spot_img
Civiltech
Civiltech
spot_img

Εξοικονομώ 2023 & Ανακαινίζω: Το έγγραφο που αποκαλύπτει πότε αναμένονται οι πρώτες υπαγωγές

Nanodomi
Bosch

Παραμονές εορτών δόθηκε στη δημοσιότητα η Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο “Παροχή Υπηρεσιών Συμβούλου για την Τεχνική Υποστήριξη της υλοποίησης των δράσεων «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2023» και «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ»”, προϋπολογισμού 5.394.000 ευρώ, με Αναθέτουσα Αρχή το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

- Advertisement -

Από τους όρους της διακήρυξης, μεταξύ άλλων προκύπτει το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί μέχρι να ανακοινωθούν οι πρώτες υπαγωγές. Συγκεκριμένα, βάσει της διακήρυξης, ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών ορίζεται η 30η Ιανουαρίου, ενώ η αποσφράγιση των δικαιολογητικών θα πραγματοποιηθεί την 05η Φεβρουαρίου 2024 και η αποσφράγιση της οικονομικής προσφοράς σε ημερομηνία και ώρα που θα ορίσει η Αναθέτουσα Αρχή. Σε περίπτωση κατά την οποία απαιτηθούν συμπληρώσεις, διευκρινίσεις κλπ από τις υποψήφιες εταιρείες, αυτές θα έχουν στη διάθεσή τους ένα επιπλέον χρονικό διάστημα από 10 έως 20 μέρες για να τις υποβάλουν. Σε περίπτωση κατά την οποία στο οικονομικό τους σκέλος οι προσφορές φαίνονται ασυνήθιστα χαμηλές σε σχέση με το αντικείμενο της σύμβασης, η αναθέτουσα αρχή απαιτεί από τους οικονομικούς φορείς να εξηγήσουν την τιμή ή το κόστος που προτείνουν στην προσφορά τους, εντός αποκλειστικής προθεσμίας, κατά ανώτατο όριο 20 ημερών από την κοινοποίηση της σχετικής πρόσκλησης. Μετά την σύνταξη του αντίστοιχου πρακτικού για τον προσωρινό ανάδοχο, ο τελευταίος έχει στη διάθεσή του 10 μέρες για την υποβολή όλων των δικαιολογητικών και επιπλέον 10 μέρες σε περίπτωση απαίτησης διευκρινίσεων. Μετά από την οριστικοποίηση της απόφασης κατακύρωσης, η αναθέτουσα αρχή έχει περιθώριο 60 ημερών για να απευθύνει πρόσκληση στον ανάδοχο να υπογράψει τη σύμβαση, ενώ με το πέρας των 60 ημερών, ο ανάδοχος έχει το δικαίωμα να αρνηθεί. Από την πλευρά του ο ανάδοχος έχει προθεσμία 15 μέρες για να προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης.

Όλα τα ανωτέρω και χωρίς να συμπεριλάβουμε ενδεχόμενες προσφυγές οι οποίες θα καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο την όλη διαδικασία, καταλήγουν σε υπογραφή της σύμβασης όχι νωρίτερα από το Μάρτιο του 2024, χωρίς να αποκλείεται να φτάσουμε ακόμα και στο καλοκαίρι, εφόσον απαιτηθούν διευκρινίσεις σε όλες τις ανωτέρω φάσεις και η αναθέτουσα αρχή εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια. Στη συνέχεια, ο ανάδοχος θα έχει περιθώριο 60 ημερών για το πρώτο στάδιο που περιλαμβάνει τον διοικητικό ηλεκτρονικό έλεγχο του συνόλου των απαιτούμενων, κατά περίπτωση, δικαιολογητικών και άλλων νομιμοποιητικών εγγράφων, έτσι ώστε στη συνέχεια να ανακοινωθούν οι πρώτες υπαγωγές των αιτήσεων. Συμπερασματικά, από όσα αναφέρονται στη διακήρυξη, προκύπτει το συμπέρασμα πως ακόμα και με το πιο αισιόδοξο σενάριο, πριν το Μάιο δύσκολα θα ανακοινωθούν οριστικές υπαγωγές.

- Advertisement -
Olympic Engineering

Η σύμβαση

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των τεσσάρων εκατομμυρίων τριακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (4.350.000,00 €), πλέον ΦΠΑ (24%) 1.044.000,00 ευρώ, ήτοι συνολικά 5.394.000,00 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 30.000 υπαχθείσες αιτήσεις, αθροιστικά και στα δύο προγράμματα.

Το ΤΕΕ δύναται να ασκήσει μονομερώς δικαίωμα προαίρεσης με μονομερή δήλωσή του για την ανάθεση πρόσθετων υπηρεσιών στο πλαίσιο των ανωτέρω Προγραμμάτων ή άλλου παρόμοιου ή Προγράμματος που θα εκδοθεί κατά τα παραπάνω, με αντικείμενο όμοιο με αυτό της παρούσας Διακήρυξης έως του ποσού των τεσσάρων εκατομμυρίων τριακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (4.350.000,00 €), πλέον ΦΠΑ 24%.
Το δικαίωμα αυτό μπορεί να ασκηθεί μέχρι τη λήξη της σύμβασης και υπό τους ίδιους όρους.

Το δικαίωμα προαίρεσης δύναται να ασκηθεί σε περίπτωση δημοσίευσης νέου οριστικού πίνακα προς υπαγωγή αιτήσεων, μετά τις πρώτες 30.000, στο πλαίσιο των ανωτέρω Προγραμμάτων ή άλλου Προγράμματος που θα εκδοθεί κατά τα παραπάνω, με την πρόσθετη αμοιβή να υπολογίζεται σύμφωνα με τον αριθμό των αιτήσεων και την μοναδιαία τιμή όπως προκύπτει από την οικονομική προσφορά του Αναδόχου.

Κατόπιν αυτών, η συνολική εκτιμώμενη αξία της παρούσας σύμβασης, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος προαίρεσης, δύναται να ανέλθει μέχρι του ποσού των οκτώ εκατομμυρίων επτακοσίων χιλιάδων ευρώ (8.700.000,00.€), πλέον ΦΠΑ 24%.
Το δικαίωμα προαίρεσης δύναται να χρηματοδοτηθεί από οποιαδήποτε πηγή.

Η καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών είναι η 30/01/2024 και ώρα 15:00.
Η διαδικασία θα διενεργηθεί με χρήση του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) Προμήθειες και Υπηρεσίες του ΟΠΣ ΕΣΗΔΗΣ (Διαδικτυακή Πύλη www.promitheus.gov.gr)

Ποιες υπηρεσίες θα αναλάβει ο σύμβουλος

Φάση Α: Πλήρης διοικητικός έλεγχος των ηλεκτρονικών φακέλων των τελικών αποδεκτών

Περιλαμβάνει τον έλεγχο νομιμοποιητικών εγγράφων των ακινήτων για την υπαγωγή και τον πλήρη έλεγχο δικαιολογητικών, πιστοποιητικών, παραστατικών και λοιπών εγγράφων για την τελική εκταμίευση των κινήτρων. Η συγκεκριμένη φάση αναπτύσσεται σε τρία (3) στάδια:

  • Στάδιο 1: Διοικητικός ηλεκτρονικός έλεγχος του συνόλου των απαιτούμενων, κατά περίπτωση, δικαιολογητικών και άλλων νομιμοποιητικών εγγράφων των τελικών αποδεκτών πριν την υπαγωγή των αιτήσεων.
  • Στάδιο 2: Διοικητικός ηλεκτρονικός έλεγχος καταβολής των ιδίων κεφαλαίων με σκοπό την αποδέσμευση της προκαταβολής επιχορήγησης των τελικών αποδεκτών.
  • Στάδιο 3: Διοικητικός ηλεκτρονικός έλεγχος δικαιολογητικών – παραστατικών και άλλων νομιμοποιητικών και λοιπών εγγράφων των τελικών αποδεκτών για την τελική εκταμίευση των κινήτρων της εκάστοτε Δράσης.

Και για τα δύο προγράμματα, «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2023» και «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ», η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης του τελικού αποδέκτη του προγράμματος θα πραγματοποιείται μέσω ειδικά για τον σκοπό αυτό, σχεδιασμένης web based εφαρμογής (πληροφοριακό σύστημα προγράμματος). Εκτός από την αίτηση, μέσω της ίδιας εφαρμογής, ο τελικός αποδέκτης θα αναρτά επίσης ηλεκτρονικά, ψηφιοποιημένα όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά. Ο έλεγχος των φακέλων των αιτήσεων, θα πραγματοποιείται επίσης ηλεκτρονικά με μοναδικά κριτήρια/προϋποθέσεις αυτά που ορίζονται στους Οδηγούς Εφαρμογής των προγραμμάτων «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2023» και «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ». Ενδεικτικά τα σημεία ελέγχου αφορούν:

Στάδιο 1: Διοικητικός ηλεκτρονικός έλεγχος του συνόλου των δικαιολογητικών και άλλων νομιμοποιητικών εγγράφων των τελικών αποδεκτών πριν την υπαγωγή των αιτήσεων στα δύο προγράμματα

Ο έλεγχος αφορά στα απαιτούμενα δικαιολογητικά και νομιμοποιητικά έγγραφα, συνοδευτικά της αίτησης υπαγωγής των δυνητικά τελικών αποδεκτών, όπως αυτοί θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων. Μεταξύ άλλων, πραγματοποιείται έλεγχος για την ταυτοποίηση του ακινήτου καθώς και έλεγχος των κοινωνικών κριτηρίων, κριτηρίων επιλεξιμότητας ακινήτου και τελικού αποδέκτη, όπου και εφόσον αυτά απαιτούνται λόγω αδυναμίας αυτόματης διασταύρωσης καταχωρήσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα με αντίστοιχα πληροφοριακά συστήματα – επίσημες εθνικές βάσεις δεδομένων (π.χ. ΑΑΔΕ, buildingcert κα).

Σε ότι αφορά το Στάδιο 1: Διοικητικός ηλεκτρονικός έλεγχος του συνόλου των δικαιολογητικών και άλλων νομιμοποιητικών εγγράφων των τελικών αποδεκτών πριν την υπαγωγή των αιτήσεων, ο έλεγχος των φακέλων θα πρέπει να ολοκληρώνεται το αργότερο εντός 60 ημερών από την υποβολή του φακέλου του εκάστοτε ωφελούμενου προς έλεγχο.

Στάδιο 2: Διοικητικός ηλεκτρονικός έλεγχος καταβολής των ιδίων κεφαλαίων με σκοπό την αποδέσμευση της προκαταβολής επιχορήγησης των τελικών αποδεκτών των δύο προγραμμάτων.

Ο έλεγχος αφορά στην ορθή πραγματοποίηση της εξόφλησης των απαιτούμενων, βάσει υπαγωγής, ιδίων κεφαλαίων από τους Ωφελούμενους προς τους αναδόχους/προμηθευτές και τεκμηριώνεται με σχετικά αποδεικτικά πληρωμής που καταθέτει στο πληροφοριακό σύστημα προς έλεγχο ο εκάστοτε ωφελούμενος. Τα Ίδια Κεφάλαια αυτά θα πρέπει να διακινηθούν υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού συστήματος στους αναδόχους/προμηθευτές της επιλογής του Ωφελούμενου με δική του ευθύνη και μέριμνα και τα σχετικά αποδεικτικά πληρωμής να υποβληθούν για έλεγχο.

Σε ότι αφορά το στάδιο 2: Διοικητικός ηλεκτρονικός έλεγχος καταβολής των ιδίων κεφαλαίων με σκοπό την αποδέσμευση της προκαταβολής επιχορήγησης των τελικών αποδεκτών, ο έλεγχος των φακέλων θα πρέπει να ολοκληρώνεται το αργότερο εντός 30 ημερών από την υποβολή του φακέλου του εκάστοτε ωφελούμενου προς έλεγχο.

Στάδιο 3: Διοικητικός ηλεκτρονικός έλεγχος δικαιολογητικών – παραστατικών και άλλων νομιμοποιητικών και λοιπών εγγράφων των τελικών αποδεκτών για την τελική εκταμίευση των κινήτρων της εκάστοτε Δράσης

Ο έλεγχος αφορά στα παραστατικά υλοποίησης, όπως: παραστατικά επί πιστώσει, εξοφλημένα παραστατικά (όπου προβλέπεται), τεχνικές προδιαγραφές παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν σε σχέση με την έγκριση του έργου και τα παραστατικά δαπάνης κλπ, για την πιστοποίηση της ορθής υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, την τήρηση των όρων της εκάστοτε Δράσης και την εκταμίευση των κινήτρων της. Το στάδιο αυτό περιλαμβάνει επίσης τον έλεγχο και την πιστοποίηση της καταβολής της ιδίας συμμετοχής για την υλοποίηση των ενεργειακών παρεμβάσεων.

Σε ότι αφορά το στάδιο 3: Διοικητικός ηλεκτρονικός έλεγχος δικαιολογητικών – παραστατικών και άλλων νομιμοποιητικών και λοιπών εγγράφων των τελικών αποδεκτών για την τελική εκταμίευση των κινήτρων της εκάστοτε Δράσης, ο έλεγχος των φακέλων θα πρέπει να ολοκληρώνεται το αργότερο εντός 60 ημερών από την υποβολή του φακέλου του εκάστοτε ωφελούμενου προς έλεγχο.

Και για τα τρία παραπάνω στάδια ελέγχων, ο έλεγχος θεωρείται ολοκληρωμένος όταν, μετά τις απαιτούμενες ενέργειες από μέρους του υποψήφιου Αναδόχου, η κάθε, υπό έλεγχο, αίτηση αλλάζει κατάσταση στο πληροφοριακό σύστημα από αυτή με την οποία εισήλθε για έλεγχο μεταβαίνοντας, είτε σε κατάσταση με εκκρεμότητες ελέγχου ή σε κατάσταση επιτυχούς ολοκλήρωση ελέγχου. Σε περίπτωση καθυστερήσεων θα εφαρμόζονται οι παρακάτω ρήτρες:

  1. για καθυστέρηση που περιορίζεται σε χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει το 40% της προβλεπόμενης συνολικής διάρκειας της σύμβασης ή της αντίστοιχης προθεσμίας των τμηματικών προθεσμιών, επιβάλλεται ποινική ρήτρα 2,5% επί της συμβατικής αξίας χωρίς ΦΠΑ των υπηρεσιών που παρασχέθηκαν εκπρόθεσμα,
  2. για καθυστέρηση που υπερβαίνει το 40% επιβάλλεται ποινική ρήτρα 5% χωρίς ΦΠΑ επί της συμβατικής αξίας των υπηρεσιών που παρασχέθηκαν εκπρόθεσμα,
  3. οι ποινικές ρήτρες για υπέρβαση των τμηματικών προθεσμιών είναι ανεξάρτητες από τις επιβαλλόμενες για υπέρβαση της συνολικής διάρκειας της σύμβασης και δύνανται να ανακαλούνται με αιτιολογημένη απόφαση της αναθέτουσας αρχής, αν οι υπηρεσίες που αφορούν στις ως άνω τμηματικές προθεσμίες παρασχεθούν μέσα στη συνολική της διάρκεια και τις εγκεκριμένες παρατάσεις αυτής και με την προϋπόθεση ότι το σύνολο της σύμβασης έχει εκτελεστεί πλήρως.

Εφόσον σε υπό έλεγχο αίτηση σε οποιαδήποτε κατάσταση ή/ και σε οποιοδήποτε στάδιο α) απαιτείται νεότερος έλεγχος (πχ διαδοχή) αυτός θα πραγματοποιείται από τον Ανάδοχο, και β) όταν αίτηση παραπέμπεται προς περαιτέρω επεξεργασία / έλεγχο στην Αναθέτουσα Αρχή, αυτή θα συνοδεύεται από τεκμηριωμένη έκθεση απόψεων του Αναδόχου.

Οποιεσδήποτε παρατηρήσεις αφορούν στην αξιολόγηση, καθενός σταδίου ξεχωριστά, θα καταγράφονται στο Πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος παρέχοντας διαφάνεια, ενημέρωση του τελικού αποδέκτη και ταχύτητα στην ολοκλήρωση.

Παραδοτέα Φάσης

  • Εβδομαδιαίες και Μηνιαίες αναφορές ανά πρόγραμμα, σύμφωνα με τα πρότυπα που θα δημιουργήσει το ΤΕΕ
  • Έκτακτες Αναφορές ανά πρόγραμμα, κατόπιν αιτήματος του ΤΕΕ

Φάση Β: Helpdesk για την εξυπηρέτηση του κοινού

Περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσίας Υποδοχής Κλήσεων με στόχο την άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη μέσω της παροχής έγκυρης πληροφόρησης καθώς και άμεσης υποστήριξης στους καλούντες και εμπλεκόμενους επαγγελματίες όσον αφορά την ένταξή τους ή την συμμετοχή τους στα εν λόγω προγράμματα. Πιο αναλυτικά, το helpdesk θα αφορά σε υποστήριξη:

  • Για τη χρήση web εφαρμογής αιτήσεων του προγράμματος για τους τελικούς αποδέκτες
    • Συνδρομή σε σχέση με την χρήση web εφαρμογής, π.χ. συμπλήρωση πεδίων, οδηγίες για τη διαδικασία συμπλήρωσης,
    • Προβλήματα που σχετίζονται με το πληροφοριακό σύστημα της παραπάνω web εφαρμογής, για τα οποία ο Ανάδοχος θα πρέπει να διαθέτει εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό που θα μπορεί να τα χαρακτηρίζει και να τα επιλύει
  • Απαντήσεις στο κοινό και για τα δύο Προγράμματα καθ’ όλη τη διάρκεια τους και τις φάσεις τους για (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά):
    • Γενικές πληροφορίες για τα δύο προγράμματα
    • Επιλεξιμότητα δαπανών των δύο προγραμμάτων
    • Εξέλιξη της διαδικασίας ένταξης σε καθένα εκ των δύο προγραμμάτων
    • Ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο καταβολής των ωφελημάτων του εκάστοτε προγράμματος και διαβίβαση παραπόνων προς το ΤΕΕ για τυχόν καθυστερήσεις
    • Δυνατότητα για ανακατανομή των ποσών στις παρεμβάσεις
    • Ερωτήματα αναφορικά με τους προμηθευτές/Ενεργειακούς Επιθεωρητές και λοιπούς Εμπλεκόμενους

Τρόποι επικοινωνίας που θα υιοθετήσει ο Ανάδοχος

Η επικοινωνία περιλαμβάνει κατάθεση ερωτημάτων και των σχετικών απαντήσεων από την Υπηρεσία Υποστήριξης Χρηστών (Helpdesk) μέσω:

  • τηλεφώνου,
  • ηλεκτρονικού ταχυδρομείου,

Παραδοτέα Φάσης Β

  • Γνωσιακή Βάση (Knowledge base)
  • Μηνιαίες Αναφορές ανά πρόγραμμα
  • Αρχεία Ερωταπαντήσεων ανά πρόγραμμα

Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται από την ημερομηνία υπογραφής της έως τις 31/12/2025.

Fibran

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

3ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Verde.Tec 2024
13ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Newsletter

Close Popup

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας, αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Ρυθμίσεις απορρήτου

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.

Τα λειτουργικά cookies παρακολουθούν την σωστή λειτουργία του ιστότοπου μας και επιτρέπουν στον ιστότοπο να θυμάται τις επιλογές που κάνετε (π.χ. προτιμήσεις γλώσσας ή περιοχής). Παρέχουν χαρακτηριστικά, τα οποία σας βοηθούν έτσι ώστε να μη χρειάζεται να καθορίζετε τις επιλογές σας κάθε φορά που επισκέπτεστε τον ιστότοπο. Οι πληροφορίες που συλλέγουν αυτά τα cookies είναι ανώνυμες και δεν είναι δυνατόν να παρακολουθήσουν την δραστηριότητα της περιήγησής σε άλλους ιστότοπους.

Preferences
Τα λειτουργικά cookies παρακολουθούν την σωστή λειτουργία του ιστότοπου μας και επιτρέπουν στον ιστότοπο να θυμάται τις επιλογές που κάνετε (π.χ. προτιμήσεις γλώσσας ή περιοχής).
  • _at_cm_hide

Απορρίψη όλων των υπηρεσιών
Save
Δέχομαι όλες τις υπηρεσίες