spot_img
Civiltech
Civiltech
spot_img

Σ. Βλάχος (Δασολόγος): Δασικοί χάρτες, πρόδηλα σφάλματα, αντιρρήσεις & κόστος

Nanodomi
Bosch
Ariston

Το Περιφερειακό Τμήμα Αιτωλοακαρνανίας του ΤΕΕ διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση για την ανάρτηση των δασικών χαρτών, με κεντρικό ομιλητή τον κ. Σπυρίδων Βλάχο (Δασολόγο με Α’ Βαθμό) του Τμήματος Δασικών Χαρτογραφήσεων της Διεύθυνσης Δασών Αιτωλοακαρνανίας.

- Advertisement -

Έπειτα από μία σύντομη ιστορική αναδρομή, ο κ. Βλάχος ανέλυσε τα άρθρα του ΠΔ 32/2016 “Ορισμός επιστημονικών κριτηρίων και συνεκτιμώμενων στοιχείων για την υπαγωγή εκτάσεων στις περιπτώσεις των παραγράφων 1, 2 και 5 του άρθρου 3 του Ν. 998/1979” καθώς και μια σειρά από χρηστικές πληροφορίες που αφορούν στις εξαιρέσιμες περιοχές, στο που βλέπουμε, πως ενημερωνόμαστε και πως πλοηγούμαστε στους δασικούς χάρτες, ενώ στη συνέχεια ανέλυσε τα ζητήματα που αφορούν τις αντιρρήσεις και τις διορθώσεις πρόδηλων σφαλμάτων με τέλος ή ατελώς. Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τι συμπεριέλαβε για τα σφάλματα και τις αντιρρήσεις στην παρουσίασή του ο κ. Βλάχος:

Ηλεκτρονική αίτηση στον ειδικό διαδικτυακό τόπο για διόρθωση προδήλων σφαλμάτων ατελώς

Η Αίτηση Διόρθωσης Πρόδηλου Σφάλματος είναι μια διαδικασία με την οποία μπορείτε να αιτηθείτε την διόρθωση συγκεκριμένων κατηγοριών σφαλμάτων του δασικού χάρτη ατελώς.

- Advertisement -

Οι αιτήσεις αυτές:

  1. διορθώνουν προφανή σφάλματα τεχνικής φύσης ή φωτοερμηνείας, ή παραλείψεις απεικόνισης πράξεων της διοίκησης, λαθος απόδοση χαρακτήρα τεχνητών φυτειών
  2. εξετάζονται σε υπηρεσιακό  επίπεδο από  τις τοπικές αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες και εφόσον υπάρχει συμφωνία για το πρόδηλο του σφάλματος, παραπέμπεται στην αρμόδια επιτροπή για τυπική εξέταση.

Προσοχή! Οι αιτήσεις Διόρθωσης Πρόδηλου Σφάλματος δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις ουσιαστικής αμφισβήτησης του δασικού χαρακτήρα μιας περιοχής αλλά στις συγκεκριμένες περιπτώσεις που αναφέρονται στην Υ.Α. 153394/919/12.04.2017. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι μια Αίτηση Διόρθωσης Προδήλου Σφάλματος δεν εμπίπτει στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, δίνεται η δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο να την υποβάλει ως αντίρρηση, πληρώνοντας και το τέλος που αναλογεί σε αυτήν.

Στα πρόδηλα συμπεριλήφθησαν και οι περιπτώσεις του αρ.1 και αρ 2 της 64663/2956/08.07.2020 ΦΕΚ Β 2773

Οικοδομικές άδειες πριν την 11.06.1975

Αφορά σε οικ.άδειες και για άλλες χρήσεις, αποθήκες, στάβλοι κλπ

  • Αντίγραφο οικ.άδειας (υπάγονται και οι άδειες που εκδόθηκαν από τους σταθμούς Χωροφυλακής (ΣτΕ 3223/2012)
  • Βεβαίωση ΥΔΟΜ ή υπ. δήλωση μηχανικού ότι η κατασκευή έχει κατασκευαστεί με αδεια, που δεν έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί
  • Αποτύπωση της αναγκαίας επιφάνειας στο ΕΓΣΑ 87 από ιδιώτη μηχανικό με βεβαίωση για τα όρια αρτιότητας

Σχόλιο: κτίρια προϋφιστάμενα πριν το 1955 αποτυπώνονται με το περίγραμμα τους

Οικοδομικές άδειες πριν την έναρξη ισχύος του 4030/2011,

που εκδόθηκαν σε συνέχεια έκδοσης σχετικής διοικητικής πράξης από την οικεία δασική υπηρεσία βλ.92828/4471/28.09.2020 εφόσον αφορούν κατοικία και όχι άλλες χρήσεις 113426/5516/25.11.2020 ΑΔΑ 6ΓΛΟ4653Π8-ΩΣΚ

  • Αντίγραφο αδειας
  • Βεβαίωση ΥΔΟΜ ή υπ. δήλωση μηχανικού ότι η κατασκευή έχει κατασκευαστεί με άδεια, που δεν έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί ακόμη και αν δεν έχει υλοποιηθεί (η άδεια να μην έχει λήξει)
  • Αποτύπωση της αναγκαίας επιφάνειας στο ΕΓΣΑ 87 από ιδιώτη μηχανικό με επιπρόσθετη βεβαίωση για τα όρια αρτιότητας
  • Τη σχετική βεβαίωση της δασικής υπηρεσίας

Ηλεκτρονική αίτηση στον ειδικό διαδικτυακό τόπο για αντίρρηση (με τέλος)

Αντιρρήσεις κατά του Δασικού Χάρτη υποβάλλει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που έχει έννομο συμφέρον.

Το έννομο συμφέρον θεμελιώνεται µε την επίκληση εμπράγματου (πχ κυριότητα) ή ενοχικού δικαιώματος (πχ μίσθωση) (δείτε την ενότητα ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ).

Οι αντιρρήσεις αφορούν στην αμφισβήτηση:

  • του χαρακτήρα (δασική, χορτολιβαδική, άλλη) ή της μορφής (ΑΔ,ΔΑ,ΑΑ,ΔΔ) των εμφανιζόμενων εκτάσεων στο δασικό χάρτη
  • της ορθής απεικόνισης της γεωγραφικής θέσης των ορίων των δασών και δασικών/ χορτολιβαδικών εκτάσεων.

Η προθεσμία υποβολής των αντιρρήσεων ξεκίνησε από την ημέρα που ορίζεται στην απόφαση της αρμόδιας Διεύθυνσης Δασών και διαρκεί 105 ημερολογιακές ημέρες, ή 125 για τους κατοίκους του εξωτερικού.(03.06.2021 και 23.06.2021 αντίστοιχα)

Οι αντιρρήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής στον ιστότοπο του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Ποια είναι τα βήματα υποβολής Αντίρρησης με τέλος κατά του Δασικού Χάρτη;

  • Συνδεθείτε στην εφαρμογή καταχωρώντας τους προσωπικούς σας κωδικούς TAXISNET.
  • Συμπληρώστε τα προσωπικά στοιχεία και στοιχεία επικοινωνίας σας.
  • Υποδείξτε, μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής, τις γεωγραφικές συντεταγμένες των κορυφών του πολυγώνου/γεωτεμαχίου που περικλείει τη συγκεκριμένη έκταση της οποίας αμφισβητείτε το χαρακτήρα.
  • Συλλέξτε τα έγγραφα που τεκμηριώνουν την αντίρρηση σας.
    ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: τα έγγραφα δεν επισυνάπτονται ηλεκτρονικά κατά την υποβολή της αντίρρησης.
  • Πληρώστε το ειδικό τέλος για την υποβολή αντιρρήσεων.

Μετά από χρονικό διάστημα μερικών ημερών, αφού ταυτοποιηθεί η πληρωμή σας, η αντίρρησή σας λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου (οριστική υποβολή) και μπορείτε από την εφαρμογή να αποθηκεύσετε και να εκτυπώσετε το σχετικό Αποδεικτικό Υποβολής Αντιρρήσεων.

Προσοχή! Για κάθε αυτοτελή έκταση της οποίας αμφισβητείτε τον χαρακτήρα που έχει αποδοθεί στον δασικό χάρτη, θα πρέπει να υποβληθεί ξεχωριστή αντίρρηση. Εάν, για παράδειγμα, έχετε δύο διαφορετικά αγροτεμάχια και αμφισβητείτε και στα δύο τον χαρακτηρισμό τους, θα υποβάλετε δύο αντιρρήσεις.

  • Τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έγγραφα της αντίρρησης υποβάλλονται σε κλειστό χαρτοφύλακα (με λάστιχα) στο εξωτερικό του οποίου επικολλάται το Αποδεικτικό Υποβολής Αντιρρήσεων και αποστέλλεται με δεύτερο εξωτερικό φάκελο ταχυδρομικά, το αργότερο εντός 10 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων, με συστημένη επιστολή προς το αρμόδιο ΣΥΑΔΧ. Στον φάκελο αποστολής αναγράφεται υποχρεωτικά το όνομα του ενδιαφερόμενου και ο αριθμός πρωτοκόλλου των αντιρρήσεων που υποβάλλατε ηλεκτρονικά. Ως ημερομηνία αποστολής θεωρείται η ημερομηνία που αναγράφεται στη σφραγίδα κατάθεσης στο ταχυδρομείο, αυτοπροσώπως ή μέσω τρίτου στο αρμόδιο Σημείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ), κατόπιν σχετικής επικοινωνίας.

Ποιο είναι το κόστος του ειδικού τέλους μίας αντίρρησης;

  • έως και 100 τ.μ., 10 ευρώ
  • έως και 1.000 τ.μ., 40 ευρώ
  • πάνω από 1 έως 5 στρέμματα, 90 ευρώ
  • πάνω από 5 έως 10 στρέμματα, 180 ευρώ
  • πάνω από 10 έως 20 στρέμματα, 350 ευρώ
  • πάνω από 20 έως 100 στρέμματα, 700 ευρώ
  • πάνω από 100 έως 300 στρέμματα, 1.400 ευρώ
  • πάνω από 300 στρέμματα, 3.300 ευρώ

Το ειδικό τέλος υπολογίζεται αυτόματα από την εφαρμογή. Επισημαίνεται ότι για να γίνει ο υπολογισμός του τέλους ορθά, χωρίς περιττή επιβάρυνση, θα πρέπει κατά την υποβολή της αντίρρησης να έχετε επιλέξει μόνο τα τμήματα της ιδιοκτησίας σας για τα οποία επιθυμείτε να επανεξετασθεί ο χαρακτηρισμός.

Αντίρρηση ατελώς

α) που έχουν συμπεριληφθεί στο δασικό χάρτη, λόγω μη αποτύπωσης του περιγράμματος της παρ. 2 περίπτωση α΄ του άρθρου 23 του ν. 3889/2010, όπως ισχύει, καθώς και οι εκτάσεις που εμπίπτουν στις περιπτώσεις της παρ. 3β του άρθρου 31 του ν. 4280/2014, όπως ισχύει,

β) που εμφανίζονται ως δασικές στη φωτοερμηνεία της παλαιότερης αεροφωτογράφησης, αλλά περιλαμβάνονται σε διανομές (κληροτεμάχια) του εποικισμού και του αναδασμού, οι οποίες δεν απεικονίζονται στους αναρτημένους δασικούς χάρτες.

γ) που εμφανίζονται ως χορτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις, είτε κατά την παλαιότερη είτε κατά την πρόσφατη

αεροφωτογράφηση, αλλά περιλαμβάνονται σε περιοχές του εποικισμού και του αναδασμού, οι οποίες δεν απεικονίζονται στους αναρτημένους δασικούς χάρτες.

δ) για τις οποίες έχουν εκδοθεί τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού κατά τη διαδικασία του άρθρου 14 ν. 998/1979, οι οποίες δεν απεικονίζονται στους αναρτημένους δασικούς χάρτες.

ε) κατά το τμήμα που εμπίπτει σε εκκρεμείς αιτήσεις και υποθέσεις στη διαδικασία του άρθρου 14 ν. 998/1979 (άρθρο 28 παρ. 18.α ν. 2664/1998 όπως ισχύει).

στ) που υποβάλλονται από Οργανισµούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθµού.

ζ) που υποβάλλονται από την Κεντρική Διοίκηση κατά την έννοια της περίπτωσης στ΄ της παρ.1 του άρθ. 14 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143).

Για την τεκμηρίωση της υπαγωγής στις ανωτέρω περιπτώσεις α΄ ή β΄ και γ΄ με την αντίρρηση υποβάλλονται, απαρέγκλιτα, από τον ενδιαφερόμενο, ως απαραίτητα συμπληρωματικά στοιχεία, βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας δόμησης (περ. α΄) ή της υπηρεσίας εποικισμού (περ. β΄ ή γ΄) αντίστοιχα. Για την περίπτωση δ΄ υποβάλλεται η τελεσίδικη πράξη. Για την περίπτωση ε΄ υποβάλλεται αντίγραφο της πρωτοκολλημένης αίτησης, εκκρεμούσας πράξης ή αντίρρησης στις επιτροπές του άρθρου 10 της διαδικασίας του άρθρου 14 του ν. 998/1979.

Διαδικασία και δικαιολογητικά:

αποστέλεται email, ΣΤΟ ΣΥΑΔΧ και η αντίρρηση υποβάλλεται ατελώς από το προσωπικό του ΣΥΑΔΧ.

  1. Έγγραφο που να εξηγεί τους λόγους της ατέλειας
  2. ΕΝΝΟΜΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ: εμπράγματο ή ενοχικό
  3. Απλό φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου του δικαιούχου.
  4. Απλό φωτοαντίγραφο εγγράφου που να αποδεικνύει τον ΑΦΜ
  5. Πλήρη στοιχεία επικοινωνίας (Οδός, αριθμός, ΤΚ, κάτοικος εσωτ. ή εξωτ., Δήμος, Νομός, Χώρα, κινητό τηλ., e-mail).
  6. Σε ψηφιακή μορφή το πολύγωνο/γεωτεμάχιο (αρχείο AutoCAD DXF 2000, σύμφωνο με το υπόδειγμα ) ή μορφής ASCII, δηλαδή αρχείο κειμένου(.txt).
  7. Κατά περίπτωση, βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας δόμησης (περ. α΄) ή της υπηρεσίας εποικισμού ή της πράξης χαρακτηρισμού

Το ΣΥΑΔΧ συντάσσει την αντίρρηση και ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο με αντίγραφο της αντίρρησης αυτής.

Γιατί πρέπει να κάνω αντίρρηση/πρόδηλο:

Εάν ΔΕΝ κάνω αντίρρηση, ότι είναι πράσινο στο δασικό χάρτη, (πλην των ΑΑ και ΑΝ , ΠΑ και ΑΝ), στη μερική κύρωση θα υπαχθεί στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, αρχικά, και στην ολική κύρωση τελικά.

Οι αντιρρήσεις και τα πρόδηλα εξαιρούν τις σχετικές εκτάσεις από την μερική κύρωση και παραπέμπουν τις εκτάσεις αυτές για εξέταση στις ΕΠ.Ε.Α.

Μπορείτε να κατεβάσετε την παρουσίαση του κ. Βλάχου από εδώ

Fibran
Katoikia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

3ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Verde.Tec 2024
13ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Newsletter

Close Popup

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας, αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Ρυθμίσεις απορρήτου

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.

Τα λειτουργικά cookies παρακολουθούν την σωστή λειτουργία του ιστότοπου μας και επιτρέπουν στον ιστότοπο να θυμάται τις επιλογές που κάνετε (π.χ. προτιμήσεις γλώσσας ή περιοχής). Παρέχουν χαρακτηριστικά, τα οποία σας βοηθούν έτσι ώστε να μη χρειάζεται να καθορίζετε τις επιλογές σας κάθε φορά που επισκέπτεστε τον ιστότοπο. Οι πληροφορίες που συλλέγουν αυτά τα cookies είναι ανώνυμες και δεν είναι δυνατόν να παρακολουθήσουν την δραστηριότητα της περιήγησής σε άλλους ιστότοπους.

Preferences
Τα λειτουργικά cookies παρακολουθούν την σωστή λειτουργία του ιστότοπου μας και επιτρέπουν στον ιστότοπο να θυμάται τις επιλογές που κάνετε (π.χ. προτιμήσεις γλώσσας ή περιοχής).
  • _at_cm_hide

Απορρίψη όλων των υπηρεσιών
Save
Δέχομαι όλες τις υπηρεσίες