back to top
spot_img
Civiltech

RunMyProject.gr by B2Green

Προσφορές Προϊόντων & Υπηρεσιών • Επαγγελματικός Κατάλογος

spot_img

Πλημμύρες: Λόγια, έργα και ημέρες της τελευταίας δεκαετίας

NanoDomi
Bosch
Ariston

Το B2Green διανύει αισίως το ενδέκατο έτος της ζωής του. Μέσα στα 11 αυτά χρόνια, έχουμε δημοσιεύσει μεταξύ άλλων άρθρα που αφορούσαν σε διάφορες πλημμύρες σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς και δηλώσεις αρμοδίων, σχέδια, μελέτες, τοποθετήσεις επιστημόνων, εξέλιξη και υλοποίηση έργων κλπ. Με αφορμή τα πρόσφατα πρωτοφανή γεγονότα και στην προσπάθεια μας να αναδείξουμε το διαχρονικό πρόβλημα των πλημμυρών, των αντιπλημμυρικών έργων κλπ, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με περισσότερες από 1.000 δημοσιεύσεις. Αποσπασματικά λοιπόν, παραθέτουμε μικρά τμήματα από τις δημοσιεύσεις αυτές, με σύνδεσμο προς την αρχική δημοσίευση, είτε αυτή βρίσκεται στην τρέχουσα ροή, είτε στο ανενεργό αρχείο των ετών 2012-20, δηλαδή στο “παλιό” B2Green.

- Advertisement -
Olympic Engineering

Σημειώνουμε πως η επιλογή των αποσπασμάτων είναι τυχαία και δεν αφορά στα σημαντικότερα (για την αξιολόγηση των οποίων εξάλλου ο καθένας θα είχε διαφορετικά κριτήρια). Διαβάστε λοιπόν παρακάτω με χρονολογική σειρά, αποσπάσματα από άρθρα της τελευταίας δεκαετίας:

…Στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας εντάσσεται με σημερινή απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού το έργο «Αντιπλημμυρικά Έργα στον Ποταμό Μέγα της ΠΕ Καρδίτσας», συνολικού προϋπολογισμού 15.095.000 ευρώ. Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός:

- Advertisement -
Civiltech

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο καθώς με την ολοκλήρωση του λύνεται ένα χρόνιο και μείζον πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής, εξασφαλίζοντας την  αντιπλημμυρική προστασία των οικισμών Μαραθέας, Πεδινού, Καλογριανών και Ριζοβουνίου, συνολικού πληθυσμού 2.800 κατοίκων καθώς και όλης της  ευρύτερης αγροτικής περιφέρειας. Η υλοποίησή του περιλαμβάνει δυο νέες γέφυρες, διαπλάτυνση κοίτης, καθαρισμό τάφρων, κατασκευή αντλιοστασίου και λοιπά αντιπλημμυρικά. Είναι ένα ουσιαστικό έργο υποδομής, που αναμένεται να έχει άμεσα και χειροπιαστά αποτελέσματα στην τοπική κοινωνία, καθώς εξασφαλίζει την αντιπλημμυρική θωράκιση και την προστασία της περιοχής»…

…Θα τετραπλασιαστούν οι ζημιές από τις ακραίες πλημμύρες στην Ευρώπη μέχρι το 2050, καθώς τέτοια φυσικά φαινόμενα θα συμβαίνουν πολύ πιο συχνά και θα είναι πιο καταστροφικά, εξαιτίας αφενός της κλιματικής αλλαγής και αφετέρου της κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μιας νέας ευρωπαϊκής επιστημονικής μελέτης.

Η έρευνα θεωρείται η πιο εκτεταμένη και ακριβέστερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα πάνω στο ζήτημα των πλημμυρών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και όχι για μεμονωμένες χώρες.

Οι ερευνητές (κλιματολόγοι, μαθηματικοί, υδρολόγοι, οικονομολόγοι κ.α.) από το Διεθνές Ινστιτούτο Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων (IIASA) της Αυστρίας, το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Μελετών του Πανεπιστημίου UV του ‘Αμσντερνταμ και άλλα ευρωπαϊκά ερευνητικά κέντρα, με επικεφαλής τους Μπρέντεν Γιόνγκμαν και Στέφαν Χοχράϊνερ-Στίγκλερ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής “Nature Climate Change”, σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Ρόιτερ και το “New Scientist”…

…Σε ενιαίο σχεδιασμό για τα αντιπλημμυρικά έργα σε όλη τη χώρα προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος με κύριο στόχο να βελτιωθεί ο συντονισμός των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών και να διεκδικηθούν περισσότερα χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων έχει κάνει την προκαταρκτική μελέτη για την αξιολόγηση των κινδύνων από πλημμύρες σε κάθε περιοχή της χώρας και έχουν συνταχθεί και οι αντίστοιχοι χάρτες επικινδυνότητας…

…Ξεκίνησε η υπογραφή των συμβάσεων για την κατάρτιση των Σχεδίων Διαχείρισης των Κινδύνων Πλημμύρας για Υδατικά Διαμερίσματα της χώρας από τον Αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΚΑ, Νίκο Ταγαρά. Τα σχέδια διαχείρισης, που θα υλοποιηθούν από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, θα περιλαμβάνουν μέτρα για τη μείωση της πιθανότητας πλημμύρας και τον περιορισμό των πιθανών της επιπτώσεων…

…Αν και μέχρι σήμερα οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν καταφέρει να μετριάσουν σημαντικά τον κίνδυνο να πλημμυρίζουν τα δέλτα των μεγάλων ποταμών τους, χάρη σε μια σειρά από φράγματα, αναχώματα, τάφρους κ.α., αυτό δεν φαίνεται εφικτό να συνεχισθεί σε βάθος χρόνου, κυρίως λόγω της επιδεινούμενης κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα με ελληνική συμμετοχή…

…Σε παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας οικισμών και καλλιεργειών της Π.Ε. Καρδίτσας προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας μετά την υπογραφή της σύμβασης εκτέλεσης του έργου από τον περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό. Συγκεκριμένα το έργο «Καθαρισμός ποταμών και συλλεκτήρων Π.Ε. Καρδίτσας» προϋπολογισμού 180.000,00 € (με Φ.Π.Α.) έχει σαν αντικείμενο τον καθαρισμό τάφρων των στραγγιστικών δικτύων διαφόρων Τ.K. του Ν. Καρδίτσας καθώς και την εκβάθυνση κοιτών ποταμών ή ρεμάτων, για την καλύτερη παροχέτευση των νερών.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Με το έργα αυτά επιτυγχάνουμε δυο στόχους. Αφενός την αντιπλημμυρική προστασία οικισμών και καλλιεργειών της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και αφετέρου την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, παρεμβαίνοντας ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων που ταλαιπωρούν τις περιοχές αυτές. Παράλληλα, προστατεύουμε το περιβάλλον και δίνουμε λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα έτσι ώστε να μην επαναληφθούν πλημμυρικά φαινόμενα του παρελθόντος»…

…Στο πλαίσιο εφαρμογής της Οδηγίας 2007/60/ΕΚ «Αξιολόγηση και Διαχείριση Κινδύνων Πλημμύρας» η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΕΓΥ/ΥΠΕΝ) ολοκλήρωσε την κατάρτιση και δημοσιοποίηση των Χαρτών Επικινδυνότητας Πλημμύρας και των Χαρτών Κινδύνων Πλημμύρας για όλα τα Υδατικά Διαμερίσματα της χώρας…

…Με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση από το υπ. Περιβάλλοντος βελτιώνονται και επισπεύδονται οι διαδικασίες έγκρισης των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας από την Εθνική Επιτροπή Υδάτων.

Επιπλέον, επιτυγχάνεται η διάδραση και ο συντονισμός των εθνικών νομοθετημάτων που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδατικών πόρων, ενώ η ολοκληρωμένη διακυβέρνησή τους αποκτά θεσμική υπόσταση.

Όπως έγινε γνωστό, με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου και επισπεύδουσα αρχή την Ειδική Γραμματεία Υδάτων η εν λόγω ΚΥΑ εστιάζει στα ΣΔΚΠ που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, τροποποιώντας την προγενέστερη ΚΥΑ…

…Στον ειδικά διαμορφωμένο ιστότοπο floods.ypeka.gr αναρτήθηκαν σε δημόσια διαβούλευση τα προσχέδια για το σύνολο των Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας, στο πλαίσιο εφαρμογής της Οδηγίας 2007/60/ΕΚ «Αξιολόγηση και Διαχείριση Κινδύνων Πλημμύρας» και την ΚΥΑ Η.Π. 31822/1542/Ε103/2010.

Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως επισπεύδουσα υπηρεσία, προχωρά με γρήγορους ρυθμούς στην κατάρτιση των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας (ΣΔΚΠ)…

«Σβήνει» πρόστιμα η Ελλάδα: Στο αρχείο δύο παραβάσεις για μη εφαρμογή της ενωσιακής περιβαλλοντικής νομοθεσίας
(αρχείο B2Green, 27/07/2017)

…Η δεύτερη παράβαση αρχειοθετήθηκε με την κατάρτιση και δημοσιοποίηση από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων των Χαρτών Επικινδυνότητας Πλημμύρας και των Χαρτών Κινδύνων Πλημμύρας για όλα τα Υδατικά Διαμερίσματα της χώρας στον ακόλουθο ειδικά διαμορφωμένο ιστότοπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας floods.ypeka.gr…

…Ο αριθμός των θανάτων στην Ευρώπη από καταστροφές που οφείλονται σε μετεωρολογικά αίτια μπορεί να αυξηθεί κατά 50 φορές έως το τέλος του αιώνα, με τους ακραίους καύσωνες να προκαλούν περισσότερους από 150.000 θανάτους κάθε χρόνο έως το 2100, αν δεν ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ανέφεραν επιστήμονες.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες στο περιοδικό «Lancet Planetary Health», οι συντάκτες της έρευνας υπογράμμισαν ότι τα ευρήματά τους έδειξαν ότι η κλιματική αλλαγή επιβαρύνει κατά ραγδαία αυξανόμενο τρόπο την κοινωνία, με τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων πιθανώς να επηρεαστούν, αν δεν ελεγχούν οι εκποµπές αερίων του θερµοκηπίου…

…Τα μπαζωμένα ρέματα, οι καμμένες εκτάσεις που δεν αναδασώνονται και τα ελλειπή αντιπλημμυρικά έργα, που συντελούν στην καταστροφή δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Οι φονικές πλημμύρες είναι μια ιστορία που επαναλαμβάνεται στη χώρα από το 1896…

…Ο υπουργός Υποδομών πρόσθεσε ότι εκτελούνται αυτήν τη στιγμή αντιπλημμυρικά έργα ύψους 302 εκατ. ευρώ αρμοδιότητας ΥΠΕΧΩΔΕ και πως την περίοδο 2010-2014 είχαν διατεθεί για αντιπλημμυρικά μόνο 3,5 εκατομμύρια…

..Ενώ η χώρα μετρά 23 νεκρούς εξαιτίας της πρωτοφανούς σφοδρότητας της πλημμύρας που έπληξε τη Μάνδρα και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη δήλωσε υπερήφανος για τα αντιπλημμυρικά έργα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και επέρριψε ευθύνες για την τραγωδία σε όλους όσοι κυβέρνησαν τα τελευταία 40 χρόνια…

…Τέλος, με αφορμή τα τραγικά αποτελέσματα από τις πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος έδωσε έμφαση σε ένα εθνικό σχέδιο διαχείρισης κινδύνου, διαβεβαιώνοντας ότι ολοκληρώνονται και μέχρι τον Μάρτιο του 2018, θα έχουν εγκριθεί τα σχέδια διαχείρισης πλημμύρας…

…Στη δέσμευση πόρων ύψους 67 εκατομμυρίων ευρώ, για την αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία από τις πρόσφατες, πλημμύρες προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.

Τα έργα αφορούν στην ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας καθώς και επισκευές του επαρχιακού και αγροτικού οδικού δικτύου που υπέστη σημαντικές ζημιές από τις καταστροφικές πλημμύρες στους νομούς Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας…

…Δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ (Β 2640, 2691, 2692, 2686, 2684, 2693, 2682, 2685, 2689, 2638, 2690, 2688, 2687, 2683, 2639-΄Εβρος) τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας (ΣΔΚΠ) για τα 14 Υδατικά Διαμερίσματα της χώρας και τη λεκάνη απορροής του ποταμού Έβρου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις Πλημμύρες (2007/60/ΕΚ) και της εθνικής νομοθεσίας. Tα ΣΔΚΠ είναι στρατηγικού χαρακτήρα με σκοπό την εδραίωση κοινής πολιτικής και συντονισμένης δράσης για την αντιμετώπιση των κινδύνων πλημμύρας. Καταρτίζονται σε επίπεδο Περιοχής Λεκάνης Απορροής Ποταμού (ΠΛΑΠ) ώστε να υπάρχει ενιαία δράση σε όλη την έκταση των ρεμάτων στις περιοχές που υπάρχουν δυνητικοί σοβαροί κίνδυνοι πλημμύρας ή είναι πιθανόν να σημειωθεί πλημμύρα…

…Τα εγκαίνια των αντιπλημμυρικών έργων που υλοποίησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στον οικισμό Σωτήριο πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε τα εξής: «Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο στο οποίο διεισδύουν οι επιθυμίες των κατοίκων της περιοχής, καθώς «θωρακίζει» τις περιουσίες και την παραγωγή στο Σωτήριο και στην ευρύτερη περιοχή. Είναι ένα αντιπλημμυρικό έργο προϋπολογισμού πάνω από 1 εκ. ευρώ. Αποτελεί έργο που συμβάλλει στην παραγωγική διαδικασία καθώς είμαστε δίπλα στους ανθρώπους της παραγωγής και προσπαθούμε να αυξήσουμε την παραγωγή και τον εθνικό πλούτο…

…Η ΕΤΕπ υπέγραψε σήμερα δανειακή σύμβαση με αντικείμενο τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει χορηγήσει ποτέ για νέες επενδύσεις με σκοπό την αντιπλημμυρική προστασία κατοικιών και επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Το νέο, 25ετές δάνειο, ύψους 150 εκ. ευρώ, θα χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα ύψους 355 εκ. ευρώ, το οποίο θα ενισχύσει την αντιπλημμυρική προστασία για 500.000 κατοίκους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πελοποννήσου…

…Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, εξέδωσε νέα εγκύκλιο με θέμα το «Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων».

Όπως αναφέρει στην εισαγωγή η νέα εγκύκλιος, με δεδομένη την εμφάνιση πλημμυρικών φαινόμενων στη χώρα μας με καταστροφικές συνέπειες, προκύπτει η ανάγκη τόσο για τη δρομολόγηση έργων και εργασιών αντιπλημμυρικής προστασίας με στόχο την αποτροπή εμφάνισής τους και τη μείωση των επιπτώσεών τους, όσο και της λήψης μέτρων πολιτικής προστασίας για την εξασφάλιση της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους…

…Επίσης, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει εντοπίσει τις περιοχές υψηλού κινδύνου πυρκαγιών και πλημμυρών σε όλη την Επικράτεια και μέσα στον Δεκέμβριο θα ανακοινωθεί το Εθνικό Σχέδιο Καταγραφής επικίνδυνων περιοχών και Πρόγραμμα αναγκαίων δράσεων.

Δ. Οικονόμου: «Το εν λόγω σχέδιο αφορά σε εκατοντάδες περιοχές σε όλη τη χώρα. Για πρώτη φορά θα υπάρχει ένας συνολικός χάρτης στον οποίον θα έχουν πρόσβαση η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, οι αρμόδιοι φορείς αλλά και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Με βάση αυτήν την καταγραφή σε εθνικό επίπεδο, θα εντοπισθούν οι προτεραιότητες σχεδιασμού και έργων πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών ανά περιοχή»…

…Την παρουσίαση δύο ολοκληρωμένων σχεδίων για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων και δασικών πυρκαγιών με τις κωδικές ονομασίες “Δάρδανος” και “Ιόλαος”, έκανε σήμερα ο διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Φοίβος Θεοδώρου, παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα και του γγ Πολιτικής Πστασίας Ν. Χαρδαλιά…

…Τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα («Διδώ», «Ετεοκλής», «Ηφαιστίων») ξύπνησαν μνήμες από τις καταστροφικές πλημμύρες του Νοεμβρίου 2017 που εκδηλώθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας, ακόμη και σε νησιά, όπως η Σαμοθράκη. Οι πλημμύρες αποτελούν σοβαρή φυσική καταστροφή, η οποία επηρεάζει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, θέτοντας σε κίνδυνο τις ανθρώπινες ζωές, τις υποδομές, την πολιτιστική κληρονομιά και την οικονομία. Κατά το χρονικό διάστημα των ετών 1980-2011, οι πλημμύρες έπληξαν περισσότερα από 5.5 εκατομμύρια άτομα και προκάλεσαν οικονομικές ζημίες άνω των 90 δις. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι ως το τέλος του αιώνα θα αυξηθεί στα 50 εκ. ο αριθμός των ανθρώπων που κινδυνεύουν να εκτοπιστούν εξαιτίας πλημμυρών…

…Δεν υπάρχει μόνο ο κορωνοϊός αλλά και η κλιματική αλλαγή. Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που θα πρέπει να φροντίσουν για την προστασία των παράκτιων πληθυσμών από μελλοντικές πλημμύρες λόγω σταδιακής ανόδου της στάθμης των θαλασσών, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή μελέτη.

Τουλάχιστον το 83% των προβλεπόμενων μελλοντικών ζημιών από παράκτιες πλημμύρες στην Ευρώπη θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν υψώνονταν αναχώματα και φράγματα κατά μήκος περίπου του ενός τρίτου της συνολικής ακτογραμμής της ευρωπαϊκής ηπείρου…

…Ο πολλαπλασιασμός των «αιφνίδιων πλημμυρών» είναι η νέα πραγματικότητα. «Υπάρχουν πολλές αιτίες για μια πλημμύρα. Κατ’ αρχάς το φυσικό αίτιο, δηλαδή μια μεγάλη καταιγίδα. Υπάρχουν και οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, που μεσολαβούν ανάμεσα στη βροχή και την πλημμύρα: οι πυρκαγιές, τα κακοσχεδιασμένα ή ανεπαρκή έργα, η δόμηση στις κοίτες και στις παρόχθιες περιοχές. Ολα αυτά είναι γνωστά. Είναι όμως μόνο η μία πλευρά», εξηγεί η Μαρία Μιμίκου, ομότιμη καθηγήτρια υδρολογίας και υδατικών πόρων στο ΕΜΠ…

…Την δυνατότητα να προχωρήσουν οι περιφερειάρχες σε απευθείας αναθέσεις για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων μέχρι του ποσού των 5.225.000 ευρώ, δίνει τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την αναδιάρθρωση του ΝΣΚ…

…Η εκπόνηση και ολοκλήρωση μελετών αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων σε λιγότερο από 1,5 μήνα από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες του ΥΠΕΝ είναι πραγματικά πολύ γρήγορες για τα δεδομένα της δημόσιας διοίκησης και συμβάλλουν ουσιαστικά στην κατά το δυνατόν συντομότερη υλοποίηση των αναγκαίων έργων…

…«Στο Λεκανοπέδιο η κατάσταση έχει βελτιωθεί αρκετά τις τελευταίες δεκαετίες. Δυστυχώς, όμως, είναι μια πόλη τσιμεντωμένη, οπότε τα περιθώρια των επεμβάσεων είναι συγκεκριμένα», εκτιμάει ο Παναγιώτης Παπανικολάου, καθηγητής Πειραματικής Υδραυλικής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. «Κατά τη γνώμη μου το ζήτημα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια στην Αθήνα είναι πρωτευόντως η γήρανση των αντιπλημμυρικών έργων και δευτερευόντως η ανάγκη για νέα έργα, όπως λ.χ. το ρέμα της Ραφήνας. Πιστεύω ότι οι προδιαγραφές των έργων είναι επαρκείς, δεν χρειάζεται να αλλάξουν, αλλά να εφαρμόζονται σωστά»…

…Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας, στην 1η κατηγορία θα μπορούσαμε να εντάξουμε την Κινέτα, τη Μάνδρα, την Κεφαλονιά, τη Χαλκιδική και τη Βόρεια Πελοπόννησο. Στη 2η κατηγορία εντάσσονται οι περιοχές που βρίσκονται πιο μέσα στον ηπειρωτικό χώρο, όπως η Καρδίτσα, και στην 3η κατηγορία οι περιοχές που πλήττονται από τις ποτάμιες πλημμύρες (Εβρος, Αξιός, Νέστος κ.λπ.)…

Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις έχουν αποδειχθεί μοιραίες σε πολλές περιοχές τα τελευταία χρόνια. Από ποταμούς και ρέματα που μετατράπηκαν σε δρόμους, κτίρια που «φύτρωσαν» σε όχθες ποταμών, μπαζώματα, μέχρι τη μετατροπή των πλημμυρικών δέλτα των ποταμών σε παραθεριστικές περιοχές. «Κατά τη γνώμη μου, οι ανθρώπινες επεμβάσεις στις λεκάνες απορροής παίζουν σημαντικό ρόλο. Δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε βέβαια το γεγονός ότι οι υποδομές μας είναι συχνά ξεπερασμένες. Για παράδειγμα, δίκτυα ομβρίων ή αποχέτευσης που κατασκευάστηκαν 40-50 χρόνια νωρίτερα είναι λογικό να μην μπορούν πλέον να ανταποκριθούν. Η τάση, πάντως, σε επιστημονικό επίπεδο είναι ο συνδυασμός τεχνικών έργων με τις λεγόμενες “φυσικές λύσεις” (nature based solutions), όπως λίμνες κατακράτησης νερού, οι οποίες “παντρεύονται” καλύτερα με το φυσικό περιβάλλον. Τέλος, να σημειώσουμε τον ρόλο που παίζουν οι φυσικές καταστροφές –για παράδειγμα η απώλεια ενός δάσους– στην περαιτέρω επιβάρυνση των πλημμυρικών παροχών», αναφέρει ο Βαγγέλης Μπαλτάς, καθηγητής Υδρολογίας και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ…

…Η μόνη λύση είναι να επαναφέρουμε τον χώρο που πήραμε από τα ρέματα στα ρέματα. Το νερό θέλει τον χώρο που του πήραμε. Δεν θέλει άλλα τσιμέντα, άλλα συρματοκιβώτια άλλες κοπές δέντρων και καθαρισμούς αυτοφυούς βλάστησης. Θέλει χώρο. Θέλει έργα διαχείρισης πλημμυρών σύμφωνα με την τρέχουσα επιστημονική πραγματικότητα (φυσική μηχανική) και όχι αντιπλημμυρικά έργα όπως τα κάναμε 50 χρόνια πριν. Όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες και συνυπευθυνότητα στα εγκλήματα που γίνονται…

…Καθυστερήσεις παρουσιάζουν τα αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία, που δρομολογήθηκαν μετά την καταστροφή από την κακοκαιρία «Ιανός» τον Σεπτέμβριο του 2020.

Το βάρος έπεσε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία με τη σειρά της επικαλέστηκε τη γραφειοκρατία για τη μη έγκαιρη εκτέλεση των έργων τρία χρόνια μετά τη δημοπράτησή τους. Ζητούμενο παραμένει και η παρακολούθηση όλων των αντιπλημμυρικών έργων από κάποια κεντρική αρχή. Το μεγαλύτερο από τα έργα που ακολούθησαν την καταστροφή στη Θεσσαλία, αφορούσε την αποκατάσταση βασικών υποδομών: επανακατασκευή οδοστρωμάτων, γεφυρών κ.ά. στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, με προϋπολογισμό 143 εκατ. Ευρώ…

3DR Engineering
Thermovent
Kostal Solar

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

3ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Verde.Tec 2024
13ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Newsletter

Close Popup

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας, αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Ρυθμίσεις απορρήτου

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.

Τα λειτουργικά cookies παρακολουθούν την σωστή λειτουργία του ιστότοπου μας και επιτρέπουν στον ιστότοπο να θυμάται τις επιλογές που κάνετε (π.χ. προτιμήσεις γλώσσας ή περιοχής). Παρέχουν χαρακτηριστικά, τα οποία σας βοηθούν έτσι ώστε να μη χρειάζεται να καθορίζετε τις επιλογές σας κάθε φορά που επισκέπτεστε τον ιστότοπο. Οι πληροφορίες που συλλέγουν αυτά τα cookies είναι ανώνυμες και δεν είναι δυνατόν να παρακολουθήσουν την δραστηριότητα της περιήγησής σε άλλους ιστότοπους.

Preferences
Τα λειτουργικά cookies παρακολουθούν την σωστή λειτουργία του ιστότοπου μας και επιτρέπουν στον ιστότοπο να θυμάται τις επιλογές που κάνετε (π.χ. προτιμήσεις γλώσσας ή περιοχής).
  • _at_cm_hide

Απορρίψη όλων των υπηρεσιών
Save
Δέχομαι όλες τις υπηρεσίες