back to top
spot_img
Civiltech
Civiltech
spot_img

Καθορισμός διαδικασίας νομιμοποίησης αυθαίρετων τουριστικών υποδομών εντός χερσαίας & θαλάσσιας ζώνης

NanoDomi
Bosch

Με απόφαση που συνυπογράφουν ο Υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλειος Κικίλιας και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νικόλαος Ταγαράς, καθορίζεται η διαδικασία νομιμοποίησης των καθ’ υπέρβαση της χωροθέτησης ή χωρίς άδεια έργων και εγκαταστάσεων που αφορούν σε τουριστικές υποδομές, εντός της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης.

- Advertisement -

Διαβάστε παρακάτω τοπεριεχόμενο της απόφασης:

Άρθρο 1
Πεδίο εφαρμογής

- Advertisement -
Olympic Engineering

Στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας εμπίπτουν οι εντασσόμενες στις διατάξεις του Κεφαλαίου Γ του ν. 2160/93, θαλάσσιες τουριστικές υποδομές (τουριστικοί λιμένες, καταφύγια κλπ), οι οποίες αιτούνται τη νομιμοποίηση των καθ’ υπέρβαση της χωροθέτησης ή χωρίς άδεια έργων και εγκαταστάσεων εντός της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης αυτών σύμφωνα με την περ. β της παρ. 4 του άρθρου 31 του ν.2160/1993.

Άρθρο 2
Δικαίωμα υπαγωγής και προϋποθέσεις υπαγωγής

  1. Δικαίωμα υπαγωγής στη διαδικασία νομιμοποίησης της περ. β της παρ. 4 του άρθρου 31 του ν.2160/1993, έχουν οι κατά την παρ. 3 του άρθρου 29 του ν.2160/93 φορείς διαχείρισης τουριστικών λιμένων, ήτοι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου το οποίο έχει αναλάβει με σύμβαση (μετά του Δημοσίου ή μετά της «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Ανώνυμη Εταιρία») την κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση τουριστικού λιμένα σύμφωνα με τις διατάξεις του ανωτέρω νόμου.

    Οι φορείς διαχείρισης τουριστικών λιμένων υποβάλλουν στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού, τη σχετική αίτηση δια των νόμιμων εκπροσώπων τους.

  1. Προϋπόθεση για τη νομιμοποίηση της καθ’ υπέρβασιν χωροθέτησης είναι :

α) ο τουριστικός λιμένας να βρίσκεται αποδεδειγμένα σε λειτουργία την 1.1.2022

β) οι υπερβάσεις δόμησης των εγκαταστάσεων στη χερσαία ζώνη του λιμένα να υπάγονται στις επιδεκτικές τακτοποίησης διατάξεις του ν. 4495/2017 (Α’ 171), ως εκάστοτε ισχύει

γ) η συμμόρφωση του φορέα διαχείρισης προς τις διατάξεις περιβαλλοντικής αδειοδότησης ως κάθε φορά ισχύει

Άρθρο 3
Αρμόδια Αρχή επί της διαδικασίας

  1. Αρμόδια αρχή για την εφαρμογή της παρούσας και για την παραλαβή των σχετικών αιτήσεων είναι η Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού και Υποδομών του Υπουργείου Τουρισμού. Επί των αιτήσεων συντάσσεται εισήγηση από την αρμόδια Διεύθυνση του προηγούμενου εδαφίου, η οποία διαβιβάζεται στην Επιτροπή Λιμένων, της παρ. 2 του άρθρου 30 του ν.2160/93, για τη διατύπωση γνώμης στον Υπουργό Τουρισμού προκειμένου να εκδοθεί η προβλεπόμενη απόφαση νομιμοποίησης του πρώτου εδαφίου της περ. β της παρ. 4 του ν.2160/1993.

Άρθρο 4
Προθεσμία υποβολής αίτησης νομιμοποίησης,

Οι αιτήσεις υποβάλλονται αρχής γενομένης από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσης και εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριμήνου συνοδευόμενες από το σύνολο των δικαιολογητικών του άρθρου 5 της παρούσας.

Άρθρο 5
Διαδικασία και δικαιολογητικά

Για την υπαγωγή στις διατάξεις της παρούσας ο αρμόδιος φορέας διαχείρισης, ως νομίμως εκπροσωπείται, υποβάλλει αίτηση υπαγωγής σε νομιμοποίηση της περ. β της παρ. 4 του άρθρου 31 συνοδευόμενη από τα δικαιολογητικά ως αναφέρονται στην παρ. Β της παρούσας.

Α. Διαδικασία

  1. Σε διάστημα ενενήντα (90) ημερών από την υποβολή της αίτησης νομιμοποίησης, η αρμόδια αρχή του άρθρου 3 ελέγχει τα υποβληθέντα δικαιολογητικά ως προς την πληρότητά τους, σε περίπτωση διαπίστωσης ελλείψεων ενημερώνεται σχετικά ο φορέας διαχείρισης και εισάγει το θέμα στην Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων.
  2. Η Επιτροπή Λιμένων χορηγεί γνώμη για τη νομιμοποίηση του τουριστικού λιμένα κατόπιν σχετικής εισήγησης από την αρμόδια αρχή του άρθρου 3.
  3. Η αποκλειστική προθεσμία έκδοσης απόφασης νομιμοποίησης εκκινεί σε περίπτωση υποβολής φακέλου με πλήρη δικαιολογητικά από το χρονικό σημείο υποβολής του αιτήματος άλλως σε περίπτωση υποβολής ελλιπούς φακέλου από το χρονικό σημείο υποβολής των αναγκαίων συμπληρωματικών στοιχείων.
  4. Η έκδοση της απόφασης νομιμοποίησης του Υπουργού Τουρισμού επιφέρει την επικαιροποίηση χωροθέτησης της θαλάσσιας τουριστικής υποδομής κατά την έννοια του άρθρου 31 του ν.2160/1993.
  5. Με την έκδοση της απόφασης νομιμοποίησης ο φορέας διαχείρισης οφείλει εντός 20 ημερών να αιτηθεί την έγκριση λειτουργίας τουριστικού λιμένα σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Κεφάλαιο ΛΘ’, του ν. 4442/2016 (Α’ 230)

Β. Δικαιολογητικά

  1. Η αίτηση υπαγωγής πρέπει να συμπεριλαμβάνει το σύνολο των αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων ή για κάθε μεμονωμένο αυτοτελή χώρο που αποτελεί αντικείμενο του έργου. Η αίτηση υπαγωγής κατά το σκέλος αυτό υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 1599/1986, ως προς την αληθή έκταση των πολεοδομικών υπερβάσεων και την πραγματική έκτασή τους στον χερσαία και θαλάσσια ζώνη του λιμένα. Στο κείμενο της αίτησης πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία του αιτούντος φυσικού ή νομικού προσώπου, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ) στην οποία υπάγεται. Στην ίδια αίτηση δηλώνεται και ο διακριτικός τίτλος του Φορέα Διαχείρισης του τουριστικού λιμένα, το είδος της υπέρβασης, το εμβαδόν, η χρήση της αυθαίρετης κατασκευής, η ημερομηνία ολοκλήρωσης της κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης σε αυτό.
  2. Η αίτηση συνοδεύεται από Τεχνική έκθεση, εξουσιοδοτημένων, αρμόδιων μηχανικών, με περιγραφή του χωροθετημένου και τροποποιημένου έργου ή της δραστηριότητας με πλήρη καταγραφή της τροποποίησης, ή της αυθαίρετης κατασκευής ή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης της υφιστάμενης εγκατάστασης ή του έργου, καθώς και των αποκλίσεων (διαφοροποιήσεων) των υλοποιημένων μεγεθών του τουριστικού λιμένα, των υφιστάμενων χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης, σε σχέση με την εγκριτική απόφαση χωροθέτησης και τις οριστικές μελέτες της .
  3. Συνυποβάλλονται με την τεχνική έκθεση και τα ακόλουθα:

α) Νομιμοποιητικά έγγραφα εκπροσώπησης του φορέα διαχείρισης.

β) Εκδοθείσες εγκριτικές αποφάσεις των υφιστάμενων υποδομών (ιστορικά στοιχεία) τίτλοι ιδιοκτησίας, πιστοποιητικά ιδιοκτησίας/ κτηματολογικό φύλλο ή απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος, ή και αποδεικτικά στοιχεία νομιμότητας των υφιστάμενων υποδομών, ή και στοιχεία νομιμότητας της κατασκευής (βεβαίωση, άδεια, ή έγγραφο της κατά περίπτωση αρμόδιας Υπηρεσίας του οικείου Δήμου ή της Περιφέρειας),

γ) Δημόσια έγγραφα, αεροφωτογραφίες, φωτογραφίες, από τα οποία αποδεικνύεται ο χρόνος ολοκλήρωσης της κατασκευής και ο χρόνος έναρξης της χρήσης.

δ) Αντίγραφο του φακέλου υπαγωγής ως προς τις υπερβάσεις δόμησης με πλήρη αποτύπωση των αθυαίρετων κτισμάτων ή κατασκευών, στις διατάξεις του ν. 4495/2017 (Α’ 171), ως εκάστοτε ισχύει, μετά των βεβαιωμένων οφειλών προστίμων και εκδοθεισών παραστατικών.

ε) Τοπογραφικό διάγραμμα κλίμακας 1:500 ή 1:1.000, εξαρτημένο από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές, (ως φυσικό αντικείμενο και ψηφιακή υποβολή) στο οποίο εμφαίνονται κατ΄ ελάχιστον η υλοποιημένη χερσαία και θαλάσσια ζώνη λιμένα, τα όρια της ιδιοκτησίας, με τις τυχούσες εκ της εγκριτικής απόφασης χωροθέτησης αποκλίσεις, η καθορισμένη οριογραμμή αιγιαλού και παραλίας και του παλαιού αιγιαλού, καθώς και τυχόν πρόταση καθορισμού νέων οριογραμμών αιγιαλού και παραλίας. Διευκρινίζεται ότι ως “Τοπογραφικό Διάγραμμα”, νοείται τοπογραφικό διάγραμμα εξαρτημένο από το ισχύον κρατικό τριγωνομετρικό δίκτυο (ΕΓΣΑ), συντασσόμενο κατά τις ισχύουσες προδιαγραφές. (τοπογραφικό διάγραμμα της οικοδομικής αδείας ή της άδειας δόμησης εφόσον υφίσταται ή της δήλωσης υπαγωγής σε οποιονδήποτε νόμο περί αυθαιρέτων ή του προσαρτώμενου τοπογραφικού σε δικαιοπραξία).

στ) Ορθοφωτοχάρτης κλίμακας 1:500 ή 1:1000, εκδοθείς από τη Δημόσια Υπηρεσία «Ελληνικό Κτηματολόγιο», στον οποίο αποτυπώνονται:

αα. η ακριβής θέση και αποτύπωση της εγκατάστασης ή του έργου κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, (εγκεκριμένα και υλοποιημένα όρια ζώνης του τουριστικού λιμένα)

ββ. οι οριογραμμές αιγιαλού, παραλίας, παλαιού αιγιαλού και της καθορισμένης χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης του τουριστικού λιμένα (Τ.Λ.), της Ζώνης λιμένα όπου υπάρχει ή της Ζ.Λ. σε περιοχές που έχει συντελεστεί εξομοίωση του χώρου με Ζ.Λ., μετά τις σχετικές δημοσιευμένες αποφάσεις,

γγ. τα όρια της έκτασης αρμοδιότητας της ΕΤΑΔ Α.Ε. ή του ΤΑΙΠΕΔ ή άλλου φορέα κ.α.

δδ. οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις, εντός του τουριστικού λιμένα, οι υφιστάμενες χρήσεις και δραστηριότητες του λιμένα.

εε. οι θέσεις αγκυροβολίας των πλοίων ή σκαφών,

ζ) Μελέτη επάρκειας -αντοχής, συνοδευόμενη από Υπεύθυνες Δηλώσεις αρμόδιων μηχανικών που αναλαμβάνουν την ευθύνη της στατικής, ηλεκτρομηχανολογικής ασφάλειας ή και κάθε άλλης αναγκαίας μελέτης ασφαλείας κατά περίπτωση λαμβάνοντας υπόψη την κατασκευή και τις εγκαταστάσεις. Σε αυτήν δύνανται να περιλαμβάνονται έκθεση συλλογής στοιχείων και πληροφοριών, αποτύπωση τεκμηρίωσης, σχέδιο αποτύπωσης του φέροντος οργανισμού, παρουσίασης ενδεχόμενων βλαβών, έκθεση αποτίμησης φέρουσας ικανότητας, παθολογίας της κατασκευής και τα στοιχεία τρωτότητας αυτής, τεύχη υπολογισμών, αναλύσεων και ελέγχων και ότι άλλο δύναται να τεκμηριώσει την επάρκεια και ασφάλεια της υφιστάμενης υποδομής του τουριστικού λιμένα.

η) Για την περίπτωση των λιμενικών υποδομών πλέον της ανωτέρω μελέτης επάρκειας δύναται να ζητηθεί και ακτομηχανική ή κυματική μελέτη λαμβάνοντας υπόψη το είδος και το μέγεθος των υλοποιημένων έργων και αποκλίσεων

θ) Σχέδιο γενικής διάταξης κλίμακας 1:1.000 των υφιστάμενων έργων και εγκαταστάσεων, στο οποίο εμφαίνονται τα δικαιολογητικά β’ και γ’ της παρ.2 του άρθρου 31 του ν.2160/93 με αποτυπωμένη την υλοποιημένη κατάσταση των έργων και εγκαταστάσεων.

ι) Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις πρόσθετες υπό νομιμοποίηση κατασκευές και αίτηση εγκρίσεως αυτών στο (ΚΕΣΠΑ). Ως προς τη χορήγηση άδειας ή έγκρισης λειτουργίας ως προς τις πρόσθετες νομιμοποιημένες κατασκευές από περιβαλλοντικής απόψεως επαρκεί η έγκριση του ΚΕΣΠΑ .

Άρθρο 6
Έναρξη ισχύος

Η απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης

Μπορείτε να κατεβάσετε το σχετικό ΦΕΚ από εδώ:
http://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20220204027

Fibran
Katoikia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

3ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Verde.Tec 2024
13ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Newsletter

Close Popup

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας, αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Ρυθμίσεις απορρήτου

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.

Τα λειτουργικά cookies παρακολουθούν την σωστή λειτουργία του ιστότοπου μας και επιτρέπουν στον ιστότοπο να θυμάται τις επιλογές που κάνετε (π.χ. προτιμήσεις γλώσσας ή περιοχής). Παρέχουν χαρακτηριστικά, τα οποία σας βοηθούν έτσι ώστε να μη χρειάζεται να καθορίζετε τις επιλογές σας κάθε φορά που επισκέπτεστε τον ιστότοπο. Οι πληροφορίες που συλλέγουν αυτά τα cookies είναι ανώνυμες και δεν είναι δυνατόν να παρακολουθήσουν την δραστηριότητα της περιήγησής σε άλλους ιστότοπους.

Preferences
Τα λειτουργικά cookies παρακολουθούν την σωστή λειτουργία του ιστότοπου μας και επιτρέπουν στον ιστότοπο να θυμάται τις επιλογές που κάνετε (π.χ. προτιμήσεις γλώσσας ή περιοχής).
  • _at_cm_hide

Απορρίψη όλων των υπηρεσιών
Save
Δέχομαι όλες τις υπηρεσίες