back to top
spot_img
Civiltech
Civiltech
spot_img

Αυθαίρετα, εκτός σχεδίου, ζώνη υποδοχής συντελεστή & οριοθέτηση οικισμών στα άμεσα σχέδια του ΥΠΕΝ

NanoDomi
Bosch
Από την Κωνσταντίνα Κλαψινού – goodnet.gr

Σημαντικά εργαλεία για την προώθηση της βιώσιμης και λειτουργικής ανάπτυξης των πόλεων μέσα από ένα σύγχρονο “πλέγμα” δίνει η πολεοδομική μεταρρύθμιση των τοπικών και ειδικών πολεοδομικών σχεδίων, που εκπονείται στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

- Advertisement -

Μέσα από τις ρυθμίσεις που βρίσκονται στο “χάρτη” του μεγάλου προγράμματος πολεοδομικής μεταρρύθμισης Κωνσταντίνος Δοξιάδης, ρυθμίζονται ζητήματα δεκαετιών και ταυτόχρονα τίθενται οι βάσεις για τις νέες αναπτυξιακές προοπτικές τα επόμενα χρόνια.

Τα παραπάνω κρίσιμα ζητήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης με θέμα: “Πολεοδομικός μετασχηματισμός της χώρας” που διοργάνωσε η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (ΔΚΜ) Δυτικής Κρήτης, την Τετάρτη στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός και ο Ευθύμης Μπακογιάννης Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ, Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος.

- Advertisement -
Olympic Engineering

Παρόντες στο Επιμελητήριο Ρεθύμνης ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης, ο Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, ο Αντιδήμαρχος Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Κυκλοφοριακών Θεμάτων, μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Στέλιος Ξεζωνάκης, ο Αντιδήμαρχος Αμαρίου Μανώλης Ψαρουδάκης, ο πρόεδρος του ΟΑΚ Θοδωρής Νίνος, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου Μανώλης Φουρφουλάκης και πλήθος εκπροσώπων του τεχνικού κλάδου στο Ρέθυμνο.

Οι άξονες του προγράμματος πολεοδομικής μεταρρύθμισης Κωνσταντίνος Δοξιάδης

Τους άξονες του προγράμματος πολεοδομικής μεταρρύθμισης Κωνσταντίνος Δοξιάδης, παρουσίασε στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης ο Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ, Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμης Μπακογιάννης.

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο από το 2023 έχει μπει σε πορεία υλοποίησης και αφορά ένα σύγχρονο και δυναμικό σχεδιασμό για όλη τη χώρα. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό -που υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μετά το 1983 και το πρόγραμμα πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων που είχε εκπονήσει ο Αντώνης Τρίτσης- σήμερα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον πολεοδομικό σχηματισμό μπαίνουν σε νέο “χάρτη” δίνοντας σύγχρονα εργαλεία και αναπτυξιακές προοπτικές.

Αυθαίρετη δόμηση και ανθεκτικότητα πόλεων

Με το βλέμμα στο μέλλον, όπως τόνισε ο κος Μπακογιάννης, στόχος μέσα από το μεγάλο πρόγραμμα πολεοδομικής μεταρρύθμισης είναι να ρυθμίσει τα ζητήματα αυθαίρετης δόμησης ενώ παράλληλα στους άξονες προτεραιότητας μπαίνουν πλέον και ζητήματα ανθεκτικότητας των πόλεων σε μια περίοδο που η κλιματική αλλαγή έχει καταδείξει την ανάγκη για νέο σχεδιασμό προσαρμοσμένο στα δεδομένα των εποχών. Όπως εξήγησε ο κος Μπακογιάννης: “Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια κυρίως για το θέμα της αυθαίρετης δόμησης. Πρόσφατα νομοθετήθηκε μια νέα διαδικασία με την οποία θα καταπολεμείται η αυθαίρετη δόμηση. Ένα κρίσιμο ζήτημα το οποίο πρέπει να δούμε στη χώρα είναι αυτό και θεωρώ ότι πλέον η αυθαίρετη δόμηση θα είναι πολύ δύσκολο να αναπτυχθεί. Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα επίσης είναι η ανθεκτικότητα των πόλεων. Έχουμε την κλιματική αλλαγή και πάρα πολλά φαινόμενα τα οποία αλλάζουν το χαρακτήρα των πόλεων. Πρέπει να καταστήσουμε τις πόλεις μας ανθεκτικές Γι’ αυτό και στο νέο νομοσχέδιο το οποίο έχουμε στον προγραμματισμό μας αμέσως μετά τις ευρωεκλογές είναι το τι θα κάνουμε με τα εγκαταλελειμμένα κτήρια, με ζητήματα μελετών ανθεκτικότητας και με τον οικοδομικό κανονισμό ο οποίος θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί με βάσει τις νέες απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής”.

“Υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων που αφορά το σύνολο της επικράτειας”

Όπως εξήγησε ο κος Μπακογιάννης, το μεγαλύτερο πρόγραμμα πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων που αφορά το σύνολο της επικράτειας και την Κρήτη, έρχεται να ρυθμίσει μεταξύ άλλων ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον καθορισμό χρήσεων γης, την αρτιότητα, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον πολεοδομικό κανονισμό των δήμων, θέματα αντιπλημμυρικής προστασίας με οριοθέτηση ρεμάτων, ζητήματα γεωλογικής καταλληλότητας και οριοθέτησης των οικισμών.

Ουσιαστικά, όπως εξήγησε μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM 102 και την “Πρώτη Γραμμή”: “Πρόκειται για τη μετεξέλιξη των γνωστών σε όλους Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων και Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Ανάπτυξης Ανοιχτής Πόλης, (ΣΧΟΑΠ) για τα οποία γίνεται αναλυτικότατη χωροταξική μελέτη για τον καθορισμό των χρήσεων γης του πολεοδομικού κανονισμού, δηλαδή της αρτιότητας, όρων δόμησης, των θεσμικών γραμμών προστασίας που έχει να κάνει με τους αιγιαλούς, με τις παραλίες, με τα ρέματα, την οριοθέτηση ρεμάτων και τις περιοχές γεωλογικής καταλληλότητας ή ακαταλληλότητας προκειμένου να γίνουν επεκτάσεις οικισμών”.

Ένα επίσης κρίσιμο ζήτημα που μπαίνει πλέον σε “τροχιά” ρύθμισης είναι ο χαρακτηρισμός δρόμων στην εκτός σχεδίου δόμηση, ένα ζήτημα που όπως τόνισε:“μας έχει απασχολήσει πάρα πολύ μετά και τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΣτΕ που πλέον αποτελούν Νομολογία και έχουν δημιουργήσει ζητήματα στην οικοδομησιμότητα των γηπέδων”.

Επιπλέον, αναφορικά με την Κρήτη και ειδικότερα το Ρέθυμνο,πρόσθεσε:“έχουμε συνέχεια ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την τουριστική ανάπτυξη γηπέδων, τα οποία πλέον δεν καθίστανται οικοδομήσιμα λόγω των αποφάσεων του ΣτΕ. Με αυτό το σχεδιασμό που κάνουμε με τον πρόεδρο του ΤΕΕ θα γίνει προσπάθεια μέχρι το Δεκέμβριο του 2025 – ίσως και με μια μικρή παράταση μέχρι τον Ιούνιο του 2026- να έχουμε ολοκληρώσει τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Δηλαδή τα τοπικά πολεοδομικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια που καθορίζουν ζητήματα αρτιότητας, χρήσεων γης, όρων δόμησης, περιβαλλοντικής προστασίας, οριοθέτησης οικισμών. Εκεί πάλι μετά από απόφαση του ΣτΕ ειδικά στο Ρέθυμνο έχουν ακυρωθεί τα όρια των οικισμών, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στην έκδοση οικοδομικών αδειών. Γι’ αυτό έχουμε δώσει ειδική μελέτη οριοθέτησης οικισμών στον δήμο Ρεθύμνης”.

Αναφορικά με τα κρίσιμα θέματα για το Ρέθυμνο, ο κος Μπακογιάννης υπογράμμισε πως εστιάζουν μεταξύ άλλων σε τρεις κρίσιμους άξονες, την οριοθέτηση των οικισμών, την οικοδομησιμότητα γηπέδων και την οριοθέτηση ρεμάτων.

Ζώνες υποδοχής συντελεστή

Στο σχεδιασμό,σημείωσε, βρίσκονται και οι ζώνες υποδοχής συντελεστή και όπως εξήγησε: “υπάρχουν πάρα πολλοί συμπολίτες μας που έχουν τίτλους από τα διατηρητέα κτήρια με υπόλοιπο συντελεστή, το οποίο φορολογείται κανονικά -αφού υπολογίζεται στο φορολογητέο εισόδημα και μπαίνει και στο Ε9 και στη φορολογική δήλωση- αλλά δεν είχε το δικαίωμα ο πολίτης να αξιοποιήσει αυτό το υπόλοιπο του συντελεστή δόμησης για το οποίο δεν είχαν καθοριστεί οι ζώνες υποδοχής συντελεστή. Τώρα λοιπόν με αυτό το πρόγραμμα έχουμε προσδιορίσει 80 δημοτικές ενότητες στο σύνολο της επικράτειας με το οποίο θα γίνει καθορισμός των ζωνών υποδοχής συντελεστή. Είναι και στην Κρήτη αντίστοιχες περιοχές, έτσι ώστε ο ενδιαφερόμενος που έχει τον τίτλο αυτό, να μπορέσει να τον χρησιμοποιήσει στην τράπεζα γης”.

Ύψιστης σημασίας η οριοθέτηση οικισμών

Στα σημαντικά ζητήματα που πλέον μετά από δεκαετίες εντάσσονται στο σχεδιασμό, όπως εξήγησε ο κος Μπακογιάννης, βρίσκεται το ζήτημα της οριοθέτησης των οικισμών. Όπως τόνισε για το λόγο αυτό ειδικότερα σε ό,τι αφορά το Ρέθυμνο: “δώσαμε στην περιοχή του Ρεθύμνου τις μελέτες οριοθέτησης των οικισμών. Ήδη έχουμε ολοκληρώσει εδώ και καιρό τη μεθοδολογία, έχει βγει η Υπουργική απόφαση και έχει σταλεί στο ΣτΕ το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που κατοχυρώνει ουσιαστικά αυτή τη διαδικασία της μεθοδολογίας. Παράλληλα, έχουμε στείλει τεχνικά κείμενα για τα οποία έχουμε ζητήσει την εφαρμογή της Νομολογίας από τον τεχνικό κλάδο όπου έχει αναλάβει τις μελέτες αυτές. Θεωρώ ότι μετά από ευρύτατη διαβούλευση που θα γίνει – διότι προφανώς ο σχεδιασμός αυτός δεν μπορεί να γίνει χωρίς την τοπική συναίνεση της κοινωνίας, των πολιτών, των φορέων, των ενδιαφερόμενων που έχουν τις περιουσίες τους- θα θέλαμε να υπάρχει μια εκτεταμένη διαβούλευση έτσι ώστε ο σχεδιασμός να τύχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αποδοχής. Αυτό γίνεται στη φάση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, έτσι ώστε στη συνέχεια, όλο αυτό το υλικό, τα τεχνικά κείμενα μαζί και με την έκθεση της διαβούλευσης,καθώς και με τον καθορισμό των ορίων και των ζωνών, να πάνε στο ΣτΕ για έλεγχο της μεθοδολογίας και της εφαρμογής των τεχνικών δεδομένων, προκειμένου να έχουμε προεδρικά διατάγματα”.

Επιπλέον, εξήγησε πως τα παραπάνω:“ήταν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους τα όρια των οικισμών και στην περιοχή του Ρεθύμνου αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, ακυρώθηκαν λόγω αναρμοδιότητας του οργάνου. Επειδή δηλαδή ήταν αποφάσεις Νομαρχών και κρίθηκε από το ΣτΕ κατά τη πάγια Νομολογία ότι η ευθύνη για τον πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας, δεν είναι τοπική υπόθεση – που αφορά δηλαδή τους Νομάρχες και την αυτοδιοίκηση – αλλά είναι κάτι που αφορά το κεντρικό κράτος. Εισηγείται δηλαδή σχέδιο προεδρικού διατάγματος ο Υπουργός στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και έχει την ανώτατη θεσμική κατοχύρωση προκειμένου να υπάρχει η ασφάλεια δικαίου”.

“Κλειδί” ο καθορισμός δημοτικού οδικού δικτύου για την οικοδομησιμότητα

Ένα μεγάλο ζήτημα για τα εκτός σχεδίου ως προς την οικοδομησιμότητα, έχει να κάνει με τον καθορισμό του δημοτικού οδικού δικτύου, εξήγησε ο κος Μπακογιάννης τονίζοντας πως πρόκειται για μια διαδικασία πάνω στην οποία η Πολιτεία έχει ενσκήψει, με τις σκέψεις να προσανατολίζονται και σε μια “μεταβατική” ρύθμιση, πέραν της διαδικασίας που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα πολεοδομικής μεταρρύθμισης.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε: “Επειδή αυτό θα πάρει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, δηλαδή τουλάχιστον δύο χρόνια για να κυρωθούν οι δρόμοι ως προς την δυνατότητα που θα έχουν να αποτελέσουν δίκτυο με βάσει τις προδιαγραφές και τη νομολογία που υπάρχει, υπάρχουν κάποιες σκέψεις. Μάλιστα είχαμε ετοιμάσει και σχετική νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να λυθεί το ζήτημα μεταβατικά. Προέκυψε μια νέα απόφαση του ΣτΕ για την οποία ζητήσαμε περισσότερες λεπτομέρειες από το δικαστήριο προκειμένου να έχουμε την πλήρη γνώση των απόψεων που είχε θέσει. Ουσιαστικά δεν είχαμε το τελικό πρακτικό της απόφασης αυτής, δεν είχε καθαρογραφεί, είχαμε απλά την περίληψη. Αυτή την περίοδο είμαστε σε μια φάση αξιολόγησης όλης αυτής της Νομολογίας,προκειμένου μεταβατικά να κάνουμε μια ρύθμιση, μέχρι τον καθορισμό και τον χαρακτηρισμό του οδικού δικτύου, έτσι ώστε να υπάρχει αυτή η μεταβατικότητα και δυνατότητα δόμησης και στα γήπεδα, για τα οποία έχει προκύψει το πρόβλημα με τις αποφάσεις του ΣτΕ”.

Κλιματική αλλαγή: Στο επίκεντρο η ανθεκτικότητα οικισμών και πόλεων

Η κλιματική αλλαγή φέρνει νέα δεδομένα και επιβάλλει σύγχρονα εργαλεία που θα οχυρώσουν πόλεις και οικισμούς απέναντι στα έντονα και ολοένα αυξανόμενα φαινόμενα.

Όπως τόνισε ο κος Μπακογιάννης με το βλέμμα στα παραπάνω: “το ζήτημα της ανθεκτικότητα οικισμών και πόλεων μας έχει απασχολήσει πάρα πολύ, ιδιαίτερα και λόγω των τελευταίων συμβάντων που έγιναν στην χώρα μας. Αυτό το ζήτημα μας απασχολεί από το 2020 γι’ αυτό και στις προδιαγραφές στη σχετική υπουργική απόφαση προβλέπεται ειδική μεθοδολογία για την ανθεκτικότητα των πόλεων. Υπάρχει δηλαδή ειδικό κεφάλαιο στη μελέτη των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων που αναφέρεται στα ζητήματα ανθεκτικότητας, προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και γενικότερα στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα της κλιματικής αλλαγής σ’ αυτά τα κρίσιμα ζητήματα που περνάει ο τόπος μας”.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ο κος Μπακογιάννης υπάρχει μέριμνα για το ζήτημα της οριοθέτησης των ρεμάτων και όπως πρόσθεσε “τρέχουν” συμπληρωματικές μελέτες που θα ρυθμίσουν το τοπίο και θα δώσουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Όπως εξήγησε: Για το θέμα ειδικά της οριοθέτησης των ρεμάτων, εκτός από την κύρια χωροταξική μελέτη είναι άλλες τρεις βασικές συμπληρωματικές μελέτες. Μια από αυτές αφορά την οριοθέτηση των ρεμάτων. Παλαιότερα με τα Γενικά πολεοδομικά σχέδια δεν γινόταν καθορισμός των γραμμών πλημμύρας και των περιοχών με τις οποίες δεν θα επιτρεπόταν η δόμηση. Τώρα με τη μεθοδολογία των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων έχουμε χρηματοδοτήσει εξειδικευμένες μελέτες για την οριοθέτηση των ρεμάτων, την τοποθέτηση των γραμμών πλημμύρας, καθώς επίσης και ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τα ρέματα και το πλημμυρικό φαινόμενο, ακολουθώντας τα σχέδια διαχείρισης πλημμύρας, τα οποία πλέον έχουν ολοκληρωθεί και μας δίνουν τις βασικές κατευθύνσεις σχετικά με τον υπολογισμό της έντασης στην πλημμύρα που πρέπει να έχουμε”.

Αξίζει να σημειωθεί πως εκτενής αναφορά έγινε στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης και για τα ζητήματα της εκτός σχεδίου δόμησης ενώ έγιναν κατ’ ιδίαν επαφές με τους Δημάρχους Ρεθύμνης και Αγίου Βασιλείου, με επίκεντρο τα θέματα των μελετών.

Τις επόμενες ημέρες, με επίκεντρο τα παραπάνω αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση, παρουσία και των μελετητών, για την προώθηση των εν λόγω ζητημάτων τα οποία και θα τεθούν επί τάπητος.

Γ. Κεφαλογιάννης: “ Η Κρήτη και ευρύτερα η Ελλάδα θα έχει μια πολύ αισιόδοξη προοπτική”

Στο χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, βουλευτής Ρεθύμνου της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης, ανέδειξε τη σημασία της αλληλεπίδρασης του Τεχνικού κόσμου με την Πολιτεία στόχος που όπως επεσήμανε επιτυγχάνεται μέσα από εκδηλώσεις όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο από την Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών.

Παράλληλα, σημείωσε: “Βρισκόμαστε στην Κρήτη που σε μόλις λίγα χρόνια προχώρησαν όλα τα μεγάλα έργα του νησιού που παρέμειναν κολλημένα για δεκαετίες. Όταν λοιπόν μέσα σε τρία χρόνια μέσα από τη θεσμική συνεργασία ένα τόσο μεγάλο έργο όπως ο ΒΟΑΚ πήρε περιβαλλοντικούς όρους ακριβώς επειδή συνεργαστήκαμε όλοι οι φορείς, σκεφτείτε τι τεράστια δύναμη – όχι οικονομική η πολιτική αλλά δημοκρατική σε επίπεδο διάδρασης και αποτελεσματικότητας μπορούμε να γίνουμε αλλάζοντας ριζικά το επίπεδο της θεσμικής μας συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. Αν πετύχουμε ευρύτερες τεχνοκρατικές, κοινωνικές, αυτοδιοικητικές και πολιτικές συναινέσεις, η Κρήτη και ευρύτερα η Ελλάδα θα έχει μια πολύ πιο αισιόδοξη προοπτική. Είναι στο χέρι μας να παλέψουμε για αυτόν τον στόχο και να μεταφέρουμε παντού το μήνυμα της επιτακτικής ανάγκης για συνεργασία”.

Σ. Ξεζωνάκης: “Η πολεοδομική μεταρρύθμιση είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που υλοποιείται στη χώρα”

Όπως ανέφερε στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Αντιδήμαρχος Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Κυκλοφοριακών Θεμάτων, μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Στέλιος Ξεζωνάκης: “Αυτή η πολεοδομική μεταρρύθμιση, ένα έργο ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που γίνεται στη χώρα, καθώς θα καθορίσει χρήσεις γης σε όλη την επικράτεια με ίδια κριτήρια και προϋποθέσεις και θα λύσει ζητήματα δεκαετιών”.

Παράλληλα, μίλησε για τον καθοριστικό ρόλο του ΤΕΕ στο συνολικό σχεδιασμό και υπογράμμισε:“Χωρίς τη συμβολή του ΤΕΕ κανένας τέτοιος σχεδιασμός δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Το ΤΕΕ ετοίμασε, προκήρυξε και ανέθεσε πάνω από 150 μελέτες σε χρόνο ρεκόρ μέσα σε περίπου 1,5 έτος. Αυτό θα ήταν αδύνατο να γίνει από τις υπηρεσίες του Υπουργείου”.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η χθεσινή εκδήλωση και για το Νομό Ρεθύμνου, όπως περιέγραψε ο κος Ξεζωνάκης, αφού δόθηκαν σημαντικές πληροφορίες για θέματα που αφορούν την πολεοδομική μεταρρύθμιση και το πρόγραμμα. Πρόκειται για διαδικασίες που “τρέχουν” και στους δήμους του Νομού Ρεθύμνου και όπως ανέφερε: “έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα αυτό, σε όλους τους δήμους, όπου και εκπονούνται μελέτες και συνεπώς αφορά όλο το Νομό. Συγκεκριμένα, στους Δήμους Ρεθύμνης, Μυλοποτάμου και Ανωγείων εκπονούνται μελέτες τοπικών πολεοδομικών σχεδίων και στους δήμους Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου, μελέτες οριοθέτησης οικισμών”.

Ταυτόχρονα, σημείωσε, το ΤΕΕ αποτελεί θεσμό, δίδοντας σημαντικά εργαλεία και αναπτυξιακές προοπτικές στη χώρα, μέσα από μια σειρά δράσεων και διαδικασιών που εκπονεί. Όπως πρόσθεσε ο κος Ξεζωνάκης: “η συμβολή του ΤΕΕ είναι καίρια και σε άλλους τομείς όπου πρωταγωνιστεί, καθώς έχει αναλάβει μια σειρά από διαδικασίες. Αποτελεί πλέον θεσμό για τη χώρα”.

Ε. Ψυχαράκης: “Το ΤΕΕ υπό την προεδρία του Γιώργου Στασινού εκσυγχρονίστηκε και κάλυψε λειτουργικές ανάγκες για την παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών”

Ο Ευστράτιος Ψυχαράκης, Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ, μέλος της ΝΕ Ρεθύμνου του ΤΕΕ και υποψήφιος της παράταξης ΔΚΜ, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στην διαχρονική παρουσία και το σημαντικό έργο του ΤΕΕ, το οποίο όπως τόνισε εξελίσσεται διαρκώς καθιστώντας το ως “θεσμικό πυλώνα του Κράτους” με διαρκή παρουσία στην προσπάθεια της παραγωγικής και οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους δυο ομιλητές της εκδήλωσης κκ Στασινό και Μπακογιάννη και τόνισε μεταξύ άλλων: “Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός που είναι για όλους εμάς ένα ισχυρό πρότυπο. Είναι διπλά μας σε κάθε ευκαιρία, σε κάθε διεκδίκηση για το ΤΕΕ βάζοντας πάντα μπροστά το εμείς. Ένας έμπειρος πολιτικός μηχανικός, με παρουσία στο ΤΕΕ ως μέλος της Αντιπροσωπείας από το 2006 και Διοικούσας Επιτροπής από το 2014, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας, επικεφαλής της παράταξης Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (ΔΚΜ- Ανανέωση Πρωτοπορία), πρόεδρος του ΤΕΕ από το 2015 και σταθερός διεκδικητής κάθε κρίσιμου ζητήματος για τον κλάδο μας. Ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναπληρωτής καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης ένας από τους αξιότερους εκπροσώπους του τεχνικού κόσμου και ένας άνθρωπος που ξέρει σε βάθος τα προβλήματα που συνδέονται με την αλληλεπίδραση του κλάδου με το κράτος δίνοντας και αυτός καθημερινά μικρές και μεγάλες μάχες για όλους μας, με τον οποίο έχω την τιμή να μας συνδέει στενή φιλία από τα φοιτητικά μου χρόνια”.

Ταυτόχρονα, παρουσίασε τους σημαντικούς στόχους που πέτυχε το ΤΕΕ τα τελευταία χρόνια, υπό την προεδρία του Γιώργου Στασινού και υπογράμμισε: “Το ΤΕΕ, υπό την προεδρία του Γιώργου Στασινού, εκσυγχρονίστηκε και κάλυψε λειτουργικές ανάγκες για την παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών με ισχυρό αποτύπωμα στους πολίτες. Αναφέρομαι στα ψηφιακά έργα που έχει υλοποιήσει και παρέχει προς τους Μηχανικούς, την Πολιτεία και τους Πολίτες τα τελευταία χρόνια όπως

  • οι e-Άδειες, τα συμβούλια αρχιτεκτονικής στο e-Άδειες,
  • η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου,
  • η καταγραφή υποδομών προσβασιμότητας για εμποδιζόμενα άτομα και ανθρώπους με αναπηρία σε δημόσια κτίρια,
  • το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για κατοικίες,
  • το σύστημα πιστοποίησης προσόντων προσώπων – εκτιμητές ακινήτων,
  • η δημιουργία μητρώου μηχανικών για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ,
  • το helpdesk για μηχανικούς κ.ά.

Την ίδια στιγμή που έργα – ορόσημα, πηγαίνουν την Ελλάδα ένα βήμα πιο μπροστά, τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, οι οριοθετήσεις των οικισμών, η αναγνώριση του οδικού δικτύου, ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, το πρόγραμμα πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» και η ψηφιοποίηση αρχείων πολεοδομικής πληροφορίας”.

Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στις εκλογές της 19ης Μαΐου του ΤΕΕ και τόνισε: “Όπως χαρακτηριστικά λέει αναφερόμενος στο ΤΕΕ ο Γιώργος Στασινός «εκατό χρόνια σχεδιάζουμε την Ελλάδα του αύριο. Και συνεχίζουμε». Για όλα αυτά λοιπόν που έγιναν και τα ακόμα περισσότερα που είναι μπροστά μας, σας καλώ να συμμετέχετε στις εκλογές της 19ης Μαΐου, γιατί με τη μαζική συμμετοχή σας κάνετε ακόμα πιο ισχυρό το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας”.

Γ. Στασινός: “Πακέτο” έργων σε όλη τη χώρα με το βλέμμα στο μέλλον

Το ΤΕΕ παραμένει διαχρονικά “πρωταγωνιστής” στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, παρουσιάζοντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης μια σειρά από έργα που έχει υλοποιήσει το ΤΕΕ σε όλη τη χώρα, στα οποία εντάσσεται και το μεγάλο πρόγραμμα πολεοδομικού μετασχηματισμού με ορίζοντα ολοκλήρωσης την επόμενη διετία.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 ετών παρουσίας του ΤΕΕ και το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον όπως εξήγησε ο κος Στασινός ήδη σήμερα στη διάθεση των πολιτών και του τεχνικού κόσμου βρίσκονται εργαλεία τα οποία θα “οδηγήσουν” στην επόμενη ημέρα.

Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων: “Το ΤΕΕ αυτή την περίοδο συμπληρώνει τα 100 χρόνια παρουσίας και κάνει πολύ σημαντικά έργα σε ό,τι αφορά τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τα οποία περιλαμβάνουν, τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη ο οποίος θα έχει όλα τα γεωχωρικά δεδομένα που απαιτούνται σε μια αδειοδότηση. Αυτό σημαίνει όρους δόμησης, χρήσεις γης και μάλιστα τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσουμε το έργο το οποίο έχει ολοκληρωθεί. Άρα θα μπορούν μέχρι το τέλος του έτους να το χρησιμοποιούν οι μηχανικοί και ενδεχομένως οι πολίτες για να βλέπουν τι μπορούν να χτίσουν σε κάθε ακίνητο. Επιπλέον, ψηφιοποιούμε όλα τα αρχεία των πολεοδομιών. Αυτό σημαίνει ότι οι χάρτινοι φάκελοι πλέον θα υπάρχουν ηλεκτρονικά στη σελίδα του ΤΕΕ και δεν θα χρειάζεται πλέον κανείς να πηγαίνει σε καμία πολεοδομία. Θα μπορεί ο κάθε μηχανικός να βρει το αντίστοιχο αρχείο για παράδειγμα στην Ορεστιάδα, κάτι που διαφορετικά θα απαιτούσε μετακινήσεις και κόστος ενώ τώρα δεν θα γίνεται τίποτα απ όλα αυτά. Κάνουμε τοπικά πολεοδομικά σχέδια, ειδικά πολεοδομικά σχέδια και καθορισμό των ορίων των οικισμών -που υπήρχαν και εδώ στο Ρέθυμνο ζητήματα – και μέσα από ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα το οποίο θα ολοκληρωθεί στα επόμενα δύο χρόνια, θα έχουμε πολεοδομικούς σχεδιασμούς σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, προχωράμε κι άλλες δράσεις που αφορούν το σκέλος της ανθεκτικότητας. Δηλαδή, ξεκινάμε προσεισμικό έλεγχο σε όλα τα σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, πυροσβεστικούς σταθμούς και αστυνομικά τμήματα. Αυτά περιλαμβάνονται σε ένα “πακέτο” έργων που κάνει το ΤΕΕ κεντρικά για όλη τη χώρα”.

goodnet.gr

Katoikia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

3ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Verde.Tec 2024
13ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Newsletter

3ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Verde.Tec 2024
13ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Building Materials Forum 2024
Close Popup

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας, αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Ρυθμίσεις απορρήτου

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.

Τα λειτουργικά cookies παρακολουθούν την σωστή λειτουργία του ιστότοπου μας και επιτρέπουν στον ιστότοπο να θυμάται τις επιλογές που κάνετε (π.χ. προτιμήσεις γλώσσας ή περιοχής). Παρέχουν χαρακτηριστικά, τα οποία σας βοηθούν έτσι ώστε να μη χρειάζεται να καθορίζετε τις επιλογές σας κάθε φορά που επισκέπτεστε τον ιστότοπο. Οι πληροφορίες που συλλέγουν αυτά τα cookies είναι ανώνυμες και δεν είναι δυνατόν να παρακολουθήσουν την δραστηριότητα της περιήγησής σε άλλους ιστότοπους.

Preferences
Τα λειτουργικά cookies παρακολουθούν την σωστή λειτουργία του ιστότοπου μας και επιτρέπουν στον ιστότοπο να θυμάται τις επιλογές που κάνετε (π.χ. προτιμήσεις γλώσσας ή περιοχής).
  • _at_cm_hide

Απορρίψη όλων των υπηρεσιών
Save
Δέχομαι όλες τις υπηρεσίες