back to top
spot_img
Civiltech

RunMyProject.gr by B2Green

Προσφορές Προϊόντων & Υπηρεσιών • Επαγγελματικός Κατάλογος

spot_img

Σύσταση ειδικού λογαριασμού εξοικονόμησης πόσιμου νερού: Υποδομές παροχής, τηλεμετρία, ψηφιακοί μετρητές, αφαλατώσεις κλπ

NanoDomi
Bosch
Ariston

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Παπαθανάση, του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Πετραλιά και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκυλακάκη, συστάθηκε ειδικός λογαριασμός στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που αφορά σε έργα εξοικονόμησης πόσιμου νερού.

- Advertisement -
Olympic Engineering

Πρόκειται για την απόφαση με τίτλο “Σύσταση ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού και καθορισμός διαδικασίας χρηματοδότησης του ειδικού λογαριασμού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για το έργο «Έργα εξοικονόμησης πόσιμου νερού: Α. Υποδομές παροχής νερού Β. Τηλεμετρία – τηλεχειρισμός για τον εντοπισμό διαρροών σε δίκτυα ύδρευσης Γ. Προμήθεια ψηφιακών μετρητών νερού Δ. Μονάδες αφαλάτωσης», με αναγνωριστικό 16850, που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με κωδικό ΟΠΣ ΤΑ 5217080 και κωδικό ΣΑΤΑ 2023ΤΑ07500008“, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

Αποφασίζουμε τη σύσταση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ειδικού δεσμευμένου καταπιστευτικού λογαριασμού με τίτλο «Έργα εξοικονόμησης πόσιμου νερού δράσης 16850 του ΤΑΑ» (εφεξής «ειδικός λογαριασμός»), για την χρηματοδότηση του έργου «Έργα εξοικονόμησης πόσιμου νερού: Α. Υποδομές παροχής νερού Β. Τηλεμετρία – τηλεχειρισμός για τον εντοπισμό διαρροών σε δίκτυα ύδρευσης Γ. Προμήθεια ψηφιακών μετρητών νερού Δ. Μονάδες αφαλάτωσης», με αναγνωριστικό 16850, ενταγμένης στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με κωδικό ΟΠΣ ΤΑ 5217080 και κωδικό ΣΑΤΑ 2023ΤΑ07500008 και καθορίζονται οι όροι και η διαδικασία χρηματοδότησης αυτού ως εξής:

- Advertisement -
Civiltech
  1. Η χρηματοδότηση του έργου πραγματοποιείται μέσω του ανωτέρω άτοκου «ειδικού λογαριασμού» που συστήνεται στον δεσμευμένο τομέα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, κατόπιν αιτήματος του αρμόδιου διατάκτη μέσω της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Για τα ποσά που κινούνται εσωτερικά μέσω του ανωτέρω λογαριασμού προς τους λογαριασμούς των δικαιούχων φορέων της παρ. 4, δεν προβλέπεται χρέωση εξόδων και δικαιωμάτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
  2. Οι εγκεκριμένες πιστώσεις του έργου «Έργα εξοικονόμησης πόσιμου νερού: Α. Υποδομές παροχής νερού Β. Τηλεμετρία – τηλεχειρισμός για τον εντοπισμό διαρροών σε δίκτυα ύδρευσης Γ. Προμήθεια ψηφιακών μετρητών νερού Δ. Μονάδες αφαλάτωσης», μετά την έκδοση απόφασης χρηματοδότησης της ΣΑΤΑ-075 (κωδ. Έργου ΣΑΤΑ 2023ΤΑ07500008) από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μεταφέρονται τμηματικά στον «ειδικό λογαριασμό» απευθείας χωρίς υπόλογο διαχειριστή, με εντολή μεταφοράς της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατόπιν αιτήματος της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων (Συντονιστής) ή υπαγόμενης σε αυτή υπηρεσιακής μονάδας και εκτέλεσή της με ηλεκτρονική πληρωμή (eps) μέσω του
  3. Για την υλοποίηση του προγράμματος χρηματοδότησης των δικαιούχων φορέων, ακολουθεί σύναψη ειδικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων (Συντονιστής) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
  4. Μετά την έκδοση απόφασης έγκρισης της χρηματοδότησης από το αρμόδιο όργανο, οι δικαιούχοι φορείς του έργου «Έργα εξοικονόμησης πόσιμου νερού: Α. Υποδομές παροχής νερού Β. Τηλεμετρία – τηλεχειρισμός για τον εντοπισμό διαρροών σε δίκτυα ύδρευσης Γ. Προμήθεια ψηφιακών μετρητών νερού Δ. Μονάδες αφαλάτωσης» (Δήμοι, Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης-ΔΕΥΑ), δύνανται να προχωρούν σε άνοιγμα ειδικών δεσμευμένων καταπιστευτικών λογαριασμών (escrow accounts) στον δεσμευμένο τομέα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, αφότου προσχωρήσουν στους όρους της ανωτέρω σύμβασης, δια της υπογραφής της σχετικής δήλωσης προσχώρησης.
  5. Το κόστος ανοίγματος των λογαριασμών της παρ. 4 και οι χρεώσεις του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που προβλέπονται από το άρθρο 3 του Κανονισμού του, βαρύνουν τους δικαιούχους.
  6. Στον «ειδικό λογαριασμό» του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων δύναται να μεταφέρεται ποσό ή μέρος του ποσού που αντιστοιχεί στην εγκεκριμένη χρηματοδότηση του έργου. Το ποσό παραμένει δεσμευμένο στον «ειδικό λογαριασμό» και αποδεσμεύεται προς τους λογαριασμούς των δικαιούχων φορέων της παρ. 4 της παρούσας κατόπιν χρηματικής εντολής του αρμόδιου διατάκτη μέσω της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με τους όρους χρηματοδότησης της απόφασης ένταξης, κατόπιν υποβολής στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τεκμηριωμένου σχετικού αιτήματος της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων (Συντονιστής) και τα οριζόμενα στην σύμβαση της παρ.
  7. Η διαδικασία, οι προϋποθέσεις και οι όροι εκταμίευσης των ποσών προς τους λογαριασμούς των δικαιούχων φορέων της παρ. 4 θα εξειδικεύονται με την ανωτέρω Σύμβαση της παρ.
  8. Τα ποσά που μεταφέρονται στον «ειδικό λογαριασμό» δεν υπερβαίνουν τις δαπάνες που προβλέπονται για το Έργο εντός των επόμενων δώδεκα (12) μηνών.
  9. Τα ποσά που δεν αποδεσμεύονται από τον «ειδικό λογαριασμό» μετά την παρέλευση δώδεκα (12) μηνών επιστρέφονται σε διακριτό λογαριασμό «ΠΔΕ- ΑΔΙΑΘΕΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΤΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΤΟΥ ΤΑΑ» με ΙΒΑΝ GR49 0100 0230 0000 0234 2241 551 (1ος λογαριασμός) που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας, κατόπιν αιτήματος του αρμόδιου διατάκτη δια της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο δεσμευμένο τομέα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Τα ποσά που δεν αποδεσμεύονται από τους λογαριασμούς των δικαιούχων φορέων της παρ. 4 της παρούσας μετά την παρέλευση δώδεκα (12) μηνών επιστρέφονται σε διακριτό λογαριασμό (1ος λογαριασμός) ιδίων εσόδων Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατόπιν αιτήματος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών στο δεσμευμένο τομέα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
  10. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπορεί να ζητήσει, κατόπιν αιτήματός του προς τον δεσμευμένο τομέα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, την επιστροφή του συνόλου ή μέρους των ποσών που τηρούνται στους λογαριασμούς των δικαιούχων φορέων της παρ. 4 της παρούσας, χωρίς τη συναίνεση του δικαιούχου, είτε με κοινή απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του αρμόδιου Υπουργού για την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης, είτε με τη λήξη του Προγράμματος/Έργου.
  11. Οι λογαριασμοί των δικαιούχων φορέων της παρ. 4 της παρούσας κλείνουν με αίτημα του αρμόδιου διατάκτη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς τον δεσμευμένο τομέα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Οι τόκοι που τυχόν δημιουργούνται από την παραμονή των πιστώσεων στους λογαριασμούς της παρ. 4 της παρούσας, επιστρέφονται στο Ελληνικό Δημόσιο σε διακριτό λογαριασμό «ΠΔΕ-ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΟΚΩΝ ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΤΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΤΟΥ ΤΑΑ» με IBAN GR05 0100 0230 0000 0234 2241 567 (2ος λογαριασμός) που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, δεν αποτελούν φορολογητέο εισόδημα του ωφελούμενου/δικαιούχου και εξαιρούνται της παρακράτησης φόρου των άρθρων 61 έως και 64 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’ 167).
  1. Οι προκαταβολές και ενδιάμεσες πληρωμές των δικαιούχων δεν κατάσχονται και οι ανωτέρω λογαριασμοί της παρ. 4 είναι ακατάσχετοι έναντι όλων των δανειστών τους, για χρέη και οφειλές τους από κάθε αιτία. Σε περίπτωση αναγκαστικής διάσωσης μέσω χρηματοδότησης, το Ελληνικό Δημόσιο ικανοποιείται προνομιακά έναντι των λοιπών δανειστών. Οι προκαταβολές και οι ενδιάμεσες πληρωμές των δικαιούχων δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση, δεν συμψηφίζονται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου της επιδότησης προς το Ελληνικό Δημόσιο ή ασφαλιστικά ταμεία και δεν δύνανται να αποτελούν αντικείμενο εκχώρησης ή οποιασδήποτε διάθεσης εκ μέρους των δικαιούχων.
  2. Επί των λογαριασμών της παρ. 4 της παρούσας, δεν ισχύουν οι διατάξεις περί επαγγελματικού και τραπεζικού απορρήτου, συμπεριλαμβανομένου του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων του άρθρου 1 του ν.δ. 1059/1971 (Α’ 270), έναντι του Ελληνικού Δημοσίου και των εκάστοτε οριζόμενων συμβούλων του, των υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που είναι αρμόδιες για το ΠΔΕ, καθώς και έναντι των Φορέων Χρηματοδότησης και Φορέων Υλοποίησης, όπως αυτοί ορίζονται στην εκάστοτε απόφαση ένταξηςέγκρισης χρηματοδότησης του αρμόδιου οργάνου. Με την αίτηση συμμετοχής παρέχεται από τον δικαιούχο χρηματοδότησης, εξουσιοδότηση προς τους ως άνω Φορείς, προκειμένου οι τελευταίοι να προβαίνουν, αντ’ αυτού και για λογαριασμό του, στην άντληση, από τα πιστωτικά ιδρύματα, των δεδομένων του που απαιτούνται για το άνοιγμα και τη λειτουργία των λογαριασμών κατά την παρ. 4, καθώς και στην περαιτέρω διαβίβαση των δεδομένων αυτών, για τους σκοπούς υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 0». Η εξουσιοδότηση του προηγούμενου εδαφίου συνεπάγεται την άρση του απορρήτου των λογαριασμών της παρ. 4.
  3. Η Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων (Συντονιστής), δια των αρμόδιων Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καταθέτει ταμειακό προγραμματισμό στην αρμόδια Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης και στις αρμόδιες για το ΠΔΕ υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στον οποίο παρατίθεται τόσο ο εκτιμώμενος χρόνος μεταφοράς των ποσών προς τους λογαριασμούς της παρ. 4 όσο και ο χρόνος αποδέσμευσης των ποσών που έχουν μεταφερθεί.
  4. Η ενταλματοποίηση των ανωτέρω χρηματοδοτήσεων από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η εμφάνιση των αντίστοιχων δαπανών στη δημόσια Ληψοδοσία του έτους, διενεργείται με την προσκόμιση των ακόλουθων δικαιολογητικών, σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων:

α) Απόφαση χρηματοδότησης της ΣΑ.

β) Εντολή μεταφοράς, προς την Τράπεζα της Ελλάδας, της χρηματοδότησης στον «ειδικό λογαριασμό».

γ) Αντίγραφο δελτίου αναγγελίας, της Τράπεζας της Ελλάδας, εκτέλεσης της ανωτέρω υπό στοιχείο (β) μεταφοράς.

δ) Παρούσα κοινή απόφαση.

Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Μπορείτε να κατεβάσετε το ΦΕΚ με την απόφαση από εδώ

3DR Engineering
Thermovent
Kostal Solar

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

3ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Verde.Tec 2024
13ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Newsletter

Close Popup

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας, αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Ρυθμίσεις απορρήτου

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.

Τα λειτουργικά cookies παρακολουθούν την σωστή λειτουργία του ιστότοπου μας και επιτρέπουν στον ιστότοπο να θυμάται τις επιλογές που κάνετε (π.χ. προτιμήσεις γλώσσας ή περιοχής). Παρέχουν χαρακτηριστικά, τα οποία σας βοηθούν έτσι ώστε να μη χρειάζεται να καθορίζετε τις επιλογές σας κάθε φορά που επισκέπτεστε τον ιστότοπο. Οι πληροφορίες που συλλέγουν αυτά τα cookies είναι ανώνυμες και δεν είναι δυνατόν να παρακολουθήσουν την δραστηριότητα της περιήγησής σε άλλους ιστότοπους.

Preferences
Τα λειτουργικά cookies παρακολουθούν την σωστή λειτουργία του ιστότοπου μας και επιτρέπουν στον ιστότοπο να θυμάται τις επιλογές που κάνετε (π.χ. προτιμήσεις γλώσσας ή περιοχής).
  • _at_cm_hide

Απορρίψη όλων των υπηρεσιών
Save
Δέχομαι όλες τις υπηρεσίες