spot_img
Civiltech
Civiltech
spot_img

Νέα παρέμβαση του βουλευτή Βασ. Σπανάκη για θέματα των ιδιοκτητών ακινήτων

Nanodomi
Bosch
Ariston

Την άμεση κατάργηση της υποχρέωσης επισύναψης πιστοποιητικού Τ.Α.Π. για τη διευκόλυνση των μεταβιβάσεων ακινήτων, ζητά ο Βουλευτής Β. Σπανάκης με ερώτησή του προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.

- Advertisement -

Την ιδιαίτερη ικανοποίηση του εξέφρασε ο Βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης για την απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση, με την οποία παρατείνεται η ισχύς της βεβαίωσης μηχανικού έως 31.12.2021. Για το θέμα αυτό είχε μάλιστα καταθέσει σχετική Ερώτηση στις 16 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Σπανάκης ανέφερε πως η συγκεκριμένη απόφαση θα λύσει πολλά προβλήματα, ωστόσο θα πρέπει να ακολουθήσει και η αντίστοιχη κατάργηση επισύναψης  πιστοποιητικού Τ.Α.Π., για τη διευκόλυνση των μεταβιβάσεων ακινήτων.

- Advertisement -
Olympic Engineering

Κατόπιν τούτου, προχώρησε σε νέα Κοινοβουλευτική Παρέμβαση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, με την οποία ζητά την άμεση κατάργηση της υποχρέωσης προσκόμισης πιστοποιητικού μη οφειλής Τ.Α.Π. στις εμπράγματες συναλλαγές.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ερώτησης εδώ.


Να παραταθεί η παράλληλη ισχύς της Βεβαίωσης Μηχανικού μέχρι 31.12.2021 για γονικές παροχές και μεταβιβάσεις ακινήτων, ζήτησε με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας ο Βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης, με την οποία ζητά να παραταθεί νομοθετικά μέχρι την 31.12.2021 η παράλληλη – με τη διαδικασία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου – ισχύς της Βεβαίωσης Μηχανικού, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μεταβιβάσεις ακινήτων μέχρι 31.12.2021 και να μην υπάρξουν πρόσθετες επιβαρύνσεις και ταλαιπωρία για τους πολίτες.

Στο κείμενο της Ερώτησης τονίζει πως η τρίμηνη αυτή παράταση για όλες τις συμβολαιογραφικές πράξεις, όπως για παράδειγμα συστάσεις οριζόντιας ιδιοκτησίας, κανονισμούς πολυκατοικιών, μεταβιβάσεις ακινήτων και φυσικά, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων είναι απαραίτητη ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να ωφεληθούν από το νέο μέτρο της αύξησης του αφορολόγητου στο ποσό των 800.000 ευρώ, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

«Πρόκειται για μια ιστορική εξαγγελία για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας, των νέων και της κοινωνίας γενικότερα», αναφέρει  χαρακτηριστικά στην ερώτησή του ο κ. Σπανάκης.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ερώτησης εδώ.


Να δοθεί άμεσα λύση στο ζήτημα της αποζημίωσης των ιδιοκτητών – εκμισθωτών υπεκμισθωμένων επαγγελματικών ακινήτων, ζητάει ο Β. Σπανάκης, Βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών, με νέα ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, με την οποία ζητά να δοθεί άμεσα λύση στο ζήτημα της αποζημίωσης των ιδιοκτητών – εκμισθωτών που μισθώνουν το ακίνητο προς υπεκμισθωτές, από τους οποίους εισπράττουν μειωμένα ή καθόλου ενοίκια.

Όπως αναφέρει, είναι πολλές σε όλη τη χώρα οι περιπτώσεις ιδιοκτητών – εκμισθωτών που ενώ εισπράττουν μειωμένα (ή καθόλου) ενοίκια από τους μισθωτές τους και έχουν υποβάλλει δηλώσεις Covid, δεν έχουν λάβει ούτε μίσθωμα, ούτε την ανάλογη αποζημίωση εδώ και πολλούς μήνες, όπως έχει κατ΄επανάληψη επισημάνει η ΠΟΜΙΔΑ. 

Ο κ. Σπανάκης ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς αν προτίθενται να δώσουν άμεσα λύση στο ζήτημα της αποζημίωσης των ιδιοκτητών – εκμισθωτών που μισθώνουν το ακίνητο προς υπεκμισθωτές, από τους οποίους εισπράττουν μειωμένα ή καθόλου ενοίκια και πως προτίθενται να μεταχειριστούν φορολογικά τις περιπτώσεις εκείνες των ιδιοκτητών που έλαβαν μειωμένα ενοίκια. 

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ερώτησης εδώ.


Τη θέσπιση γενναίων φορολογικών κινήτρων για την ασφάλιση κατοικιών και επαγγελματικών χώρων από ακραία φυσικά φαινόμενα, ζήτησε από τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων ο Βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης.

Στην Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Σπανάκης ρωτάει τους αρμόδιους Υπουργούς αν προτίθενται να θεσπίσουν γενναία φορολογικά κίνητρα για την ασφάλιση των κτιρίων (κατοικιών και επαγγελματικών χώρων) από φυσικά φαινόμενα και να προχωρήσουν στην επαναφορά της έκπτωσης των ασφαλίστρων κτιρίων από το φορολογητέο εισόδημα.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ερώτησης εδώ.


Άμεση ανάγκη να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για αρχικές δηλώσεις Covid και για διορθώσεις από τους εκμισθωτές ακινήτων, για τη χρονική περίοδο Μαρτίου 2020 – Μαρτίου 2021. Αυτό ήταν το αντικείμενο της νέας Ερώτησης που κατέθεσε κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών ο Βουλευτής του Νότιου Τομέα Αθηνών Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης, μέλος της ΠΟΜΙΔΑ, σχετικά με τις αρχικές δηλώσεις Covid και για διορθώσεις από τους εκμισθωτές ακινήτων, για τη χρονική περίοδο Μαρτίου 2020 – Μαρτίου 2021.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Βουλευτή κ. Σπανάκη, που βασίζεται σε πρόσφατο έγγραφο υπόμνημα της ΠΟΜΙΔΑ προς το ΥΠΟΙΚ και την ΑΑΔΕ, έχει ως εξής:
Αθήνα, 21 Μαΐου 2021
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Θέμα: «Άμεση ανάγκη να ανοίξει η πλατφόρμα της Α.Α.Δ.Ε. για αρχικές δηλώσεις Covid και για διορθώσεις από τους εκμισθωτές ακινήτων, για τη χρονική περίοδο Μαρτίου 2020 – Μαρτίου 2021»

Κύριε Υπουργέ,
Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων κινδυνεύουν να φορολογηθούν για εισοδήματα από ενοίκια που δεν εισέπραξαν από τους μισθωτές τους, καθώς για διαφόρους λόγους είτε δεν υπέβαλαν δήλωση Covid ή την υπέβαλαν με λανθασμένα στοιχεία.
Επιπροσθέτως, έχουν εντοπιστεί διάφορα λάθη βάσει των μηνυμάτων της Α.Α.Δ.Ε., που πρέπει οπωσδήποτε να διορθωθούν ώστε να ολοκληρωθούν οι αιτήσεις. Τέτοια λάθη αφορούν για παράδειγμα μισθώσεις που δεν φαίνονται ενεργές ενώ είναι, όπως και μεταβολές της νομικής μορφής του μισθωτή για τις οποίες δεν ήταν ενήμερος ο εκμισθωτής.
Ως εκ τούτου, το εκ νέου άνοιγμα της πλατφόρμας της Α.Α.Δ.Ε. για το σύνολο των πεδίων, για αρχικές δηλώσεις Covid και για διορθώσεις των δηλώσεων που έχουν ήδη υποβληθεί για ολόκληρη τη χρονική περίοδο από τον Μάρτιο 2020 έως και τον Μάρτιο 2021, θα αποτελούσε ανακουφιστική λύση για όλους τους ιδιοκτήτες που δεν εισέπραξαν καθόλου ή έλαβαν μειωμένα ενοίκια στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης για τους πληγέντες της πανδημίας του κορονοϊού.
Τα παραπάνω επισημαίνει, μεταξύ άλλων, και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεστε να προβείτε σε άνοιγμα όλων των πεδίων της πλατφόρμας της Α.Α.Δ.Ε. για αρχικές δηλώσεις Covid, για όλες τις αναγκαίες διορθώσεις στις δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί καθώς και για τις διορθώσεις βάσει των μηνυμάτων της Α.Α.Δ.Ε., για ολόκληρη τη χρονική περίοδο από τον Μάρτιο 2020 έως τον Μάρτιο 2021;
Ο ερωτών Βουλευτής
Βασίλειος-Πέτρος Ν. Σπανάκης


Άμεση ενημέρωση των Δήμων από τον ΔΕΔΔΗΕ για τον χρόνο διακοπής της ηλεκτροδότησης κάθε παροχής προκειμένου να αποφεύγεται η άδικη χρέωση τελών, προστίμων και προσαυξήσεων, ζητάει ο Βουλευτής Ν.Δ. Νότιου Τομέα Αθηνών κ. Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.  

Ο κ. Σπανάκης επισημαίνει την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η ολοκλήρωση της διασύνδεσης όλων των Δήμων της χώρας με τη βάση δεδομένων δημοτικών τελών του ΔΕΔΔΗΕ, έτσι ώστε να υπάρχει άμεση και αυτόματη πληροφόρηση του συνόλου των Δήμων για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης των παροχών στις κατοικίες και τις επαγγελματικές εγκαταστάσεις της χώρας. 

Στην Ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναφέρει τα πολύ σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται από τη μη ολοκλήρωση της παραπάνω, απλής, διαδικασίας, όπως:

«Πρώτον, οι Δήμοι αδυνατούν να βεβαιώνουν τα Τέλη Ακίνητης Περιουσίας γιατί δεν γνωρίζουν άμεσα ποιες παροχές έχουν διακοπεί. 

Δεύτερον, οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται στις περιπτώσεις της μεταβίβασης του ακινήτου τους ή της επαναφοράς της ηλεκτροδότησης, να πληρώσουν υπέρογκα Δημοτικά Τέλη, φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις, μαζί με το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, που εκ των πραγμάτων είναι αδύνατον να καταβάλουν».

Ο κ. Σπανάκης τονίζει πως η άμεση διασύνδεση όλων των Δήμων της χώρας με τη βάση του ΔΕΔΔΗΕ ώστε η διαχείριση των θεμάτων που σχετίζονται με τις παροχές ρεύματος ανά Δήμο να γίνεται από εδώ και πέρα αποκλειστικά online είναι επιβεβλημένη, ιδιαιτέρως την περίοδο της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης, καθώς μόνος τρόπος εξυπηρέτησής των ιδιοκτητών σήμερα είναι η υποβολή αιτήσεων με φυσική τους παρουσία στους Δήμους και στα Γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ, υποβάλλοντας τόσο τους ίδιους όσο και τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ και στον ΔΕΔΔΗΕ σε μια αχρείαστη ταλαιπωρία και επικινδυνότητα.

Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Σπανάκη.

Εγινε πραγματικότητα το αίτημα «Να είναι Αφορολόγητη, Ακατάσχετη και Ανεκχώρητη η καταβολή του 50% της μείωσης των μισθωμάτων προς τους ιδιοκτήτες» του Βουλευτή του Ν. Τομέα Αθηνών Βασ. Σπανάκη, με την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο ΥΠΟΙΚ. Τόσο με Ερώτησή του στη Βουλή προς τον Υπουργό των Οικονομικών, όσο και στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλημέρα» του ΣΚΑΙ, καλεσμένος του δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά, το πρωί της Κυριακής 15 Νοεμβρίου, όπου συζητήθηκαν τα οικονομικά ζητήματα που απασχολούν αυτό το διάστημα τους πολίτες ο Βουλευτής της ΝΔ τόνισε ιδιαίτερα πως θα ζητήσει με ερώτησή του να ορισθεί ξεκάθαρα ότι η καταβολή του 50%, εξαιτίας της απώλειας των Ιδιοκτητών από τη μείωση κατά 40% των μισθωμάτων, να είναι  ακατάσχετη.

Τη Δευτέρα, 16.11 ο κ. Σπανάκης κατέθεσε Ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών για το θέμα αυτό στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «Επειδή οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν υποστεί αρκετή μείωση στα εισοδήματα τους χωρίς να έχουν την αντίστοιχη ενίσχυση και επειδή η καταβολή του 50% της μείωσης των μισθωμάτων είναι σε θετική κατεύθυνση και αυτό αναγνωρίζεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ)» και ρωτάει τον αρμόδιο Υπουργό: «Προτίθεστε να ορίσετε ρητά ότι η καταβολή αυτή του 50% της μείωσης των μισθωμάτων προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη προς τρίτους;»

Εξάλλου πλούσια κοινοβουλευτική δραστηριότητα και ιδιαίτερη ευαισθησία έχει επιδείξει ο κ. Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης, σε σειρά θεμάτων που απασχολούν τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του, στο πλαίσιο της άσκησης του Κοινοβουλευτικού ελέγχου έχει καταθέσει μέχρι σήμερα αρκετές Ερωτήσεις και Αναφορές προς τους αρμόδιους Υπουργούς, ζητώντας, μεταξύ άλλων, την παράταση της προθεσμίας των δηλώσεων των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων στους Δήμους, την ηλεκτρονική ενημέρωση όλων των ιδιοκτητών ακινήτων για τη δυνατότητα δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων καθώς και την παράταση της προθεσμίας για τις δηλώσεις αυτές, την αποδέσμευση των ιδιοκτητών από το ρολόι της ΕΥΔΑΠ στις περιπτώσεις που το ακίνητο είναι μισθωμένο, την παράταση της προθεσμίας διόρθωσης εγγράφων των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών κ.α.. Όσον αφορά ζητήματα για τα οποία υπήρχε ανάγκη να δοθεί παράταση προθεσμίας, πολύ συχνά η έκβαση ήταν θετική, όπως για παράδειγμα η παράταση για την υποβολή των δηλώσεων των στοιχείων μίσθωσης ακινήτων που δόθηκε από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ αμέσως μετά την κατάθεση σχετικής Αναφοράς, η παράταση για τις δηλώσεις των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων κ.α.. Οι άλλες Ερωτήσεις/Αναφορές που έχει μέχρι τώρα καταθέσει υπέρ των ιδιοκτητών ακινήτων ο κ. Σπανάκης, ο οποίος σημειωτέον ότι είναι και μέλος της ΠΟΜΙΔΑ, και τα αντίστοιχα links προς τα κείμενά τους είναι οι εξής:

1) 10/12/2019, προς τον Υπουργό Εσωτερικών, «Παράταση της προθεσμίας δήλωσης των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων στους Δήμους». https://bit.ly/3ovxG9g

2) 27/4/2020, προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, «Διασφάλιση εγκυρότητας της μείωσης του μισθώματος των ενοικιαστών επαγγελματικής στέγης». https://bit.ly/3ms7LNI

3) 26/8/2020, προς τον Υπουργό Εσωτερικών, «Παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων για τη διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων στους Δήμους». https://bit.ly/35Gp4DU

4) 31/8/2020, προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εσωτερικών, «Ηλεκτρονική ενημέρωση όλων των ιδιοκτητών ακινήτων για τη δυνατότητα δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων». https://bit.ly/3os35tj

5) 15/9/2020, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «Παράταση της διαδικασίας υπαγωγής αυθαίρετων κατασκευών και υποβολής δικαιολογητικών». https://bit.ly/2TrgiUD

6) 21/9/2020, προς τον Υπουργό Οικονομικών, «Παράταση της προθεσμίας δήλωσης παλαιών μισθώσεων στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ». https://bit.ly/35Z1tij

7) 29/9/2020, προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «Παράταση προθεσμιών λόγω των σοβαρών προβλημάτων στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες της Α.Α.Δ.Ε.». https://bit.ly/3oB34mI

8) 12/10/2020, προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Υποδομών & Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «Αποδέσμευση Ιδιοκτητών από το ρολόι της ΕΥΔΑΠ στις περιπτώσεις που το ακίνητο είναι μισθωμένο». https://bit.ly/3e4lrvE

9) 15/10/2020, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «Παράταση προθεσμίας διόρθωσης εγγράφων των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών». https://bit.ly/3kEkrko .

Οι ενδιαφερόμενοι για την προβολή και ανάδειξη άλλων παρόμοιων θεμάτων μπορούν να επικοινωνούν με το γραφείο του κ. Βασ. Σπανάκη στην ηλεκτρονική διεύθυνση spanakis@parliament.gr  Διαδίκτυο: www.vspanakis.gr,

Katoikia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

3ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Verde.Tec 2024
13ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Newsletter

3ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Verde.Tec 2024
13ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Building Materials Forum 2024
Close Popup

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας, αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Ρυθμίσεις απορρήτου

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.

Τα λειτουργικά cookies παρακολουθούν την σωστή λειτουργία του ιστότοπου μας και επιτρέπουν στον ιστότοπο να θυμάται τις επιλογές που κάνετε (π.χ. προτιμήσεις γλώσσας ή περιοχής). Παρέχουν χαρακτηριστικά, τα οποία σας βοηθούν έτσι ώστε να μη χρειάζεται να καθορίζετε τις επιλογές σας κάθε φορά που επισκέπτεστε τον ιστότοπο. Οι πληροφορίες που συλλέγουν αυτά τα cookies είναι ανώνυμες και δεν είναι δυνατόν να παρακολουθήσουν την δραστηριότητα της περιήγησής σε άλλους ιστότοπους.

Preferences
Τα λειτουργικά cookies παρακολουθούν την σωστή λειτουργία του ιστότοπου μας και επιτρέπουν στον ιστότοπο να θυμάται τις επιλογές που κάνετε (π.χ. προτιμήσεις γλώσσας ή περιοχής).
  • _at_cm_hide

Απορρίψη όλων των υπηρεσιών
Save
Δέχομαι όλες τις υπηρεσίες