spot_img
Civiltech
Civiltech
spot_img

Εξοικονομώ 2021: Το σχέδιο για τη συμφωνία συνεργασίας με τις τράπεζες

Nanodomi
Bosch

Με πρόσκληση που απέστειλε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς τις Τράπεζες (ως Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί), καθορίζονται οι όροι συνεργασίας στα πλαίσια της υλοποίησης του Προγράμματος «Εξοικονομώ 2021».

- Advertisement -

Συγκεκριμένα, σκοπός της Πρόσκλησης είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος για συνεργασία του Ενδιάμεσου Χρηματοπιστωτικού Οργανισμού, μέσω Συμφωνίας Προσχώρησης με τον Φορέα Υλοποίησης “Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος” και τον Φορέα Οικονομικής Διαχείρισης “Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε.”, με σκοπό την υλοποίηση του Προγράμματος «Εξοικονομώ 2021» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που υλοποιείται στα πλαίσια του Έργου «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον – Κύκλοι 2021, 2022» και χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Διαβάστε παρακάτω το περιεχόμενο της πρόσκλησης καθώς και το Σχέδιο Συμφωνίας Συνεργασίας των Τραπεζών, όπου μεταξύ άλλων αναλύονται και οι όροι που αφορούν στις δανειακές συμβάσεις με τους ωφελούμενους:

- Advertisement -
Olympic Engineering

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Με την υπ’ αριθμ. 159296 ΕΞ 2021/13-12-2021 Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών πραγματοποιήθηκε η Ένταξη του Έργου με τίτλο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον – Κύκλοι 2021, 2022» στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο προϋπολογισμός του Έργου ανέρχεται σε 1.354.080.000,00 Ευρώ και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του Προγράμματος NextGeneration EU, και αφορά στη βελτιστοποίηση του λειτουργικού ενεργειακού προφίλ των κτιρίων κατοικιών, χρηματοδοτώντας ανακαινίσεις που σχετίζονται με την ενεργειακή απόδοση. Σύμφωνα με την ως άνω Απόφαση, το Έργο θα υλοποιηθεί σε χωριστούς κύκλους (2021 και 2022) και συνίσταται στην παροχή κινήτρων για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια, τα οποία υφίστανται νόμιμα και χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία (μονοκατοικίες, μεμονωμένα διαμερίσματα, πολυκατοικίες), με στόχο την αναβάθμισή τους τουλάχιστον κατά 3 ενεργειακές κατηγορίες, τη μείωση των ενεργειακών αναγκών και της κατανάλωσης συμβατικών καυσίμων, στο πλαίσιο της μετάβασης σε ένα «Ενεργειακά Αποδοτικό Σπίτι».

Η δράση συνίσταται στην παροχή κινήτρων για την πραγματοποίηση παρεμβάσεων ενεργειακής εξοικονόμησης και συγκεκριμένα επιδότηση επιτοκίου σε περίπτωση σύναψης δανείου, επιχορήγηση του κόστους των παρεμβάσεων και κάλυψη του κόστους των ενεργειακών επιθεωρήσεων, του Συμβούλου Έργου και των λοιπών «άυλων» δαπανών (άδειες, μελέτες, Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου), σύμφωνα με τα οριζόμενα στους όρους των προγραμμάτων, με τα οποία αυτή υλοποιείται.

Με την Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΕΣΠΑΕΝ/118225/2849 (ΦΕΚ Β’ 5778/10.12.2021) Κοινή Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκηρύχτηκε το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021», που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται σε 1.138.269.150 Ευρώ, και η χρηματοδότηση προέρχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στο πλαίσιο του Προγράμματος, οι ανωτέρω πόροι δύνανται να συνδυασθούν με άλλους εθνικούς πόρους για την υλοποίηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε επιλέξιμες κατοικίες, ενώ οι διαθέσιμοι πόροι του Προγράμματος δύνανται να προσαυξηθούν, σε περίπτωση μεγάλου όγκου αιτήσεων και εξάντλησης των πόρων αυτής.

2. ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

2.1. Δικαίωμα υποβολής αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της παρούσας Πρόσκλησης έχει κάθε νομικό πρόσωπο, το οποίο λειτουργεί ως Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός, όπως ορίζεται από το νόμο, και διαθέτει ένα (1) τουλάχιστον υποκατάστημα στην Ελληνική Επικράτεια.

2.2. Αποκλεισμός Υποψηφίων

Δεν γίνονται δεκτοί και αποκλείονται από τη συνεργασία :

  1. Όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην ανωτέρω παράγραφο 2.1 της παρούσας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
  2. Όσοι προβαίνουν σε ψευδείς δηλώσεις, κατά την παροχή πληροφοριών που απαιτούνται σύμφωνα με την παρούσα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
  3. Οι εξωχώριες (off-shore) εταιρείες, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4 παρ. 4 του Ν. 3310/2005.

2.3. Αποκλείονται όσοι έχουν καταδικαστεί για:

  • Συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, όπως ορίζεται στο Άρθρο 2 (1) της απόφασης – πλαίσιο 2008/841 ΔΕΥ του Συμβουλίου της 24ης Οκτωβρίου 2008 (Επίσημη Εφημερίδα Ε.Ε. L300/11.11.2008), όπως ισχύει.
  • Δωροδοκία, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 της σύμβασης περί της καταπολέμησης της διαφθοράς, στην οποία ενέχονται υπάλληλοι των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ή των κρατών- μελών της Ένωσης (ΕΕ C 195 της 25.6.1997, σ. 1) και στην παράγραφο 1 του άρθρου 2 της απόφασης-πλαίσιο 2003/568/ΔΕΥ του Συμβουλίου της 22ας Ιουλίου 2003, για την καταπολέμηση της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα (ΕΕ L 192 της 31.7.2003, σ. 54), καθώς και όπως ορίζεται στο άρθρο 236 του Π.Κ.
  • Απάτη, κατά την έννοια του Άρθρου 3 της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/1371 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Ιουλίου 2017, σχετικά με την καταπολέμηση, μέσω του ποινικού δικαίου, της απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, όπως ισχύει.
  • Τρομοκρατικά εγκλήματα ή εγκλήματα συνδεόμενα με τρομοκρατικές δραστηριότητες, όπως ορίζονται, αντιστοίχως, στο άρθρο 3 της Οδηγίας ΕΕ 2017/541 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ή ηθική αυτουργία ή συνέργεια ή απόπειρα διάπραξης εγκλήματος, όπως ορίζονται στο άρθρο 14 αυτής και όπως τροποποιήθηκε δια της τροποποιητικής απόφασης 2008/919/ΔΕΥ.
  • Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όπως ορίζεται στην Οδηγία ΕΕ 2015/849 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Μαΐου 2015, σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, η οποία ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία με το ν. 4557/2018 (Α`139).
  • Παιδική εργασία και άλλες μορφές εμπορίας ανθρώπων, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 της Οδηγίας 2011/36/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Απριλίου 2011, για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και για την προστασία των θυμάτων της, καθώς και για την αντικατάσταση της απόφασης- πλαίσιο 2002/629/ΔΕΥ του Συμβουλίου (ΕΕ L 101 της 15.4.2011, σ. 1), η οποία ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία με το ν.4198/2013 (Α` 215) και όπως ισχύει κατόπιν του ν.4619/2019).

Η υποχρέωση αποκλεισμού Ενδιάμεσου Χρηματοπιστωτικού Οργανισμού εφαρμόζεται, επίσης, όταν το πρόσωπο, εις βάρος του οποίου εκδόθηκε αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση, είναι μέλος του διοικητικού, διευθυντικού ή εποπτικού οργάνου του εν λόγω Ενδιάμεσου Χρηματοπιστωτικού Οργανισμού ή έχει εξουσία εκπροσώπησης, λήψης αποφάσεων ή ελέγχου σε αυτό. Η υποχρέωση αυτή αφορά, στις περιπτώσεις ανωνύμων εταιρειών και των πιστωτικών συνεταιρισμών, τον διευθύνοντα σύμβουλο, καθώς και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και σε κάθε άλλη περίπτωση νομικού προσώπου, τον νόμιμο εκπρόσωπό του.

2.4. Επίσης, αποκλείονται όσοι εμπίπτουν σε μία από τις παρακάτω περιπτώσεις, που αποδεδειγμένα διαπιστώθηκαν, με οποιοδήποτε νόμιμο μέσο, από τoν Φορέα Υλοποίησης:

  1. Τελούν υπό ειδική εκκαθάριση, κατά την έννοια του ν. 4261/2014, εξυγίανση, κατά την έννοια του άρθρου 2 του ν. 4335/2015, ή τελούν σε ανάλογη κατάσταση που προβλέπεται από τις διατάξεις της χώρας εγκατάστασής τους.
  2. Έχει κινηθεί σε βάρος τους διαδικασία κήρυξης σε ειδική εκκαθάριση, κατά την έννοια του ν. 4261/2014,εξυγίανση, κατά την έννοια του άρθρου 2 του ν. 4335/2015, ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια διαδικασία προβλεπόμενη από τις διατάξεις της χώρας εγκατάστασης τους.
  3. Έχουν καταδικασθεί, βάσει δικαστικής απόφασης που έχει ισχύ δεδικασμένου, σύμφωνα με τις διατάξεις της χώρας όπου εκδόθηκε η απόφαση και η οποία διαπιστώνει αδίκημα σχετικό με την επαγγελματική δραστηριότητα τους.
  4. Έχουν διαπράξει σοβαρό επαγγελματικό παράπτωμα συναφές με το αντικείμενο της παρούσας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή σε σχέση με την επαγγελματική τους ιδιότητα.
  5. Δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά στην καταβολή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με τις διατάξεις τόσο της χώρας εγκατάστασής τους όσο και του ελληνικού δικαίου. Στην περίπτωση υποβολής πρότασης από αλλοδαπό νομικό πρόσωπο, θα υποβάλλεται ένορκη βεβαίωση για την εκπλήρωση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων στην Ελλάδα.
  6. Δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά στην πληρωμή των φόρων και τελών, σύμφωνα με τις διατάξεις τόσο της χώρας εγκατάστασης τους όσο και του ελληνικού δικαίου. Στη περίπτωση υποβολής πρότασης από αλλοδαπό νομικό πρόσωπο, θα υποβάλλεται ένορκη βεβαίωση για την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων στην Ελλάδα.
  7. Έχουν κριθεί ένοχοι σοβαρών ψευδών δηλώσεων κατά την παροχή των πληροφοριών που απαιτούνται κατ` εφαρμογή του παρόντος ή όταν δεν έχουν παράσχει τις πληροφορίες αυτές.
  8. Εκκρεμεί πράξη εναντίον τους για ανάκτηση παράνομης κρατικής ενίσχυσης δυνάμει απόφασης της Ε.Ε. ή του ΔΕΚ. Μέλος της ανώτατης διοίκησης έχει καταδικαστεί με απόφαση res judicata, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, όσον αφορά στην επαγγελματική του δραστηριότητα.
  9. Μέλος της ανώτατης διοίκησης έχει προβεί σε σοβαρή παραβίαση επαγγελματικού καθήκοντος. Η υποχρέωση, αφορά ιδίως:
    • Στις περιπτώσεις ανωνύμων εταιρειών (ΑΕ), τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, καθώς και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
    • Στις περιπτώσεις των πιστωτικών συνεταιρισμών όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
    • Σε κάθε άλλη περίπτωση νομικού προσώπου, τον νόμιμο εκπρόσωπό του.

3. ΑΙΤΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Οι Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί που επιθυμούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στην παρούσα Πρόσκληση, πρέπει να υποβάλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος ΙΙ το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Πρόσκλησης.

Η αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος παρέχει το σύνολο των στοιχείων του Παραρτήματος ΙΙ της παρούσας και συνοδεύεται από τα αντίστοιχα έγγραφα τεκμηρίωσης.

Οι ενδιαφερόμενοι Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί συμπληρώνουν και υποβάλλουν την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην Ελληνική γλώσσα.

Υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Ως ημερομηνία έναρξης κατάθεσης της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος ορίζεται η ημερομηνία της παρούσας πρόσκλησης, χωρίς καταληκτική προθεσμία κατάθεσης.

Διαδικασία υποβολής αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Η αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με τα αντίστοιχα έγγραφα τεκμηρίωσης αποστέλλεται στην παρακάτω ταχυδρομική διεύθυνση:

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Νίκης 4, 105 63, Αθήνα

Ο φάκελος της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, πλέον των στοιχείων του ενδιαφερόμενου Ενδιάμεσου Χρηματοπιστωτικού Οργανισμού, αναφέρει και τα εξής:

«Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για προσχώρηση στο Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021» “ΟΝΟΜΑ ΕΧΟ”

Με την ένδειξη

«Να μην ανοιχθεί από την Υποδοχή και να παραδοθεί στη Γραμματεία – Πρωτόκολλο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος»

Η αποστολή της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος μετά των σχετικών εγγράφων τεκμηρίωσης, γίνεται με απόδειξη (συστημένη αλληλογραφία ή υπηρεσία ταχυμεταφοράς). Ο υποψήφιος Ενδιάμεσος Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός έχει, επίσης, τη δυνατότητα, όπως αποστείλει το περιεχόμενο των φακέλων στο ΤΕΕ σε ηλεκτρονική μορφή, είτε με μετακινούμενο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης (π.χ. usb stick) είτε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στο gd-aeee@central.tee.gr αναγράφοντας ως Θέμα: «Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για προσχώρηση στο Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021» -“ΟΝΟΜΑ ΕΧΟ” .

Το ΤΕΕ, εντός τριών (3) ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος μετά των σχετικών εγγράφων τεκμηρίωσης, αποστέλλει βεβαίωση παραλαβής στους υποψηφίους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η οποία θα αναφέρει τον Αριθμό και την ημερομηνία εισερχόμενου πρωτοκόλλου που έλαβε η αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μετά των σχετικών εγγράφων τεκμηρίωσης.

Η ως άνω βεβαίωση δεν συνιστά δήλωση πληρότητας της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και των υποβληθέντων εγγράφων, ούτε οποιουδήποτε είδους αξιολόγηση ή αποδοχή αυτής.

Οι υποψήφιοι μπορούν να αποσύρουν την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντός τους σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας επιλογής, στέλνοντας (i) μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και (ii) σχετική επιστολή στην προαναφερθείσα ταχυδρομική διεύθυνση.

Οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος στέλνονται σε ένα ενιαίο κλειστό φάκελο που περιέχει την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στοιχεία, πληροφορίες σε έντυπη ή/και σε ηλεκτρονική μορφή με μετακινούμενο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης (π.χ. usb stick, CD- rom).

Ο κλειστός φάκελος θα περιλαμβάνει τα εξής:

  1. Αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος υποψηφίου Ενδιάμεσου Χρηματοπιστωτικού Οργανισμού, σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙ.
  2. Ταυτότητα υποψηφίου Ενδιάμεσου Χρηματοπιστωτικού Οργανισμού, σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙ.
  3. Τυποποιημένο Έντυπο Υπεύθυνης Δήλωσης σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙ.
  4. Αντίγραφο της άδειας λειτουργίας του Ενδιάμεσου Χρηματοπιστωτικού Οργανισμού ή άλλη αντίστοιχη άδεια ή άλλο αντίστοιχο αποδεικτικό έγγραφο.
  5. Πρόσφατο πιστοποιητικό της ΤτΕ ή ΕΚΤ ή άλλης αρμόδιας αρχής κράτους-μέλους, κατά περίπτωση, ότι η άδεια λειτουργίας βρίσκεται εν ισχύ.
  6. Πρακτικό του οργάνου Διοίκησης του υποψήφιου Ενδιάμεσου Χρηματοπιστωτικού Οργανισμού, με το οποίο παρέχεται εξουσιοδότηση στον υπογράφοντα την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
  7. Υπεύθυνη Δήλωση για τη δυνατότητα του Ενδιάμεσου Χρηματοπιστωτικού Οργανισμού γεωγραφικής κάλυψης της χώρας με την ύπαρξη ενός τουλάχιστον υποκαταστήματος στην Ελληνική Επικράτεια.
  8. Ετήσιες Εκθέσεις των τελευταίων τριών διαχειριστικών χρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εκθέσεων των ορκωτών ελεγκτών και των ισολογισμών.
  9. Απόσπασμα ποινικού μητρώου, το οποίο πρέπει να έχει εκδοθεί το πολύ τρεις (3) μήνες πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Σε περίπτωση αποσπασμάτων ποινικών μητρώων που εκδίδονται από αρμόδιες υπηρεσίες έκδοσης του εξωτερικού, η αποστολή τους δύναται να γίνει έως την υπογραφή της σύμβασης προσχώρησης σε συνεργασία μεταξύ ΕΧΟ και Προγράμματος.
  10. Πιστοποιητικά φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, από τα οποία να προκύπτει ότι κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ο υποψήφιος Ενδιάμεσος Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός είναι ενήμερος ως προς τις υποχρεώσεις του που αφορούν στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης (κύριας και επικουρικής) και ως προς τις φορολογικές του υποχρεώσεις.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ:

  1. Το ως άνω υπό (9) σημείο δικαιολογητικό προσκομίζεται υποχρεωτικά από τους κάτωθι:
    • Πρόεδρος, Δ/νων Σύμβουλος και μέλη Δ.Σ. στην περίπτωση των Α.Ε.
    • Μέλη Δ.Σ. στην περίπτωση των Πιστωτικών Συνεταιρισμών
    • Σε κάθε άλλη περίπτωση νομικού προσώπου, οι νόμιμοι εκπρόσωποί του.
  2. Το ως άνω υπό (4) σημείο δικαιολογητικό δεν απαιτείται, εφόσον αυτό έχει υποβληθεί στο ΤΕΕ, στο πλαίσιο αιτήματος εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε άλλη Πρόσκληση, εντός του τελευταίου εξαμήνου από την ημερομηνία της παρούσας πρόσκλησης και με την προϋπόθεση ότι δεν υφίστανται μεταβολές.
  3. Το ως άνω υπό (8) σημείο δικαιολογητικό (Ετήσιες Εκθέσεις τελευταίας τριετίας), δεν απαιτείται, εφόσον έχουν υποβληθεί στο ΤΕΕ στο πλαίσιο αιτήματος εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε άλλη Πρόσκληση, εντός του τελευταίου εξαμήνου από την ημερομηνία της παρούσας πρόσκλησης (και περιλαμβάνουν τα ίδια τρία έτη).

Σημειώνεται ότι οι Υπεύθυνες Δηλώσεις υποβάλλονται είτε με υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 είτε με ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης του άρθρου 52 του ν. 4635/2019. Ως προς τις ιδιόγραφες υπεύθυνες δηλώσεις απαιτείται θεώρηση του γνησίου της υπογραφής.

Σημειώνεται ότι τα αποδεικτικά έγγραφα συντάσσονται στην ελληνική γλώσσα ή συνοδεύονται από επίσημη μετάφρασή τους στην ελληνική γλώσσα. Στα αλλοδαπά δημόσια έγγραφα και δικαιολογητικά εφαρμόζεται η Συνθήκη της Χάγης της 5.10.1961, που κυρώθηκε με το ν. 1497/1984 (Α` 188). Ειδικά τα αλλοδαπά ιδιωτικά έγγραφα συνοδεύονται από μετάφρασή τους στην ελληνική γλώσσα, επικυρωμένη είτε από πρόσωπο αρμόδιο κατά τις διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας είτε από πρόσωπο κατά νόμο αρμόδιο της χώρας, στην οποία έχει συνταχθεί το έγγραφο. Τα ανωτέρω έγγραφα υποβάλλονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4250/2014 (Α` 94). Ειδικώς, τα αποδεικτικά, τα οποία αποτελούν ιδιωτικά έγγραφα, μπορεί να γίνονται αποδεκτά και σε απλή φωτοτυπία, εφόσον συνυποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση, στην οποία βεβαιώνεται η ακρίβειά τους.

Τα παραπάνω έγγραφα τεκμηρίωσης υποβάλλονται σε έντυπη ή/και σε ηλεκτρονική μορφή σε μετακινούμενο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης (π.χ. usb stick, CD-rom).

Ματαίωση της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ακόμη και αυτό της τελικής επιλογής, το ΤΕΕ δύναται αιτιολογημένα να ματαιώσει αυτήν, μετά από έγγραφη ειδοποίηση των υποψηφίων και ιδίως, εφόσον:

α) οι οικονομικές και τεχνικές παράμετροι που σχετίζονται με την υλοποίηση του Έργου και τη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων Ενδιάμεσων Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών μεταβλήθηκαν ουσιωδώς..

β) στην περίπτωση που για λόγους ανωτέρας βίας δεν είναι δυνατή η υλοποίηση του Έργου.

Σε κάθε περίπτωση, το Ελληνικό Δημόσιο, το ΤΕΕ και η ΕΑΤ δεν φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε ζημία των ενδιαφερομένων από την υποβολή της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος τους, εφόσον έλαβαν την ειδοποίηση ματαίωσής της.

4. ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος εξετάζονται σύμφωνα με την ακόλουθη διαδικασία:

Τριμερής επιτροπή, απαρτιζόμενη από μέλη του ΤΕΕ, της ΕΑΤ Α.Ε και του ΥΠΕΝ, με προεδρεύοντα το μέλος του ΤΕΕ, θα προβεί στο άνοιγμα του Φακέλου της αίτησης εντός πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η επιτροπή εξετάζει την πληρότητα των στοιχείων, όπως παρατίθενται ανωτέρω και συντάσσει σχετικό πρακτικό αξιολόγησης.

Κατά τον έλεγχο και επιλογή των Ενδιάμεσων Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών τηρούνται οι θεμελιώδεις αρχές αξιολόγησης, όπως ίση μεταχείριση, μη διάκριση, εμπιστευτικότητα και διαφάνεια.

Οι υποψήφιοι μπορούν να ζητούν περαιτέρω σχετικές διευκρινίσεις από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση gd- aeee@central.tee.gr

Η παρούσα Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος αποστέλλεται στην Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι αναρτάται στο διαδικτυακό τόπο ΔΙΑΥΓΕΙΑ και στους ιστότοπους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας https://ypen.gov.gr, του ΤΕΕ https://web.tee.gr και της ΕΑΤ Α.Ε www.hdb.gr

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Κωνσταντίνος Σκρέκας

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I
ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ

Α. ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ Φορέας Υλοποίησης του Προγράμματος «Εξοικονομώ 2021»
Β. «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» Φορέας Οικονομικής Διαχείρισης του Προγράμματος «Εξοικονομώ 2021»
ΚΑΙ
ΤΩΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021»

Στην Αθήνα, σήμερα την ΧΧ-ΧΧ-ΧΧΧΧ η παρούσα Συμφωνία Προσχώρησης υπογράφεται από :

  1. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, που εδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού Νίκης αρ. 4, όπως νομίμως εκπροσωπείται από τον Πρόεδρό του κ. Γιώργο Στασινό (στο εξής το “ΤΕΕ”),
  2. Την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Ανώνυμη Εταιρεία, η οποία εδρεύει στην Αθήνα επί της οδού Μιχαλακοπούλου αρ. 80 όπως νομίμως εκπροσωπείται από τη Διευθύνουσα Σύμβουλο κ. Αθηνά Χατζηπέτρου (στο εξής η «ΕΑΤ»),
    και
  3. την Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία με την επωνυμία …………………………………., η οποία εδρεύει στην ………………………. και εκπροσωπείται νόμιμα από……… (εφεξής καλούμενη «η Τράπεζα»),

που εφεξής θα αναφέρονται από κοινού ως “τα Συμβαλλόμενα Μέρη”, εναλλακτικά «τα Μέρη» και στον ενικό «το Μέρος».

ΠΡΟΟΙΜΙΟ

Το αντισυμβαλλόμενο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα έχει επιλεγεί προκειμένου να ενεργήσει, στα πλαίσια του Προγράμματος «Εξοικονομώ 2021» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, που χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ως Ενδιάμεσος Xρηματοπιστωτικός Oργανισμός (ΕΧΟ) για τη χορήγηση, σε φυσικά πρόσωπα, δανείων και την καταβολή των κινήτρων άμεσης ενίσχυσης (επιχορήγηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης σε κατοικίες, των υποστηρικτικών τους αμοιβών Συμβούλων Έργου, μελετών, Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, ενεργειακών επιθεωρήσεων και επιδότηση του επιτοκίου στις περιπτώσεις δανείων).

Τα Συμβαλλόμενα Μέρη της παρούσας Συμφωνίας Προσχώρησης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το πλαίσιο των κατωτέρω διατάξεων και εγγράφων:

  • Τον Ν. 4822/2021 (A’ 135) Κύρωση της Σύμβασης Χρηματοδότησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Δανειακής Σύμβασης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Παραρτημάτων τους και άλλες διατάξεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
  • Τον Κανονισμό (ΕΕ) 2021/241 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου 2021, για τη θέσπιση του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.
  • Τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1407/2013 της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας.
  • Τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 651/2014 της Επιτροπής για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά.
  • Τον Κανονισμό 821/2014, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει
  • Τον Δημοσιονομικό Κανονισμό 966/2012 ΕΕ και ειδικότερα τα κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 140, παρ. 1, 2 και 4, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει.
  • Το από 11/14.12.1926 Π.Δ. «περί κωδικοποιήσεως των περί συστάσεως Τεχνικού Επιμελητηρίου κειμένων διατάξεων» (Α’ 430).
  • Τον Ν.1486/1984 «Τροποποίηση των διατάξεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος» (Α’ 161).
  • Το Π.Δ. 12/2020 «Οργανισμός Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος» (Α’ 17).
  • Τον Ν. 3912/2011 (Α’ 17) περί σύστασης του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης (Ε.ΤΕ.ΑΝ. Α.Ε.) και τον ν. 4608/2019 (Α’ 66), με τον οποίο τροποποιήθηκε ο ιδρυτικός νόμος της Ε.ΤΕ.ΑΝ. Α.Ε. και αυτή μετεξελίχθηκε στη νέα της επωνυμία, ως “Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε.”.
  • Τον Κανονισμό Επιλογής Συνεργατών – Συνεπενδυτών της Ε.ΤΕ.ΑΝ. Α.Ε. που εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. 31939/529/ 7.2011 απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας (Β’ 1777), όπως ισχύει.
  • Το Ν.4409/2016 (Α΄ 136) για τους ενεργειακούς επιθεωρητές (άρθρα 52 επόμ.).
  • Την Πράξη με τίτλο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον – Κύκλοι 2021, 2022» με Κωδικό ΟΠΣ 5150059, η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
  • Την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΕΣΠΑΕΝ/102735/2348 (Β’ 5124) ΚΥΑ με τίτλο «Ανάθεση καθηκόντων για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό κτιριακό τομέα».
  • Την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΕΣΠΑΕΝ/118225/2849 (Β’ 5778) Κοινή Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τίτλο “Προκήρυξη του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021»”, που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει.

συμφώνησαν και συναποδέχθηκαν τα ακόλουθα:

ΑΡΘΡΟ 1 – ΟΡΙΣΜΟΙ

Στην παρούσα Συμφωνία Προσχώρησης ισχύουν οι κάτωθι ορισμοί:

Έργο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον »

Δράση παροχής κινήτρων – επιδότηση επιτοκίου, επιχορήγηση κεφαλαίου και κάλυψη του κόστους των ενεργειακών επιθεωρήσεων και των λοιπών «άυλων» δαπανών, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον υφιστάμενο οικιακό κτηριακό τομέα, η οποία υλοποιείται μέσω Προκηρύξεων-Προγραμμάτων (κύκλων)

Πρόγραμμα

Το Πρόγραμμα με τίτλο «Εξοικονομώ 2021» που περιγράφει την παροχή κινήτρων – επιδότηση επιτοκίου, επιχορήγηση κεφαλαίου και κάλυψη του κόστους των ενεργειακών επιθεωρήσεων, και των λοιπών «άυλων» δαπανών, και υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Εξοικονομώ κατ’ οίκον – Κύκλοι 2021, 2022»

Επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων

Ο αποδεκτός από το Πρόγραμμα προϋπολογισμός παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, όπως καθορίζεται με την απόφαση υπαγωγής

Επιλέξιμος Προϋπολογισμός λοιπών δαπανών

Ο αποδεκτός από το Πρόγραμμα προϋπολογισμός των λοιπών δαπανών για το κόστος του Συμβούλου έργου, του Ενεργειακού Επιθεωρητή, της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, καθώς και τυχόν μελετών που είναι απαραίτητες για την ορθή υλοποίηση παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, όπως καθορίζεται με την απόφαση υπαγωγής

Συνολικός Επιλέξιμος Προϋπολογισμός

Ο Επιλέξιμος Προϋπολογισμός παρεμβάσεων ενεργειακής εξοικονόμησης και λοιπών δαπανών, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, όπως καθορίζεται με την απόφαση υπαγωγής.

Τελικό επιλέξιμο κόστος παρεμβάσεων

Το επιλέξιμο κόστος, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, όπως διαμορφώνεται βάσει των παραστατικών δαπάνης των επιλέξιμων παρεμβάσεων και ως σύνολο δεν μπορεί να υπερβαίνει τον επιλέξιμο προϋπολογισμό παρεμβάσεων της απόφασης υπαγωγής

Συνολικό Επιλέξιμο Κόστος

Το Επιλέξιμα κόστη παρεμβάσεων και δαπανών του Συμβούλου έργου, του Ενεργειακού Επιθεωρητή, της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου, καθώς και τυχόν μελετών και λοιπών επιλέξιμων δαπανών που είναι απαραίτητες για την ορθή υλοποίηση παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ , όπως διαμορφώνεται βάσει των παραστατικών δαπάνης, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τον συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό της απόφασης υπαγωγής.

Κίνητρα του Προγράμματος

Επιδότηση επιτοκίου, επιχορήγηση κόστους παρεμβάσεων ενεργειακής εξοικονόμησης και κάλυψη του κόστους των ενεργειακών επιθεωρήσεων (ΠΕΑ), τυχόν μελετών, της δαπάνης για την έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου και της αμοιβής του Συμβούλου Έργου.

Ιδιωτική συμμετοχή

Το ποσό του συνολικού προϋπολογισμού που δεν καλύπτεται από την επιχορήγηση.

Δανειακή Σύμβαση

Η σύμβαση που συνάπτει ο Ωφελούμενος (Φυσικό Πρόσωπο) με τον Ενδιάμεσο Χρηματοπιστωτικό Οργανισμό της επιλογής του, που του χορηγεί το δάνειο.

Ίδια κεφάλαια

Είναι η απαιτούμενη ιδιωτική συμμετοχή μείον το ποσό της δανειακής Σύμβασης (αν υπάρχει).

Δυνητικά Ωφελούμενος

Είναι το φυσικό πρόσωπο που ενδιαφέρεται να υπαχθεί στο Πρόγραμμα και να επωφεληθεί από τα Κίνητρα του Προγράμματος.

Προμηθευτής

Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που προμηθεύει τα υλικά / συστήματα και εκδίδει παραστατικά που υποβάλλονται στο Πρόγραμμα.

Ανάδοχος

Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που υλοποιεί το έργο ή μέρος αυτού και εκδίδει παραστατικά που υποβάλλονται στο Πρόγραμμα.

Φορέας Οικονομικής Διαχείρισης του Προγράμματος

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε.

Φορέας Υλοποίησης του Προγράμματος

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).

Εργάσιμη Ημέρα

Είναι μία ημέρα, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, κατά την οποία τα πιστωτικά ιδρύματα λειτουργούν στην Ελλάδα.

Περίοδος Επιλεξιμότητας

Όπως αυτή ορίζεται βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/241 για τη θέσπιση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ημερομηνία Έναρξης Επιλεξιμότητας δαπανών παρεμβάσεων

Η ημερομηνία μετά την έκδοση του ΠΕΑ της πρώτης ενεργειακής επιθεώρησης. Ως ημερομηνία Έναρξης Επιλεξιμότητας Δαπανών ορίζεται η 01.02.2020, βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/241 για τη θέσπιση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ)

Πιστοποιητικό που απεικονίζει την ενεργειακή κατάταξη του κτιρίου και εκδίδεται κατόπιν σχετικών ενεργειακών επιθεωρήσεων βάσει του Οδηγού του Προγράμματος.

Πληροφοριακό Σύστημα

Το πληροφοριακό σύστημα του εκάστοτε Προγράμματος, στο οποίο υποβάλλονται οι αιτήσεις των Ωφελούμενων.

«Συμφωνία» ή «Προσχώρηση»

Η παρούσα Συμφωνία Προσχώρησης.

Χρόνος υλοποίησης

Οι προθεσμίες υλοποίησης (τμηματική και ολοκλήρωσης) του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, όπως αυτές ορίζονται στον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Υπαγωγής.

Φυσικό αντικείμενο του έργου

Υλοποίηση των παρεμβάσεων στο κτίριο του Ωφελούμενου, που έχουν σαν αποτέλεσμα την ενεργειακή αναβάθμισή του.

Φυσικό και οικονομικό αντικείμενο του έργου

Υλοποίηση των παρεμβάσεων στο κτίριο του Ωφελούμενου και εξόφληση των επιλέξιμων παραστατικών.

Ωφελούμενος

Είναι το φυσικό πρόσωπο που έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, σύμφωνα με την εκάστοτε προκήρυξη και ο τελικός αποδέκτης των κινήτρων.

 

ΑΡΘΡΟ 2 – ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

  1. Με την υπ’ αριθμ. 159296 ΕΞ 2021/13-12-2021 Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών πραγματοποιήθηκε η Ένταξη του Έργου με τίτλο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον – Κύκλος 2021» στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του Προγράμματος NextGeneration EU. Το έργο αφορά στη βελτιστοποίηση του λειτουργικού ενεργειακού προφίλ των κτιρίων κατοικιών, χρηματοδοτώντας ανακαινίσεις που σχετίζονται με την ενεργειακή απόδοση. Σύμφωνα με την ως άνω Απόφαση, το Έργο θα υλοποιηθεί σε 2 κύκλους (2021 και 2022) και συνίσταται στην παροχή κινήτρων για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια τα οποία υφίστανται νόμιμα και χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία (μονοκατοικίες, μεμονωμένα διαμερίσματα, πολυκατοικίες), με στόχο την αναβάθμισή τους τουλάχιστον κατά 3 ενεργειακές κατηγορίες, τη μείωση των ενεργειακών αναγκών και της κατανάλωσης συμβατικών καυσίμων, στο πλαίσιο της μετάβασης σε ένα «Ενεργειακά Αποδοτικό Σπίτι». Συγκεκριμένα, τα κίνητρα αφορούν στην επιδότηση επιτοκίου στην περίπτωση σύναψης δανείου, επιχορήγηση του κόστους των παρεμβάσεων και κάλυψη του κόστους των ενεργειακών επιθεωρήσεων, του Συμβούλου Έργου και των λοιπών «άυλων» δαπανών (άδειες, μελέτες, Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου), σύμφωνα με τα οριζόμενα στους όρους των προγραμμάτων, με τα οποία αυτό υλοποιείται.
  2. Με την Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΕΣΠΑΕΝ/118225/2849 (ΦΕΚ Β’ 5778/10.12.2021) Κοινή Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκηρύχτηκε το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021», που υλοποιήται στο πλαίσιο του ανωτέρω έργου. Ο προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται σε 1.138.269.150,00 Ευρώ και η κατανομή του διανέμεται ανά περιφερειακή ενότητα (Π.Ε.), σύμφωνα τον πίνακα 3.1 που περιλαμβάνεται στον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος «Εξοικονομώ 2021» (https://exoikonomo2021.gov.gr/). Στο πλαίσιο του Προγράμματος, οι ανωτέρω πόροι δύναται να συνδυασθούν με άλλους εθνικούς πόρους για την υλοποίηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε επιλέξιμες κατοικίες, ενώ οι διαθέσιμοι πόροι του Προγράμματος δύνανται να προσαυξηθούν, σε περίπτωση μεγάλου όγκου αιτήσεων και εξάντλησης των πόρων αυτής.
  1. Σκοπός της παρούσας Συμφωνίας είναι η εξειδίκευση των όρων και των προϋποθέσεων, υπό τους οποίους θα υλοποιηθεί η συνεργασία του Ενδιάμεσου Χρηματοπιστωτικού Οργανισμού με τον Φορέα Υλοποίησης (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) και τον Φορέα Οικονομικής Διαχείρισης (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε.), με σκοπό την υλοποίηση του Προγράμματος «Εξοικονομώ 2021» (εφεξής «Πρόγραμμα») του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

ΑΡΘΡΟ 3 – ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΑΜΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

  1. Ο Ενδιάμεσος Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός τηρεί τους κάτωθι διακριτούς, λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης για το σκοπό της διακίνησης των πόρων του Προγράμματος και την καταβολή των προβλεπόμενων κινήτρων στους Ωφελούμενους, τους προμηθευτές και τους αναδόχους:

α. Λογαριασμός Επιχορηγήσεων Προγράμματος

Στον εν λόγω λογαριασμό κατατίθενται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε. τα ποσά που είναι απαραίτητα για την καταβολή των κινήτρων του Προγράμματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Οδηγό Εφαρμογής.

β. Λογαριασμός Επιδοτούμενων Τόκων Προγράμματος

Στον εν λόγω λογαριασμό κατατίθενται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε. τα κεφάλαια που είναι απαραίτητα για την επιδότηση των τόκων των δανειακών προϊόντων που χορηγούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Οδηγό Εφαρμογής.

γ. Λογαριασμός Μεσεγγύησης Προγράμματος

Στον εν λόγω λογαριασμό κατατίθενται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε. τα ποσά των επιδοτούμενων τόκων μετά τη λήξη της περιόδου επιλεξιμότητας.

ΑΡΘΡΟ 4 – ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΑΓΩΓΗΣ

  1. Το Πρόγραμμα αφορά σε κτήρια που υφίστανται νόμιμα, χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και των οποίων οι ιδιοκτήτες πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Εκτός από μεμονωμένα διαμερίσματα και μονοκατοικίες, προβλέπονται κίνητρα για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε πολυκατοικίες με επιμέρους αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων που περιλαμβάνουν κοινόχρηστες και μη κοινόχρηστες παρεμβάσεις αναβάθμισης αυτών.
  2. Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει διαφορετικές κατηγορίες επιδοτήσεων, στις οποίες οι Ωφελούμενοι εντάσσονται ανάλογα με το εισόδημά τους.
  3. O Δυνητικά Ωφελούμενος υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτησή του στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της επίσημης διαδικτυακής πύλης του Προγράμματος μαζί με τα απαιτούμενα συνοδευτικά δικαιολογητικά.
  4. Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής αιτήσεων, με βάση την βαθμολογία ανά βαθμολογούμενο κριτήριο και την συνολική βαθμολογία της αίτησης, όπως αυτή προκύπτει βάσει των στοιχείων που υποβλήθηκαν στο πληροφοριακό σύστημα, συντάσσονται πίνακες κατάταξης υποβληθεισών προτάσεων με φθίνουσα σειρά βαθμολόγησης που η επιχορήγησή τους εντάσσεται στον διαθέσιμο προϋπολογισμό του Προγράμματος («καταρχήν επιλέξιμες» αιτήσεις) και Πίνακες κατάταξης προτάσεων με φθίνουσα σειρά βαθμολόγησης των υπόλοιπων υποβληθεισών αιτήσεων που η επιχορήγησή τους δεν εντάσσεται στον διαθέσιμο προϋπολογισμό του Προγράμματος («επιλαχούσες» αιτήσεις).
  5. Οι εγκεκριμένοι Οριστικοί Πίνακες Ωφελούμενων, σύμφωνα με την διαδικασία που περιγράφεται στον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος, αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα του Προγράμματος, με παράλληλη ανακοίνωση κατ΄ελάχιστον στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και αναρτώνται στο Πρόγραμμα Διαύγεια.
  6. Πριν την Υπαγωγή και εφόσον ο Ωφελούμενος του Προγράμματος, που περιλαμβάνεται σε εγκεκριμένο Οριστικό Πίνακα Ωφελούμενων, επιθυμεί τη λήψη δανείου, επιλέγει τον Ενδιάμεσο Χρηματοπιστωτικό Οργανισμό που επιθυμεί, προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος της πιστοληπτικής του ικανότητας, στον οποίο πρέπει να διατηρεί λογαριασμό.
  7. Ο Ενδιάμεσος Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός ενημερώνεται για τις αιτήσεις που τον αφορούν, μέσω της ως άνω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος, και εφαρμόζει τους ισχύοντες εσωτερικούς κανονισμούς που τον διέπουν, καθώς και τα κριτήρια πιστοδότησης για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του Δυνητικά Ωφελούμενου. Σε περίπτωση οριστικής θετικής αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας του Δυνητικά Ωφελούμενου, κατά τα ανωτέρω, ο Ενδιάμεσος Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός χορηγεί σχετική προέγκριση δανείου με διάρκεια ισχύος δύο (2) μηνών.
  8. Ο Ενδιάμεσος Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός οφείλει να ολοκληρώσει τον πιστοληπτικό έλεγχο εντός εξήντα (60) ημερών από την ενημέρωσή του για τις αιτήσεις που τον αφορούν, καταχωρώντας την απάντησή του στο Πληροφοριακό σύστημα του Προγράμματος.

ΑΡΘΡΟ 5 – ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

  1. Η υπογραφή της δανειακής σύμβασης ολοκληρώνεται εντός προκαθορισμένου από το Πρόγραμμα διαστήματος από την ενημέρωση του Ωφελούμενου για την έκδοση της απόφασης υπαγωγής της αίτησής του στο Πρόγραμμα.
  2. Η υπογραφή της δανειακής σύμβασης από τον Ωφελούμενο συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των όρων της απόφασης υπαγωγής στο Πρόγραμμα.
  3. Σε περίπτωση που το ανωτέρω διάστημα παρέλθει άπρακτο με ευθύνη του Ωφελούμενου, κινείται η διαδικασία τροποποίησης του χρηματοδοτικού σχήματος του κεφ. 7.5 του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος και ο ωφελούμενος θα κληθεί να καλύψει την ιδιωτική Συμμετοχή με Ίδια Κεφάλαια εάν το επιθυμεί, ειδάλλως η αίτηση θα οδηγείται σε απένταξη.
  4. Ο φυσικός φάκελος που αφορά στην πιστοληπτική αξιολόγηση και την δανειακή σύμβαση φυλάσσεται από τον Ενδιάμεσο Χρηματοπιστωτικό Οργανισμό σε ειδικό αρχείο για πέντε (5) έτη από την ολοκλήρωση του Προγράμματος, τηρουμένων των διατάξεων της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων
  5. Ο Ενδιάμεσος Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός δύναται να τηρεί τον φυσικό φάκελο του Ωφελούμενου ηλεκτρονικά. Επίσης, οφείλει να διατηρεί πλήρως ενημερωμένο το αρχείο των φυσικών φακέλων των Ωφελούμενων και να το καθιστά άμεσα και ευχερώς προσβάσιμο στο ΤΕΕ για τον έλεγχο από αυτό της ορθής εκτέλεσης του οικονομικού αντικειμένου του Προγράμματος.
  6. Το ΤΕΕ θα ενημερώνει τον Ενδιάμεσο Χρηματοπιστωτικό Οργανισμό για τη διενέργεια ελέγχου που ενδέχεται να πραγματοποιεί στο αρχείο φυσικών φακέλων των Ωφελούμενων, δέκα (10) ημέρες πριν το σχετικό έλεγχο.

ΑΡΘΡΟ 6 – ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

  1. Το ποσό της δανειακής σύμβασης χρησιμοποιείται για την μερική ή εξ’ ολοκλήρου κάλυψη του ποσού της ιδιωτικής συμμετοχής του Ωφελούμενου, ήτοι του ποσού του συνολικού προϋπολογισμού που δεν καλύπτεται από την επιχορήγηση.
  2. Δεν είναι επιτρεπτή η απαίτηση από τον Ενδιάμεσο Χρηματοπιστωτικό Οργανισμό εμπράγματων εξασφαλίσεων για τη χορήγηση του δανείου.
  3. Επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, η δυνατότητα να τεθεί εγγυητής κατά την υποβολή της αίτησης δανείου, σε όσες περιπτώσεις κρίνεται αναγκαίο, προκειμένου οι πολίτες να βελτιώσουν την πιστοληπτική τους ικανότητα και ιδίως στις περιπτώσεις ηλικιωμένων, ανηλίκων, καθώς και πολιτών που στερούνται επαρκούς ατομικού εισοδήματος,.
  4. Σε περίπτωση που, κατά τη διάρκεια υλοποίησης ή και μετά την ολοκλήρωση του έργου, καταγγελθεί η δανειακή σύμβαση από τον Ενδιάμεσο Χρηματοπιστωτικό Οργανισμό, ο Φορέας Οικονομικής Διαχείρισης δεν καταβάλλει πλέον τους τόκους στον Ενδιάμεσο Χρηματοπιστωτικό Οργανισμό, οι οποίοι πλέον βαραίνουν τον Ωφελούμενο.
  5. Μετά τη λήξη της περιόδου Επιλεξιμότητας, η καταβολή των επιδοτούμενων τόκων θα πραγματοποιείται μέσω Λογαριασμών Μεσεγγύησης, οι λεπτομέρειες λειτουργίας των οποίων θα καθοριστούν αρμοδίως πριν από τη λήξη της Περιόδου Επιλεξιμότητας και πριν από την έναρξη χρήσης τους και θα περιληφθούν σε επικαιροποίηση της παρούσας Συμφωνίας Προσχώρησης.

ΑΡΘΡΟ 7 – ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

  1. Το επιτόκιο της δανειακής σύμβασης, για τις ανάγκες του Προγράμματος, είναι σταθερό, ανέρχεται σε 6,5% και είναι επιδοτούμενο σε ποσοστό 100% για όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες.
  2. Η εισφορά του Ν.128/22-28.8.1975 (ΦΕΚ Α’ 178), που ανέρχεται σε ποσοστό 0,12%, επιβαρύνει τον Ωφελούμενο.

ΑΡΘΡΟ 8 – ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΔΑΝΕΙΟΥ

  1. Η διάρκεια του δανείου είναι τέσσερα (4), ή πέντε (5), ή έξι (6) έτη και η επιδότηση επιτοκίου αφορά σε όλη τη διάρκεια του δανείου.
  2. Η τοκοχρεωλυτική απόσβεση του δανείου γίνεται με μηνιαία συχνότητα πληρωμής δόσεων και σταθερό επιτόκιο καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου.
  3. Παρέχεται η δυνατότητα για πρόωρη μερική ή ολική εξόφληση του δανείου, χωρίς επιβάρυνση του δανειολήπτη.

ΑΡΘΡΟ 9 – ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΔΑΝΕΙΟΥ

  1. Με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης παρέχεται στον Ωφελούμενο δυνατότητα εκταμίευσης προκαταβολής δανείου που αντιστοιχεί στο 70% του συνολικού ύψους του ποσού της δανειακής σύμβασης.
  2. Η προκαταβολή εκταμιεύεται στον τραπεζικό λογαριασμό του ωφελούμενου και είναι ακατάσχετη στα πλαίσια τήρησης του άρθρου 22 του Κανονισμού (ΕΕ) 241/2021.
  3. Το ποσό της προκαταβολής δανείου είναι δεσμευμένο για την πληρωμή προμηθευτών/ αναδόχων κλπ.

ΑΡΘΡΟ 10 – ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ

  1. Μετά την υπαγωγή του Ωφελούμενου στο Πρόγραμμα, ανεξαρτήτως του τρόπου κάλυψης της Ιδίας Συμμετοχής (ίδια κεφάλαια ή δανεισμός), θα πιστώνεται σε τραπεζικό λογαριασμό του Ωφελούμενου το 70% της προβλεπόμενης άμεσης ενίσχυσης (επιχορήγησης), όπως έχει προσδιοριστεί στην απόφαση υπαγωγής.
  2. Σε περίπτωση καταβολής προκαταβολής της άμεσης ενίσχυσης και σύμφωνα με το άρθρο 102 του ν. 4821/2021 (Α΄134), η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε καταβάλλει τα ποσά που αντιστοιχούν στην προκαταβολή, σε συνέχεια σχετικής εντολής πληρωμής προκαταβολής.
  3. Για την χρήση της προκαταβολής επιχορήγησης (70% του συνολικού ποσού), η οποία θα βρίσκεται δεσμευμένη στον τραπεζικό λογαριασμό εξυπηρέτησης του Ωφελούμενου, αυτός θα πρέπει υποχρεωτικά να έχει διακινήσει πρώτα τα ίδια κεφάλαια ή/και την προβλεπόμενη προκαταβολή (70%) του δανείου.
  4. Σε περίπτωση κάλυψης της ιδιωτικής συμμετοχής με Ίδια Κεφάλαια, αυτά θα πρέπει να διακινηθούν υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού συστήματος στους αναδόχους/προμηθευτές της επιλογής του Ωφελούμενου, με δική του ευθύνη και μέριμνα, και τα σχετικά αποδεικτικά πληρωμής να υποβληθούν για έλεγχο. Ο Ωφελούμενος είναι υπεύθυνος για το ύψος και την κατανομή της προκαταβολής επιχορήγησης.

ΑΡΘΡΟ 11 – ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΑΜΕΣΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

  1. Ο Ενδιάμεσος Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός καταβάλλει το υπόλοιπο του δανείου, σύμφωνα την υπογραφείσα δανειακή σύμβαση, και τα υπόλοιπα κίνητρα που προβλέπονται στον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος.
  2. Τα ποσά που απαιτούνται για την καταβολή της τελικής εκταμίευσης των κινήτρων επιχορήγησης καταβάλλονται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε στον Λογαριασμό Επιχορηγήσεων Προγράμματος, ο οποίος τηρείται στον Ενδιάμεσο Χρηματοπιστωτικό Οργανισμό, κατόπιν σχετικής εντολής αποπληρωμής και βεβαίωσης ολοκλήρωσης του προγράμματος από τον Ωφελούμενο.
  3. Ο Ενδιάμεσος Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός εκταμιεύει το υπόλοιπο του δανείου, για όσους έχουν υπογράψει δανειακή σύμβαση, και καταβάλει το υπόλοιπο της επιχορήγησης για την εξόφληση των επί πιστώσει παραστατικών δαπανών των αναδόχων/προμηθευτών/συμβούλου έργου/μελετών.
  4. Τα ανωτέρω ποσά εκταμιεύονται στον τραπεζικό λογαριασμό του Ωφελούμενου, είναι ακατάσχετα, στα πλαίσια τήρησης του άρθρου 22 του Κανονισμού (ΕΕ) 241/2021, και δεσμευμένα για την πληρωμή προμηθευτών/ αναδόχων/κ.λπ.
  5. Εν συνεχεία, οι πληρωμές προς τους αναδόχους/προμηθευτές/κ.λπ. διενεργούνται άμεσα από τον Ενδιάμεσο Χρηματοπιστωτικό Οργανισμό, στη βάση εντολής/εξουσιοδότησης που έχει καταχωρηθεί στο πληροφοριακό σύστημα από τον Ωφελούμενο, και σε κάθε περίπτωση όχι μετά το πέρας επτά (7) εργάσιμων ημερών από την καταβολή των χρημάτων σε αυτόν από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε., με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν εκκρεμότητες με υπαιτιότητα του Ωφελούμενου ή/και των προς ων η πληρωμή αναδόχων/προμηθευτών/κ.λπ.
  6. Οι ανάδοχοι/προμηθευτές κλπ. δηλώνουν για την εκταμίευση της πληρωμής τον Επαγγελματικό Λογαριασμό που έχουν δηλώσει στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με την ΚΥΑ υπ’ αριθμ. 45231/20.04.2017 (Β’ 1445), όπως έχει τροποποιηθεί με την ΚΥΑ ΔΕΑΦ1167412 ΕΞ 2017/6.11.2017 (Β’ 3944) και ισχύει.
  7. Σε περίπτωση κατά την οποία, σε οποιοδήποτε στάδιο υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου ή μετά την ολοκλήρωσή του, διαπιστωθεί η μη τήρηση των όρων επιλεξιμότητας του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου, υποχρεούται ο Ωφελούμενος να επιστρέψει τα κίνητρα που έλαβε από το Πρόγραμμα λόγω υπαγωγής του.

ΑΡΘΡΟ 12 – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

  1. Ο Ενδιάμεσος Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός δεν επιβαρύνει τους ενδιαφερόμενους με κόστος διαχείρισης φακέλου δανείου.
  2. Το κόστος διαχείρισης φακέλου δανείου, για όλες τις αιτήσεις που θα υπαχθούν στο Πρόγραμμα, καλύπτεται από τους πόρους του Προγράμματος και έχει οριστεί στα 110 €. Το ποσό αυτό θα καταβάλλεται εφάπαξ από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε. στον Ενδιάμεσο Χρηματοπιστωτικό Οργανισμό κατόπιν εντολής που θα λαμβάνει μέσω ειδικών διαδικτυακών υπηρεσιών (web services), κατά τo χρόνο υπαγωγής του Ωφελούμενου στο Πρόγραμμα.

ΑΡΘΡΟ 13 – ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΟΚΩΝ

  1. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα A.E, σύμφωνα με το άρθρο 102 του ν. 4821/2021 (Α΄134), θα καταβάλλει τους τόκους στον Ενδιάμεσο Χρηματοπιστωτικό Οργανισμό μετά την σχετική εντολή που θα λαμβάνει μέσω ειδικών διαδικτυακών υπηρεσιών (web services).
  2. Ο Ενδιάμεσος Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός καταβάλλει τους τόκους στον Ωφελούμενο με ισόποση χρέωση του Λογαριασμού των Επιδοτούμενων Τόκων.
  3. Σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής δόσης κεφαλαίου από τον Ωφελούμενο, η επιδότηση των τόκων του δανείου θα διακόπτεται αυτόματα σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής 3 δόσεων (3 μήνες και άνω από την ημερομηνία της πρώτης καθυστέρησης).
  4. Σε περίπτωση διακοπής της επιδότησης των τόκων, δεν υπάρχει δυνατότητα ανάκλησης και το δάνειο αποπληρώνεται εφεξής έντοκα από τον Ωφελούμενο έως τη λήξη του, με το ως άνω σταθερό επιτόκιο.

ΑΡΘΡΟ 14 – ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ο Ενδιάμεσος Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός αναλαμβάνει την υποχρέωση να ενημερώνει, μέσω ηλεκτρονικών αρχείων, το ΤΕΕ σε μηνιαία βάση, σχετικά με:

  • Την ομαλή αποπληρωμή των δόσεων κεφαλαίου του μήνα αναφοράς
  • Την μη αποπληρωμή των δόσεων κεφαλαίου του μήνα αναφοράς
  • Τις περιπτώσεις μερικών ή ολικών πρόωρων αποπληρωμών δανείων
  • Λοιπές πληροφορίες που θα συμφωνηθούν μεταξύ των Συμβαλλόμενων Μερών

Ο Ενδιάμεσος Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός αναλαμβάνει την υποχρέωση να οργανώσει και να λειτουργεί, καθ’ όλη την διάρκεια του Προγράμματος, τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των χρηστών του Προγράμματος (Ωφελούμενων, προμηθευτών, αναδόχων κλπ) για τους όρους και την εκτέλεση των συμβάσεων δανειοδότησης, την οποία οφείλει να δημοσιοποιήσει στο Πρόγραμμα και εν γένει να συνεργάζεται με το ΤΕΕ και την ΕΑΤ για θέματα ενημέρωσης των χρηστών.

ΑΡΘΡΟ 15 – ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ

  1. Ο Ενδιάμεσος Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός δύναται να διαπραγματευτεί με τον Ωφελούμενο και λήπτη του δανείου τη ρύθμιση της οφειλής.
  2. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό των επιδοτούμενων τόκων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους αρχικώς υπολογισθέντες, για την αρχική διάρκεια του δανείου, τόκους.
  3. Τυχόν προκύπτοντες, ένεκα της ρύθμισης της οφειλής, τόκοι, τόκοι υπερημερίας, κλπ βαρύνουν τον Ωφελούμενο.
  4. Το επιτόκιο του δανείου δεν μπορεί να αυξηθεί.

ΑΡΘΡΟ 16 – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΔΑΝΕΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Για την καταγγελία των δανειακών συμβάσεων ισχύουν οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις που διαλαμβάνονται σε αυτές, σύμφωνα με το νόμο και την πολιτική του κάθε Ενδιάμεσου Χρηματοπιστωτικού Οργανισμού.

ΑΡΘΡΟ 17 – ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

  1. Ο Ενδιάμεσος Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός οργανώνει και λειτουργεί, καθ όλη την διάρκεια του προγράμματος, τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και εξυπηρέτησης αποκλειστικά για θέματα δανεισμού και τραπεζικά ζητήματα ως προς την τήρηση του λογαριασμού των χρηστών στην τράπεζα, την οποία οφείλει να δημοσιοποιήσει στο Πρόγραμμα και οφείλει εν γένει να συνεργάζεται το ΤΕΕ και την ΕΑΤ για τα θέματα ενημέρωσης των χρηστών που προκύπτουν.
  2. Ο Ενδιάμεσος Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός δεσμεύεται να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση απόδοση της επιχορήγησης στους Ωφελούμενους και την επίτευξη των στόχων του Προγράμματος.
  3. Ο Ενδιάμεσος Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός αναπτύσσει και συντηρεί κατάλληλο πληροφοριακό σύστημα υποδοχής των αιτήσεων, διεπαφής με την ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων των Ωφελούμενων και παρακολούθησης των χορηγήσεων των κινήτρων άμεσης ενίσχυσης του Προγράμματος, με σκοπό την απρόσκοπτη συνεργασία και επικοινωνία με το κοινό πληροφοριακό σύστημα του Προγράμματος.
  4. Ο Ενδιάμεσος Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός μεριμνά για και εξασφαλίζει το ακατάσχετο των ωφελημάτων της άμεσης ενίσχυσης του Προγράμματος (επιχορήγηση, λοιπές υποστηρικτικές δαπάνες) στον τραπεζικό λογαριασμό του ωφελουμένου και την δέσμευση τους για πληρωμή προς τους τελικούς αποδέκτες κατά περίπτωση, σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος.
  5. Ο Ενδιάμεσος Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός θα έχει την μόνη άμεση πιστωτική σχέση με κάθε φυσικό πρόσωπο/νοικοκυριό.

ΑΡΘΡΟ 18 – ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΠΡΟΟΔΟΥ – ΕΚΘΕΣΕΙΣ – ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

  1. Ο Ενδιάμεσος Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός θα παρέχει στο ΤΕΕ, σε μηνιαία και ετήσια βάση, εκθέσεις, αναφορές προόδου και μηχανογραφικά στοιχεία που σχετίζονται με την παρακολούθηση των δανείων, των κινήτρων επιχορήγησης, των ιδίων κεφαλαίων, των τόκων και κάθε εν γένει χρηματοδοτικής ροής που πραγματοποιείται από αυτόν στο πλαίσιο του Προγράμματος, όπως αυτά θα συμφωνηθούν μεταξύ των συμβαλλομένων μερών και θα ενεργοποιηθούν μέσω ειδικών διαδικτυακών υπηρεσιών [ενδεικτικά αναφέρονται οι κινήσεις του Λογαριασμού Επιχορηγήσεων και του Λογαριασμού Επιδοτούμενων Τόκων, σε ηλεκτρονικά επεξεργάσιμη μορφή, στην αιτιολογία των οποίων θα περιλαμβάνεται σε καθορισμένο σημείο ο Κωδικός Αίτησης Τράπεζας ή Κωδικός Υπαγωγής του Ωφελούμενου ή άλλο κοινό πεδίο που θα συμφωνηθεί].
  2. Τακτικοί έλεγχοι και επαληθεύσεις θα διενεργούνται από το ΤΕΕ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους όρους και τις προϋποθέσεις του Προγράμματος.
  3. Η καθυστέρηση αποστολής των ανωτέρω στοιχείων, μετά και από σχετική έγγραφη ειδοποίηση του ΤΕΕ, θα επιφέρει την ενεργοποίηση της ρήτρας της περ. Α του άρθρου 19 της παρούσας Συμφωνίας.
  1. Το ΤΕΕ, οι λοιποί εμπλεκόμενοι φορείς που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και τα αρμόδια εθνικά και ενωσιακά ελεγκτικά όργανα μπορούν, κάθε φορά, να ζητήσουν από τον Ενδιάμεσο Χρηματοπιστωτικό Οργανισμό συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με τις πληρωμές.
  2. Το ΤΕΕ διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στους συνεργαζόμενους Ενδιάμεσους Xρηματοπιστωτικούς Oργανισμούς για τη διαπίστωση της ορθής εκτέλεσης του οικονομικού αντικειμένου του Προγράμματος.

ΆΡΘΡΟ 19 – ΡΗΤΡΕΣ

Στο πλαίσιο επίτευξης των στόχων και της ορθής λειτουργίας του Προγράμματος, τίθενται οι παρακάτω ρήτρες σε βάρος του Ενδιάμεσου Χρηματοπιστωτικού Οργανισμού:

Α. Εφάπαξ ποσό ύψους πενήντα (50) ευρώ, για κάθε ημέρα καθυστέρησης αποστολής των αναφορών, εκθέσεων προόδου και μηχανογραφικών στοιχείων του άρθρου 18 της παρούσας Συμφωνίας, αφού προηγηθεί σχετική έγγραφη ειδοποίηση του ΤΕΕ, με την οποία θα τάσσεται προθεσμία συμμόρφωσης όχι μικρότερη των δεκαπέντε (15) ημερών

Β. Εφάπαξ ποσό ύψους πενήντα (50) ευρώ, για κάθε ημέρα υπέρβασης των χρονικών προθεσμιών ανταπόκρισης του Ενδιάμεσου Χρηματοπιστωτικού Οργανισμού στα αναλαμβανόμενα καθήκοντά του, που απορρέουν από την παρούσα Συμφωνία και τον Οδηγό του Προγράμματος, πλην αυτών της ανωτέρω περίπτωσης Α (ενδεικτικώς αναφέρεται η μη καταβολή κεφαλαίων εντός των προσυμφωνημένων χρονικών ορίων), αφού προηγηθεί σχετική έγγραφη ειδοποίηση του ΤΕΕ, με την οποία θα τάσσεται προθεσμία συμμόρφωσης όχι μικρότερη των δεκαπέντε (15) ημερών.

Επίσης, ρητώς συμφωνείται ότι, σε περίπτωση υπαίτιας πράξης ή/και παράλειψης του Ενδιάμεσου Χρηματοπιστωτικού Οργανισμού κατά την εκτέλεση της παρούσας Συμφωνίας και την υλοποίηση των όρων του Προγράμματος, από την οποία θα προκληθεί κάθε είδους ζημία σε οποιοδήποτε πρόσωπο, ο Ενδιάμεσος Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την πλήρη αποκατάσταση της εν λόγω ζημίας.

ΑΡΘΡΟ 20 – ΕΛΕΓΧΟΣ

  1. Ο Ενδιάμεσος Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός υποχρεούται να παρέχει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις, τα έγγραφα και τα πληροφοριακά του συστήματα σε αντιπροσώπους του ΤΕΕ, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Α.Ε, των αρμόδιων εθνικών και ενωσιακών οργάνων και οποιουδήποτε άλλου εξουσιοδοτημένου φορέα ή οργανισμού.
  2. Ο Ενδιάμεσος Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός δέχεται τους κάτωθι περιγραφόμενους διοικητικούς ελέγχους από το ΤΕΕ ή εξουσιοδοτημένο από αυτό όργανο:
    • Έλεγχος φακέλου δανείου
    • Έλεγχος κίνησης λογαριασμών συστημικά και έγχαρτα (εκτυπωμένο extrait).
    • Κάθε έλεγχο που θα απαιτηθεί, αναλόγως των ευρημάτων και των αναγκών του Προγράμματος.
  3. Το ΤΕΕ θα ενημερώνει εγγράφως ότι η διενέργεια του ελέγχου θα πραγματοποιηθεί εντός δέκα (10) ημερών από τη γνωστοποίηση.
  1. Σε περίπτωση κατά την οποία, μετά την ολοκλήρωση του οικονομικού αντικειμένου του έργου, διαπιστωθεί, βάσει ελέγχων που διενεργούν τα αρμόδια εθνικά ή/και κοινοτικά όργανα, πράξη ή/και παράλειψη του Ενδιάμεσου Χρηματοπιστωτικού Οργανισμού, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια πόρων από το Πρόγραμμα, τότε αυτός υποχρεούται στην έντοκη επιστροφή του εν λόγω ποσού στο Λογαριασμό Επιχορηγήσεων που έχουν καταβληθεί και αναλογούν στο ύψος της αντίστοιχης απώλειας πόρων.

ΑΡΘΡΟ 21 – ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ / MARKETING PLAN

  1. Ο Ενδιάμεσος Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός θα πραγματοποιεί κάθε φορά, σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική και κοινοτική νομοθεσία, τις κατάλληλες ενέργειες μάρκετινγκ και δημοσιότητας, με σκοπό τη γνωστοποίηση του Προγράμματος.
  2. Ο Ενδιάμεσος Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός οφείλει να κάνει χρήση του λογότυπου του Προγράμματος, να τηρεί τους όρους δημοσιότητας και να παραπέμπει στην επίσημη διαδικτυακή πύλη του Προγράμματος σε κάθε σχετική με τη δράση διαφήμιση.
  3. Σε κάθε περίπτωση, ο Ενδιάμεσος Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός οφείλει να τηρεί τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) 241/2021 και του άρθρου 6 της υπ. Αριθμ 119126 ΕΞ 2021/28.09.2021 (Β’ 4498) Απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών «Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου των Δράσεων και των Έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» περί πληροφόρησης, επικοινωνίας και δημοσιότητας για οποιοδήποτε είδος διαφήμισης (π.χ. τηλεόραση, ραδιόφωνο, έντυπο υλικό, ειδική προωθητική ενέργεια) που αναφέρεται στο Πρόγραμμα.
  4. Για ειδικότερα θέματα δημοσιότητας, οι Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί μπορούν να επικοινωνούν με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

ΑΡΘΡΟ 22 – ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΛΗΞΗ

Με την επιφύλαξη των διατάξεων που αφορούν στην υλοποίηση του Προγράμματος και την επιλεξιμότητα των δαπανών, η παρούσα Συμφωνία τίθεται σε ισχύ από την ημερομηνία της υπογραφής της και λήγει με την εκκαθάριση όλων των δανείων και των πληρωμών του Προγράμματος, σύμφωνα με το άρθρο 23 της παρούσας, συμπεριλαμβανομένων ενδεχόμενων επιστροφών πληρωμών ή ποσών από καταλογισμούς, ή έως την ορισμένη ημερομηνία λήξης της περιόδου επιλεξιμότητας, όποια στιγμή από τις προαναφερθείσες είναι μεταγενέστερη, ενώ οι υποχρεώσεις που προκύπτουν από την κοινοτική και την εθνική νομοθεσία εξακολουθούν να ισχύουν. Ωστόσο, για λόγους ελέγχου, ο Ενδιάμεσος Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός οφείλει να φυλάσσει όλα τα σχετικά με το έργο αρχεία, έγγραφα και δεδομένα σε συνήθη μέσα αποθήκευσης δεδομένων, με ασφαλή τρόπο και τάξη, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών μετά το κλείσιμο του Προγράμματος.

ΑΡΘΡΟ 23 – ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Για την τελική εκκαθάριση όλων των λογαριασμών του Προγράμματος συγκροτείται από τον Φορέα Υλοποίησης, τον Φορέα Οικονομικής Διαχείρισης και τον Ενδιάμεσο Χρηματοπιστωτικό Οργανισμό Τριμελής Επιτροπή, με στελέχη και των τριών μερών, η οποία θα βεβαιώσει την εκκαθάριση των πόρων του Προγράμματος και θα εισηγηθεί προς την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ ΥΠΕΝ, Τομέα Ενέργειας, την πιστοποίηση της προσήκουσας και εμπρόθεσμης ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του Προγράμματος και εκκαθάρισης των πόρων του. Η Τριμελής Επιτροπή δύναται να ζητήσει κάθε αναγκαίο προς τούτο στοιχείο ή/και διευκρίνιση από τον Ενδιάμεσο Χρηματοπιστωτικό Οργανισμό, ο οποίος υποχρεούται να ανταποκριθεί άμεσα και προσηκόντως στα εν λόγω αιτήματα και να παράσχει στην Τριμελή Επιτροπή κάθε είδους συνδρομή, με σκοπό την τελική εκκαθάριση των πόρων του Προγράμματος.

ΑΡΘΡΟ 24 – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

  1. Στο πλαίσιο της παρούσας Συμφωνίας, τα Συμβαλλόμενα Μέρη συμμορφώνονται με τις διατάξεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των τελικών αποδεκτών.
  2. Ειδικότερα, ο Ενδιάμεσος Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός ενημερώνει τους τελικούς αποδέκτες και λαμβάνει, όπου απαιτείται, τη συγκατάθεσή τους για την εκ μέρους του συλλογή, τήρηση, διαβίβαση και επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων για τους σκοπούς της παρούσας Συμφωνίας, κατ’ εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων,.
  3. Επίσης τα Συμβαλλόμενα Μέρη αναλαμβάνουν με την παρούσα την υποχρέωση να χρησιμοποιούν τα δεδομένα των Ωφελούμενων, αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση του σκοπού της παρούσας Συμφωνίας και των επιμέρους συμβάσεων καταθετικού λογαριασμού ή/και δανείου που συνάπτει ο Ενδιάμεσος Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός με τους Ωφελούμενους.

ΑΡΘΡΟ 25 – ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ/ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ

Τα Συμβαλλόμενα Μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να τηρούν εχεμύθεια και να διαφυλάττουν την εμπιστευτικότητα και τον απόρρητο χαρακτήρα δεδομένων, πληροφοριών ή εμπορικών και επαγγελματικών μυστικών των εμπλεκόμενων φορέων ή και των συναλλασσόμενων με αυτούς, που θα περιέλθουν σε γνώση τους από την εκτέλεση της παρούσας Συμφωνίας, και να λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα, όπως όλα τα παραπάνω τηρούνται από τους υπαλλήλους, προστηθέντες ή τυχόν αντιπροσώπους τους, στους οποίους αναθέτουν εργασίες σε σχέση με την παρούσα.

ΑΡΘΡΟ 26 – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗΣ

Η καταγγελία της παρούσας Συμφωνίας Προσχώρησης γίνεται εγγράφως για σπουδαίο λόγο και κοινοποιείται με δικαστικό επιμελητή. Μετά την επίδοση της έγγραφης καταγγελίας ακολουθεί υποχρεωτικά η διαδικασία εκκαθάρισης των λογαριασμών, σύμφωνα με το άρθρο 23 της παρούσας.

ΑΡΘΡΟ 27 – ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗΣ

  1. Όλοι οι όροι της παρούσας Συμφωνίας Προσχώρησης θεωρούνται εξίσου ουσιώδεις. Οποιαδήποτε τροποποίηση, προσθήκη ή διαφοροποίηση αυτών συμφωνείται ότι θα γίνεται μόνον έπειτα από γραπτή συμφωνία των Συμβαλλομένων Μερών. Εφόσον προκύψει ανάγκη διευθέτησης θεμάτων που δεν περιλαμβάνονται στην παρούσα, αυτό θα γίνει με συμπληρωματική της παρούσας συμφωνία. Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα διαπραγματευτούν με καλή πίστη και θα εκτελέσουν οποιεσδήποτε τροποποιήσεις στους όρους αυτής της Συμφωνίας, που μπορεί να απαιτούνται.
  2. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των Συμβαλλομένων Μερών που απορρέουν από την παρούσα Συμφωνία δεν εκχωρούνται σε τρίτους.

ΑΡΘΡΟ 28 – ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΔΩΣΙΔΙΚΙΑ

Η παρούσα Συμφωνία διέπεται από το Ελληνικό Δίκαιο. Για την επίλυση κάθε διαφοράς ή διαφωνίας που προκύπτει από τη παρούσα Συμφωνία και αφορά στην εκτέλεση, την εφαρμογή και την ερμηνεία της και τις σχέσεις γενικά που δημιουργούνται από αυτήν, αρμόδια είναι αποκλειστικά τα Δικαστήρια της Αθήνας. Πριν από οποιαδήποτε προσφυγή στα δικαστήρια, σύμφωνα με τα ως άνω οριζόμενα, τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για φιλική διευθέτηση των διαφορών, που ενδεχομένως αναφύονται μεταξύ τους.

Η παρούσα Συμφωνία συντάχθηκε και υπογράφηκε από τους εκπροσώπους των Συμβαλλομένων Μερών σε τρία (3) όμοια πρωτότυπα, έκαστο δε μέρος έλαβε από ένα (1).

ΤΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Fibran

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

3ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Verde.Tec 2024
13ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Newsletter

Close Popup

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας, αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Ρυθμίσεις απορρήτου

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.

Τα λειτουργικά cookies παρακολουθούν την σωστή λειτουργία του ιστότοπου μας και επιτρέπουν στον ιστότοπο να θυμάται τις επιλογές που κάνετε (π.χ. προτιμήσεις γλώσσας ή περιοχής). Παρέχουν χαρακτηριστικά, τα οποία σας βοηθούν έτσι ώστε να μη χρειάζεται να καθορίζετε τις επιλογές σας κάθε φορά που επισκέπτεστε τον ιστότοπο. Οι πληροφορίες που συλλέγουν αυτά τα cookies είναι ανώνυμες και δεν είναι δυνατόν να παρακολουθήσουν την δραστηριότητα της περιήγησής σε άλλους ιστότοπους.

Preferences
Τα λειτουργικά cookies παρακολουθούν την σωστή λειτουργία του ιστότοπου μας και επιτρέπουν στον ιστότοπο να θυμάται τις επιλογές που κάνετε (π.χ. προτιμήσεις γλώσσας ή περιοχής).
  • _at_cm_hide

Απορρίψη όλων των υπηρεσιών
Save
Δέχομαι όλες τις υπηρεσίες