spot_img
Civiltech
Civiltech
spot_img

Δράσεις ΕΣΠΑ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Λήγει αύριο η προθεσμία υποβολής αιτήσεων-Ποιες αφορά

Nanodomi
Bosch
Ariston

Μέχρι αύριο, Τετάρτη, 27 Μαρτίου στις 3μμ μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αίτηση για να συμμετάσχουν στα δύο νέα προγράμματα ΕΣΠΑ «Ενίσχυση της ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων» και «Ενίσχυση της ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

- Advertisement -

Mάλιστα οι ενδιαφερόμενοι θα  πρέπει να γνωρίζουν για τις δράσεις τα εξής:

Α. Η «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»

Από 30.000 ευρώ έως και 400.000 ευρώ διαμορφώνεται ο  επιχορηγούμενος προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων.  Η εν λόγω δράση συγχρηματοδοτείται από  το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την  Εθνική Συμμετοχή και ο προϋπολογισμός της  ανέρχεται στα 190.000.000 ευρώ.

- Advertisement -
Olympic Engineering

1.Οι ενισχύσεις 

Στο 45% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού ανέρχεται το ποσοστό ενίσχυσης των αιτήσεων χρηματοδότησης είναι ενιαίο για όλες τις επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων.

Το ποσοστό της επιχορήγησης δύναται να αυξηθεί κατά:

  • 10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη περιοχή ή μικρά νησιά (σύμφωνα με το Παράρτημα Χ) ή πυρόπληκτη ή σεισμόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή, με δήλωση κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης στο ΟΠΣΚΕ της σχετικής Απόφασης σε ισχύ (ΦΕΚ) η οποία κατατάσσει την περιοχή υλοποίησης της επένδυσης σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες ή/
  • και επιπλέον 5% με τη δήλωση κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης στόχου απασχόλησης τουλάχιστον 1 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης.

2. Οι δικαιούχοι

Υπό ίδρυση και νεοσύστατες Πολύ Μικρές, Μικρές, και Μεσαίες Επιχειρήσεις, οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν ή δραστηριοποιούνται στους επιλέξιμους ΚΑΔ της Πρόσκλησης (Παράρτημα ΙΙ EΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΚΑΔ).

  • Κατηγορία Α: Υπό ίδρυση. Επιχειρήσεις που θα συσταθούν από την ημερομηνία έκδοσης της Προκήρυξης της Δράσης έως και την πρώτη εκταμίευση της επιχορήγησης και θα δραστηριοποιηθούν αποκλειστικά σε επιλέξιμο/ους ΚΑΔ, καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου και μέχρι την αποπληρωμή της επένδυσης.
  • Κατηγορία Β: Νεοσύστατες. Με τον όρο νεοσύστατες ορίζονται οι επιχειρήσεις για τις οποίες δεν έχει παρέλθει 12μηνο συνεχούς λειτουργίας (δεν έχει παρέλθει 12μηνο από την ημερομηνία έναρξης της επιχείρησης στην ΑΑΔΕ έως και την ημερομηνία προκήρυξης της Δράσης). Σημειώνεται ότι θα πρέπει να δραστηριοποιούνται αποκλειστικά σε επιλέξιμους ΚΑΔ της Δράσης κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης, καθ’όλη τη διάρκεια υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου και μέχρι την αποπληρωμή της επένδυσης. Διευκρινίζεται ότι οι επιχειρήσεις οφείλουν να διαθέτουν τον ΚΑΔ επένδυσης πριν την πρώτη εκταμίευση.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις επιλεξιμότητας:

  • Το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο να αφορά σε έναν τουλάχιστον από τους επιλέξιμους ΚΑΔ του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ II: ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ (ΚΑΔ), που θα πρέπει η επιχείρηση να διαθέτει πριν την πρώτη εκταμίευση της επιχορήγησης.
  • Να υποβάλλουν μια και μοναδική αίτηση χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ
  • Να συγκεντρώνουν κατ’ ελάχιστον το βαθμό 70 κατά την αυτοαξιολόγηση του επενδυτικού σχεδίου με βάση τα κριτήρια του Παραρτήματος ΙΙΙ. Επισημαίνεται ότι δεν είναι επιτρεπτή η υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης στο ΟΠΣΚΕ αν δεν καλύπτεται η παραπάνω προϋπόθεση.
  • Να δηλώσουν ως τόπο/τόπους για την υλοποίηση των ενεργειών της παρούσας Δράσης αποκλειστικά σε μία Περιφέρεια της Χώρας και σε περιοχές της όπου ισχύει η ίδια ένταση ενίσχυσης. Στην αίτηση χρηματοδότησης δηλώνεται η Περιφέρεια στην οποία θα πραγματοποιηθεί το επενδυτικό σχέδιο. Διευκρινίζεται ότι η επιχείρηση μπορεί να υλοποιήσει δαπάνες στην έδρα της επιχείρησης ή/και σε υποκαταστήματα αυτής, εφόσον όλα τα σημεία υλοποίησης ανήκουν στην ίδια Περιφέρεια και οι περιοχές / τόποι υλοποίησης έχουν την ίδια ένταση ενίσχυσης.

Σημειώνεται ότι κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης απαιτείται να προσκομισθούν αποδεικτικά στοιχεία εξασφάλισης της Ιδιωτικής Συμμετοχής του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου σε ποσοστό τουλάχιστον 60%

Στην περίπτωση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε τομείς μη επιλέξιμους από τον Καν ΕΕ 2831/2023 καθώς και σε δραστηριότητες επιλέξιμες από τον ίδιο Κανονισμό, τότε ο κανονισμός ΕΕ 2831/2023 εφαρμόζεται μόνο στις ενισχύσεις χορηγούμενες στους τελευταίους αυτούς τομείς ή δραστηριότητες με την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται, με τη χρήση κατάλληλων μέσων, όπως ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων ή ο διαχωρισμός των λογαριασμών, ότι οι δραστηριότητες στους εξαιρούμενους τομείς δεν τυγχάνουν ενίσχυσης ήσσονος σημασίας σύμφωνα με τον Κανονισμό αυτό.

3. Οι επιλέξιμες δαπάνες

Για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού των προς χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, επιλέξιμες βασικές κατηγορίες δαπανών είναι οι ακόλουθες:

  • Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλον χώρος
  • Μηχανήματα – Εξοπλισμός
  • Ψηφιακός Εξοπλισμός – λογισμικό και υπηρεσίες λογισμικού
  • Συμπληρωματικά, ενισχύονται δαπάνες για:

α) Πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας, περιβαλλοντικής διαχείρισης, σύμφωνα με εθνικά εναρμονισμένα καθώς και λοιπά ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα,

β) προβολή εξωστρέφεια και διεθνοποίηση,

γ) μεταφορικά μέσα,

δ) μελέτες και συμβουλευτικές υπηρεσίες,

ε) σχεδιασμός λογοτύπου και εταιρικής ταυτότητας,

στ) έμμεσες δαπάνες

Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία προκήρυξης της Δράσης .Η προθεσμία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων είναι είκοσι τέσσερεις (24) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Έγκρισης των αποτελεσμάτων αξιολόγησης.

Β. Η «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων»

Από 80.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ  διαμορφώνεται ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου καιη επιχορήγηση θα ανέρχεται σε ποσοστό 45% επί των υποβαλλόμενων δαπανών.

Το ποσοστό ενίσχυσης δύναται να προσαυξάνεται κατά:

α) 10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη περιοχή ή μικρά νησιά (σύμφωνα με το Παράρτημα Χ) ή πυρόπληκτη ή σεισμόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή, με δήλωση κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης στο ΟΠΣΚΕ της σχετικής Απόφασης σε ισχύ (ΦΕΚ) η οποία κατατάσσει την περιοχή υλοποίησης της επένδυσης σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες ή / και

β) επιπλέον κατά 5% με την επίτευξη της κάλυψης του στόχου απασχόλησης τουλάχιστον 0,2 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης.

Η διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται αυστηρά σε 24 μήνες, μη επιδεχόμενη την οποιαδήποτε παράταση.

1.Οι δικαιούχοι

Υπό ίδρυση και νεοσύστατες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που αναμένεται να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο του τουρισμού, όπως αυτές ορίζονται στη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ. Με τον όρο νεοσύστατες ορίζονται οι επιχειρήσεις για τις οποίες δεν έχει παρέλθει 12μηνο συνεχούς λειτουργίας από την ημερομηνία έναρξης της επιχείρησης έως και την ημερομηνία προκήρυξης της Δ​ράσης. Παράλληλα επισημαίνεται πως η εν λόγω δράση απευθύνεται στις επιχειρήσεις αυτές που έχουν την έδρα τους σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Οι δυνητικά ωφελούμενες επιχειρήσεις θα πρέπει:

  • Το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο να αφορά σε έναν τουλάχιστον από τους επιλέξιμους ΚΑΔ του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΙΙ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ (ΚΑΔ), που θα πρέπει η επιχείρηση να διαθέτει πριν την πρώτη εκταμίευση της επιχορήγησης.
  • Να υποβάλλουν μια και μοναδική αίτηση χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ στην παρούσα Δράση.
  • Να συγκεντρώνουν κατ’ ελάχιστον το βαθμό 70 κατά την αυτοαξιολόγηση του επενδυτικού σχεδίου με βάση τα κριτήρια του Παραρτήματος ΙΙΙ. Επισημαίνεται ότι δεν είναι επιτρεπτή η υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης στο ΟΠΣΚΕ αν δεν καλύπτεται η παραπάνω προϋπόθεση.
  • Να δηλώσουν ως τόπο/τόπους για την υλοποίηση των ενεργειών της παρούσας Δράσης αποκλειστικά σε μία Περιφέρεια της Χώρας και σε περιοχές της όπου ισχύει η ίδια ένταση ενίσχυσης. Στην αίτηση χρηματοδότησης δηλώνεται η Περιφέρεια στην οποία θα πραγματοποιηθεί το επενδυτικό σχέδιο. Διευκρινίζεται ότι η επιχείρηση μπορεί να υλοποιήσει δαπάνες στην έδρα της επιχείρησης ή/και σε υποκαταστήματα αυτής, εφόσον όλα τα σημεία υλοποίησης ανήκουν στην ίδια περιφέρεια και οι περιοχές / τόποι υλοποίησης έχουν την ίδια ένταση ενίσχυσης».
  • Εξαιρούνται σχέδια με τόπο εγκατάστασης στην Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου και την Περιφερειακή Ενότητα Θήρας, στον Δήμο Θήρας, πλην της Δημοτικής Κοινότητας Θηρασίας, όπως αναφέρονται αναλυτικά στην Ενότητα 2.2 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ.
  • Να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία εξασφάλισης της Ιδιωτικής Συμμετοχής του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου σε ποσοστό τουλάχιστον 60% Στην περίπτωση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε τομείς μη επιλέξιμους από τον Καν ΕΕ 2831/2023 καθώς και σε δραστηριότητες επιλέξιμες από τον ίδιο Κανονισμό, τότε ο κανονισμός ΕΕ 2831/2023 εφαρμόζεται μόνο στις ενισχύσεις χορηγούμενες στους τελευταίους αυτούς τομείς ή δραστηριότητες με την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται, με τη χρήση κατάλληλων μέσων, όπως ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων ή ο διαχωρισμός των λογαριασμών, ότι οι δραστηριότητες στους εξαιρούμενους τομείς δεν τυγχάνουν ενίσχυσης ήσσονος σημασίας σύμφωνα με τον Κανονισμό αυτό.​

2.Τα επενδυτικά σχέδια

Τα επενδυτικά σχέδια με ΚΑΔ επένδυσης Καταλύματα (ΚΑΔ 55) θα πρέπει να ακολουθούν τις κάτωθι προϋποθέσεις:

Α.ΚΥΡΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ

  • Ξενοδοχεία
  • Κατάταξη σε κατηγορία 4**** (τεσσάρων αστέρων) και άνω
  • Δυναμικότητα 12 κλίνες και άνω
  • Ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων που προβλέπονται στο Π.Δ. 33/1979 Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping)
  • Κατάταξη σε κατηγορία 3*** (τριών αστέρων) και άνω

Β.ΜΗ ΚΥΡΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ

  • Αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες
  • Ο ελάχιστος αριθμός κατοικιών είναι 3
  • Το σύνολο των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων – τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών υποχρεωτικώς θα πρέπει να ενσωματώνονται στο ίδιο σήμα MHTE.
  • Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα
  • Κατάταξη σε κατηγορία 4 κλειδιά και άνω
  • Ελάχιστη δυναμικότητα 12 κλίνες

3.Η χρηματοδότηση

Η εν λόγω δράση χρηματοδοτεί:

  • Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλον χώρος
  • Μηχανήματα – Εξοπλισμός
  • Ψηφιακός εξοπλισμός – λογισμικό και υπηρεσίες λογισμικού
  • Συμπληρωματικά, ενισχύονται δαπάνες για:

α) Πιστοποίηση Συστημάτων Διασφάλισης Ποιότητας, Περιβαλλοντικής Διαχείρισης σύμφωνα με εθνικά, εναρμονισμένα, καθώς και λοιπά ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα,

β) προβολή εξωστρέφεια και διεθνοποίηση,

γ) μεταφορικά μέσα,

δ) μελέτες και συμβουλευτικές υπηρεσίες,

ε) έμμεσες δαπάνες.

Η προθεσμία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων είναι 24 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Έγκρισης

Τι ζητεί η  ΚΕΕ

Ανακοίνωση για την παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων μέχρι τις 27 Μαρτίου που έδωσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στα προγράμματα ΕΣΠΑ «Ενίσχυση της ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων» και «Ενίσχυση της ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» ΕΣΠΑ 2021 – 2027. εξέδωσε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων.

Μετά από δύο παρεμβάσεις της καθώς και επιστολές πολλών επιμελητηρίων-μελών της επετεύχθη η ολιγοήμερη παράταση, σημειώνει σε ανακοίνωση τη η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων.  «Σειρά από ενδιαφερόμενους δεν κατάφεραν να καταθέσουν αιτήσεις, λόγω δυσχερειών τις οποίες αντιμετώπισαν από τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες. Για το ζήτημα, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος απέστειλε άμεσα επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νικόλαο Παπαθανάση, και προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Σκρέκα. Η θετική απόκριση στο αίτημα και η χορήγηση παράτασης θα διευκολύνει σημαντικά τις επιχειρήσεις». προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.

enikonomia.gr

Fibran
Katoikia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

3ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Verde.Tec 2024
13ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Newsletter

Close Popup

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας, αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Ρυθμίσεις απορρήτου

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.

Τα λειτουργικά cookies παρακολουθούν την σωστή λειτουργία του ιστότοπου μας και επιτρέπουν στον ιστότοπο να θυμάται τις επιλογές που κάνετε (π.χ. προτιμήσεις γλώσσας ή περιοχής). Παρέχουν χαρακτηριστικά, τα οποία σας βοηθούν έτσι ώστε να μη χρειάζεται να καθορίζετε τις επιλογές σας κάθε φορά που επισκέπτεστε τον ιστότοπο. Οι πληροφορίες που συλλέγουν αυτά τα cookies είναι ανώνυμες και δεν είναι δυνατόν να παρακολουθήσουν την δραστηριότητα της περιήγησής σε άλλους ιστότοπους.

Preferences
Τα λειτουργικά cookies παρακολουθούν την σωστή λειτουργία του ιστότοπου μας και επιτρέπουν στον ιστότοπο να θυμάται τις επιλογές που κάνετε (π.χ. προτιμήσεις γλώσσας ή περιοχής).
  • _at_cm_hide

Απορρίψη όλων των υπηρεσιών
Save
Δέχομαι όλες τις υπηρεσίες