spot_img
Civiltech
Civiltech
spot_img

Κτηματολόγιο: Μητρώο Διαπιστευμένων Μηχανικών • Προσόντα, εργασίες, έλεγχος, παραβάσεις & κυρώσεις

Nanodomi
Bosch
Ariston

Στο υπό δημόσια διαβούλευση Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης», ρυθμίζεται μεταξύ άλλων και ο θεσμός του διαπιστευμένου μηχανικού για το Κτηματολόγιο.

- Advertisement -

Συγκεκριμένα, με το Κεφάλαιο Ε’ ρυθμίζεται ο θεσμός του διαπιστευμένου μηχανικού για το Κτηματολόγιο, ο οποίος θα συμβάλλει στην επίσπευση των διαδικασιών διόρθωσης και ενημέρωσης των κτηματολογικών διαγραμμάτων, με τρόπο αξιόπιστο προς όφελος των συναλλασσόμενων και εναρμονισμένο με τα πρότυπα και τις διαδικασίες του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Ο Φορέας θα ασκεί τον απαιτούμενο εποπτικό έλεγχο για την παρακολούθηση του έργου των διαπιστευμένων μηχανικών και τη διασφάλιση της ορθής εκτέλεσης των καθηκόντων τους.

Ειδικότερα, με το άρθρο 23 περιγράφονται οι προϋποθέσεις απόκτησης της ιδιότητας του διαπιστευμένου μηχανικού για το Κτηματολόγιο, που συνίστανται στη χορήγηση άδειας από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την εγγραφή του στο Ειδικό Μητρώο Διαπιστευμένων Μηχανικών που τηρεί το ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

- Advertisement -
Olympic Engineering

Με το άρθρο 24 ορίζονται τα προσόντα που πρέπει να διαθέτει ο μηχανικός για να λάβει την άδεια του Διαπιστευμένου Μηχανικού για το κτηματολόγιο και να εγγραφεί στο Μητρώο Διαπιστευμένων Μηχανικών, τα οποία σχετίζονται, ιδίως, με την κατάρτιση, την εμπειρία και την τεχνογνωσία στον τομέα της σύνταξης τοπογραφικών διαγραμμάτων.

Με το άρθρο 25 καθορίζονται οι εργασίες που αναλαμβάνει και εκτελεί ο διαπιστευμένος μηχανικός για το Κτηματολόγιο, οι οποίες διακρίνονται σε αυτές που διενεργούνται κατόπιν εντολής ανάθεσης από τον αιτούμενο συναλλασσόμενο και σε αυτές που σχετίζονται με εργασίες ελέγχου, προκειμένου να συνταχθούν εισηγήσεις προς τον Φορέα για την ενημέρωση των κτηματολογικών διαγραμμάτων, κατόπιν εντολής ανάθεσης από τον ίδιο τον Φορέα.

Με το άρθρο 26 ρυθμίζεται ο τρόπος ελέγχου και παρακολούθησης των εργασιών των διαπιστευμένων μηχανικών από την αρμόδια υπηρεσία του Φορέα, που διενεργείται κατόπιν αυτεπάγγελτων δειγματοληπτικών ελέγχων ή καταγγελίας, απαριθμούνται, ενδεικτικά, περιπτώσεις παραβάσεων και η ορίζεται η ακολουθητέα διαδικασία.

Με το άρθρο 27 προβλέπονται η σύσταση, η συγκρότηση και η θητεία των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου με αντικείμενο τη διαχείριση των παραβάσεων των διαπιστευμένων μηχανικών.

Περαιτέρω, στο άρθρο 28 απαριθμούνται οι διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται στον ελεγχόμενο διαπιστευμένο μηχανικό με αιτιολογημένη απόφαση του Δ.Σ. του Φορέα και προβλέπεται ο τρόπος εκτέλεσης αυτών.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τις προτεινόμενες διατάξεις:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’
ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Άρθρο 23
Απόκτηση ιδιότητας διαπιστευμένου μηχανικού για το Κτηματολόγιο – Ειδικό Μητρώο Διαπιστευμένων Μηχανικών

Η ιδιότητα του διαπιστευμένου μηχανικού για το Κτηματολόγιο αποκτάται με τη χορήγηση άδειας από το ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» (εφεξής «Φορέας») και την εγγραφή του στο Ειδικό Μητρώο Διαπιστευμένων Μηχανικών που τηρείται στον Φορέα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο παρόν. Η ιδιότητα του διαπιστευμένου μηχανικού είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του μόνιμου υπαλλήλου ή υπαλλήλου με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε φορείς του δημόσιου τομέα κατά την έννοια της παρ. 57 του άρθρου 2 του ν. 4727/2020 (Α΄ 184).

Άρθρο 24
Προσόντα διαπιστευμένου μηχανικού για το Κτηματολόγιο

Για τη λήψη άδειας διαπιστευμένου μηχανικού για το Κτηματολόγιο και την εγγραφή στο μητρώο, ο υποψήφιος πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον τα ακόλουθα προσόντα:

  1. Να διαθέτει πτυχίο ή δίπλωμα κλάδου μηχανικού Π.Ε. ή T.E. ή ισότιμο τίτλο αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής, με αναγνωρισμένα επαγγελματικά προσόντα στην Ελλάδα, κατ’ εφαρμογή της σχετικής ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας, και να είναι εγγεγραμμένος σε μητρώο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.), με επαγγελματικό δικαίωμα εκπόνησης τοπογραφικών μελετών/εργασιών,
  2. να διαθέτει τουλάχιστον τετραετή επαγγελματική εμπειρία σε τοπογραφικές εργασίες,
  3. να έχει παρακολουθήσει εξειδικευμένα σεμινάρια που διενεργούνται με πιστοποίηση του Φορέα για τις διαδικασίες και τον έλεγχο γεωμετρικών μεταβολών στη χωρική κτηματολογική βάση και να διαθέτει βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης, και
  4. να έχει διεκπεραιώσει ευδόκιμα εργασίες ηλεκτρονικής υποβολής ψηφιακών τοπογραφικών διαγραμμάτων γεωμετρικών μεταβολών στον υποδοχέα του Φορέα, σύμφωνα με το άρθρο 40 του ν. 4409/2016 (Α’ 136), που έχουν επισυναφθεί σε αιτήσεις κατά τον ν. 2664/1998 (Α’ 275) για τη διενέργεια χωρικών μεταβολών και έχουν τύχει αποδοχής και επεξεργασίας από τον Φορέα.

Άρθρο 25
Εργασίες διαπιστευμένου μηχανικού για το Κτηματολόγιο

1. Ο διαπιστευμένος μηχανικός αναλαμβάνει και εκτελεί τις ακόλουθες εργασίες:

  1. τη σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος γεωμετρικών μεταβολών, μετά της επισυναπτόμενης τεχνικής έκθεσης και της τεχνικής εισήγησης για την ενημέρωση των κτηματολογικών διαγραμμάτων λόγω εγγραπτέας προς καταχώριση πράξης ή τη διόρθωσή τους κατά τα προβλεπόμενα στον ν. 2664/1998 (Α’ 275),
  2. τον έλεγχο του τοπογραφικού διαγράμματος γεωμετρικών μεταβολών, μετά της επισυναπτόμενης τεχνικής έκθεσης και των στοιχείων τεχνικού περιεχομένου που επισυνάπτονται στην αίτηση για την καταχώριση των εγγραπτέων πράξεων και δικαστικών αποφάσεων,
  3. τον έλεγχο του τοπογραφικού διαγράμματος γεωμετρικών μεταβολών, μετά της επισυναπτόμενης τεχνικής έκθεσης και των στοιχείων τεχνικού περιεχομένου που επισυνάπτονται στην αίτηση για τη γεωμετρική διόρθωση των γεωμετρικών στοιχείων των ακινήτων στα κτηματολογικά διαγράμματα, και
  4. τον έλεγχο του τοπογραφικού διαγράμματος γεωμετρικών μεταβολών, μετά της επισυναπτόμενης τεχνικής έκθεσης και των στοιχείων τεχνικού περιεχομένου που επισυνάπτονται στην αίτηση για την καταχώριση στην κτηματολογική βάση διοικητικών πράξεων, όπως απαλλοτριώσεων, πράξεων εφαρμογής και αναδασμών.

2. Οι διαπιστευμένοι μηχανικοί αναλαμβάνουν και εκτελούν τις εργασίες της περ. α΄ της παρ. 1, ύστερα από εντολή ανάθεσης εργασιών του αιτούντος την εγγραφή πράξης ή τη διόρθωση των κτηματολογικών διαγραμμάτων. Τέτοια εντολή δύναται να χορηγεί και ο Φορέας για σχετικές διαδικασίες που επισπεύδει σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Για τις περ. β΄ έως και δ΄ της παρ. 1, οι διαπιστευμένοι μηχανικοί αναλαμβάνουν και εκτελούν τις σχετικές εργασίες ελέγχου προς τον σκοπό της σύνταξης εισήγησης που απευθύνεται στον Φορέα για την ενημέρωση των κτηματολογικών διαγραμμάτων, ύστερα από εντολή ανάθεσης εργασιών του τελευταίου.

Μετά την παρέλευση διετίας από την εγγραφή στο Μητρώο και τη λήψη άδειας, ο Φορέας δύναται να χορηγεί στους διαπιστευμένους μηχανικούς εντολή για σύνταξη πορίσματος που απευθύνεται προς το αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο και για την ενημέρωση της κτηματολογικής βάσης σύμφωνα με το περιεχόμενό του, λαμβανομένων υπόψη του χρόνου ευδόκιμης προϋπηρεσίας, της εμπειρίας και της επιμόρφωσης, που καθορίζονται με την απόφαση του Δ.Σ. του Φορέα. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται τα κριτήρια και τα αντικείμενα των εργασιών για τις οποίες ανατίθεται η εντολή σύνταξης πορίσματος.

Άρθρο 26
Έλεγχος και παρακολούθηση του έργου των διαπιστευμένων μηχανικών για το Κτηματολόγιο

1. Ο έλεγχος και η παρακολούθηση των εργασιών των διαπιστευμένων μηχανικών και της ορθής εκτέλεσης των καθηκόντων τους ανατίθεται στην αρμόδια υπηρεσία του Φορέα, που ορίζεται με την απόφαση της παρ. 9 του άρθρου 48 και διενεργείται στο πλαίσιο αυτεπάγγελτων δειγματοληπτικών ελέγχων ή ύστερα από καταγγελία.

2. Αν, κατά τον έλεγχο της παρ. 1, διαπιστωθεί ότι ο διαπιστευμένος μηχανικός εκπληρώνει πλημμελώς τα καθήκοντά του και διενεργεί παραβάσεις, όπως την αναγραφή ή η υποβολή ανακριβών στοιχείων και δικαιολογητικών, την παράβαση του καθήκοντος εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας ως προς τη χρήση των στοιχείων και των πληροφοριών που συγκεντρώνει κατά την εκτέλεση του έργου του ή τη μη χρηστή χρήση της ιδιότητάς του, συντάσσεται από την υπηρεσία της παρ. 1 έκθεση ελέγχου που επιδίδεται με συστημένη επιστολή στον ελεγχόμενο διαπιστευμένο μηχανικό, με την οποία καλείται σε ακρόαση, σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 2690/1999 (Α΄ 45) ενώπιον του Εποπτικού Συμβουλίου του άρθρου 27, προς το οποίο διαβιβάζεται η έκθεση ελέγχου μετά του φακέλου.

3. Κατά το διάστημα που μεσολαβεί από τη διαβίβαση του φακέλου στο Εποπτικό Συμβούλιο μέχρι και την έκδοση της απόφασης της παρ. 2 του άρθρου 28, δεν δύνανται να ανατίθενται, προσωρινά, στον διαπιστευμένο μηχανικό οι εργασίες του άρθρου 25.

Άρθρο 27
Σύσταση Εποπτικού Συμβουλίου

1. Συστήνεται στον Φορέα πενταμελές Εποπτικό Συμβούλιο που συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αποτελείται από:

  1. έναν (1) Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που υπηρετεί στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τον αναπληρωτή του,
  2. τον Διευθυντή Κτηματολογίου του Φορέα, με τον αναπληρωτή του,
  3. τον Υποδιευθυντή Διαχείρισης Χωρικών Δεδομένων της Διεύθυνσης Κτηματολογίου του Φορέα, με τον αναπληρωτή του,
  4. δύο (2) εκπροσώπους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.), με τους αναπληρωτές τους.

2. Καθήκοντα Γραμματέα του Εποπτικού Συμβουλίου εκτελεί υπάλληλος του Φορέα που ορίζεται με τον αναπληρωτή του με την απόφαση της παρ. 1.

3. Η θητεία των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου είναι τριετής.

Άρθρο 28
Αρμοδιότητες Εποπτικού Συμβουλίου – Διοικητικές κυρώσεις

1. Το Εποπτικό Συμβούλιο:

  1. εξετάζει τις παραβάσεις που διαπιστώνονται και διαβιβάζονται μαζί με τις σχετικές εκθέσεις ελέγχου και τους φακέλους τους σύμφωνα με το άρθρο 26 και
  2. εισηγείται στο Δ.Σ. του Φορέα την επιβολή διοικητικών κυρώσεων.

Το Εποπτικό Συμβούλιο ενημερώνει το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο και, αν υπάρχουν ενδείξεις για την τέλεση ποινικών αδικημάτων, τον αρμόδιο εισαγγελέα.

2. Με αιτιολογημένη απόφαση του Δ.Σ. του Φορέα, για την έκδοση της οποίας λαμβάνονται υπόψη, ιδίως, το είδος και η βαρύτητα της παράβασης, οι συνέπειες που προκύπτουν από αυτήν, η επιφάνεια του γεωτεμαχίου και η αξία του και ο βαθμός της υπαιτιότητας του διαπιστευμένου μηχανικού, επιβάλλονται οι εξής διοικητικές κυρώσεις:

  1. χρηματικό πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ,
  2. αποκλεισμός του διαπιστευμένου μηχανικού από την ανάθεση όλων των εργασιών του άρθρου 25 για περίοδο από ένα (1) έως και τρία (3) έτη,
  3. οριστική διαγραφή του διαπιστευμένου μηχανικού από το Μητρώο, ιδίως σε περίπτωση υποτροπής.

3. Κάθε διοικητική κύρωση που επιβάλλεται, καταχωρίζεται στο Μητρώο. Τα χρηματικά πρόστιμα που επιβάλλονται, βεβαιώνονται και εισπράττονται υπέρ του Φορέα σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων [Κ.Ε.Δ.Ε. (ν.δ. 356/1974 (Α’ 90)].

4. Η οριστική διαγραφή του διαπιστευμένου μηχανικού από το Μητρώο επιφέρει την αυτοδίκαιη ανάκληση της άδειάς του.

Fibran
Katoikia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

3ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Verde.Tec 2024
13ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Newsletter

Close Popup

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας, αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Ρυθμίσεις απορρήτου

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.

Τα λειτουργικά cookies παρακολουθούν την σωστή λειτουργία του ιστότοπου μας και επιτρέπουν στον ιστότοπο να θυμάται τις επιλογές που κάνετε (π.χ. προτιμήσεις γλώσσας ή περιοχής). Παρέχουν χαρακτηριστικά, τα οποία σας βοηθούν έτσι ώστε να μη χρειάζεται να καθορίζετε τις επιλογές σας κάθε φορά που επισκέπτεστε τον ιστότοπο. Οι πληροφορίες που συλλέγουν αυτά τα cookies είναι ανώνυμες και δεν είναι δυνατόν να παρακολουθήσουν την δραστηριότητα της περιήγησής σε άλλους ιστότοπους.

Preferences
Τα λειτουργικά cookies παρακολουθούν την σωστή λειτουργία του ιστότοπου μας και επιτρέπουν στον ιστότοπο να θυμάται τις επιλογές που κάνετε (π.χ. προτιμήσεις γλώσσας ή περιοχής).
  • _at_cm_hide

Απορρίψη όλων των υπηρεσιών
Save
Δέχομαι όλες τις υπηρεσίες