκατάστασή τους σε κοινόχρηστους χώρους παραμένει λωρίδα ελεύθερης διέλευσης πεζών τουλάχιστον ενός μέτρου και ογδόντα εκατοστών (1,80). Όσα από τα τεχνικά έργα και εγκαταστάσεις της παραγράφου αυτής έχουν μεγάλο όγκο ή ύψος, εκτελούνται ύστερα από γνωμοδότηση του αρμόδιου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.».

Ανάλυση άρθρου

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα έκδοσης των αναγκαίων οικοδομικών αδειών για την εγκατάσταση Κέντρων Υπερυψηλής Τάσης και Υποσταθμών με τα συνοδά τους έργα.

Άρθρο 45
Ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής «Ελαιώνας»

  1. Για την περιοχή του «Ελαιώνα» του Δήμου Αιγάλεω, αναστέλλεται η εφαρμογή των άρθρων 88 έως 91 του ν. 4759/2020 (Α’ 245) μέχρι έξι (6) μήνες, μετά την κύρωση της πράξης εφαρμογής και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν των δύο (2) ετών. Αν μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής δεν έχει καταβληθεί αποζημίωση, άρση απαλλοτρίωσης πραγματοποιείται υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 88 του ν. 4759/2020.
  2. Επιτρέπεται η εγκατάσταση Πράσινου Σημείου και Κέντρου Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών σε τμήμα εδαφικής έκτασης, επί της Οδού Στρατού, στο Οικοδομικό Τετράγωνο (Ο.Τ.) 52 της πολεοδομικής ενότητας Ελαιώνα, επιφανείας τεσσάρων χιλιάδων τετρακοσίων εβδομήντα έξι κόμμα ογδόντα (4.476,80) τετραγωνικών μέτρων, όπως εμφαίνεται στο διάγραμμα του Παραρτήματος Ι.

Ανάλυση άρθρου

Με την προτεινόμενη ρύθμιση, προς διασφάλιση των προβλεπόμενων κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων στην περιοχή «Ελαιώνα» Δήμου Αιγάλεω, που έχει χαρακτηριστεί ως Ζώνη Ελεγχόμενης Ανάπτυξης, παρέχεται αναστολή της εφαρμογής των άρθρων 88 έως 91 του ν. 4759/2020 (Α’ 245) μέχρι έξι (6) μήνες μετά την κύρωση της πράξης εφαρμογής και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν των δύο (2) ετών δεδομένου ότι η πράξη εφαρμογής βρίσκεται σε στάδιο σύνταξης του Γ’ κεφαλαίου. Αν μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής δεν έχει καταβληθεί αποζημίωση, η απαλλοτρίωση αίρεται υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 88 του ν. 4759/2020. Περαιτέρω με την αξιολογούμενη ρύθμιση ορίζεται το επιτρεπτό της εγκατάστασης Πράσινου Σημείου και Κέντρου Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ) σε συγκεκριμένο τμήμα εδαφικής έκτασης στον Ελαιώνα, για λόγους δημοσίου συμφέροντος

Άρθρο 46
Παράλληλες εγκρίσεις με έγκριση Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής

  1. Με τις αποφάσεις της παρ. 5 του άρθρου 10 του ν. 4447/2016 (Α’ 241) δύναται να εγκρίνονται και οι περιβαλλοντικοί όροι των έργων και δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιηθούν στην υπό πολεοδόμηση περιοχή, συμπεριλαμβανομένων ιδίως των κοινόχρηστων έργων υποδομής και των έργων διευθέτησης του ν. 4014/2011 (Α’ 209), όπως αυτά προβλέπονται στο Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής, ύστερα από υποβολή ενιαίας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για το σύνολο των υπό πραγματοποίηση έργων, σύμφωνα με την παρ. 2β του άρθρου 3 του ν. 4014/2011.
  2. Με τις ως άνω αποφάσεις μπορεί να εγκρίνονται και οι απαιτούμενοι ειδικότεροι όροι και μέτρα για την προστασία και ανάδειξη μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων και λοιπών πολιτιστικών στοιχείων και συνόλων που υπάρχουν στις περιοχές που πολεοδομούνται, ύστερα από υποβολή των κατά περίπτωση απαιτούμενων μελετών και γνώμης των αρμοδίων υπηρεσιών και οργάνων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στις περιπτώσεις αυτές, στην έκδοση των πιο πάνω αποφάσεων συμπράττει και ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.
  3. Επιπροσθέτως, με τις ως άνω αποφάσεις δύναται να εγκρίνεται η χωροθέτηση λιμένων, λιμενικών εγκαταστάσεων και έργων προστατευτικών, αποκατάστασης λόγω διάβρωσης των ακτών, συμπεριλαμβανομένων και των περιβαλλοντικών όρων αυτών. Στις περιπτώσεις αυτές, στην έκδοση των πιο πάνω αποφάσεων συμπράττει και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ανάλυση άρθρου

Με το προτεινόμενο άρθρο, δίδεται η δυνατότητα να εγκρίνονται προς επίσπευση των διαδικασιών:

α) οι περιβαλλοντικοί όροι των έργων και δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιηθούν στην υπό πολεοδόμηση περιοχή,

β) τυχόν απαιτούμενοι ειδικότεροι όροι και μέτρα για την προστασία και ανάδειξη μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και λοιπών πολιτιστικών στοιχείων και συνόλων που ενδέχεται να υπάρχουν στις περιοχές που πολεοδομούνται,

γ) η χωροθέτηση λιμένων, λιμενικών εγκαταστάσεων ή και έργων προστατευτικών, αποκατάστασης λόγω διάβρωσης των ακτών, συμπεριλαμβανομένων και των περιβαλλοντικών όρων αυτών.

Άρθρο 47
Διενέργεια αυτοψιών από τα Κεντρικά Συμβούλια Αρχιτεκτονικής και τα Κεντρικά Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων – Προσθήκη άρθρου 25Α στον ν. 4495/2017

Μετά το άρθρο 25 του ν. 4495/2017 (Α΄167) προστίθεται άρθρο 25Α ως εξής:

«Άρθρο 25Α Διενέργεια αυτοψιών

Δύναται, κατόπιν απόφασης του προέδρου των συμβουλίων των άρθρων 13 και 24, να διενεργείται από τον πρόεδρο ή ορισμένο δια της απόφασης μέλος ή αναπληρωματικό μέλος του συμβουλίου ή εισηγητή αυτού, αυτοψία σχετική με θέμα για το οποίο γνωμοδοτεί το συμβούλιο.»

Ανάλυση άρθρου

Με την προτεινόμενη ρύθμιση δίδεται η δυνατότητα, σε περίπτωση που προκύψει αναγκαιότητα αυτοψίας στο πλαίσιο θέματος για το οποίο γνωμοδοτούν τα συμβούλια των άρθρων 13 και 24 του ν. 4495/2017 (Α’ 167), να λαμβάνεται σχετική απόφαση από τον πρόεδρο του αρμοδίου συμβουλίου για την πραγματοποίηση αυτής είτε από τον ίδιο τον πρόεδρο είτε από μέλος του συμβουλίου ή αναπληρωματικό μέλος ή εισηγητή. Σε κάθε περίπτωση δια της απόφασης αυτής δύναται να ορίζονται και περισσότερα πρόσωπα για την πραγματοποίηση αυτοψίας σε ακίνητο αναφορικά με το ίδιο θέμα, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Άρθρο 48
Ειδική διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών

  1. Με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία επέχει θέση οικοδομικής άδειας, επιτρέπεται, προ της έγκρισης της κοινής απόφασης της παρ. 9 του άρθρου 2 του από 7.2007 π.δ. (Δ’ 336) στις Ζώνες Β4, Δ2 και Δ3 του ανωτέρω π.δ., η εκτέλεση εργασιών δόμησης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την επισκευή και διαρρύθμιση των υφισταμένων κτιρίων, καθώς και για τις απολύτως απαραίτητες προσθήκες για τη λειτουργία τους και τη συντήρηση, επισκευή και τον εκσυγχρονισμό όλων των υφισταμένων εγκαταστάσεων και δικτύων υποδομής, χωρίς αύξηση της δομημένης επιφάνειας και του όγκου των υφισταμένων κτιρίων.
  2. Η έκδοση της απόφασης της παρ. 1 γίνεται κατά παρέκκλιση των πολεοδομικών διατάξεων, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μελέτες και για το τμήμα της έκτασης που εμφαίνεται σε αυτές, κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Διεύθυνσης Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής και του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.) της παρ. 2 του άρθρου 20 του ν. 4787/2021 (Α’ 44). Για την έκδοση της ως άνω απόφασης, υποβάλλονται τα στοιχεία και δικαιολογητικά της παρ. 1 του άρθρου 40 του ν. 4495/2017 (Α’ 167) εξαιρουμένων των δικαιολογητικών των περ. γ), δ), η) και ιε) και ελέγχονται το διάγραμμα κάλυψης και η πληρότητα των απαιτούμενων στοιχείων, δικαιολογητικών και εγκρίσεων. Οι προβλεπόμενες εισφορές και κρατήσεις υποβάλλονται με ευθύνη του αρμόδιου μηχανικού, χωρίς περεταίρω έλεγχο.
  3. Η διαδικασία των παρ. 1 και 2 δύναται να εφαρμόζεται και για την εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε ακίνητα που έχουν χαρακτηρισθεί ως μνημεία, σύμφωνα με τον ν. 4858/2021 (Α’ 220). Εφόσον τα ανωτέρω ακίνητα δεν βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δεν απαιτείται προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. της παρ. 2 του άρθρου 20 του ν. 4787/2021.

Ανάλυση άρθρου

Με το προτεινόμενο άρθρο σκοπείται η εκτέλεση εργασιών δόμησης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την επισκευή και διαρρύθμιση υφισταμένων κτιρίων, καθώς και τις απολύτως απαραίτητες προσθήκες για τη λειτουργία, συντήρηση, επισκευή και τον εκσυγχρονισμό όλων των εγκαταστάσεων και δικτύων υποδομής, χωρίς αύξηση της δομημένης επιφάνειας και του όγκου αυτών.

Άρθρο 49
Κάλυψη σε γεωργοκτηνοτροφικά, γεωργοπτηνοτροφικά κτίρια, κτίρια υδατοκαλλιεργειών – Τροποποίηση υποπερ. αα’ περ. α’ παρ. 3 άρθρου 33 ν. 4759/2020

Στο τέλος της υποπερ. αα’ της περ. α’ της παρ. 3 του άρθρου 33 του ν. 4759/2020 (Α’ 245), περί παρεκκλίσεων κάλυψης, προστίθενται δύο εδάφια, και η υποπερ. αα’ διαμορφώνεται ως εξής:

«αα) Σε γεωργοκτηνοτροφικά, γεωργοπτηνοτροφικά κτίρια, κτίρια υδατοκαλλιεργειών, στέγαστρα σφαγής, γεωργικές αποθήκες, δεξαμενές, θερμοκήπια και λοιπές γεωργικές κατασκευές του άρθρου 2 του από 24.5.1985 προεδρικού διατάγματος (Δ’ 270), η παρέκκλιση του συντελεστή δόμησης που προβλέπεται στην περ. ε’ της παρ. 1 του ίδιου άρθρου δεν μπορεί να υπερβεί το 0,8. Σε γεωργοκτηνοτροφικά, γεωργοπτηνοτροφικά κτίρια και κτίρια υδατοκαλλιεργειών ο μέγιστος συντελεστής κάλυψης ορίζεται σε τριάντα τοις εκατό (30%), υπό την επιφύλαξη των ειδικότερων διατάξεων περί θερμοκηπίων.».

Ανάλυση άρθρου

Με το προτεινόμενο άρθρο καθορίζεται το ποσοστό κάλυψης στο τριάντα τοις εκατό (30%) για γεωργοκτηνοτροφικά, γεωργοπτηνοτροφικά κτίρια και κτίρια υδατοκαλλιεργειών.

Άρθρο 50
Έγκριση παρέκκλισης ύψους σε ιερούς ναούς σε περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης – Προσθήκη άρθρου 148Α στον ν. 4759/2020

Μετά το άρθρο 148 του ν. 4759/2020 (Α΄ 245) προστίθεται άρθρο 148Α, ως εξής:

«Άρθρο 148Α

Έγκριση παρέκκλισης ύψους σε ιερούς ναούς σε περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατόπιν γνώμης του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.) του άρθρου 24 του ν. 4495/2017 (Α΄ 167) και, κατά περίπτωση, του Κεντρικού Συμβουλίου Εκκλησιαστικής Αρχιτεκτονικής (ΚΕ.Σ.Ε.Α.) ή του Συμβουλίου Εκκλησιαστικής Αρχιτεκτονικής Κρήτης και Δωδεκανήσου (Σ.Ε.Α.Κ.Δ.) των παρ. 5 και 6 του άρθρου 32 του ν. 4495/2017, εγκρίνεται η καθ’ ύψος υπέρβαση για την ανέγερση ιερών ναών των ν. 590/1977 (Α΄ 146) και 4149/1961 (Α΄ 41) και των Ιερών Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου: α) Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου, β) Ιεράς Μητρόπολης Κώου και Νισύρου, γ) Ιεράς Μητρόπολης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας, δ) Ιεράς Μητρόπολης Καρπάθου και Κάσου, και ε) Ιεράς Μητρόπολης Σύμης και της Πατριαρχικής Εξαρχίας Πάτμου, σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως, εκτός ορίων των νομίμως υφισταμένων οικισμών.».

Ανάλυση άρθρου

Δίδεται η δυνατότητα να παρέχεται, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθ’ ύψος υπέρβαση για την ανέγερση ιερών ναών του ν. 590/1977 και του ν. 4149/1961, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων των συγκεκριμένων κτιρίων.

Άρθρο 51
Αλλαγή χρήσης και λειτουργική αναβάθμιση κτισμάτων

Δύναται να πραγματοποιείται αλλαγή της υφιστάμενης χρήσης ανθοπωλείων, καθώς και λειτουργική αναβάθμιση των κτισμάτων που βρίσκονται στην πρασιά του οικοδομικού τετραγώνου 132 του ρυμοτομικού σχεδίου της Αθήνας, όπως αναθεωρήθηκε με το από 1.12.1948 β.δ. (Α’ 313), τα οποία είναι δημόσια κτήματα με αριθμούς καταχώρισης ΒΚ 226 μέχρι και ΒΚ 236 και εμπίπτουν εντός του περιγράμματος του προαυλίου χώρου του Μεγάρου της Βουλής, όπως έχει εγκριθεί η οριοθέτησή του με το άρθρο τρίτο του ν. 2274/1994 (Α’ 237). Στα ανωτέρω κτίσματα δύναται να εγκαθίστανται χρήσεις εκθετηρίων – καταστήματος και βοηθητικών λειτουργιών εξυπηρέτησης κατά τμήμα που δεν υπερβαίνει ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%) του συνολικού εμβαδού των κτισμάτων, κατόπιν έγκρισης της αρχιτεκτονικής μελέτης από το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και θετικής γνωμοδότησης του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.

Ανάλυση άρθρου

Με τo προτεινόμενο άρθρο δίνεται η δυνατότητα να γίνει χρήση των χώρων των ανθοπωλείων της Βουλής των Ελλήνων ως εκθετήριο – κατάστημα, σε ποσοστό έως εβδομήντα τοις εκατό (70%) του συνολικού κτίσματος.

Άρθρο 52
Ειδικές περιπτώσεις παραχώρησης

Ακίνητα ιδιοκτησίας του Δημοσίου που βρίσκονται ή πρόκειται να υπαχθούν σε καθεστώς παραχώρησης για τριάντα (30) έτη τουλάχιστον κατά χρήση για αναπτυξιακούς, βιομηχανικούς και κτηνοτροφικούς σκοπούς δύναται, σε περίπτωση που παραχωρούνται σε ιδιοκτήτη όμορου ακινήτου, να λογίζονται ως ενιαία έκταση με το όμορο ακίνητο υπό την προϋπόθεση της βελτίωσης της αρτιότητας και της οικοδομησιμότητας αυτού. Μετά τη λήξη της παραχώρησης και σε περίπτωση μη ανανέωσης αυτής, ο ιδιοκτήτης οφείλει να καθαιρέσει κάθε κατασκευή ή χρήση που πραγματοποιήθηκε καθ’ υπέρβαση των όρων δόμησης της ιδιόκτητης έκτασης, όπως αυτοί ίσχυαν επί της ιδιόκτητης έκτασης κατά την εγκατάσταση της κατασκευής ή κατά τον χρόνο λήξης της παραχώρησης.

Ανάλυση άρθρου

Με το προτεινόμενο άρθρο ακίνητα ιδιοκτησίας του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων δημοτικών, που βρίσκονται ή πρόκειται να υπαχθούν σε καθεστώς παραχώρησης για τριάντα (30) έτη τουλάχιστον κατά χρήση για αναπτυξιακούς, βιομηχανικούς και κτηνοτροφικούς σκοπούς δύναται, σε περίπτωση που παραχωρούνται σε ιδιοκτήτη όμορου ακινήτου, να λογίζονται ως ενιαία έκταση με το όμορο ακίνητο.

Άρθρο 53
Ενιαία έκταση βιομηχανικών εγκαταστάσεων σε περίπτωση μίσθωσης ή κτήσης όμορων γηπέδων ή οικοπέδων

Όμορα γήπεδα ή οικόπεδα σε περιοχές με βιομηχανική χρήση ή με χρήση αιολικών πάρκων που ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη ή έχουν μισθωθεί με μακροχρόνια μίσθωση από τον ίδιο μισθωτή, θεωρούνται ενιαία έκταση, εφαρμόζονται οι ισχύοντες στην περιοχή, για τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή για τα αιολικά πάρκα αντιστοίχως, όροι δόμησης, για το σύνολο της έκτασης αυτής και εκδίδονται όλες οι απαιτούμενες άδειες και οι προβλεπόμενες κατά περίπτωση εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες για το σύνολο της έκτασης αυτής. Μετά τη λήξη της μίσθωσης και σε περίπτωση μη ανανέωσης αυτής ή αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος με αποτέλεσμα τα γήπεδα ή οικόπεδα να μην ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη, ο ιδιοκτήτης οφείλει να καθαιρέσει κάθε κατασκευή ή χρήση που πραγματοποιήθηκε καθ’ υπέρβαση των όρων δόμησης της ιδιόκτητης έκτασης, όπως αυτοί ίσχυαν επί της ιδιόκτητης έκτασης κατά την εγκατάσταση της κατασκευής ή κατά τον χρόνο λήξης της μίσθωσης ή μεταβολής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Ανάλυση άρθρου

Με το προτεινόμενο άρθρο δίδεται η δυνατότητα όμορα γήπεδα ή οικόπεδα σε περιοχές με βιομηχανική χρήση ή χρήση αιολικού πάρκου που ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη ή έχουν μισθωθεί με μακροχρόνια μίσθωση από τον ίδιο μισθωτή, να θεωρούνται ενιαία έκταση και εφαρμόζονται οι ισχύοντες στην περιοχή, για τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή τα αιολικά πάρκα αντιστοίχως, όροι δόμησης, για το σύνολο της έκτασης αυτής.

Άρθρο 54
Εγκαταστάσεις Χώρων Τροφοδοσίας Πτωματοφάγων Αρπακτικών Πτηνών σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις

Στο άρθρο 57 του ν. 998/1979 (Α’ 289), περί επεμβάσεων σε δασικές εκτάσεις, προστίθεται παρ. 11 ως εξής:

«11. Επιτρέπεται η επέμβαση σε δάση, δασικές εκτάσεις και δημόσιες εκτάσεις των περ. α και β της παρ. 5 του άρθρου 3 για την εγκατάσταση των απαιτούμενων υλικοτεχνικών υποδομών μετά των συνοδών έργων τους για τη λειτουργία Χώρων Τροφοδοσίας Πτωματοφάγων Αρπακτικών Πτηνών, προς τον σκοπό σίτισης νεκροφάγων/πτωματοφάγων αρπακτικών πτηνών, καθώς και πυρήνων προσαρμογής για την επανένταξη – επανεισαγωγή ειδών της άγριας πανίδας και δομών φιλοξενίας μη επανεντάξιμων ειδών της άγριας πανίδας, από φορείς που υλοποιούν προγράμματα και δράσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συναφών με την προστασία, διαχείριση και διατήρηση της άγριας πανίδας, κατόπιν εγκρίσεως της οικείας Δασικής Αρχής, εξαιρουμένων των υποχρεώσεων της παρ. 8 του άρθρου 45 του παρόντος».

Ανάλυση άρθρου

Προστίθεται παρέμβαση ειδικού χαρακτήρα σε δασικές εκτάσεις που σχετίζεται άμεσα με το οικοσύστημα του δασικού περιβάλλοντος και δη υποδομές για τη λειτουργία Χώρων Τροφοδοσίας Πτωματοφάγων Αρπακτικών Πτηνών.

Άρθρο 55
Έγκριση Επιχειρηματικών Πάρκων – Προσθήκη παρ. 5 και 6 στο άρθρο 155 του ν. 4759/2020

  1. Στο άρθρο 155 του ν. 4759/2020 (Α΄ 245) προστίθενται παρ. 5 και 6 ως εξής:

«5. Κατ΄ εξαίρεση της παρ. 3, επιτρέπεται η έγκριση ανάπτυξης δύο Επιχειρηματικών Πάρκων (ΕΠ) τύπου

«Επιχειρηματικό Πάρκο Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας (ΕΠΜΜΜ)» της περ. ζ της παρ. 1 του άρθρου 41 του ν. 3982/2011 (Α΄ 143), σύμφωνα με το άρθρο 47 του ιδίου νόμου και την υπό στοιχεία Φ/Α.15/3/οικ.112239/1270/23.10.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β’ 4863), σε ακίνητα ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου και της «ΔΕΗ Α.Ε.» και ειδικότερα: α) στη Δημοτική Ενότητα Μεγαλόπολης του Δήμου Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε τρεις γειτονικές εκτάσεις εμβαδού εκατόν ενενήντα επτά (197) στρεμμάτων, ως «Πιλοτικό Ε.Π. Μεγαλόπολης» και β) στην Δημοτική Κοινότητα Ποντοκώμης της Δημοτικής Ενότητας Δημητρίου Υψηλάντη του Δήμου Κοζάνης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σε έκταση εμβαδού οκτακοσίων (800) στρεμμάτων, ως «Πιλοτικό ΕΠ Ποντοκώμης», για την εγκατάσταση αντίστοιχα, υποδομών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και για την παραγωγή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Οι εκτάσεις των ως άνω ακινήτων που απεικονίζονται στους χάρτες του αποσπάσματος του Παραρτήματος ΙΙ, δύνανται να μεταβάλλονται, σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 47 του ν. 3982/2011.

Για την ανάπτυξη των ΕΠΜΜΜ δεν απαιτείται, κατά τις ως άνω διατάξεις, πολεοδόμηση και για τη δόμησή τους εφαρμόζονται η παρ. 3 του άρθρου 32 και η περ. β της παρ. 3. του άρθρου 33 του ν. 4759/2020 (Α΄ 245). Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται το άρθρο 4 του από 24.5.1985 π.δ. (Δ΄ 270).

  1. Κατά παρέκκλιση της υπό στοιχεία Φ/Α.15/3/οικ.112239/1270/23.10.2020 κοινής απόφασης, ως Εταιρεία Ανάπτυξης των Επιχειρηματικών Πάρκων (ΕΑΝΕΠ) της παρ. 5 ορίζεται, σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν. 4872/2021 (Α΄ 247), η «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.».

Υπέρ της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΝΕΠ) των ως άνω ΕΠ, δύναται να συστήνεται στα ακίνητα της παρ. 5, δικαίωμα επιφανείας, σύμφωνα με τα άρθρα 18 έως 26 του ν. 3986/2011 (Α’ 152) και το δικαίωμα αυτό να αντιστοιχείται, για την εφαρμογή του άρθρου 45 και κάθε άλλης σχετικής διάταξης του ν. 3982/2011 (Α’ 143), προς το ιδιοκτησιακό δικαίωμα κυριότητας της ΕΑΝΕΠ. Αναλόγως δύναται να εφαρμόζονται τα φορολογικά κίνητρα της παρ. 1 του άρθρου 62 του ν. 3982/2011, αντί της παρ. 2 του άρθρου 26 του ν. 3986/2011.».

Ανάλυση άρθρου

Με το προτεινόμενο άρθρο επιδιώκεται να δοθεί αναπτυξιακή πνοή και «μόχλευση» προσέλκυσης νέων επενδύσεων στις περιοχές της Μεγαλόπολης και της Κοζάνης μέσω της δημιουργίας πιλοτικών επιχειρηματικών πάρκων, τύπου «Επιχειρηματικό Πάρκο Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας (ΕΠΜΜΜ)», με σκοπό να επιταχυνθεί η διαδικασία εξειδίκευσης και εφαρμογής του σκοπού της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης των περιοχών αυτών. Επισημαίνεται ότι οι προτεινόμενες εκτάσεις εγκατάστασης ανήκουν σήμερα στους πυρήνες των ζωνών απολιγνιτοποίησης.

Άρθρο 56
Έκδοση οικοδομικών εργασιών εντός Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς – Προσθήκη παρ. 12 στο άρθρο 18 του ν. 4690/2020

Στο τέλος του άρθρου 18 του ν. 4690/2020 (Α΄ 104), περί δημιουργίας Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς, προστίθεται παρ. 12 ως εξής:

«12. Μετά τη δημοσίευση της απόφασης έγκρισης για την ανάπτυξη επιχειρηματικού πάρκου και μετά την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης, της υψομετρικής μελέτης και της διάνοιξης των αντίστοιχων δρόμων, επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση της παρ. 6 του άρθρου 47 του ν. 3982/2011 (A’ 143), να εκδίδονται οικοδομικές άδειες για όλες τις επιχειρήσεις ή να συνεχίζεται η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών, ύστερα από γραπτή έγκριση της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου που αποστέλλεται στο αρμόδιο πολεοδομικό γραφείο.».

Ανάλυση άρθρου

Με την προτεινόμενη ρύθμιση, διευκολύνεται η εγκατάσταση επιχειρήσεων εντός του Διεθνούς Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς στη Θεσσαλονίκη, με δυνατότητα έκδοσης οικοδομικών εργασιών μετά την δημοσίευση της απόφασης ανάπτυξής του και μετά την έγκριση της πολεοδομικής και της υψομετρικής μελέτης, εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Εταιρίας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου που αναπτύσσει και διαχειρίζεται το Πάρκο. Η ρύθμιση, η οποία συνιστά παρέκκλιση από την παρ. 6 του άρθρου 47 του ν.3982/2011 (Α’ 143) που προβλέπει αναστολή έκδοσης οικοδομικών εργασιών μέχρι την ολοκλήρωση των έργων υποδομής, συνδέεται άμεσα με την δυνατότητα έγκρισης του Πολεοδομικού Σχεδίου Εφαρμογής ταυτόχρονα με την έγκριση του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου της παρ. 10 του άρθρου 18 του ν.4690/2020 (A’ 104).

Άρθρο 57

Οικοδόμηση σε περιπτώσεις ανενεργών ιστών ραδιοφωνικών σταθμών – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 13 ν. 3188/1955

Στο άρθρο 13 του ν. 3188/1955 (Α΄ 95) καταργείται η εξουσιοδότηση του δευτέρου εδαφίου και το υφιστάμενο άρθρο διαμορφώνεται ως παρ. 1, προστίθεται παρ. 2, και το άρθρο 13 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρον 13

  1. Εις ακτίνα 300 μ. από της βάσεως των Ραδιοφωνικών ιστών του Ε.Ι.Ρ., ελαχίστου ύψους 70 μ. απαγορεύεται πάσα ανοικοδόμησις εις τρίτους. Μεταξύ δε ακτίνος 300 μέχρι και 500 μ. επιτρέπεται η ανέγερσις διωρόφων οικοδομών.

Κατ` εξαίρεση, επιτρέπεται η ανοικοδόμηση σε τρίτους, σύμφωνα με τις κείμενες πολεοδομικές διατάξεις, σε γήπεδα που βρίσκονται μεταξύ ακτίνας 200 έως 500 μέτρα από τη βάση του ιστού του Ραδιοφωνικού Σταθμού Χανίων Κρήτης. Το μέγιστο ύψος των κτιρίων αυτών δεν μπορεί να υπερβεί τα 7,50 μέτρα και σε περίπτωση κατασκευής στέγης τα 9,00 μέτρα.

Επιτρέπεται επίσης η συντήρηση, χωρίς αύξηση του όγκου τους, κτισμάτων που βρίσκονται στην ίδια περιοχή και σε ακτίνα μέχρι 200 μέτρων από τη βάση του ιστού του Ραδιοφωνικού Σταθμού Χανίων.

  1. Τα όρια και οι περιορισμοί του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 δεν εφαρμόζονται:

α) σε ιστούς ραδιοφωνικών σταθμών που χαρακτηρίζονται ως ανενεργοί με απόφαση της «Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.» περί οριστικής διακοπής της λειτουργίας αυτών,

β) σε περιπτώσεις που υφίσταται έκθεση μετρήσεων της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας των επιπέδων των υψισυχνών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στο περιβάλλον σύμφωνα με την οποία δεν διαπιστώνεται υπέρβαση ή πιθανή υπέρβαση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού.

Ανάλυση άρθρου

Με το προτεινόμενο άρθρο καταργείται η κοινή απόφαση για την ανέγερση διώροφης οικοδομής πλησίον ραδιοφωνικών κεραιών και ορίζονται ρητώς οι περιπτώσεις για τις οποίες δεν εφαρμόζονται τα όρια και οι περιορισμοί του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 3188/1955 (Α’ 95)

Άρθρο 58

Ανάθεση δράσεων στη «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε. – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

  1. Για την ταχεία υλοποίηση, στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, των δράσεων με γενικό τίτλο:

α) ενεργειακή αυτονομία-αναβάθμιση χώρου δασικής αναψυχής,

β) αποκατάσταση κτιρίων εντός Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ), γ) δημιουργία παραλιακού περιπάτου,

δ) δίκτυο πυρόσβεσης πόλης,

ε) ψηφιακές εφαρμογές και εξοπλισμός έξυπνης πόλης, στ) διαμόρφωση παραρεμάτιας περιοχής,

εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας να υπογράψει προγραμματική σύμβαση με τη «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε. – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Για την άμεση υλοποίηση του έργου του παρόντος, προς αποκατάσταση των καταστροφικών συνεπειών στις περιοχές της περιφέρειας Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, η «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε. – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης» μπορεί να προβαίνει σε διαδικασίες απευθείας ανάθεσης ή διαπραγμάτευσης, ανεξάρτητα από την εκτιμώμενη αξία του εκάστοτε έργου, κατά παρέκκλιση του ν. 4412/2016 (Α’ 147), υπό την επιφύλαξη του ενωσιακού δικαίου. Οι δαπάνες για την υλοποίηση των δράσεων του παρόντος δύνανται να βαρύνουν τον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής Πυρόπληκτων που συστάθηκε με την υπό στοιχεία οικ.2/57679/ΔΛΓΚ/25.7.2018 κοινή απόφαση του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών (Β’ 3014).».

  1. Στην περ. γ’ της παρ. 3 του άρθρου 3 της υπό στοιχεία οικ.2/57679/ΔΛΓΚ/25.7.2018 κοινής απόφασης, προστίθενται νέα εδάφια έκτο, έβδομο και όγδοο και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Η Επιτροπή έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

α. Εγκρίνει τις δράσεις και τις αντίστοιχες δαπάνες που προτείνουν τα Υπουργεία και οι Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού ο αναπτυξιακός οργανισμός με την επωνυμία «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε. –Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης», καθώς και η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που προβλέπεται στο άρθρο δεύτερο της από 24.07.2019 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση άμεσων κινδύνων και αναγκών στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23 ης Ιουλίου 2018» (Α’ 127). Για την έγκριση των δράσεων και των αντίστοιχων δαπανών οι φορείς του προηγούμενου εδαφίου, υποβάλλουν στην Επιτροπή τα ακόλουθα στοιχεία:

αα) την τεκμηρίωση της σκοπιμότητας εκτέλεσης του έργου ή λήψης της υπηρεσίας και την επιλογή της διαδικασίας ανάθεσης, ββ) τον εκτιμώμενο προϋπολογισμό της σύμβασης που πρόκειται να συναφθεί και την τεκμηρίωσή του, γγ) την τεχνική περιγραφή του αντικειμένου της σύμβασης που πρόκειται να συναφθεί και δδ) τις υπάρχουσες εγκεκριμένες μελέτες και πίνακα με τις τυχόν απαιτούμενες περαιτέρω μελέτες.

β. Εγκρίνει τον ετήσιο οικονομικό απολογισμό κίνησης του λογαριασμού.

γ. Εντέλλεται προς τον Υπουργό Οικονομικών πληρωμές προς τους φορείς του πρώτου εδαφίου της περ. α’ για τις δράσεις και μέχρι του εγκεκριμένου ύψους δαπανών που προβλέπονται στην περ. α’. Για την έκδοση της εντολής του προηγουμένου εδαφίου, οι φορείς του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης α’ της παρούσας παραγράφου υποβάλλουν στην Επιτροπή τα ακόλουθα στοιχεία: αα) την έγκριση της Επιτροπής που προβλέπεται στην περίπτωση α’, ββ) τη σύμβαση και τις τυχόν τροποποιήσεις της, καθώς και τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι τηρήθηκε η διαδικασία ανάθεσης που επιλέχθηκε, γγ) τις αποφάσεις των φορέων του πρώτου εδαφίου της περ. α’ με τις οποίες ορίζονται επιβλέποντες και επιτροπή παραλαβής του αντικειμένου της σύμβασης, δδ) βεβαίωση για τη μερική ή συνολική περάτωση και επιμέτρηση των εργασιών που εκτελέσθηκαν ή των υπηρεσιών που παρασχέθηκαν, την έγκρισή τους από τον φορέα του πρώτου εδαφίου της περ. α’ και τα έγγραφα που αποδεικνύουν την παραλαβή, μερική ή συνολική του αντικειμένου της σύμβασης, εε) το αίτημα πληρωμής του αναδόχου προς τον φορέα του πρώτου εδαφίου της περ. α’ με τα δικαιολογητικά που το συνοδεύουν και στστ) βεβαίωση του φορέα προς την Επιτροπή, ότι η πληρωμή είναι σύμφωνη με τη σύμβαση που έχει συναφθεί.

Στην περίπτωση της δράσης της υλοποίησης της σύνταξης Πολεοδομικού Σχέδιου Εφαρμογής (δεύτερο στάδιο Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου) του άρθρου 86 του ν. 4722/2020 (Α’ 177) μέσω άλλων αναδόχων μελετών ή γενικών υπηρεσιών πέραν του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, η Επιτροπή εντέλλεται προς τον Υπουργό Οικονομικών τη μεταφορά ποσού ύψους του προϋπολογισμού των συμβάσεων, που πρόκειται να συναφθούν σε λογαριασμό του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος μέσω του οποίου καλύπτονται οι αμοιβές αυτών. Εντός ενός (1) μηνός από την παράδοση του Πολεοδομικού Σχέδιου Εφαρμογής πραγματοποιείται εκκαθάριση του ποσού και το υπολειπόμενο επιστρέφεται στον ειδικό λογαριασμό για την αρωγή πληγέντων από τις πυρκαγιές. Για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, οι φορείς του πρώτου εδαφίου της περ. α’ υποβάλλουν στην Επιτροπή τα ακόλουθα στοιχεία: αα) την έγκριση της Επιτροπής της περ. α’, ββ) τη σύμβαση και τις τυχόν τροποποιήσεις της, καθώς και τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι τηρήθηκε η διαδικασία ανάθεσης που επιλέχθηκε, γγ) την απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία ορίζονται επιβλέποντες και επιτροπή παραλαβής του αντικειμένου της σύμβασης, δδ) βεβαίωση για τη μερική ή συνολική περάτωση και επιμέτρηση των εργασιών που εκτελέσθηκαν ή των υπηρεσιών που παρασχέθηκαν, την έγκρισή τους από τον φορέα του πρώτου εδαφίου της περ. α’ και τα έγγραφα που αποδεικνύουν την παραλαβή, μερική ή συνολική, του αντικειμένου της σύμβασης, εε) το αίτημα εκκαθάρισής του προς την Επιτροπή με τα δικαιολογητικά που το συνοδεύουν και στστ) βεβαίωση του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς την Επιτροπή, ότι η πληρωμή είναι σύμφωνη με τη σύμβαση που έχει συναφθεί.

Ειδικά για την περίπτωση των δράσεων με γενικό τίτλο:

α) ενεργειακή αυτονομία-αναβάθμιση χώρου δασικής αναψυχής, β) αποκατάσταση κτιρίων εντός ΝΑΤ,

γ) δημιουργία παραλιακού περιπάτου, δ) δίκτυο πυρόσβεσης πόλης,

ε) ψηφιακές εφαρμογές και εξοπλισμός έξυπνης πόλης, στ) διαμόρφωση παραρεμάτιας περιοχής, η Επιτροπή εντέλλεται προς τον Υπουργό Οικονομικών τη μεταφορά ποσού ύψους του προϋπολογισμού των δράσεων που η «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε. – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης» υλοποιεί με ιδία μέσα και σε έτερο λογαριασμό τη μεταφορά ποσού ύψους της προεκτιμώμενης αξίας των συμβάσεων, που πρόκειται να συναφθούν με τρίτους, μέσω του οποίου καλύπτονται οι αμοιβές αυτών. Εντός ενός (1) μηνός από την παράδοση του φυσικού αντικειμένου εκάστης δράσης πραγματοποιείται εκκαθάριση του ποσού και το τυχόν υπολειπόμενο επιστρέφεται στον ειδικό λογαριασμό για την αρωγή πληγέντων από τις πυρκαγιές. Για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, οι φορείς του πρώτου εδαφίου της περ. α’ υποβάλλουν στην Επιτροπή τα ακόλουθα στοιχεία: αα) την έγκριση της Επιτροπής της περ. α, ββ) τη σύμβαση και τις τυχόν τροποποιήσεις της, καθώς και τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι τηρήθηκε η διαδικασία ανάθεσης που επιλέχθηκε, σε περίπτωση ανάθεσης σε τρίτους, γγ) την απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία ορίζονται επιβλέποντες και επιτροπή παραλαβής του αντικειμένου των δράσεων ή των συμβάσεων, δδ) βεβαίωση για τη μερική ή συνολική περάτωση και επιμέτρηση των εργασιών που εκτελέσθηκαν ή των υπηρεσιών που παρασχέθηκαν, την έγκρισή τους από τον φορέα του πρώτου εδαφίου της περ. α’ και τα έγγραφα που αποδεικνύουν την παραλαβή, μερική ή συνολική, του αντικειμένου της δράσης ή σύμβασης, εε) το αίτημα εκκαθάρισής του προς την Επιτροπή με τα δικαιολογητικά που το συνοδεύουν και στστ) βεβαίωση του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς την Επιτροπή, ότι η πληρωμή είναι σύμφωνη με τη σύμβαση που έχει συναφθεί.

Οι αναγκαίες συμβάσεις για την υλοποίηση των δράσεων, οι οποίες χρηματοδοτούνται από το λογαριασμό υπογράφονται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής.».

Ανάλυση άρθρου

Η «ΝΕΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ Α.Ε. – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ» δύναται να συμβάλλεται με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ταχεία εκτέλεση συγκεκριμένων έργων αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών του Ματιού. Στο προτεινόμενο άρθρο εξειδικεύονται οι διαδικασίες συμβασιοποίησης του, κατά παρέκκλιση άλλων διατάξεων, καθώς και η διαδικασία της καταβολής και εκκαθάρισης του τιμήματος καθώς και των αναγκαίων εγγράφων των φορέων που απαιτούνται με την παράδοση του έργου.

Άρθρο 59
Όροι δόμησης και παρεκκλίσεις σε εκτός σχεδίου περιοχές – Τροποποίηση άρθρου 33 ν. 4759/2020

Στο άρθρο 33 του ν. 4759/2020 (Α’ 245), περί όρων δόμησης και παρεκκλίσεις σε εκτός σχεδίου περιοχές, προστίθενται περ. ια) και ιβ) στην παρ. 3, και παρ. 3Α ως εξής:

«ια) Σε κτίρια κοινωνικής πρόνοιας που δεν είναι ευαγή ιδρύματα, επιτρέπεται παρέκκλιση από την παρ. 1 ως προς την ανέγερση περισσοτέρων του ενός κτιρίων επί του γηπέδου, το ποσοστό κάλυψης το οποίο δεν δύναται να υπερβαίνει το είκοσι τοις εκατό (20%) για το ισόγειο και τους ορόφους και το πενήντα τοις εκατό (50%) για υπόγειους χώρους, τις αποστάσεις των κτιρίων από τα όρια του γηπέδου, οι οποίες δεν επιτρέπεται να μειώνονται περισσότερο των πέντε (5) μέτρων, τον συντελεστή δόμησης του γηπέδου ο οποίος δεν δύναται να υπερβαίνει το μηδέν κόμμα πενήντα τέσσερα (0,54), το ύψος του κτιρίου, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα έντεκα (11) μέτρα και τον αριθμό των ορόφων, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3). Η παρέκκλιση χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ύστερα από πρόταση της αρμόδιας υπηρεσίας του αρμόδιου για τη λειτουργικότητα του κτιρίου φορέα και                                           γνωμοδότηση    του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών                Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.). Τα ανωτέρω ισχύουν και στις περιπτώσεις της παρ. 2 του άρθρου 32. ιβ) Στην περίπτωση ανέγερσης στο ίδιο γήπεδο εκπαιδευτηρίου και κτιρίου κοινωνικής πρόνοιας, τότε εφαρμόζονται στο σύνολο του γηπέδου οι όροι δόμησης του άρθρου 5 του από 6.10.1978 π.δ. (Δ’ 538). 3Α. Στις περιπτώσεις γηπέδου για το οποίο προβλέπεται χορήγηση παρεκκλίσεων από τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όταν υφίσταται σώρευση αιτημάτων παρεκκλίσεων που χορηγούνται από διαφορετικά όργανα, αρμόδιος είναι ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α..».

Ανάλυση άρθρου

Με το προτεινόμενο άρθρο δίνεται παρέκκλιση στους όρους δόμησης για κτίρια κοινωνικής πρόνοιας που δεν είναι ευαγή ιδρύματα (πχ βρεφονηπιακοί σταθμοί). Η παρέκκλιση χορηγείται μετά από απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ύστερα από υπηρεσιακή πρόταση της αρμόδιας υπηρεσίας του αρμόδιου για τη λειτουργικότητα του κτιρίου φορέα και γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.ΘΑ). Σε περίπτωση σώρευσης αιτημάτων παρέκκλισης για το ίδιο γήπεδο, επιλαμβάνεται ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να εκδοθεί απόφαση μετά από σύμφωνη γνώμη του ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.ΘΑ.

Άρθρο 60
Αλλαγή χρήσης– Τροποποίηση παρ. 9 άρθρου 107 ν. 4495/2017

Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 9 του άρθρου 107 του ν. 4495/2017 (Α’ 167), προστίθεται νέα επιτρεπόμενη περίπτωση αλλαγής χρήσης, προστίθεται νέο τελευταίο εδάφιο, και η παρ. 9 διαμορφώνεται ως εξής:

«9. Στις περιπτώσεις της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου επιτρέπεται η αλλαγή χρήσης εφόσον η νέα χρήση δεν απαγορεύεται από ειδικότερες διατάξεις που ισχύουν για το συγκεκριμένο ακίνητο ή την περιοχή του ακινήτου ή δεν απαγορευόταν κατά τον χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας ή κατά τον χρόνο εγκατάστασης της νέας χρήσης. Από την αρμόδια Υ.Δομ. βεβαιώνεται ότι η νέα χρήση δεν απαγορεύεται από ειδικότερες διατάξεις που ισχύουν για το συγκεκριμένο ακίνητο ή την περιοχή του ακινήτου ή δεν απαγορευόταν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας ή κατά το χρόνο εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης. Τυχόν εργασίες για την αλλαγή της χρήσης στους ανωτέρω χώρους, εφόσον δεν έχουν εξαιρεθεί οριστικά από την κατεδάφιση, δύναται να εκτελεστούν σύμφωνα με την παράγραφο 5β. Η δυνατότητα αλλαγής χρήσης, σύμφωνα με τα παραπάνω, εφαρμόζεται ανεξαρτήτως των επιτρεπόμενων όρων δόμησης της περιοχής του ακινήτου.».

Ανάλυση άρθρου

Με το προτεινόμενο άρθρο προστίθεται στις περιπτώσεις της παρ. 5 του άρθου 107 του ν. 4495/2017 (A’167) και οι περιπτώσεις χρήσεων που δεν απαγορευόταν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας ή κατά το χρόνο εγκατάστασης της νέας χρήσης.

Άρθρο 61
Προϋποθέσεις μεταβίβασης αυτοτελών ιδιοκτησιών – Αντικατάσταση παρ. 11 άρθρου 18 ν. 4276/2014

Η παρ. 11 του άρθρου 18 του ν. 4276/2014 (Α΄ 155), περί μεταβίβασης ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας αντικαθίσταται ως εξής:

«11. H μεταβίβαση της κυριότητας ή η εκμίσθωση των αυτοτελών διηρημένων ιδιοκτησιών ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας επιτρέπεται μόνο μετά: α) την έκδοση των οικοδομικών αδειών και των λοιπών προαπαιτούμενων εγκρίσεων για την εκτέλεση των οικοδομικών εργασιών του ξενοδοχειακού καταλύματος, β) τη σύσταση οριζοντίων και καθέτων ιδιοκτησιών επί του ξενοδοχείου συνιδιοκτησίας και γ) την έγκριση του Κανονισμού Συνιδιοκτησίας και Λειτουργίας του ξενοδοχείου συνιδιοκτησίας, σύμφωνα με την παρ. 4.».

Ανάλυση άρθρου

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση καθορίζονται οι προϋποθέσεις μεταβίβασης ή εκμίσθωσης αυτοτελών διηρημένων ιδιοκτησιών ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας, ήτοι η έκδοση οικοδομικών αδειών και λοιπών εγκρίσεων, σύσταση οριζοντίων ή καθέτων, έγκριση Κανονισμού Συνιδιοκτησίας και Λειτουργίας του ξενοδοχείου συνιδιοκτησίας.

Άρθρο 62
Διοικητικές ρυθμίσεις για δομές

Για τις δομές των άρθρων 8 και 10 του ν. 4375/2016 (Α’ 51) η έγκριση επέμβασης της παρ. 2 του άρθρου 45 του ν. 998/1979 (Α’ 289), το πρωτόκολλο εγκατάστασης και κάθε άλλη συναφής διοικητική πράξη εκδίδονται από τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης.

Ανάλυση άρθρου

Με την προτεινόμενη διάταξη ρυθμίζονται οι διαδικασίες για την έγκριση επέμβασης της παρ. 2 του άρθρου 45 του ν. 998/1979 (Α’ 289), το πρωτόκολλο εγκατάστασης και κάθε άλλη συναφής διοικητική πράξη.

Άρθρο 63
Ρυθμίσεις για ενεργειακά στέγαστρα – Προσθήκη παρ. 26α στο άρθρο 2 και άρθρου 19Α στον ν. 4067/2012

  1. Στο άρθρο 2 του ν. 4067/2012 (A’ 79) προστίθεται παρ. 26α για τον ορισμό του «ενεργειακού στεγάστρου» ως εξής:

«26α. Ενεργειακό στέγαστρο είναι η πάνω από το δώμα ειδικού κτιρίου μεγάλης κλίμακας- κατασκευή, η οποία το επικαλύπτει εν όλω ή εν μέρει και περιλαμβάνει εγκαταστάσεις παθητικών ή και ενεργητικών συστημάτων που συμβάλλουν στην ενεργειακή του απόδοση.».

  1. Στον ν. 4067/2012 προστίθεται άρθρο 19Α ως εξής:

«Άρθρο 19Α Ενεργειακό στέγαστρο

Η έγκριση της μορφής, της ογκοπλασίας και της ένταξης του ενεργειακού στεγάστρου στη μορφολογία του κτιρίου και του δομημένου περιβάλλοντός του, καθώς και οι παρεκκλίσεις του δεύτερου εδαφίου του παρόντος χορηγούνται από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Το ενεργειακό στέγαστρο δύναται να εγκαθίσταται κατά παρέκκλιση του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους της περιοχής και του ιδεατού στερεού, να εξέχει του επιτρεπόμενου περιγράμματος του κτιρίου, και να έχει φέροντα ή διακοσμητικά στοιχεία στήριξης που εδράζονται πάνω στο κτίριο ή στον περιβάλλοντα αυτού χώρο, εντός του οικοπέδου ή γηπέδου. Τυχόν χώροι που δημιουργούνται εξ αυτού δεν προσμετρώνται στην κάλυψη, στη δόμηση και στο ποσοστό των ημιυπαιθρίων.».

Ανάλυση άρθρου

Με την παρ. 1 προστίθεται στις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ν. 4067/2012) ο ορισμός του ενεργειακού στεγάστρου, ενώ με την παρ. 2 προσδιορίζονται ειδικότερες λεπτομέρειες ως προς την κατασκευή του και την μη προσμέτρηση των χώρων που δημιουργούνται στην κάλυψη, δόμηση και στο ποσοστό των ημιυπαιθρίων χώρων, δημιουργώντας κίνητρα για την εγκατάσταση ενεργειακών στεγάστρων.

Άρθρο 64
Παράταση αναστολής οικοδομικών εργασιών στον Υμηττό – Τροποποίηση άρθρου 72 ν. 4843/2021

Η προθεσμία του άρθρου 72 του ν. 4843/2021 (Α’ 193) παρατείνεται και το άρθρο 72 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 72

Παράταση αναστολής οικοδομικών εργασιών στον Υμηττό

Παρατείνεται η αναστολή της έκδοσης εγκρίσεων δόμησης, αδειών δόμησης και της εκτέλεσης κάθε οικοδομικής εργασίας, που ορίζεται στην υπ’ αρ. 40399/29.9.2017 κοινή απόφαση του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Α.Π.Π. 229), όπως η ισχύς αυτής παρατάθηκε με την υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/6Ο327/3187/1.10.2018 κοινή απόφαση του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Α.Α.Π. 213), με το άρθρο τέταρτο της από 30.9.2019 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4638/2019 (Α΄ 181) και με το άρθρο 85 του ν. 4722/2020 (Α΄ 177) από τη λήξη της και έως τη θεσμοθέτηση του νέου προεδρικού διατάγματος περί καθορισμού μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή – Ιλισσίων και πάντως όχι πέραν της 15ης.3.2023.».

Ανάλυση άρθρου

Παρατείνεται η αναστολή οικοδομικών εργασιών στον Υμηττό με την τροποποίηση της αναφοράς της προθεσμίας του άρθρου 72 του ν. 4843/2021 (Α’ 193) με στόχο της προστασία του περιβάλλοντος και την μη ανατροπή του σχεδιασμού, δεδομένου ότι το σχέδιο του σχετικού προεδρικού διατάγματος βρίσκεται ήδη σε στάδιο επεξεργασίας από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Άρθρο 65
Παρατάσεις οικοδομικών αδειών – Τροποποίηση άρθρου 52 ν. 4710/2020

Οι προθεσμίες του άρθρου 52 του ν. 4710/2020 (Α΄ 142), περί ισχύος των οικοδομικών αδειών, παρατείνονται και το άρθρο 52 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 52 Παρατάσεις οικοδομικών αδειών

Η ισχύς των οικοδομικών αδειών, των αδειών δόμησης και των τυχόν αναθεωρήσεων αυτών που προβλέπονται στις παρ. 5 και 6 του άρθρου 50 του ν. 4495/2017, καθώς και όσων εκδόθηκαν σύμφωνα με τον ν. 4495/2017 έως τις 30.12.2020, παρατείνεται έως τις 31.12.2024.».

Ανάλυση άρθρου

Με το προτεινόμενο άρθρο παρατείνονται, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024, οι οικοδομικές άδειες, άδειες δόμησης ή αναθεωρήσεις που εκδόθηκαν βάσει των παρ. 5 και 6 του άρθρου 50 του ν. 4495/2017, καθώς και όσες εκδόθηκαν έως την 30ή Δεκεμβρίου 2020.

Άρθρο 66
Παράταση προθεσμίας εκσυγχρονισμού και κτιριακής επέκτασης κτιρίων και εγκαταστάσεων – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 51 ν. 4178/2013

Η προθεσμία του πρώτου εδαφίου της περ. γ της παρ. 2 του άρθρου 51 του ν. 4178/2013 (Α’ 174), περί εκσυγχρονισμού και κτιριακής επέκτασης κτιρίων και εγκαταστάσεων, παρατείνεται, διευκρινίζεται η ισχύς της διατάξης έναντι άλλων διατάξεων και η περ. γ διαμορφώνεται ως εξής:

«γ. Σε νομίμως υφιστάμενες χρήσεις κτιρίων ή εγκαταστάσεων, οι οποίες διατηρούνται, καθώς και σε χρήσεις, οι οποίες προβλέπονται από οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 26 του ν. 2831/2000, επιτρέπεται έως 31.12.2023 ο εκσυγχρονισμός και η κτιριακή τους επέκταση, με τους όρους δόμησης που ίσχυαν κατά τον χρόνο έγκρισης της παρέκκλισης, κατισχύει λοιπών διατάξεων, μετά από έγκριση του αρμόδιου για τη λειτουργικότητα φορέα, καθώς και εργασίες συντήρησης, επισκευής, ενεργειακής αναβάθμισης και διαρρυθμίσεων των κτιρίων, που αποσκοπούν στη βελτίωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, τη λειτουργική τους αναβάθμιση, την ασφάλεια και την υγιεινή των διαβιούντων και εργαζομένων σε αυτά. Η επέκταση σε όμορο ακίνητο του ίδιου ιδιοκτήτη, επιτρέπεται μόνο υπό την προϋπόθεση, ότι το όμορο ακίνητο αποκτήθηκε μέχρι την 30ή.9.2021.».

Ανάλυση άρθρου

Η προτεινόμενη επέκταση του χρονικού ορίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 για τον εκσυγχρονισμό και την κτιριακή επέκταση, κατά παρέκκλιση των όρων δόμησης, δύναται, ενόψει των υφιστάμενων συγκυριών, να αποτελέσει εχέγγυο για την ολοκλήρωση σημαντικών επενδυτικών, αλλά και άλλων έργων, τα οποία είναι κρίσιμα για την τόνωση της ανάπτυξης της οικονομίας.

Άρθρο 67
Παράταση προθεσμίας παράδοσης Πολεοδομικού Σχεδίου Εφαρμογής περιοχών Ανατολικής Αττικής

Η προθεσμία του άρθρου 86 του ν. 4722/2020 (Α’ 177), περί παράδοσης Πολεοδομικού Σχεδίου Εφαρμογής για περιοχές της Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018, δύναται να παρατείνεται από τη λήξη της έως την 23η Νοεμβρίου 2022, κατ’ εφαρμογή σύμβασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος που υπογράφεται έως τις 5 Αυγούστου 2022.

Ανάλυση άρθρου

Με το προτεινόμενο άρθρο προβλέπεται ότι καταληκτική ημερομηνία της παράδοσης του Πολεοδομικού Σχέδιου Εφαρμογής (δεύτερο στάδιο Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου), συμπεριλαμβανομένων συνοδών μελετών, για τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018, δύναται να παρατείνεται από τη λήξη της έως την 23η Νοεμβρίου 2022, κατ’ εφαρμογή σύμβασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος που υπογράφεται έως τις 5 Αυγούστου 2022.

Άρθρο 68
Παράταση προθεσμίας ολοκλήρωσης της διαδικασίας θεσμοθέτησης Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών

Η προθεσμία ολοκλήρωσης της διαδικασίας θεσμοθέτησης Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, που προβλέπεται στο τελευταίο εδάφιο της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 15 της από 30.12.2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 184), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο δεύτερο του ν. 4366/2016 (Α’ 18), παρατείνεται από τη λήξη της για δύο (2) έτη.

Ανάλυση άρθρου

Με το προτεινόμενο άρθρο παρατείνεται η προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας θεσμοθέτησης Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών

Άρθρο 69
Ορισμός Φέρουσας Ικανότητας

  1. Ως Φέρουσα Ικανότητα (ΦΙ) ενός χωρικού συστήματος, νοούνται τα μέγιστα ανεκτά όρια επιβαρύνσεων ή και μεταβολών των συνθηκών που επικρατούν σε αυτό, πέραν των οποίων παύει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στο φυσικό περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία που διαβιεί σε αυτό, με αποτέλεσμα να προκαλούνται υπέρμετρες ή μη αναστρέψιμες φθορές στο φυσικό περιβάλλον και να ασκούνται αρνητικές πιέσεις στο ανθρωπογενές περιβάλλον και στην κοινωνία.
  2. Με προεδρικό διάταγμα, κατόπιν πρότασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προσδιορίζονται η μεθοδολογία για την εκτίμηση της ΦΙ της παρ. 1, οι βασικές παράμετροι που την καθορίζουν ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εξεταζόμενου κάθε φορά χωρικού συστήματος και τα ανεκτά όρια των δεικτών – στόχων των βασικών παραμέτρων της βιώσιμης ανάπτυξής του.

Ανάλυση άρθρου

Με το προτεινόμενο άρθρο ορίζεται η έννοια της φέρουσας ικανότητας ενός χωρικού συστήματος. Για τον δε προσδιορισμό της μεθοδολογίας και τις παραμέτρους που θα τίθενται σε κάθε περίπτωση χωρικού συστήματος, χορηγείται εξουσιοδότηση για την έκδοση προεδρικού διατάγματος κατόπιν πρότασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Katoikia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

3ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Verde.Tec 2024
13ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Newsletter

3ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Verde.Tec 2024
13ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Building Materials Forum 2024
Close Popup

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας, αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Ρυθμίσεις απορρήτου

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.

Τα λειτουργικά cookies παρακολουθούν την σωστή λειτουργία του ιστότοπου μας και επιτρέπουν στον ιστότοπο να θυμάται τις επιλογές που κάνετε (π.χ. προτιμήσεις γλώσσας ή περιοχής). Παρέχουν χαρακτηριστικά, τα οποία σας βοηθούν έτσι ώστε να μη χρειάζεται να καθορίζετε τις επιλογές σας κάθε φορά που επισκέπτεστε τον ιστότοπο. Οι πληροφορίες που συλλέγουν αυτά τα cookies είναι ανώνυμες και δεν είναι δυνατόν να παρακολουθήσουν την δραστηριότητα της περιήγησής σε άλλους ιστότοπους.

Preferences
Τα λειτουργικά cookies παρακολουθούν την σωστή λειτουργία του ιστότοπου μας και επιτρέπουν στον ιστότοπο να θυμάται τις επιλογές που κάνετε (π.χ. προτιμήσεις γλώσσας ή περιοχής).
  • _at_cm_hide

Απορρίψη όλων των υπηρεσιών
Save
Δέχομαι όλες τις υπηρεσίες