back to top
spot_img
Civiltech
Civiltech
spot_img

Δημοσκόπηση: Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί • Δέσμη 7 προτάσεων στο ΤΕΕ

NanoDomi
Bosch

Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην άσκηση του επαγγέλματός τους οι μηχανικοί σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, κατέγραψε μέσω δημοσκόπησης – ερωτηματολογίου η Ν.Ε. Ηλείας του Τμήματος Δυτικής Ελλάδας του ΤΕΕ.

- Advertisement -

Ανάμεσα στα σημαντικότερα προβλήματα, ξεχωρίζουν:

  • η πολύπλοκη νομοθεσία και οι συνεχείς αλλαγές,
  • η υποστελέχωση των υπηρεσιών και ο φόρτος εργασίας,
  • ο αθέμιτος ανταγωνισμός και οι χαμηλές αμοιβές,
  • η αύξηση του κόστους των υλικών,
  • οι υπερβολικά μεγάλες εκπτώσεις σε δημόσιους διαγωνισμούς και
  • το άγχος για τη λήξη των προθεσμιών.

Σε συνέχεια της καταγραφής των θέσεων των μηχανικών, η Ν.Ε. Ηλείας απέστειλε δέσμη 7 προτάσεων στο ΤΕΕ, μαζί με τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης.

- Advertisement -
Olympic Engineering

Διαβάστε παρακάτω το περιεχόμενο της επιστολής και δείτε στο τέλος τις διαφάνειες των αποτελεσμάτων της έρευνας:

ΘΕΜΑ: Δημοσκόπηση -Ερωτηματολόγιο της Ν.Ε. Ηλείας του Τμ. Δυτ. Ελλάδος/ΤΕΕ Συμπεράσματα – Προβληματισμοί – Προτάσεις

Συν.
1) Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης της Ν.Ε. Ηλείας/ ΤΕΕ/ ΤΔΕ

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας του Τμήματος Δυτ. Ελλάδος του Τεχνικού Επιμελητηρίου διενήργησε ηλεκτρονική δημοσκόπηση σε μορφή ερωτηματολογίου με θέμα τον εργαζόμενο διπλωματούχο μηχανικό, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει , την οικονομική του κατάσταση, το πώς αξιολογεί υφιστάμενες ηλεκτρονικές πλατφόρμες του ΤΕΕ και άλλα πολύ σημαντικά ζητήματα που τον αφορούν.

Σας αποστέλλουμε επισυναπτόμενο στο παρόν έγγραφό μας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης με σκοπό να σας προβληματίσουν με θετικό τρόπο και με στόχο το σχεδιασμό δράσεων εκ μέρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου για τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος και της καθημερινότητας του εργαζόμενου διπλωματούχου μηχανικού. Το ποσοστό συμμετοχής στη δημοσκόπηση ανήλθε στο 70% των εγγεγραμμένων μελών μας στο νομό, ποσοστό έκπληξη για εμάς , δημιουργώντας μας την πεποίθηση ότι τα αποτελέσματά της αντικατοπτρίζουν τις απόψεις του συνόλου των διπλωματούχων μηχανικών της χώρας. Στο παρόν έγγραφο σας υποβάλλουμε μια δέσμη επτά (7) προτάσεων που συντάξαμε έχοντας ως ερέθισμα τις πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις των συναδέλφων.

Οι προτεινόμενες δράσεις ιεραρχούνται και υποβάλλονται συνδυαζόμενες με τα ερωτήματα της δημοσκόπησης και συγκεκριμένα ως εξής:

  1. Σημαντικότερο πρόβλημα των εργαζομένων μηχανικών στον ιδιωτικό τομέα είναι η πολύπλοκη νομοθεσία και οι συνεχείς αλλαγές με ποσοστό 87,30%. Στον δημόσιο τομέα το πρόβλημα αυτό έρχεται δεύτερο στις απαντήσεις με ποσοστό 54,5% όπως και στους μελετητές-κατασκευαστείς Δημοσίων έργων με ποσοστό 75%. Ταυτόχρονα μόνον το 21,7% κρίνει θετικά τον ΝΟΚ (ν.4067/12) και ακόμα μικρότερο ποσοστό 11,2% θετικών απαντήσεων για τον Ν.4495/17.

Προτείνεται :

α) η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής ερωτημάτων με ένα συμβολικό παράβολο στη λογική των ήδη υφιστάμενων ηλεκτρονικών συστημάτων του ΤΕΕ. Τα ερωτήματα θα τα παραλαμβάνει και θα τα απαντά μία επιτροπή “σοφών” αμοιβόμενη από το ΤΕΕ. Ερωτήματα υποβάλλουν διπλωματούχοι και πτυχιούχοι μηχανικοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Οι ερωταπαντήσεις αρχειοθετούνται και διατίθενται κατηγοριοποιημένες στη διάθεση των συναδέλφων. Οι Διευθύνσεις Τεχνικών Υπηρεσιών θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε αυτή την πλατφόρμα (π.χ.για ερωτήματα επί της διαδικασίας των δημοπρασιών) .

β) να ολοκληρωθεί ο ψηφιακός πολεοδομικός χάρτης της χώρας με όρους δόμησης – επιτρεπόμενες χρήσεις κ.α. Θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο σε κάθε μελετητή εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στις ΥΔΟΜ.

γ) να εξεταστεί η δυνατότητα παροχής οικονομικής ενίσχυσης των μηχανικών για ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης με μορφή voucher είτε μέσω άλλου συλλογικότερου τρόπου που θα επιλεγεί.

  1. Σημαντικότερο πρόβλημα των εργαζόμενων μηχανικών στον δημόσιο τομέα είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών και ο φόρτος εργασίας με ποσοστό 90,9%.

Είναι γνωστό το μείζον πρόβλημα της αποσάθρωσης των Τεχνικών Υπηρεσιών και ΥΔΟΜ λόγω της απουσίας προσλήψεων τα τελευταία 12 χρόνια τουλάχιστον. Η Ν.Ε. Ηλείας έχει αποστείλει έγγραφο προς τους Βουλευτές Ηλείας και έχει διαβιβαστεί ήδη στη Βουλή και τον αρμόδιο Υπουργό το αίτημα της άμεσης ολοκλήρωσης των διαδικασιών του ΑΣΕΠ προκειμένου να συνταχθούν οι οριστικοί πίνακες της προκήρυξης 13Κ/2021 για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε Δήμους και Περιφέρειες.

Προτείνεται :

α) να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εκκρεμείς διαδικασίες του ΑΣΕΠ (οριστικοί πίνακες) για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού  σε  Δήμους  και  Περιφέρειες και να αυξηθεί ο αριθμός των προσληφθέντων προκειμένου να επιτευχθεί η απαιτούμενη στελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών -Τεχνικών Έργων και των Υ.Δ.Ο.Μ. βάσει του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου,

β) να ολοκληρωθεί η μεταφορά του κομματιού των ελέγχων αυθαιρέτων από τις ΥΔΟΜ στους ελεγκτές δόμησης όπως και η λειτουργία των Τοπικών Παρατηρητηρίων όπως προβλέπεται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας,

γ) να επισπευσθεί η διαδικασία ψηφιοποίησης του αρχείου των ΥΔΟΜ που έχει αναλάβει το Τεχνικό Επιμελητήριο

δ) να εξεταστεί η δυνατότητα παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης και νομικής κάλυψης των εργαζομένων μηχανικών στον δημόσιο τομέα

  1. Ο “αθέμιτος ανταγωνισμός και οι χαμηλές αμοιβές” αξιολογείται ως δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα των εργαζόμενων μηχανικών στον ιδιωτικό τομέα σε ποσοστό 69,8%

Η κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών έχει διαμορφώσει ένα ρυπαρό ανταγωνιστικό περιβάλλον για τον ελεύθερο επαγγελματία με πλείστα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού, αδικαιολόγητα χαμηλές αμοιβές που συνοδεύονται ως επί το πλείστον με χαμηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών και οι οποίες συχνά διαφημίζονται σε ΜΜΕ και κοινωνικά δίκτυα εν είδη προσφορών.

Προτείνεται :

α) Χαιρετίζουμε την Απόφαση της Αντιπροσωπείας της 19/11/22 και συντασσόμαστε στη διεκδίκηση της επαναφοράς των ελάχιστων αμοιβών προσαρμοσμένων στο σήμερα και επεκτεινόμενων στις νέες εργασίες μηχανικού (αυθαίρετα, ηλεκτρονική ταυτότητα, ενεργειακές επιθεωρήσεις) όπως και στις τοπογραφικές εργασίες (μπορούν να απαιτούνται πλέον μέσω της ηλεκτρονικής υποβολής για την έκδοση ΚΗΔ).

β) την εφαρμογή του ΠΔ 99/2008 περί επαγγελματικών δικαιωμάτων στα ηλεκτρονικά συστήματα έκδοσης οικοδομικών αδειώνe-adeies, ρύθμισης αυθαιρέτων και ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου μέσω του αυτόματου αποκλεισμού των μή εχόντων το αντίστοιχο επαγγελματικό δικαίωμα.

γ) Την εφαρμογή κώδικα δεοντολογίας και την απαγόρευση διαφήμισης κόστους για εργασίες μηχανικού στα ΜΜΕ ηλεκτρονικά και μή όπως και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η κάθε εργασία μηχανικού διαφέρει αναλόγως της περίπτωσης και η διαμόρφωση τιμής κόστους χωρίς γνώση των ειδικών χαρακτηριστικών του αντικειμένου της μελέτης αποτελεί πρόχειρη και αντιδεοντολογική συμπεριφορά για μηχανικούς, επικίνδυνη και παραπλανητική για τους πολίτες. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο να δύναται να ελέγχει πειθαρχικά συναδέλφους για την εν λόγω παράβαση αλλά και να προσφεύγει νομικά κατά τρίτων.

  1. Ως σημαντικότερο πρόβλημα των κατασκευαστών Δημοσίων Έργων ιεραρχείται η αύξηση του κόστους των υλικών σε ποσοστό απαντήσεων 100% !!

Δεύτερο σε σειρά με ποσοστό 75% έρχεται το πρόβλημα των υπερβολικά μεγάλων εκπτώσεων σε δημόσιους διαγωνισμούς. 

Προτείνεται :

α) να ασκηθούν πιέσεις στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα για την ανάληψη πρωτοβουλιών άμβλυνσης του προβλήματος είτε με αύξηση των συντελεστών στις τιμές αναθεώρησης είτε με επιβολή πλαφόν.

β) για την αντιμετώπιση του ζητήματος των μεγάλων εκπτώσεων καθώς έχουν ήδη ανακαλυφθεί τρικ εξαπάτησης του πολύ σοφού κατά τα άλλα συστήματος “αιτιολόγησης των υπερβολικά μεγάλων εκπτώσεων” λόγω απόκλισης της οικονομικής προσφοράς από τον μέσο όρο, προκρίνεται ως μοναδικό μέτρο η δημιουργία ειδικού εταιρικού μητρώου. Σε αυτό το μητρώο θα κατατάσσονται και θα βαθμολογούνται οι εταιρείες αναλόγως της εμπειρίας ανά κατηγορία έργου, της ποιότητας του παραγόμενου έργου που αποδεδειγμένα διαθέτουν και βάσει άλλων κριτηρίων αξιολόγησης κρίσιμων για την αξιολόγηση . Μετά την ολοκλήρωση κάθε έργου, αυτό θα βαθμολογείται ως προς το παραγόμενο αποτέλεσμα από ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΤΕΕ σε συνεργασία με τους Επιβλέποντες του έργου και θα ενημερώνεται το μητρώο. Οι συμμετέχοντες στους δημόσιους διαγωνισμούς θα επιλέγονται μέσω του μητρώου ανά κατηγορία έργου και θα μοριοδοτούνται βάσει αυτού. Είναι ένα αναμφίβολα σύνθετο εγχείρημα το οποίο απαιτεί σοβαρή διαβούλευση με τους εργολήπτες και εξέταση όλων των προβληματικών σημείων ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο δίκαιο, αποδοτικό και συμφέρον για την πολιτεία.

  1. Ως πολύ σημαντικό πρόβλημα σε ποσοστό 47,6% των απαντήσεων ανάμεσα στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αξιολογείται “το άγχος για τη λήξη των προθεσμιών”.

Είναι προφανές ότι η πολυνομία των τελευταίων ετών και οι συνεχείς αλλαγές δεδομένων στην εργασία του μηχανικού έφεραν σε ισχύ πλήθος διαδικασιών με χρονική προθεσμία (αυθαίρετα, παρεκκλίσεις, προγράμματα εξοικονομώ κλπ). Η έλλειψη των απαιτούμενων εργαλείων (π.χ. αεροφωτογραφίες απόδειξης παλαιότητας), ο μεγάλος όγκος των αυθαιρέτων στη χώρα, οι απαιτήσεις του νομοθετικού πλαισίου και η ασάφεια που το διέπει (μόνο το 11,2% κρίνει θετικά τον ν.4495/17 ως προς την εφαρμοσιμότητά του) καθιστούν αδύνατο στον μηχανικό να ανταποκριθεί σε όλες τις προθεσμίες. Επιπλέον η οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπει στους πολίτες να καλύψουν το κόστος των μελετών που απαιτούνται για την περαίωση των ηλεκτρονικών φακέλων. Σε κάθε περίπτωση , καθώς λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας απαιτείται η οριστικοποίηση-περαίωση των δηλώσεων υπαγωγής για την υποβολή της ταυτότητας κτιρίου ή την έκδοση νέας οικοδομικής άδειας , η εν λόγω εργασία συμπλήρωσης των δικαιολογητικών θα πραγματοποιηθεί αργά ή γρήγορα όταν αυτό απαιτηθεί από τον ιδιοκτήτη.

Προτείνεται :

να καταργηθεί η προθεσμία υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών στο ηλεκτρονικό σύστημα των αυθαιρέτων (ν.4178/13 και ν.4495/17) για τις εκκρεμείς δηλώσεις και να αντικατασταθεί από την υποχρέωση συμπλήρωσης της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου σε βάθος δεκαετίας από την έναρξη της εφαρμογής της για όλα τα κτίρια, με ταυτόχρονη υποχρέωση τότε της περαίωσης των ηλεκτρονικών φακέλων ρύθμισης αυθαιρέτων. Ειδοποίηση για την υποχρέωση αυτή δύναται να αποστέλλει το Υπουργείο Οικονομικών το οποίο θα πρέπει σταδιακά (βάσει ΑΦΜ) να διασταυρώνει τα στοιχεία του Ε9 με την ΗΤΚ και το Κτηματολόγιο προκειμένου να συνταχθεί το Εθνικό Περιουσιολόγιο.

  1. Στο ερώτημα “εάν πρέπει να εφαρμόζεται υποχρεωτικά σε κάθε περίπτωση σημαντικού έργου ανάπλασης η διενέργεια Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού” η μεγάλη πλειοψηφία σε ποσοστά 71,4% έως 75% των ερωτηθέντων εργαζομένων σε ιδιωτικό – δημόσιο τομέα όπως και των μελετητών-κατασκευαστών δηλώνει υπέρ της υποχρεωτικής εφαρμογής της διαδικασίας Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών.

Προτείνεται :

να διεκδικήσουμε ως ΤΕΕ την κατάργηση των παραγράφων 3 και 4 της Υπουργικής Απόφασης ΥΠΕΝ/ ΔΜΕΑΑΠ/ 48505/ 387/ 2021 – ΦΕΚ 2239/Β/31-5-2021, παράγραφοι οι οποίες επί της ουσίας ακυρώνουν ολόκληρη την κατά τα άλλα πλήρη και πολύ σημαντική Υπουργική Απόφαση εισάγοντας εξαιρέσεις από την υποχρέωση της διενέργειας Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών. Τυχόν προβλήματα οικονομικού αντικειμένου ή χρονικών προθεσμιών πρέπει και επιβάλλεται να επιλυθούν με άλλους τρόπους που θα επιλέξει το αρμόδιο Υπουργείο.

  1. Στα επιπρόσθετα σχόλια και παρατηρήσεις των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση , συχνότερο όλων , συναντήσαμε το αίτημα για διενέργεια εκπαιδευτικών σεμιναρίων.

Είναι γνωστό ότι πλην των μεγάλων αστικών κέντρων Αθήνας-Θεσσαλονίκης , τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που είναι διαθέσιμα σε μηχανικούς είναι ελάχιστα. Η εφαρμογή των νέων διαδικασιών μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων του ΤΕΕ, οι νέες νομοθεσίες που έχουν εσχάτως εισαχθεί στην καθημερινότητά μας αλλά και η εκ φύσεως διάθεση του μηχανικού για διαρκή ενημέρωση σχετικά με νέα υλικά και τεχνικές (π.χ.εξοικονόμησης ενέργειας ,ενίσχυσης κατασκευών κ.α.) καθιστούν την παρακολούθηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων απαραίτητη.

Προτείνεται :

η παροχή δωρεάν voucher για δύο (2) τουλάχιστον κύκλους εκπαιδευτικών σεμιναρίων ανά έτος , διοργάνωσης του ΤΕΕ ή άλλου ιδιωτικού φορέα, είτε με φυσική παρουσία είτε εξ αποστάσεως.

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

εκτιμούμε ότι μέσω του εν λόγω ερωτηματολογίου, αν και μικρής κλίμακας , μπορείτε να αντλήσετε πολύ σημαντικά συμπεράσματα για τις αγωνίες και τους προβληματισμούς των συναδέλφων. Οι προτάσεις που σας υποβάλλουμε είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι θα έβρισκαν σύμφωνους τη μεγάλη πλειοψηφία των μελών μας. Σας παρακαλούμε θερμά να θέσετε υπόψη της Διοικούσας Επιτροπής το παρόν έγγραφό όπως και τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου με την ελπίδα να τύχει επεξεργασίας και υλοποίησης έστω και στο ελάχιστο. Κοινός στόχος μας – το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος – δίπλα στον συνάδελφο και όχι απέναντι.

Ο Πρόεδρος
Χρήστος Δ. Γεωργακόπουλος
Διπλ. Πολιτικός μηχανικός

Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας
Τμήμα Δυτικής Ελλάδας
Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος

Δείτε παρακάτω την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας:

Fibran
Katoikia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

3ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Verde.Tec 2024
13ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Newsletter

Close Popup

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας, αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Ρυθμίσεις απορρήτου

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.

Τα λειτουργικά cookies παρακολουθούν την σωστή λειτουργία του ιστότοπου μας και επιτρέπουν στον ιστότοπο να θυμάται τις επιλογές που κάνετε (π.χ. προτιμήσεις γλώσσας ή περιοχής). Παρέχουν χαρακτηριστικά, τα οποία σας βοηθούν έτσι ώστε να μη χρειάζεται να καθορίζετε τις επιλογές σας κάθε φορά που επισκέπτεστε τον ιστότοπο. Οι πληροφορίες που συλλέγουν αυτά τα cookies είναι ανώνυμες και δεν είναι δυνατόν να παρακολουθήσουν την δραστηριότητα της περιήγησής σε άλλους ιστότοπους.

Preferences
Τα λειτουργικά cookies παρακολουθούν την σωστή λειτουργία του ιστότοπου μας και επιτρέπουν στον ιστότοπο να θυμάται τις επιλογές που κάνετε (π.χ. προτιμήσεις γλώσσας ή περιοχής).
  • _at_cm_hide

Απορρίψη όλων των υπηρεσιών
Save
Δέχομαι όλες τις υπηρεσίες